Reklama

Reklama

Dukla - krev a mýtus 2: Agónie vítězství

(TV film)
  • Slovensko Dukla - krv a mýtus 2: Agónia víťazstva

Obsahy(1)

Druhý díl dokumentu sleduje pokračování vojenské operace v oblasti Dukelského průsmyku na podzim roku 1944 poté, co se vyčerpávající boje přenesly na území Slovenska. Kromě pamětníků z řad bývalých československých vojáků tentokrát hovoří také váleční veteráni z německého wehrmachtu, kteří v této bitvě bojovali proti Rudé armádě. Jejich svědectví ukazuje neznámý pohled na válečné události z druhé strany fronty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Znovu výborné spracovanie témy a tentoraz pridaná hodnota v podobe rozhovorov s bývalými príslušníkmi Wehrmachtu - pohľad z druhej strany barikády ponúka kompletný obraz udalostí v Duklianskom priesmyku. 90% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Platí tu u mňa prakticky to, čo som napísal k prvému dielu. Dokonca sa mi zdal tento diel mierne lepší, ale paradoxne keďže som mu dal rovnaké hodnotenie a spolu s mojim hodnotením ich má menej než prvý diel, len 147, tak mu to zhoršilo celkové hodnotenie na 89%. Myslím si však, že oba by nemali byť tak vysoko hodnotené. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dokument o operaci, která měla jít naproti slovenskému národnímu povstání a naprosto ztroskotala. Svědectví přímých účastníků z české i německé strany dodávají dokumentu autenticitu. Spousta nových informací, které jsem neznal. Dobře zpracované téma. 85% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Druhý díl tohoto báječného dokumentu přibližuje krutost války a celkově shrnuje a dokončuje bitvy v oblasti Dukelského průsmyku. Slovo dostanou i němečtí vojáci tehdy sloužící na druhé straně "barikády". V jedné z hraných scén se objeví Jiří Dvořák, kterak se jako velitel jednotky vypořádal se zraněným německým vojákem. Hnus, válku bych opravdu nechtěl zažít a proto také čest všem, kteří za mír pro nás bojovali. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Díky rozhovorům s Němci byl druhý díl možná i o něco lepší, než ten první, každopádně se jedná o velice podařený dokument, který jen potvrzuje, že o kvalitní dokumentaristy v Čechách (resp. na Moravě:) není nouze. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Možno je to práve tou Duklou, ktorá je mi blízka, že som bez problémov zvládol sto minút dokumentu. Zaujímavé je, že dokument o nej museli natočiť českí tvorcovia, aj keď v spolupráci so slovenskou a poľskou televíziou. Obidva diely by tu určite mali byť spojené do jedného profilu filmu alebo miniseriálu, nie sú to samostatné filmy, o čom svedčia aj tunajšie komentáre. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

2. díl je obsahově stejnej jako první . nejvíc se tady toho člověk dozví od aktérů strašlivé bitvy. Co je zaímavý, tak že tu mluví i přezivší němčouři... Bitva to byla strašně krutá už jen to, že každej počítal s tím, že to bude za dva tejdny zkrámovaný a místo toho to trvalo 2,5 měsíce... Strašný. ()

Odpocivadlo 

všechny recenze uživatele

Pochádzam z kraja pod Duklou a toto je z môjho pohľadu vynikajúci dokument. Len 1* navyše by som pridal ak by to bolo viacej hrane, ak by sa réžia v niektorých častiach dokumentu viacej zamerala na niektoré kľúčové postavy. Ja o nich viem dosť a nie len ja ale všetci čo tu žijeme pretože ľudia z tohto kraja si vážia to čo pre Nás robili tí bojovníci a nezabúdame. Historky koluju z generácie na generáciu, mal som možnosť chodiť po miestach presiaknutých krvou a musím konštatovať toto sa podarilo! ()

Reklama

Reklama