Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natočeno podle pravdivého příběhu. Anthony Hopkins v roli muže, který šel celý život za svým snem: být nejrychlejší. Novozélanďan Burt Munro strávil 40 let života zdokonalováním svého motocyklu Indian Scout z roku 1920. S tímto strojem se pak vydal na cestu na solná jezera v Bonneville v americkém státě Utah, která jsou díky dokonale rovnému povrchu ideálním místem pro rychlostní závody. Přes nepřízeň okolností se mu v roce 1967 podařilo zajet rychlostní rekord, který dodnes nikdo nepřekonal. Příběh filmu V zajetí rychlosti se soustředí na cesty k Bonnevillským solným pláním, které Burt Munro podnikl v 60. letech minulého století. Je to cesta za splněním fantastického snu, pravdivý příběh muže, který nepřestal věřit. „Jestli je to těžké, dej do toho víc. Jestli je to nemožné, dej do toho všechno.“ (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Originál motocyklu Indian Scout Burta Monroa je vystaven v obchodě Hayes v novozélandském městě Invercargill, odkud Monro pocházel. Ve stejném obchodě je rovněž vystavený automobil, který při natáčení používal Anthony Hopkins (Burt Munro). Další dva automobily použité při natáčení filmu jsou k vidění v muzeu Transport & Toy Museum nedaleko města Wanaka. (Pepinec)
  • Nejvyšší rychlost, jaké dosáhl motocykl při natáčení, byla 240 km/h. Anthonyho Hopkinse (Burt Munro) proto samozřejmě zastupoval kaskadér. (Mahalik)
  • Tim Shadbolt, který si ve filmu zahrál Franka, není ve skutečnosti hercem. Shadbolt je starostou novozélandského městečka Invercargill a s Burtem Munroem byli velmi dobří přátelé. (imro)
  • Režisér nechal pro potřeby natáčení vyrobit 4 motorky, dvě na detailní záběry a dvě na jízdu. (imro)
  • Snímek je založený na skutečném příběhu Burta Munroa z 90. let minulého století, který si sám upravil starší motorku Indian. Ačkoli už měl po šedesátce, právě v tomto věku překonal se svým strojem nejvíce rekordů. Dokázal na něm jet až 190,07 míle za hodinu, což je oficiálně nevyšší dosažená rychlost na tomto typu motorky. V roce 2006 byl Munro uveden do Motocyklové síně slávy, a to mu lékař při narození předpověděl, že se nedožije druhých narozenin. (imro)
  • Životopisný film za 25 milionů amerických dolarů se dostal do amerických kin 3. února 2006 a po prvním víkendu promítání vydělal v limitovaném počtu kin 400 tisíc dolarů, což stačilo na 29. příčku. Celkový výdělek se pak vyšplhal na 5,1 milionu dolarů. (imro)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama