Reklama

Reklama

Dukla - krev a mýtus 1: Osudný obzor

(TV film)
  • Slovensko Dukla - krv a mýtus 1: Osudný obzor

Obsahy(1)

Bitva o Dukelský průsmyk byla nejtěžším bojem, kterého se za 2. světové války zúčastnili českoslovenští vojáci na východní frontě. Dodnes se vedou spory o to, zda tento útok před dobře opevněné horské pásmo nestál zbytečně mnoho životů. V dokumentu hovoří pamětníci, kteří proslulou karpatsko-dukelskou operací prošli - bývalí velitelé i vojáci z první linie, ošetřovatelky poraněných i frontoví lékaři. Jejich svědectví doplněné hranými rekonstrukcemi a archivními materiály mapuje průběh celé události. Dokument předkládá některé skutečnosti, o kterých se nikdy otevřeně nemluvilo a zobrazuje i zlomky lidských příběhů, které se v rámci této válečné mašinérie odehrály. První díl dokumentu rekonstruuje příčiny, které vedly k nečekanému masakru československých jednotek hned při zahájení operace a zabývá se otázkou zodpovědnosti našeho i sovětského velení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Brilantní, snad i bezchybný dokument o největší pozemní vojenské operaci československých vojsk za druhé světové války. V porovnání s většinou běžných dokumentů o druhé světové válce se zaměřuje na mnohem užší téma, což umožňuje jít více do hloubky, a to je jenom dobře. Tuto hloubku násobí vhodně zařazenými výpovědmi účastníků této bitvy. Dokáže si díky záběrům ze současnosti a hraných vsuvek poradit i s pravděpodobným nedostatkem původního obrazového materiálu. ()

woody 

všechny recenze uživatele

1. díl dvojdílného skoro dvojhodinového hraného dokumentu o bitvě o Dukelský průsmyk v roce 1944. Dokonalé dílo o tom, že naši rodiče se celých 40 let učili naprosté lži. Bitva nebyla vůbec rychlá, s menšími ztrátami a rychlou kapitulací Němců. Byl to největší masakr našich vojáků na východní frontě. Vesměs to však byli civilisti prošlí zrychleným výcvikem(tohle je puška, tohle kohoutek, tohle skopčák!Pal,pal, hotovo můžeš s námi) a podle toho to také tak dopadlo.Nejsilnější z tohoto dílu byla výpověď speciálně cvičených parašutistů, které však nakonec poslali jako pěšáky. Nezvládnutá vojenská operace.Ovšem dokonale zvládnutý dokument, který bych promítal po školách a ne jednou za uherský rok v 23. hodin v noci na ČT2! Myslím si, že od Petra Hvižďě jsme mohli ještě vidět hodně zajímavých věcí. Škoda ho, nadějný filmař :-( ()

Reklama

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Výpovědi příslušníku československého praporu vypráví své příběhy o této krvavé bitvě. Bitva v Dukelském oblouku se dá přirovnat k takovým jako by Kursk, osvobození Kyjeva nebo Charkova. Němci bojovali o každý metr v průsmyku nelítostně, stejně tak bránili i Ostravsko. Pro mě velice slušný dokument a této zapomenuté operaci o které se příliš nemluví. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný, takmer vyčerpávajúci dokument na tému karpatsko-dukelskej operácie. Píšem takmer, pretože mi tam chýbalo jedine viac veteránov zo slovenskej strany, ale i výpovede obyvateľov dedín, ktorých sa boje priamo dotkli a to buď na poľskej alebo slovenskej strane. Je fajn, že tvorcovia dali ruky preč od vtedajšej propagandy a snažili sa podať čo najvernejší pohľad na tieto krvavé boje, ktoré sa i v rámci celej 2. svet. vojny radia k tým najkrvavejším a bohužiaľ často označované i najzbytočnejším. Zbytočnosť je však otázna, pretože ak by Nemci nebojovali na Dukle, bojovali by na inom mieste, aspoň tak to vidím ja. Na vojne som mal kamarátov z tohto kraja a všetci sa zhodli na tom, že im dedovia a babky rozprávali o tom, že Rusi sa k miestnym obyvateľom správali horšie ako Nemci. Ľudia sú všelijaký, vojaci sú všelijaký a nič nie je čierne alebo biele. Viď výpoveď jedného z nemeckých vojakov na tému zajatci. Zlo sa páchalo na obidvoch stranách. Myslím, že dokument mohol mať kľudne jeden diel navyše a stále by bolo o čom rozprávať. Oceňujem množstvo veteránov, ktorých sa podarilo zohnať a spoločne tak zaznamenať ich osudy pre ďalšie generácie. 90%. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit jinak než plným hodnocením. Tohle je dokument, který by měli vidět všichni študáci na středních školách. Vědět, co to znamenalo jít do války za národ, za osvobození Československa a zcela poslouchat svého velitele. Dokonce tu kromě zajímavého komentáře Jiřího Dvořáka vypráví zúčastnění vojáci a nevyhýbají se ani kontroverznímu střílení vlastních vojáků, kteří utíkali z boje a mohli tak ostatní vojáky uvést v paniku. Pár hraných pasáží je také dobrým nápadem, k zahlédnutí je např. i Jitka Čvančarová. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama