Reklama

Reklama

Free Zone

(festivalový název)
  • Izrael Free Zone (více)

Obsahy(1)

Divácky nejvděčnější Gitaiův film o soužití lidí ze Západu, Izraelců a Palestinců se opírá o herecký koncert tří žen. Američanka Rebecca se rozešla se snoubencem, protože nedokáže žít v Izraeli. Izraelská taxikářka Hanna jede vymoci manželův dluh. A Palestinka Leila je dlužníkova přítelkyně. Všechny tři se setkají v bezcelní zóně v severovýchodním Jordánsku, kde spolu lidé všech vyznání bez problémů a zášti obchodují s auty. Hrdinky nemají na konfliktu na Středním východě nejmenší zájem - ale všechny tři bolestně řeší jeho důsledky. Film navazuje na linii danou snímkem Kaddosh (Svatý), kde Gitai poprvé zdůraznil to, co opakuje dodnes: „Klid do regionu může přinést jen obrat v politice - moc by měly dostat ženy.“ (Febiofest)

(více)

Recenze (30)

danliofer 

všechny recenze uživatele

Nádherná mozaika, která se skládá opravdu kamínek po kamínku. Už samotný hudební úvod je prostě silná káva, hlavně co se týče textu úvodní písně, protože ten prostě říká úplně všechno, o čem je celý izraelsko-palestinský konflikt... zbytečný začarovaný kruh, v němž trpí vzájemně obě strany. Jak říká jedna z hrdinek, Palestinka Laila, kdyby uměli Izraelci aspoň tak dobře arabsky, jako umí Palestinci hebrejsky, možná, že by situace vypadala jinak... Kdo ví, ale rozhodně každá z hrdinek má na věc užitečný názor a její hledisko je úhel, z něhož lze celou věc nahlédnout tak, aby se dalo aspoň trochu pochopit celý ten historicko-politicko-společensko kulturní spletenec... ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Začíná to dlouhou scénou v autě, končí to dlouhou scénou v autě. Mezitím se dočkáme několika zajímavých dialogů a spousty zdlouhavých nudných záběrů. Film byl pro mě zklamáním, z tématu se dalo vytížit mnohem víc. Chválím Natalie Portman i Hany Laszlo v roli Hanny, ale dobré herecké výkony ještě bohužel neznamenají dobrý film. ()

Reklama

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Na tento film mám zásadně odlišný názor, než zdejší uživatelé. Už úvodní scéna, ať herecky náročná, dává tušit, že půjde o rozvláčnou nudu. A ta bohužel prostupuje celým filmem. Vesměs mi to přišlo taky takové zmatečné, ani pořádně nevím, co se zrovna dělo, nebo motivaci Natalie Portman. No a na nějaké politické či filozofické narážky, na ty se můžu vysrat když mě film nebaví. Art zkrátka není můj šálek kávy, ale v rámci doplnění Nataliiny filmografie jsem musel. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Režisér si asi říkal: tak a teď se podívejte v 5-10 minutovejch záběrech na procítěné výkony. Řekněme, že už úvodní záběr na Natalii Portman mi připadal strašně, ale strašně dlouhej, nezajímavej a navíc se musela snažit fakt dlouho, než konečně vyronila. A všechny ty záběry jsou na jedno až dvě brda - no, teda zajímavé bylo prolínání obrazu, ale stejně mě to nechávalo chladným jak trubku pohozenou v lednu u potoka. Kurňa když koukám na film, tak chcu, aby se na plátně něco dělo a ne aby kamera furt staticky čuměla na jedno místo! Jsou to jenom kecy, projíždění vyprahlou krajinou, všude bordel, židi, teroristi a ta jejich arabská kultura, která mi nic neříká a sere mě. Ty jejich problémy mě zajímaly asi jak kus banánku v čokoládě rozmáznutym na vytrženym listě s Mendělejevovou periodickou tabulkou chemických prvků ztracenym v boudě chamtivyho línajícího psiska. Sorry, ale jenom kvůli tomu, že tam hrála Natalie Portman, tomu nebudu nadržovat. A sorry podruhé: nejvíc mě rozesmál svým komentářem Bluntman, kterej se do toho snažil asi nacpat co nejvíc cizích slov, aby věty nedávaly smysl. Jeho komentář mi nic neřekl. (Vsadim boty, že je to nějakej student filmové školy) ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008 Vyprázdněná narace. Podvratnost v každém ohledu. Odrhovačka s jehňátkem. Plačící Natalie. Juxtapozice a nutnost naladit se na časté změny temporytmu. Řešení izraelsko-palestinských vztahů. Hudba spojující osudy postav. Znalost míry. Film o (ne)možnosti dialogu. Přepisování minulosti. Formální progresivita, v níž se zpřítomňuje minulost, přechytračuje se divák a vertikalizuje se časoprostor. Nejlepší film "filmovky". ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Film bol natáčaný v Jordánsku a Izraeli. Ide o prvý prvý izraelský film, ktorý sa natáčal v Jordánsku. (Arsenal83)
  • Pri natáčaní napadol hercov dav ultraortodoxných židovských veriacich, ktorý konfrontoval Natalie Portman a jej kolegu Akiho Avniho, keďže sa im nepáčilo bozkávanie sa páru počas nakrúcania scény pri jeruzalemskom Západnom múre. Dav sa dobíjal na scénu a kričal na nich: "Amorálne, amorálne!" Polícia požiadala hercov, aby odišli a vrátili sa neskôr, s čím museli súhlasiť. (Arsenal83)

Reklama

Reklama