Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Shatner, Leonard Nimoy a zbytek posádky Enterprise opět ovládnou oblohu v dalším díle Star Treku. Je 23. století a záhadná cizí mocnost ohrožuje Zemi prostřednictvím ničení atmosféry a vypařování vody z oceánů. Kirk a jeho posádka musí cestovat zpět do San Franciska do roku 1986, kde musí najít podstatu tohoto ničení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (242)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemná sci fi podle pravidel. 1) Éra Star Treku mě minula. Seriály z 60. a 70. let jsem jako občan socialistického Československa neměl možnost v době vzniku sledovat. Ani 90. léta jsem netrávil u televizních obrazovek, i když tehdy snad už některé filmy a seriály na obrazovky pronikly. A tak se k těmto dnes už historickým archiváliím dostávám až v 21. století. Takový je život. 2) Viděl jsem toho velmi málo. Několik pokračování původního seriálu a několik samostatných filmů. Vše mělo různou úroveň zpracování, jak to tak u projektů podobné šíře nutně dopadá. Ale všechny mnou shlédnuté střípky měly nápady a šťávu. 3) A totéž platí i o Cestě domů. Film má šmrnc. Čtvrstoletí od vzniku se podepsalo na filmových efektech, ale, jak už jsem nejednou psal, triky nejsou důvodem, proč koukám na filmy. Snímek respektuje klasická pravidla sci fi dobrodružství. Rozhodující je příjemný, divácky nenáročný scénář a vše ostatní mu jde na ruku. Film není příliš vtipný, ale trochu je. Film oplývá ve své době možná efektními, dnes jen úsměvnými triky, ale není jim podřízen. Ve filmu jsou i malé honičky, jen tak pro zpestření, víte, ne proto, aby bylo jak zaplácnout dvě hodiny. 4) Byl bych raději, kdyby se tvůrci jasně rozhodli, jestli půjde o komedii nebo o napínavou sci fi. Tato ani ryba ani rak nebyla ani silná komedie, ani silná sci fi. Téma návratu časem do minulosti (resp. současnosti) je téma vděčné a zde je jeho potenciál využit jen částečně. Přesto však jde o příjemný film. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Mě se Cesta domů nakonec líbila o něco méně než Khan a Hledání Spocka, přesto je to jeden z těch lepších Star Trek filmů. První polovinu filmu to je klasický vesmírný Star Trek, přímo navazující na minulý film. Když se ale posádka Enterprise ocitne v naší současnosti, vůbec jsem to tak dobré nečekal. Celý film je parádně vtipný ( Spockovo tápání ) a zábavný, akce tentokrát bylo o trochu méně ale kupodivu to vůbec nevadilo. A ten konec byl tak trochu i dojemný. Takže celkově spokojenost. 80%. ()

Reklama

tom88 

všechny recenze uživatele

Určite jeden z lepších Star Trekov. Film má jednoduchý, ale originálny námet, zaujímavý dej. Objavuje sa aj humor a rôzne narážky. Je to trocha iný Star Trek, vo vesmíre je toho tentokrát menej. Nimoy to rozhodne vedel a zvládol, čo sa nedá povedať o nasledujúcom dieli. Ja som sa dobre bavil aj keď je film dlhší. 75% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ano Ano Ano treekies film opět se vším co k němu patří. Snaha o vyjádření myšlenky v tomto případě o ochraně zvířat, která je však ve skutečnosti myšlena více globálně je skvěle provedeno. Akce a star trek jednou nejsou a být nemohou. A komediální stránka ( chtělo by to ještě nějaké lepší a více hlášek kamenné tváře Spoka ) je to opravdu skok od původních filmů, ale musím říct... skvělý nápad. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

K zemi se blíží velký neidentifikovatelný předmět, který ničí vše co mu stojí v cestě. Jeho přílet na oběžnou dráhu Země natolik poruší armosférické jevy, že obyvatelům naší mateřské planety nezbývá moc času k přežití. Naštěstí kapitán Kirk s posádkou (chtěl jsem říct Enterprise, ale ta v minulém díle vzala za své) zjišťuje, že neidentifikovatelný předmět vydává zvuky, jako dávno vyhynulé velryby hrbaté. A tak se posádka vydává možná na svoji nejdelší cestu - tentokrát nikoliv prostorem, ale časem - zpět do roku 1986, aby zde vyhledali ještě žijící velryby, a vzali je zpět do "současnosti" ... Jo, tak tohle se opravdu povedlo - Trek opustil vážné vody, a vydal se do nezčeřených vod komedie, a byla to trefa do černého. Cesta domů je možná nejlepší z Trekkies filmů - výborný příběh bez jediného hluchého místa, spousta vtípků (nejvíc mi asi uvízlo v hlavě Scottovo ovládání "současného" počítače nebo eliminace hlučného elementu v MHD), výborné herecké výkony všech zúčastněných (vysvětlování ruského "agenta" Chekova co dělá na americké nukleární základně). Prostě radost sledovat :) ()

Galerie (65)

Zajímavosti (32)

  • Platný český název velryby s vědeckým názvem Megaptera novaeangliae, který se objeví na monitoru v klingonské lodi, je pletvák dlouhoploutvý, nikoliv kytovec dlouhoploutvý. Modrá velryba (Blue whale), o níž mluví Gillian (Catherine Hicks) v Instutu kytovců, je název pro plejtváka obrovského - a ten vyhuben nebyl. Celkový počet je mezi deseti tisíci a dvaceti pěti tisíci kusy, což je asi tři až jedenáct procent stavu z roku 1911. (VMa)
  • Spisovatelka Vonda N. McIntyre napsala podle tohoto filmu stejnojmennou knihu, jež v češtině vyšla roku 1994, jako „Zpěv z neznáma“. (ČSFD)
  • V prvním náčrtu scénáře se počítalo s rolí pro herce Eddieho Murphyho, který je velkým fanouškem Star Treku. Důvodem bylo nejen to, že se Murphy, velká filmová hvězda osmdesátých let, netajil přáním zahrát si v některém Star Trek filmu. Murphy byl totiž se společností Paramount smluvně zavázán. Měl zde hrát moderátora rádia, který věří na mimozemšťany a pak pronásleduje posádku Enterprise, aby dokázal jejich existenci. Poté, co si Murphy přečetl scénář, se však rozhodl, že roli nevezme. (WolfR)

Reklama

Reklama