Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Shatner, Leonard Nimoy a zbytek posádky Enterprise opět ovládnou oblohu v dalším díle Star Treku. Je 23. století a záhadná cizí mocnost ohrožuje Zemi prostřednictvím ničení atmosféry a vypařování vody z oceánů. Kirk a jeho posádka musí cestovat zpět do San Franciska do roku 1986, kde musí najít podstatu tohoto ničení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (242)

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

Kvalitni a zabavny Star Trek film s cestovanim v case. Hvezda navic za Cechova, ktery se uprostred studene valky s silenym ruskym prizvukem vyptava na palube Americke letadlove lodi na plutonium. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Star Trek IV stejně jako předchozí díl navazuje na minulý děj. To ovšem není tak strašné v porovnání se Star Trekem III, protože zdě jde pouze k uvedení do děje, což znamená vysvětlení proč je posádka na Klingonské lodi, kde je Enterprise a proč se hrdinové musí vrátit domů. Toť vše co se návaznosti týče a to vše se dozvíme v prvních pěti minutách filmu které shrnují veškerý děj. Neopakuje se tak situace ze Star Treku III kde, když jste nevideli předchozí díl tak si v podstatě neškrtnete. Voyage Home má vlastní příběh, který s předešlými filmy má společný jenom úvod, proto sí v kontextu stojí o mnoho lépe, člověk se necítí být svázán dějovou linkou a může se plně věnovat ději. Samotný děj není moc akční, to naprosto připouštím, nedočkáme se žádných vesmírných bitev, ani se nevydáme tam kam se dosud nikdo nevydal. Vše se v podstatě odehraje na stařičké planetě Zemi. Otázka je ovšem kdy a zde přichází na řadu ona originalita celého děje. Autorům se příběh opravdu povedl a střet 20. a 23. století je opravdu promyšlen do nejmenších detajlů, což sebou nese i hromadu humorných a komických situací (například když se v 90. letech ptá Čechov svým ruským přízvukem amerického policisty na nukleární vojenská plavidla je úplně geniální, zvláště v dobovém kontextu). Hláškami je totiž tento film prošpikován od samého začátku do konce. Tvůrcům se tak povedlo něco nevídaného, kdy staví na příběhu a promyšlenosti děje více než na tupou akci. Co se mě osobně týče tak tah tímto směrem je přesně to co se mi na sci fi zamlouvá. Dalo by se připustit, že tu a tam je vysvětlení jistých kliček kulantně nadsazeno a občas člověku nesedí, ale přesto děj nenudí a napětí si udrží až do samého závěru. Herecké výkony a zpracování nemá cenu nijak zvlášť hodnotit, to je pořád skvělé. Pochvalu si zaslouží i zapracování více postav, kdy už to není jenom trojice Kirk, Spock a Kostra, ale podařilo se zapojit kompletní posádku a všichni víceméně dostanou stejné množství prostoru. Na závěr snad jenom takové shrnuté, Stár Trek je pro mě vyloženě srdcová záležitost už od ranných dětských let kdy běžel na České televizi a tenhle film je podle mě nejlepším ST filmem s původní posádkou v hlavní roli. ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Tady se nám rýsuje sequel trojky. Obecně je známo, že lidé kteří neholdují Star Treku (non-trekkies), tak pokud je nějaký ST zaujal, tak to byla právě čtyřka pro svůj zásah do "civilizace" jak ji známe. A onen účel poslání, mise,... netřeba komentovat. Pořád na fantastický úrovni, dvě nezapomenutelný scény: Jedna, jak hrot harpuny (či co to je) vystřelí a zlomí se o maskovaný Bird of Prey, který se nad lodí demaskuje. Ten záběr nemá konkurenci (a všiměte si, jak je pohyblivej). Další, jak ta baba narazí do neviditelný zdi a pohltí ji transporter beam. Mráz po zádech mi běhá... nechybí ani fun, scénky z nemocnice, prostě, nemá to chybu :) ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Spíše scifikomedie se zeleným poselstvím, než klasický Star Trek. Spock se chopil kormidla za kamerou a udělal to nejlepší co mohl, dal více prostoru posádce a Shatnerovi není dáno více času a prostoru, než je nutné. Cestuje se časem, takže si tu neužijeme tolik triků, ale televizní "look" exteriérů tu samozřejmě je! Asi jedno procento sebral na mém hodnocení utopismus budoucnosti - žádné peníze, nemluví se sprostě a pilulka po které naroste ledvina,to je jak z neználka, od Holywoodu bych čekal trochu víc, nebo to trochu lépe umět podat...70% ()

LuciusWlk 

všechny recenze uživatele

Bezesporu jeden z nejpovedenějších dílu. Pomineme-li cestování časem, je to hodně povedený kousek a po nezdařené trojce příjemná změna. Akce, skvělý humor, napětí i zápletka, vše skvěle klape!!! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

"...kdyz nebudete porad nadavat, nikdo Vas nebude brat vazne." radi Kirk Spokovi pote, co se presunou v case do 80. let 20. stoleti...:-) A k tomu asi dalsich sto hlasek v tomto (do humoru ladenem) dilu ST. ve kterem jde predevsim o velryby... Catherine Hicks jako hlavni zena taky neurazi... ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Bez zbytočného komentára a vysvetľovania dôvodov prečo také hodnotenie, nikoho nepresviedčam o správnosti môjho názoru, ale patrí to do jednoducho do tématiky mojich naj seriálov a tým je povedané všetko... P.S. Asi najobľúbenejšia časť z najstaršej série. Perfektný "návrat do minulosti" a perfektné gagy, normálne to bolo sčasti komédia viď. "hovorenie do myši" :) ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Posádka lodi Enterprise poruší všechna pravidla o cestování časem, o nevměšování se, bez skrupulí šíří budoucí léčiva, technologie a navíc krade velryby a stvoří jediný film z původní Star Trekovské série, na který se dá dívat s partnerkou. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Naprostý vrchol celého Star Treku. Pokud si dobře pamatuju, nepadne ve filmu jediný výstřel, nic nevybuchne, dokonce tu chybí jakýkoli záporný hrdina, kdysi dávno ale nic z toho sci-fi nepotřebovalo. Původní posádka zavítala do současnosti (z hlediska natáčení) minimálně třikrát, tentokrát si ale z časových paradoxu hlavu neláme. Rozdělí se do několika skupinek a soutěží, kdo si lépe vystřelí z lidstva koncem 20.století. Chekov (pochopitelně se svým přízvukem) se poptává po uranu v San Franciscu, Spock se snaží napodobit mluvu ulice a vyslouží si potlesk v autobuse "vypnutím" pankáče, McCoy komentuje současnou lékařskou vědu a Scotty komunikuje s počítačem. A samozřejmě nebyl by to Kirk, kdyby nenavazoval kontakt s místní ženskou populací. Ale Gillian byla moc sympatická a Kirk by si jí zasloužil víc než Nexus. Ale není to jen výborná komedie, ten ekologický podtext je příjemný, v té době ještě nebyla ekologie zneužívána pro politické účely. Navíc pro velryby jsem měl vždy slabost (od Samsona&Sally). Tehdá to bylo mé třetí setkání se Star Trekem a navždy se ze mě stal trekkie. 96% double dumbass on you ()

wasillisa 

všechny recenze uživatele

Zachraňte Willyho je oproti tomuto filmu neskutečnej póvl. Aneb jak řekl Leo Nimoy ve Futuramě: "Když jsem režíroval Star Trek IV, dostal jsem z Billa skvělý výkon, protože jsem ho tolik respektoval." ()

sl4necek 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý startrekovský film. Scénáře založené na cestách časem do naší přítomnosti jsou velice silné, což se ukázalo i v jednom voyagerském dvojdíle, který byl nápadně podobný Cestě domů. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Dalo se čekat, že každý sci-fi seriál či filmová sága musí jednou skončit také cestou do minulosti. Bylo tomu tak u SG-1, u Voyageru, u Enterprise a děje se tak i u tradičního Star Treku. Nějak už mi ale to lezení do minulosti začíná lézt krkem. ()

provitamin odpad!

všechny recenze uživatele

Neznáma sonda sa blíži k Zemi, lebo si chce pokecať s veľrybami, ale keďže veľryby už vyhynuli, tak sa naši hrdinovia na klingónskej lodi prenesú do 20.storočia a presenú 2 veľryby do budúcnosti, aby si tieto veľryby mohli pokecať so sondou a odhovoriť ju od zničenia Zeme. Nepodarená zlátanina Zachráňte Willyho a Návratu do budúcnosti. To že sa dej predošlých epizód odohráva v budúcnosti, sci-fi nádych robí z týchto filmov pozerateľné diela. Ale prenesenie Kirka, Spocka a spol. do 20. storočia spečatilo jasný odpad a nepomôže ani enviro agitka na záchranu veľrýb. ()

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*EARTH TREK* Pri čítaní komentárov som mal pocit, že budem vidieť: a) dielo komické a parodujúce, b) dielo výrazne lepšie ako predošlé časti. Po zhliadnutí filmu môžem skonštatovať, že dielo vôbec nie je prepchaté vtipnými momentami, objavujú sa len sporadicky a, uznávam, majú niekedy charakter skeču (napr. Scotty snažiaci sa obsluhovať počítač 20. storočia). Ak bolo zámerom natočiť film odľahčený, komických situácií na pozadí seriózneho príbehu bolo príliš málo a príliš výrazných, a preto pôsobili rušivo. Škoda, že potenciál v podobe nedorozumení a komických situácií, ktoré stretnutie tak vzdialených generácií so sebou prináša, nebol využitý lepšie. Takto to bol len mix žánrov, ktorý tu pre mňa nefungoval a prekážal mi. Z dovtedy nakrútených je tento film asi príbehovo najkomplexnejší a taktiež zobrazujúci nepriateľa mierne bizarného ale skutočne desivého (zvukmi aj zjavom vesmírneho plavidla). Verdikt v 1 vete: Asi najoriginálnejší z dovtedy nakrútených filmov Star Trek, ktorý sa od predchádzajúcich líši lokáciou a silnými komickými situáciami, pričom tento posun nemusí byť každému sympatický. 20.08.2010 ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

"Čo si myslíte? Je to nejaký rusák. To je tá najhlúpejšia odpoveď akú som kedy počul" Štvrtý Star Trek začína tam kde tretí skončil. Posádka ukradnutej a zničenej Enterprise sa vracia domov na palube šlohnutej Klingonskej lode v ústrety mnohopočetným obvineniam. Pred potupným osudom ich zachráni mimozemská sonda ktorá si prišla na zem pokecať s veľrybami. Tie už ale medzitým vyhynuli a sonda svojim signálom nechtiac ničí celú zem. Odletieť do minulosti za účelom zohnania pár veľrýb nie je v Star Treku problém, Spock také výpočty zvládne na počkanie a potom už len obletieť slnko aby nabrali rýchlosť. Po príchode do 20-teho storočia sa z vážneho sci-fi razom stane veselohra kde dobrodruhovia z budúcnosti na povel hláškujú a myslím to len v dobrom. Scénka kde Spock spacifikuje pankáča v autobuse je určite pamätná. Napriek tomu že tento diel nestojí na špeciálnych efektoch, tie ktoré uvidíme sú kvaliťnejšie a dynamickejšie než v predchádzajúcich dieloch. Keď som bol ešte školák tento diel sa mi moc nepáčil ( predsa len som od Star Treku chcel vesmírne bitky a nie situačnú komédiu ), ale dnes som si to užil priam kráľovsky a musím Nimoya pochváliť za dobre odvedenú robotu. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Určitě druhý nejlepší film této série Star Treků, který sbírá kredity také návštěvou hrdinů v naší současnosti (těch dvacet třicet let stáří filmu nehraje roli) a konfrontací zvyků a technologií 23. století s naší dobou, která má za následek spoustu dobrodružných i příjemně vtipných situací. Skvělým doplňkem byla práce s tématem velryb, která výtečně posloužila jak sci-fi námětu, tak nenásilnému ekologickému apelu, upozorňujícímu na nebezpečí vyhubení těchto inteligentních tvorů. Cesta domů je zábavné dobrodužné sci-fi, které sérii pozvedlo opět do vod poctivého nadprůměru. Pochválit musím i technickou stránku. ()

IvoB 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších filmů Star Treku. Tentokrát se posádka vydává zpátky v čase, aby zachránila lidstvo před jistou zkázou od jisté neznámé „sondy“. Vtip je v tom, že musí zachránit velryby před vymřením. Taková zápletka zní doopravdy lacině – a taky laciná je. Celý film je ve své podstatě komentář na moderní dobu a sebedestruktivní chování lidstva (které se přece „nikdy nechová logicky“), s ekologickým podtextem. I přes tento okatý nešvar však nelze filmu upřít určité klady. Především se už tak zbytečně netáhne a nepůsobí natolik zbytečně, jako díl předchozí. Navíc mu neobyčejně prospívá trošku komediálnější pojetí, kdy se musí posádka vypořádat s rozdílnostmi v tehdejším chování lidí (klející Spock je fakt super). Ačkoliv je to tedy blábol, a na dvojku (Hněv Khana) určitě nemá, míra zábavnosti výsledný dojem z příběhu docela napravuje – 7/10. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Bomba! Myslím, že je to velmi zábavný IV. díl trilogie. Napětí, dramatické situace, nebezpečí, humor, láska k přírodě a lidem, přátelství a Spock. Leonard Nimoy překvapivě pochopil podstatu Star Treku, tzn. nebrat se tak vážně a nadchnout diváky zaujetím pro věc. ()

Reklama

Reklama