Reklama

Reklama

Metamorfeus

  • angličtina Metamorpheus (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1969, 14 min

Obsahy(1)

Animované pompejské fresky - alegorická autorská odpověď na "internacionální pomoc" v srpnu 1968. Film obratem byl "prověrkovou komisí" takzvaně "pozastaven", česky řečeno skončil na dlouhá léta v trezoru. (oficiální text distributora)

Recenze (6)

sator 

všechny recenze uživatele

Po roce 1969 byl film zakázán, protože tehdejší normalizační vedení si tenhle film vyložilo jako autorskou výpověď na sovětskou okupaci v srpnu 1968. Brdečkova dcera Tereza si myslí že příběh není politizován a je opravdu jen o tématu kterým byl cel život Brdečka fascinován a totiž o antické báji o Orfeovi a Eurydice. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Orfeus a Eurydika jako alegorie na sovětskou okupaci? No nevím, fresky jsou sice pěkné, ale tentokrát se mi těch 14 minut zdálo dost dlouhých (50%). :-/ ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Námět a scénář: Jiří Brdečka. Nádherné ještě nic podobného jsem nikdy neviděl, tady jsem se skutečně naplno vžil do celého tohoto mýtického příběhu o Orfeovi a Eurydice. Zde se lidský hlas tedy ten jakoby Orfeův zpěv stal stal doslova součástí tématu celého filmu, a hudba od Zdeňka Lišky zde byla skutečně fascinující naléhavá a silná. Skvěle se to vše navzájem doplňovalo. Co se týče animace ta nesla Doubravův rukopis. Na pozadí celého tohoto klasického mýtu o Orfeovi a Eurydice je prezentována amorálnost tehdejší kultury a umění. Už úvodní titulky vám hodně napoví. Jinak tento příběh je proložen latinskými mluvenými texty které se vám tady zjevují na obrazovce coby jako nezbytná součást celého tohoto vyprávěného příběhu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Oživlé antické fresky na pozadí příběhu o Orfeovi. Velmi působivá animace, která sklouzává až do hypnoticky psychedelických výjevů. Po roce 1969 byl zákázán, protože tehdejší notmalizační vedení si tenhle film vyložilo jako autorskou výpověď na sovětskou okupaci v srpnu 1968. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Po roce 1969 byl film zakázán, protože tehdejší normalizační vedení si tenhle film vyložilo jako autorskou výpověď na sovětskou okupaci v srpnu 1968. Brdečkova dcera Tereza si myslí, že příběh není politizován a je opravdu jen o tématu, kterým byl celý život Brdečka fascinován a totiž o antické báji o Orfeovi a Eurydice. (sator)

Reklama

Reklama