Reklama

Reklama

Dukla - krev a mýtus 1: Osudný obzor

(TV film)
  • Slovensko Dukla - krv a mýtus 1: Osudný obzor

Obsahy(1)

Bitva o Dukelský průsmyk byla nejtěžším bojem, kterého se za 2. světové války zúčastnili českoslovenští vojáci na východní frontě. Dodnes se vedou spory o to, zda tento útok před dobře opevněné horské pásmo nestál zbytečně mnoho životů. V dokumentu hovoří pamětníci, kteří proslulou karpatsko-dukelskou operací prošli - bývalí velitelé i vojáci z první linie, ošetřovatelky poraněných i frontoví lékaři. Jejich svědectví doplněné hranými rekonstrukcemi a archivními materiály mapuje průběh celé události. Dokument předkládá některé skutečnosti, o kterých se nikdy otevřeně nemluvilo a zobrazuje i zlomky lidských příběhů, které se v rámci této válečné mašinérie odehrály. První díl dokumentu rekonstruuje příčiny, které vedly k nečekanému masakru československých jednotek hned při zahájení operace a zabývá se otázkou zodpovědnosti našeho i sovětského velení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Petr Hvižď byl v nové generaci našich filmařů naprostou výjimkou. Už filmem Řád dokázal, že se i v dnešní postmoderně dají dělat kvalitní dramata s vážnějšími tématy než kdo s kým a za kolik. Jeho dokument o Dukelské operaci pak ukazuje, že i v našich podmínkách je možné točit náročné technicky dobře zvládnuté filmy, které se opírají o dobrý scénář a znalost reálií. Doporučil bych naší "zlaté generaci" Gedeonů, Vávrů a spol., aby si porovnali to, co sami točí s tvorbou vedle Svěráka a Michálka jediného skutečně talentovaného mladého režiséra, který už bohužel nic nového nevytvoří. Inu nejlepší odcházejí nejdříve... P.S. Dřívější propaganda naprosto netvrdila, že by šlo o jednoduchou a krátkou operaci, to jen někteří lidé málo vědí ale hodně mluví. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument, ktorému prakticky niet čo vytknúť. Táto téma nie je práve verejne najrozoberanejším artiklom a dodnes sú mnohé okolnosti a detaily utajovaných skutočných udalostí a osudových rozhodnutí v mlžnom opare, ktorý sa behom bojov zniesol na priesmyk. Možno je len škoda, že napriek mnohokrát opakovanej skutočnosti, že tu padli najmä mnohí Slováci, sa rozhovory ako v prvej, tak i druhej časti takmer bezvýhradne vedú s českými pamätníkmi. 90% ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

1. díl dvojdílného skoro dvojhodinového hraného dokumentu o bitvě o Dukelský průsmyk v roce 1944. Dokonalé dílo o tom, že naši rodiče se celých 40 let učili naprosté lži. Bitva nebyla vůbec rychlá, s menšími ztrátami a rychlou kapitulací Němců. Byl to největší masakr našich vojáků na východní frontě. Vesměs to však byli civilisti prošlí zrychleným výcvikem(tohle je puška, tohle kohoutek, tohle skopčák!Pal,pal, hotovo můžeš s námi) a podle toho to také tak dopadlo.Nejsilnější z tohoto dílu byla výpověď speciálně cvičených parašutistů, které však nakonec poslali jako pěšáky. Nezvládnutá vojenská operace.Ovšem dokonale zvládnutý dokument, který bych promítal po školách a ne jednou za uherský rok v 23. hodin v noci na ČT2! Myslím si, že od Petra Hvižďě jsme mohli ještě vidět hodně zajímavých věcí. Škoda ho, nadějný filmař :-( ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak v první řadě nechápu, proč je to rozdělený na dva stejně dlouhý dokumenty? O týhle bitvě sem toho moc nevěděl, samozřejmě nic od propagandy. Ale něco sem zaslech. První vážný střet českých boovníků proti náckům. Propaganda se to snažila vylíčit jako strašně super družba mezi sověty a ostatními. Ale podle výpovědi dotyčných lidí to byla ako dycky jen snůžka keců. Boj jako kráva. Tenhle první díl je o podcenění, uspěchání a o masakru, kterej sme od nácků obrželi. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ja vám neviem, tento televízny film mal byť radšej spojený s pokračovaním a urobený poriadny dokument, ktorý by nielen zachytil výpovede priamych účastníkov, ale by postupne ukazoval postup vojsk a zdôvodňoval, čo sa dialo. Ako výpovede toho, o čom sa veľmi za komunizmu, teda vlastne skôr socializmu, nehovorilo mi neprišli nejako extra šokujúce, že to museli dať aj do názvu, nepríde mi to ako extra super dokument, videl som mnoho lepších, akurát sa tu jedná o tému pre Čechov a Slovákov veľmi významnú a možno preto dosť nadhodnotenú aj na tejto stránke. Aktuálne vrátane môjho hodnotenia po 150 hodnoteniach až 90%. Oceňujem ho, ale nemyslím si, žeby bol až tak dobrý. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama