Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie pro malé i velké o zázraku, který se stane při hodině chemie... Většina dětí nedokáže pochopit, proč velcí vzpomínají s nostalgií na dobu svého mládí. Malí naopak touží po dospělosti, neboť je pro ně obdobím, kdy si budou moci dělat, co se jim zlíbí a nikoho nebudou nuceni poslouchat. Přesně tohle si myslí kamarádi Hejbal a Kašlík, ale když jim unikátní chemický pokus umožní náhle dospět, nic nevypadá tak jednoduše, jak se zprvu zdálo… Žáky si zahráli O. Havelka a M. Vladyka, jejich rodiče H. Maciuchová, J. Abrhám, J. Molavcová a K. Heřmánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Několik dobrých momentů ty hloupé bohužel nevyvážilo, natož aby je převážilo. Vcelku bída s nesnesitelnými pány Havelkou a Vladykou. Jediný, kdo mě neustále bavil, byl nikdy neselhávající Petr Nárožný. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Je to příjemná blbina. Absurdně pojatý příběh o dvou žácích, kteří po jednom chemickém pokusu předčasně zestárli, ale jen po fyzické stránce. Mentálně jsou stále na úrovni žáků základní školy. A to je čeká poznávání světa dospělých a divák si užije přijemnou legraci, která sice není nijak extra, ale nudou se nezmírá. Přispívají k tomu kvalitní herecké výkony a poměrně slušně vypointované gagy. 60% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pro mě bezproblémově koukatelná komediální jednohubka, či lépe řečeno kolosální kokosárna.. V jednu chvíli mi přišlo trochu líto, že jsem nezažila takového chemikáře, jakým je tu pan Nárožný.. Pro Ondřeje Havelku mám slabost odjakživa, takže se mi líbil i tentokrát.. Příběh dvou kluků ze sedmé třídy, kteří po vypití elixíru vyrostou, ovšem jen fyzicky, ne mentálně, je místy úsměvný, místy vtipný, místy holt přešlapuje a působí naivně, možná i hloupě.. Nicméně s trochou nadhledu se to dá brát jako oddechovka s příjemným hereckým ansámblem.. Hana Maciuchová v roli maminky úžasná.. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dva dvanáctiletí kluci v důsledku chemického pokusu se stanou dospělými a je třeba je naučit pracovat a oženit. 1) Chtělo by se napsat, že jde o českou odpověď na americký film "Velký" s Tomem Hanksem, kdyby ovšem Američané nenatočili svůj úspěšný film až o tři roky později. 2) Příjemní herci a svižná režie nedokáží kompenzovat základní nedostatek filmu - neskutečně tupý scénář. V zájmu dosažení "komického" efektu jednají postavy jako naprostí dementi. Ani herecká nadsázka a pitvoření si s hloupým textem prostě neporadí. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pohodová a vtipná absurdní komedie. Duo Vladyka - Havelka si s chutí zahráli puberťáky v dospělých tělech a já jsem se s chutí zasmál. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Já se z toho zjevím… Já se Vám na to vykašlu, pořád jenom nějaké takové blbosti…“  Tyhle ty reakce obou předčasně zestárlých dětí na nápady jejich rodičů udělat z nich opravdové dospěláky nějak přesně vyjadřují i mé dojmy z této rádoby ztřeštěné komedie. Nějak mi nešel na rozum ten výchozí předpoklad celého filmu, že když se z desetiletých dětí stanou z fyzického hlediska dospělí (ale mentálně zůstanou na úrovni těch desetiletých) musí se hned začít chovat jako naprostí idioti či dementi. Chápu, že komediální žánr snese hodně, ale na můj vkus to bylo vskutku až moc ztřeštěné.  Zvláště když i některé ty nápady rodičů dotyčných „dětí“ neměly mnohdy od chování jejich potomků zas tak moc daleko. Z hereckého hlediska se mi asi nejvíce líbila Hana Maciuchová coby matka, ovšem jinak je mi líto, ale tohle můj šálek kávy opravdu není. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

No, já bych to viděl trochu jinak než kolega Drom. Lenin poté, co ho omrzelo ležet v mauzoleu, emigroval ze zaostalého východu na onen bájný západ, ovšem nepodařilo se mu překonat železnou oponu, tak zůstal v Československu. Jsa držen stále mlád hektolitry krupicové kaše, přijal místo chemikáře na nějaké blíže nespecifikované škole, kde se snažil vtloukat dětem do hlavy vědecký světový názor a vytloukat tmářské pověry. Ovšem s elixírem mládí mu to poněkud nevyšlo, ukázalo se, že funguje, byť reverzně... takže jeho psychika utrpěla obrovský otřes. Po fázi deprese, projevující se tím, že vzal místo náročné pozice chemikáře nenáročnou pozici tělocvikáře, nastala fáze popírání a snaha celý experiment ututlat. Takže jednak se snažil omezit počet lidí, kteří o celém incidentu věděli (vymluvil Kašíkovi svatbu, aby se nemohl množit) a dále chystal, jak by řekl "masový" psycholog Vízner, masovou vraždu. K té naštěstí nedošlo, neboť oba kluci se náhodou na vlastní kůži přesvědčili o účincích krupičné kaše. Za zmínku ještě stojí Heřmánek a jeho geniální vynález, zpětné slepování rozřezaných polen. Kdyby myšlenku trochu rozpracoval, možná by se časem dostal ke slepování polen již spálených, čímž by se hravě dostal na třetí příčku v žebříčku nejvýznamnějších lidských počinů, hned po objevu ohně a microsoftím dvojkliku. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nepamatuju se, že bych to zamlada viděl. Ale něco mi to říkalo a vysoké hodnocení slibovalo něco nadstandardního. Bohužel očekávání se nenaplnila. Jednoznačným bonusem jsou herecké výkony rodičů (Abrhám, Heřmánek, Maciuchová, trochu v pozadí Molavcová) a Petra Nárožného. Vladyka s Havelkou jsou v nevděčné pozici, protože čím lépe svou roli hrají, tím se divák cítí trapněji. Televizní zpracování a poněkud hloupý příběh značně nakopávají skvělé a opravdu vtipné momenty. Bohužel jako celek to za moc nestojí. "- Zeptej se ho na něco, co vědí jen dospělí!" "- Víš co to jsou sdružené platby?" "Neví. Nic neví..." ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Dobre obsazenej a skvele zahranej filmek. Teda spis rodinna tv komedie. Vtipnej Abrham, krasna Maciuchova, spolehliva Matouskova, psychiatr Vizner ("maso") a hlavne dvojka Vladyka-Havelka jako kluci/dospeli. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Už je to strašně dlouho, co jsem to viděl, ale dobře si pamatuji, jak jsem se vcelku dobře bavil. Není to sice nic na několikanásobné shlédnutí, ale na jeden večer vás to rozesměje. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Tohle je skrytá perla. Bláznivá komedie pro děti, ale je to napsané a zahrané tak, že se musí bavit i dospělí. Herci skvělí a zejména kreace Abrháma mě dostává do kolen. ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Jestli sháníte elixír mládí, tak to máte smůlu, protože ten vytvořit nelze :-P Ale, pokud budete diktovat přísady v receptu naopak, můžete vytvořit elixír stáří. :-) Nevím, jaxi na to tento film můj přítel vzpomněl, každopádně já se bavila docela dobře. Ani sem nečekala takové úžasné herecké obsazení. Peťa Nárožný jako praštěný učitel chemie a ještě praštěnější učitel tělocviku, Vladyka jako Hejbal se mi teda líbil - hlavně jako „krásná“ velká holka na námluvách „Já ti dám do huby, ty srabe! „ :-D nebo jako velký fater s aktovkou na zádech, co bije svoje spolužáky - víc než Havelka v roli Kašíka. Docela dobře válí i Heřmánek jako vzteklý otec Kašíka. „Na tebe ten kluk dá, víš, že se tě bojí.“ :-D A potencionální nevěsta pro Kašíka? No přece pošťačka, ta je bohatá – má mopeda :-) Akorát teda: „ Je oproti mně stará jak hnědý uhlí.“ :-D I mě tento film vrátil do let dávno minulých – krupicovou kaši sem naposled jedla na základce (aspoň už vím, proč vypadám tak, jak vypadám) no a „maso“ sem taktéž hrála naposled v tomto věku (budu muset napravit ;-)). Jo, a kdybyste chtěli vědět, jak na svět přichází děti, resp. mužské pohlaví… „Kluky přece nosí vrtulník.“ ;-D ()

infected 

všechny recenze uživatele

Dva kluci,kamarádi,vypijí elixír mládí ovšem s opačnými účinky. A tak se musí v dospělých tělech vyrovnat s novou identitou za pomoci velmi svérázných rodičů kteří je hned uvádějí do života. Místo zoufalosti nad jejich tělesným ale ne mentálním posunem,rovnou na věc. Jedni ho strojí do róby a chtějí z něj mít umělce,u druhého otec donese dřevěnou kozu a pár polen které spolu v paneláku řežou aby jako poznal tvrdou práci. Dojde i na "dohazování" nevěsty. Je jasné že z toho nejsou dvakrát nadšení a nelibě vše s přirozenou dětskou prostořekostí glosují. Havelka s Vladykou se tady mistrovsky vyřádili. Absurdní ale skvělá srandovní televizní komedie na kterou rád vzpomínám. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie, ve které mi byli velice sympatické role Abrháma, Havelky, Nárožného....Je to velmi koukatelná komedie pro chvíle pohody. ()

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Miluju scénu,kdy se J.Abrhám snaží tleskáním vylooudit melodii "Škoda lásky..." .To nemá chybu.No a i další rodičové se teda předvedli skvěle.Maciuchová,Heřmánek,Molavcová...Je vidět,že velké tělo nemusí vždy znamenat dospělost ! ...........PS: " Vždyť si řikala,že (táta) doma nic nedělá....!" ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Když major Manďák definitivně rozbil Pepanovu partu, museli naši hrdinové namísto prodeje Brožiků začít žít spořádaným životem. Jára si založil rodinu a zplodil nezbedného syna, zklamaný Pepan se naopak namísto sňatkových podvodů vrhl na vyučování chemie. Po nezdařeném pokusu na svých žácích Horáčkovi a Pažoutovi je sice za trest přeřazen na výuku tělocviku, ale nezapře kriminální minulost a krade alespoň zkumavky. Poté, co Saturnin opustil svého pána a vrhl se na praktikování psychologie prostřednictvím řezání polen a hry zvané "maso", sčuchne se zmatený Jiří s pubertálním Vladykou a vaří vtipnou kaši... Nezapomenutelní Havelka s Vladykou, výborný Nárožný, klasický trouba Heřmánek a kouzelná Maciuchová ve velice televizně-inscenační komedii pro děti s dobrými momenty. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní komedie o nečekaném zestárnutí dvou žáků sedmé třídy, kteří v hodině chemie vypili elixír mládí s opačným účinkem, ktrerý jim připravil učitel Vaněk (P. Nárožný). Tato nepravděpodobná situace způsobila mnoho komických situací, do níž promlouvali rodiče obou uličníků a zejména žáci samotní. Zestárlého žáka Kašíka hrál O. Havelka a jeho kamaráda Hejbala ztvárnil vynikajícím způsobem M. Vladyka, jenž dostal o něco víc prostoru, přestože se snímek jmenuje po jeho spolužákovi. Manželský pár Kašíkových tvořil J. Abrhám a H. Maciuchová a v rolích Hejbalových rodičů se ukázal vznětlivý K. Heřmánek a J. Molavcová. Velmi zábavný byl tradičně P. Nárožný, jenž po fiasku s elixírem v hodině chemie byl za trest jmenovám učitelem tělesné výchovy a snažil se využít výhody nenadálých fyzických předností svých žáků. Rodiče obou sedmáků museli přijmout tuto absurdní situaci jako skutečnost a vzhledem k fyzickému věku svých synů ihned začali strojit námluvy. V závěru, kdy si oba hoši uvědomili, že být dospělý nepřináší tolik zábavy, jak si představovali, se po konzumaci pochybného receptu na krupičnou kaši všechno vrátí do původního stavu. Musím uznat, že se jedná o velmi jednoduchý, ale o to víc vtipný hodinový televizní snímek, u něhož mě především pobavil M. Vladyka, K. Heřmánek a P. Nárožný. Za tento počin televizní režisérce J. Pokorné-Makoszové, autorce řady zajímavých a příjemných filmů nejen pro děti, tleskám. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Zdá se, že u něj došlo ke zrychlení senzitivní impregnační fáze.. Jee.. Ale blbec to není..." Nenáročná televizní komedie se sci-fi tématem, ale také se spoustou hlášek. "A ta se ti líbí? .. Ano, je bohatá. Má mopeda!" ()

Reklama

Reklama