Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natočeno podle pravdivého příběhu. Anthony Hopkins v roli muže, který šel celý život za svým snem: být nejrychlejší. Novozélanďan Burt Munro strávil 40 let života zdokonalováním svého motocyklu Indian Scout z roku 1920. S tímto strojem se pak vydal na cestu na solná jezera v Bonneville v americkém státě Utah, která jsou díky dokonale rovnému povrchu ideálním místem pro rychlostní závody. Přes nepřízeň okolností se mu v roce 1967 podařilo zajet rychlostní rekord, který dodnes nikdo nepřekonal. Příběh filmu V zajetí rychlosti se soustředí na cesty k Bonnevillským solným pláním, které Burt Munro podnikl v 60. letech minulého století. Je to cesta za splněním fantastického snu, pravdivý příběh muže, který nepřestal věřit. „Jestli je to těžké, dej do toho víc. Jestli je to nemožné, dej do toho všechno.“ (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (440)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že minimálně první polovinu filmu jsem byl na rozpacích ze všech dialogů - nejsou ani tak klišovité a nenápadité, jako spíše strašidelně obyčejné. Až jsem se chvílemi ptal, kam tím tvůrci míří. Postavy celou dobu jednoduše pronášejí ty nejbanálnější fráze a až k závěru si lze uvědomit, jak se tím pádem dokonale podařilo vytvořit prostost maloměstského staříka, který si na stará kolena touží splnit svůj největší sen. Anthony Hopkins dává do svého Burta Munro všechno, co jeho široký herecký arzenál nabízí a od příchodu na Bonnevillské solné pláně, kde se touhy mají měnit v realitu, mu jde už jen těžko nefandit. Příjemný film. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal. Nečetl jsem si obsah ani komentáře, viděl jsem pouze hodnocení a plakát, podle kterého jsem očekával spíš bezduchou podívanou plnou rychlosti a adrenalinových kousků postaršího muže. K jakému překvapení jsem dostal krásný a lidský příběh o vytrvání a splnění celoživotního snu. Neměl moc peněz, motorka nedostačovala kontrolám, bez padáku a brzd bojoval proti ostatním strojům a věřil, že všechno dokáže. Avšak to taky Burt Munro -dobrák od kosti -dokázal a v podání pana nadherce a výborného Anthonyho Hopkinse je příkladem toho, že člověk si měl plnit přání, a že lidé nejsou jen ti špatní a pomohou na cestě ke snu. Po Into the WIld jeden z nejlepších dobrodružných filmů. Přes poměrně dlouhou stopáž ani sekunda nudy, výborné! ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Příjemná "road movie" s výborným (a to ho moc nemusim) Anthony Hopkinsem v roli obyčejného novozélandského chlapíka, který celý život upravuje svojí 40let starou mašinu Indian v kůlně, kde i sám žije a chystá se jí "vyzkoušet" v kalifornském Bonneville na solném jezeře .... Když zjistí, že už mu zbývá jenom málu času rozhodne se sehnat zbytek peněz na cestu a vyráží .... a jestli se mu jeho sen splní ? Samozřejmě "tome hardy" o tom nikdo nepochybuje od začátku filmu, vždyť skutečný Burt Monro drží ve své kategorii rychlostní rekord dodnes .... ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Těžko přetěžko hodnotit. Tenhle film je totiž přesně tím, čím se zdá být na první pohled, což může být pro někoho slabinou - ale co je sakra špatného na tom, že to dopadne dobře a že film nemá konflikt - jediný kdo bojuje je Burtova duše se svým tělem. Přívětivý, upřímný pohled na starého muže, co si plní svůj cíl, ač nemá ani peníze ani vychování - zato nemocné, ale velké srdce, jenž bije jen pro jedno. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film udolává a dojímá diváka zejména svým pozitivním nábojem. Ve filmu nevystupuje snad jediný záporný charakter a přesto se daří režisérovi příběh eskalovat tak, že film přitahuje pozornost až do samotného závěru. Na filmu je vidět, že rozhodně neměl nadupaný rozpočet, avšak absence opulentních záběrů nevadí naopak neznámí zvolení herci, až na Hopkinse samozřejmě, dodávají vyprávění civilní a lidský ráz, který by velkolepé pojetí jedině kazilo. Záběrů z jízd je sice poskrovnu, za to jsou však udělány efektně a obstojně a tak mi snad nezbývá než dát slušné 4*. Nejvíce se mi při sledování tohoto snímku asocioval film "Straight Story." ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Veľmi pozitivistický film o tom, že sny si treba plniť. Filmu stačila jediná jedna milá myšlienka, ktorá dokázala byť silná a pútavá celých 127 minút. Priznám sa, že aj ja som očakávala mnohé kolízie, prekážky, katastrofy, no prekvapujúco to fičalo bez jedinej možnej negatívnej vsuvky. Najlepšie to však vystihol Gimp:) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V zajatí rýchlosti je doslova príjemný film. Dve hodiny hereckého koncertu Anthony Hopkinsa vám nedajú vydýchnuť. Napriek tomu môže pre niekoho byť mínusom, že film je iba o jednom hercovi. Scenár je však výborný a nudiť sa rozhodne nebudete. Tento film je plný pozitívnej energie, krásnych myšlienok a hlavne splnených snov. A to je to kvôli čomu sa oplatí chodiť do kina. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Hudba: J. Peter Robinson; Snímek mírně připomínající Lynchuv "Příběh Alvina Straighta"- to není výtka, naopak. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Okouzlující příběh muže, který se na stará kolena rozhodl uskutečnit svůj celoživotní sen. Anthony Hopkins opravdu září, jeho precizní herectví nemá chybu a proplouvá celým filmem s takovým nadhledem, vtipem a roztomilou roztržitostí, až jsem se občas vracel v čase k Hanksovu Forrestu Gumpovi. Příběh možná není nejoriginálnější, nejvtipnější, nejdojemnější ani nejlépe natočený, ale díky Hopkinsovu projevu ho přesto řadím mezi ty nezapomenutelné:)) "TO JE VAŠE PŘÍTELKYNĚ?-NE, MOJE ŽENA.- NO POTĚŠ PÁNBŮH." ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

To ani tak není o touze jednoho člověka splnit si sen, to je spíš ukázka pravé Kiwi povahy v plné kráse. Takových lidí je tam jako u nás fňukalů, proto mě ani trochu nepřekvapuje, že bombarďák Burt byl zrovna ze Zélandu. Mimochodem dokonalá ukázka toho, že ani tak moc nezáleží na tom co děláte, nýbrž na tom, jací u toho jste. Burtovi bych při sekání trávníku ochotně doplňoval benzín, zatímco mojí sousedce stačí aby se na mě podívala a hned mám chuť ji rychlostí Indiána poslat na solnou pláň. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Aneb jak natočit ódu na lidství tak, aby z toho byl jeden z největších filmových zážitků posledních let. Burt Munro je člověk, který má sen a na rozdíl od většiny ostatních dělá všechno pro to, aby si ho splnil. A nejde o žádnou maličkost jako koupit si cabriolet nebo navštívit Jamajku, tento čilý důchodce (doufám, že v jeho věku budu taky v takové formě – i co se týče sexuálních záležitostíJ) z nejjižnějšího města na Novém Zélandu, domova ptáka Kiwi je totiž odhodlán překonat rychlostní rekord v jízdě na svém po dlouhá léta vylepšovaném motocyklu značky Indian Scout z roku 1920, jehož původní maximální rychlost byla 54 mil/h. Aby mohl svůj pokus uskutečnit, musí se vydat na rychlostní závody na solné pláně do amerického Bonewillu, na nejrychlejší trať na světě. Cesta z rodného Zélandu až za hranici 200 mil/h je dlouhá, plná překážek, ale i příjemných zážitků. Munro má štěstí, téměř každá postava s kterou se během svého putování zaplete mu dobrosrdečně pomůže a pokud to dotyčný neměl zpočátku v úmyslu, odhodlaný penzista ho svým bezuzdným zapálením tak okouzlí, že i i ten největší cynik mu nakonec nadšeně pomáhá a fandí. Stejně tak omámil i mě, když jsem mu při plnění snu dojatě držel palce jako snad žádnému jinému filmovému hrdinovi. Hannibal Lecter je famózní postava, kterou Anthony Hopkins pozlatil a udělal nesmrtelnou, jenže v mých očích Hopkins jako zapálený nadšenec Burt Munro slavného kanibala jasně předčil. Jeden z nejlepších výkonů všech dob. Film, který zvedne náladu, dojme k slzám a připomene nám, že jsme lidé a jako takoví by jsme měli jít za svým snem a pomáhat v tom i ostatním. Tohle zní sice hrozně klišovitě, ale aspoň vidíte, jak se mnou ten Nejrychlejší Indián na světe zamával. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Možno nie najlepší, ale určite najkrajší film s Anthonym Hopkinsom, aký som kedy videl. Film prekypujúci entuziazmom, radosťou, láskou a šťastím vám rozhodne zdvihne náladu. Príbeh starnúceho motorkára, ktorý si chce splniť svoj celoživotný sen - prekonať rýchlostný rekord na svojej motorke, a kvôli ktorému sa vydá z Nového Zélandu až do amerického Bonneville a cestou stretáva mnoho zaujímavých ľudí, ktorých spája jedno - i keď môžu byť na prvý pohľad nepríjemní, proti dobrosrdečnému Burtovi nič nezmôžu a nakoniec sa od každého dočká pomoci a spozná mnoho nových priateľov. Z môjho hľadiska je tento film skutočne pre každého a je rozhodne, hlavne vďaka extrémne fenomenálnemu Anthonymu Hopkinsovi nadčasovým. 100% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +snad nejlepší role Anthonyho Hopkinse, příjemná nálada snímku se vám vlije do žil, nádherný příběh, český dabing -přemýšlím dlouho, žádný mě nenapadá/// Tohle je to nejhezčí překvapení. Tak hřejivý a pěkný příběh o lidském snu a cestou za jeho splněním jsem dlouho neviděl. Burta Munroa si nelze nezamilovat./// Celkem 91%/// ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Po Hannibalovi asi druhá nejvýraznější role starého pána Hopkinse. Příjemné, nostalgické, rychle ubýhající, vitalní. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Film o jednom starém bláznovi z vidlákova na Novém Zélandu, který vyrazí na cestu do Ameriky aby tam na svém 40 let opečovávaném indiánovi překonal rychlostní rekord. Na cestě ve Forrest Gumpovském duchu potkává všemožné postavičky a i přes spoustu obtíží a neznalost "velkého" světa se snaží splnit si svůj sen. Ve filmu exceluje zejména představitel hlavní role, Anthony Hopkins, kterého si v roli starého, ale vždy optimistického páprdy prostě zamilujete. Díky tomu mu odpouštím i jeho výkon v Alexandru Velikém, protože tenhle herec, stejně jako Burtova motorka, do starého železa ještě rozhodně nepatří. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Buď milý, láskavý a slušný k ľuďom a všetky dvere budeš mať otvorené..... áno, tak by to malo v živote vyzerať, krásna myšlienka, ktorou je nasiaknutý celý snímok. Veľmi milé a hlavne pozitívne. Jeden z mála snímkov, ktoré vám dokážu spríjemniť deň a zlepšiť náladu, fantastický A. Hopkins. 80/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti pohádkám, ale tahle mě příliš nebavila. Hlavní hrdina protančí prosluněným světem, v němž vždy chápající soused řeší mávnutím ruky brzká raní probuzení, parta motorkářů poskytuje svému idolu nenávratnou půjčku a každý koho potká, se na něj usmívá a s vypětím veškerých sil mu rád pomůže. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Co by se stalo, kdybys v takové rychlosti nechal otevřenou pusu?.......Myslím, že by mi to stáhlo kalhoty z prdele :o) S trochou nadsázky, by se dalo říct, že tato věta přesně vystihuje tento nesmírně LIDSKÝ snímek. Každý sníme svůj vlastní sen, většina z nás zůstane při snění, né tak hlavní hrdina tohoto snímku ( motoristický nadšenec Burt Munro z Nového Zélandu ), který se " na stará kolena " vydává přes půl zeměkoule, aby si na solných jezerech v Utahu splnil svůj celoživotní sen a na svém upraveném stroji Indian Scout z roku 1920 pokořil světový rekord. Postavu Burta Munroa EXCELENTNÍM způsobem ztvárnil Anthony Hopkins. Díky jeho civilnímu hereckému projevu sníte Burtův sen společně s ním a z celého srdce mu přejete jeho naplnění. Ten film vás pohladí po duši, za to vám ručím a zvlášť v této uspěchané době působí jako neskutečný životabudič. Za ten úsměv, který mi snímek vyloudil na rtech si zaslouží mé plné hodnocení. Podobný typ snímku: Příběh Alvina Straighta ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Krásný film o milém, okouzlujícím a hodném člověku, kterým pan Munro jistě byl. Bezelstně si svou cestou podmanil spoustu lidí když šel za svým snem. Byla jsem napnutá jak kšandy, bojíc se o jeho život a stále sem čekala až se něco pokazí. Nepokazilo, film mi zvednul náladu a řekla jsem si, že být hodná, přející a laskavá k lidem mi přece nebolí a tak proč život nezkusit touhle cestou? ()

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama