Reklama

Reklama

Free Zone

(festivalový název)
  • Izrael Free Zone (více)

Obsahy(1)

Divácky nejvděčnější Gitaiův film o soužití lidí ze Západu, Izraelců a Palestinců se opírá o herecký koncert tří žen. Američanka Rebecca se rozešla se snoubencem, protože nedokáže žít v Izraeli. Izraelská taxikářka Hanna jede vymoci manželův dluh. A Palestinka Leila je dlužníkova přítelkyně. Všechny tři se setkají v bezcelní zóně v severovýchodním Jordánsku, kde spolu lidé všech vyznání bez problémů a zášti obchodují s auty. Hrdinky nemají na konfliktu na Středním východě nejmenší zájem - ale všechny tři bolestně řeší jeho důsledky. Film navazuje na linii danou snímkem Kaddosh (Svatý), kde Gitai poprvé zdůraznil to, co opakuje dodnes: „Klid do regionu může přinést jen obrat v politice - moc by měly dostat ženy.“ (Febiofest)

(více)

Recenze (30)

Faye 

všechny recenze uživatele

. „Jediná věc, která je v Izraeli jistá, je intifáda. A válka.“ Izraelka Hanna a Američanka Rebecca jsou na společné cestě do Free Zone (mezi Sýrií, Saudskou Arábií a Irákem), kam jede Hanna dokončit obchod s Palestinkou .. „Myslím, že je opravdu důležité, znát jazyk svého nepřítele. Škoda, že Izraelci nemluví arabsky jako Palestinci mluví hebrejsky. Možná by se věci změnily.“ Na mrazivou atmosféru filmu a úvodní vlezlou odrhovačku ...... „.přišel Anděl Smrti a zabil řezníka, který zabil vola, který vypil vodu, která uhasila oheň, který spálil hůl, která zbila psa, který zardousil kočku, která snědla jehně, které koupil můj otec.Jen za dvě mince.Jehně! Jehně!..... Jak dlouho bude trvat tenhle koloběh? O pronásledovateli a pronásledovaném, o popravčím a oběti.Kdy skončí tohle šílenství?“, jen tak nezapomenu! ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008 Vyprázdněná narace. Podvratnost v každém ohledu. Odrhovačka s jehňátkem. Plačící Natalie. Juxtapozice a nutnost naladit se na časté změny temporytmu. Řešení izraelsko-palestinských vztahů. Hudba spojující osudy postav. Znalost míry. Film o (ne)možnosti dialogu. Přepisování minulosti. Formální progresivita, v níž se zpřítomňuje minulost, přechytračuje se divák a vertikalizuje se časoprostor. Nejlepší film "filmovky". ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Velice slibný až filosofující začátek díky staré židovské písní o neustálém koloběhu života sklouznul do zmatků v jednání žen i přechodech zemí. Přitom by na ději nebylo vůbec nic složitého k pochopení. Hloubku myšlenky konce jsem asi vůbec nepochopila, mě to přišlo, že režisér vůbec nevěděl, jak to dotáhnout vůbec k nějakému konci. Film není ztráta času jen díky atraktivnosti prostředí -podíváme se (autem) do oblasti, do které se z nás málokdo dostane (samozřejmě kromě faany a možná ještě pár dalších cestovatelů). A ještě tam hraje moje oblíbená izraelská herečka Hiam Abbass ( palestinka Leila). Zásadní komentář Faye - takhle jsem to nějak myslela napsat, kdyby ten film stačil té "odrhovačce". ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

10 minút plačúca Natalie Portman na začiatku filmu už naznačila, že nebude núdza o spánkový pátos. Natalie tu totiž predstavuje 3 typy herectva: „už sa rozplače“, „už plače“, „práve plakala“. Palestínsko-izraelský konflikt prezentovaný tým najmenej zaujímavým spôsobom. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Začíná to dlouhou scénou v autě, končí to dlouhou scénou v autě. Mezitím se dočkáme několika zajímavých dialogů a spousty zdlouhavých nudných záběrů. Film byl pro mě zklamáním, z tématu se dalo vytížit mnohem víc. Chválím Natalie Portman i Hany Laszlo v roli Hanny, ale dobré herecké výkony ještě bohužel neznamenají dobrý film. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Film působí spíš jako dokument o krajině východu.O soužití Izraelců a Palestincu k tomu Natalie Portman,která toho moc nenamluví.Nevím no nejvíc se mi asi zamlouvala úvodní píseň,jinak mě to moc neoslovilo a nemyslím,že by to bylo jen jinou kulturou.Za mě tedy celkově 50 % a tři hvězdy. ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to asi vůbec nepochopil. Za celou tu dobu jsem nenašel smysl toho všeho a bohužel ani hudební tvůrci, ba ani kameramani, nebyli příliš kreativní a používají stále stejné záběry..nehledě na to, že je to celý prostě nudle.. ()

Toshiro 

všechny recenze uživatele

Střet tří žen - američanka, izraelka a palestinka. Má jít o problematiku blízkého východu a doufal jsem, že se od filmu něco dozvím. Nestalo se. Děj je vyprávěn zbytečně zdlouhavě a scény s prolínáním obrazu byli pořádně otravné. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

U mňa teda rozhodne veľké sklamanie. Ten začiatok sľuboval veľkú citovú drámu a nakoniec z toho bol len veľký zmätok. Tento zmätok bol doplnený dlhými nudnými dialógmi ktoré vlastne nič neriešili. Vlastne nechápem ... nato z akého je to prostredia, čo ten film mohol ponúknuť, a že tam hrá Natálka som si predstavoval dačo úplne iné i keď je to art ... ()

Meridius 

všechny recenze uživatele

Rozhodoval jsem se mezi *** až *****, tak jsem nakonec zvolil zlatej střed za nádhernej začátek, Natalii Portman a perfektní herecký výkony, ale plnou nemůžu dát proto, protože se mne ten film nějak výrazněji nedotkl. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Režisér si asi říkal: tak a teď se podívejte v 5-10 minutovejch záběrech na procítěné výkony. Řekněme, že už úvodní záběr na Natalii Portman mi připadal strašně, ale strašně dlouhej, nezajímavej a navíc se musela snažit fakt dlouho, než konečně vyronila. A všechny ty záběry jsou na jedno až dvě brda - no, teda zajímavé bylo prolínání obrazu, ale stejně mě to nechávalo chladným jak trubku pohozenou v lednu u potoka. Kurňa když koukám na film, tak chcu, aby se na plátně něco dělo a ne aby kamera furt staticky čuměla na jedno místo! Jsou to jenom kecy, projíždění vyprahlou krajinou, všude bordel, židi, teroristi a ta jejich arabská kultura, která mi nic neříká a sere mě. Ty jejich problémy mě zajímaly asi jak kus banánku v čokoládě rozmáznutym na vytrženym listě s Mendělejevovou periodickou tabulkou chemických prvků ztracenym v boudě chamtivyho línajícího psiska. Sorry, ale jenom kvůli tomu, že tam hrála Natalie Portman, tomu nebudu nadržovat. A sorry podruhé: nejvíc mě rozesmál svým komentářem Bluntman, kterej se do toho snažil asi nacpat co nejvíc cizích slov, aby věty nedávaly smysl. Jeho komentář mi nic neřekl. (Vsadim boty, že je to nějakej student filmové školy) ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Nádherná mozaika, která se skládá opravdu kamínek po kamínku. Už samotný hudební úvod je prostě silná káva, hlavně co se týče textu úvodní písně, protože ten prostě říká úplně všechno, o čem je celý izraelsko-palestinský konflikt... zbytečný začarovaný kruh, v němž trpí vzájemně obě strany. Jak říká jedna z hrdinek, Palestinka Laila, kdyby uměli Izraelci aspoň tak dobře arabsky, jako umí Palestinci hebrejsky, možná, že by situace vypadala jinak... Kdo ví, ale rozhodně každá z hrdinek má na věc užitečný názor a její hledisko je úhel, z něhož lze celou věc nahlédnout tak, aby se dalo aspoň trochu pochopit celý ten historicko-politicko-společensko kulturní spletenec... ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Film, na který určitě jen tak nezapomenu. Za prvé jsem ještě nikdy neviděl nic natočené podobným stylem. Za druhé mě dostaly prakticky všechny tři herečky i jejich postavy. A v neposlední řadě je zde krásně zpracováno téma konfliktu na Blízkém východě - nenásilně, jemnými náznaky jeho dopadů na obyčejné lidi. Víc takových snímků! ()

Reklama

Reklama