Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Shatner, Leonard Nimoy a zbytek posádky Enterprise opět ovládnou oblohu v dalším díle Star Treku. Je 23. století a záhadná cizí mocnost ohrožuje Zemi prostřednictvím ničení atmosféry a vypařování vody z oceánů. Kirk a jeho posádka musí cestovat zpět do San Franciska do roku 1986, kde musí najít podstatu tohoto ničení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (242)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[4,5*]     "It is difficult to answer, when one does not understand the question."     Štvrtý celovečerný Star Trek oproti predchádzajúcim dielom významne zmenil charakter a bola to trefa do čierneho. Je totiž predovšetkým komédiou, a to komédiou veľmi vydarenou, s množstvom humorných situácií a vtipných hlášok (skvele napísané dialógy!). Vtipné sú i tie narážky na kultúru 20. storočia ("Nobody pays any attention to you unless you swear every other word.") a film si dokonca dokáže utiahnuť aj z časového paradoxu ("You, ah, realize of course that if we give him the formula we're altering the future." "Why? How do we know he didn't invent the thing?"). Týmto komediálnym pojatím sa film v rámci série vymyká a dovolím si tvrdiť, že je to aj jej najlepší diel, ktorý ma dokázal nielen rozosmiať, ale pár krát aj dojať k slzám. Výrazne odlišného charakteru je aj inak výborná hudba Leonarda Rosenmana (nominácia na Oscara), ktorá nepôsobí príliš vesmírne, skôr vo mne evokuje staršie francúzske filmy. Zápletka s ohrozením Zeme a celej ľudskej civilizácie je možno už trochu otrepaná, ale o ňu až tak nejde. Ten príbeh veľrýb, s vloženým ekologickým posolstvom, je zámerne trochu uletený. Po prvý raz sa v sérii pracuje s motívom cestovania v čase a mám taký pocit, že sa tvorcovia mierne inšpirovali o rok starším Back to the Future (1985) (problémy s palivom na cestu naspäť). Perfektne sú napísané i jednotlivé postavy, v žiadnom inom diele má takto postavy nebavili. Odborníčka na veľryby Gillian (Catherine Hicks) je ohromne sympatická baba a iskrenie medzi ňou a Kirkom je parádne. No a Spock, ako hipík, ktorý to voľakedy prehnal s "LDS", je kapitola sama o sebe!     "Spock, where the hell's the power you promised?" "One damn minute, Admiral." ()

willis 

všechny recenze uživatele

Posun do komediálnější roviny tomuhle filmu dost pomohl. A mr. Spock jako režisér se od minulého dílu dost zlepšil....doporučuji shlédnout i bonusy na special edition 2-dvd. Některé historky z natáčení jsou dobrý. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvtipnějších celovečerních Star Treků od Star Trek: The Motion Picture a také bohužel jeden z nejméně reálných. Děj a zápletka jsou dobré ale je třeba je brát s velkou nadsázkou. Některé části působí jako komedie ne-li parodie. Kýčovitý závěr. Zajímavější než Star Trek II a Star Trek III. Verdikt: 3* a 75 %. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Zvláštní ekologicky laděný film, se sice naivním dějem, ale nesoucí se v takovém uvolněnějším tempu, kde se občas vyskytnou i povedené vtipy. Na jedničku nemá, ale i tak patří mezi nejlepší v sérii. ()

rsimonyi 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší z filmových Star treků, skvěle konfrontující svět Star Treku s naší dobou. Právě setkáním budoucí a současné civilizace vzniká prostor pro odlehčený příběh plný vtipných situací. Skvělý film ()

marquillo 

všechny recenze uživatele

tak trošku podivná téma "Cesty domov" ma skutočne dostala:D. Tentokrát je Star trek film vyváženou kombináciou sci-fi, humoru, dobrodružstva, akcie i filozofie. 90% ()

JK-Stinger 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý Star Trek pod Nimoyovou taktovkou byl trefou do černého, a zápletka s cestováním časem nebyla tak úplně k zahození. Posádka se na Zemi ve 20. století dostává do spousty komických situaci a tak je jistá jiskra, která mi v dřívějších filmech chyběla, doplněna velkou dávkou humoru. Nápad s velrybami je minimálně velmi nečekaný, ale budiž. Několik chybiček se najde (třeba pro mě nepochopitelný otřesný design sondy, která se pohybuje bůhví jak???), nicméně jsem se vážně bavil a zaznamenávám si první ST film, který se mi opravdu líbil nejen z retrohlediska. ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Samo o sobě to sebeparodování dopadlo dobře, odlehčení určitě mnozí uvítají, ale já, okouzlená prvním filosofujícím dílem, postrádala tu typickou startrekovskou atmosféru. Tohle jakoby patřilo nejen do jiné doby ale i jiného vesmíru. ()

G900 

všechny recenze uživatele

Tohle je spise sci-fi komedie se jmenem Star Treku a s herci Star Treku, nez opravdicky Star Trek. I tak je to jeden z nejlepsich ST, zde ma vysoke hodnoceni prave kvuli tomu, ze ho dokazi snest i neznali, troufam si rict 'naseho', universa. :D Pro vsechny ostatni snad jen: 'Live long and prosper...' ()

sirien 

všechny recenze uživatele

To ekologické téma se u toho starého filmu dá odpustit, zejména, když tam není nijak násilně samoúčelné tak jako v některých novějších kouscích. Opět smysluplná zápletka a kompaktní děj, pár dobrých hlášek a vcelku hezké vyobrazení sci-fi prvků. Skutečnost, že volně navazuje na předchozí dává třetímu dílu o něco lepší vyznění (konkrétně to dojmově snižuje samoúčelnost celé předchozí zápletky) ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Určitě nejvyzrálejší Star Trek s Williamem Shatnerem v hlavní roli. Napínavý, velmi vtipný. Zápletka sice v bledě modrém kopíruje první film (těleso odkudsi z vesmíru vysílá signál k Zemi, ale nedostává se mu odpovědi, a navíc ničí vše v dosahu...), ale to vůbec nevadí, jelikož řešení problému je úplně jiné, opravdu originální, prošpikované spoustou nezapomenutelných hlášek... ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Posunout další startrekovský film trochu komediálnějším směrem byl nejen dobrý nápad, ale navíc se ho podařilo zdárně realizovat. Motiv cesty časem a nedorozumění plynoucích ze setkání se světem 20.století se sice párkrát vyskytl už v původním seriálu, ale až tady z něj vzešly opravdu vtipné momenty (Spockovo klení, Čechov pátrající s ruským akcentem po jaderném materiálu). Ekologické poselství není přehnaně patetizováno a tudíž si s odlehčenou náladou filmu nepřekáží. Povedené. ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Parádní odbočka z klasického Star Treku - bez Enterprise, s cestováním do "současnosti", příjemná změna. ()

Rannveig 

všechny recenze uživatele

Nikde v celém vesmíru asi nenajdete tolik smějících se Vulkánců pohromadě! (to těm komparzistům nikdo neřekl že Vulkánci potlačují emoce?) A Poprvé od pilotního filmu Star Trek Klec, můžeme opět vidět pana Spocka se širokým úsměvem, kterak sdílí radost a nadšení svých lidských přátel... ale tak pane režisére ;-) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý příběh nás zavádí na matičku Zem. Vybrané osazenstvo posádky cestuje časem do současného San Francisca, aby našli velryby, kteří jsou důležití pro záchranu Země v jejich době. Téma velice svádící ke komedii, což opravdu nakonec tak dopadlo. A tak je toto pokračování opět jiné, což není na škodu. Humor sérii osvěžil a dodal tomu lidskou přirozenost a jistý nadhled. ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Mě se Cesta domů nakonec líbila o něco méně než Khan a Hledání Spocka, přesto je to jeden z těch lepších Star Trek filmů. První polovinu filmu to je klasický vesmírný Star Trek, přímo navazující na minulý film. Když se ale posádka Enterprise ocitne v naší současnosti, vůbec jsem to tak dobré nečekal. Celý film je parádně vtipný ( Spockovo tápání ) a zábavný, akce tentokrát bylo o trochu méně ale kupodivu to vůbec nevadilo. A ten konec byl tak trochu i dojemný. Takže celkově spokojenost. 80%. -- ¤ -- " Nevíme přesně proč velryby zpívají " ~ " Třeba zpívají tomu pánovi " ~ " Zatraceně ! " ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

"Throwback Thursday #52" - Star Trek IV byla druhá a finální Nimoyova režie v rámci ST filmů. Čtyřka je zatím nejlepší ST film, co jsem měl možnost vidět. Představitel Spocka na režisérké stoličce zakončuje trilogii o tom, jak byl Kirk admirál a děj plynně navazuje na události trojky. Spock se postupně začleňuje do posádky lodi. Tentokrát se musí posádka klingonské lodi (Enterprise je po událostech trojky zničená) warpnout do minulosti, aby zabránila sondě ničit Zemi. Takže Kirkova posádka cestuje do 80. let z čehož vzniká celá řada komických situací. Posádka v San Franciscu zachraňuje dvě velryby o 20. století netuší vůbec nic, Spock je sprostý v autobuse, Chekov se podezřele ptá na american nuclear vessel v době Cold War, Sulu se učí pilotovat helikoptéru Huye a Bones se v nemocnici rozčiluje nad zaostalostí zdravotnictví v 20. století. Jedinou kaňkou nad tímhle komediálním pojetí je zdlouhavý začátek a konec. Je celkem paradox, že mě nejvíc bavil díl Star Treku, který se většinově odehrává na Zemi. Viděno na SkyShowtime. 4* ()

panvasik 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu mi komornější zápletka víc sedla a já můžu poprvé hodnotit Star Trek film plným počtem. Chápu, že pro zaryté fanoušky Star Treku, až už filmů či seriálů musí být tahle epizoda k nepochopení, ale já jelikož nikdy nic z tohoto světa neviděl a neznal si dokázal tohle fakt užít a tahle záchrana planety přes záchranu v velryb mě bavila mnohem víc než vesmírné války a šílené sci-fi. tuhle epizodu hodnotím velmi pozitivně a určitě to někdy vidím na opáčko :) 9/10 ()

Reklama

Reklama