Reklama

Reklama

Rituál

  • USA The Wicker Man (více)
Trailer

Obsahy(1)

Policista Edward Malus nedokázal zabránit srážce kamionu s osobním autem, ve kterém seděla žena s dcerou. I když se pokusil obě z hořícího auta vyprostit, nepodařilo se mu to a sám utrpěl zranění, ze kterých se nyní musí léčit. Kromě toho trpí halucinacemi, stále si tu situaci přehrává. Záhadou je, že těla se nikdy nenašla a auto ani nebylo v registru. Po nějaké době dostane dopis od bývalé snoubenky Willow, která mu utekla před svatbou. Willow se vrátila do místa svého dětství, na malý soukromý ostrov v severozápadním Pacifiku, kde žije v malé komunitě, která žije podle starých pohanských tradic. Porodila dceru Rowan a ta se záhadně ztratila. Na ostrově žijí převážně ženy, které se navzájem oslovují „sestro“. Bohyně Matka vládne ostrovu a sestra Sommersislová je její pozemskou zástupkyní, je duchovním srdcem celé kolonie. Muži jsou důležitou součástí kolonie – na rozmnožování. Členky komunity popírají, že by Rowan někdy na ostrově žila a pokud ano, jistě už je mrtvá. Je to celé záhadné. Willow tvrdí, že její dcera určitě nezemřela a Edward pomalu získává informace o tom, že Rowan opravdu žila. Jen neví, kde je. Když mu Willow potvrdí, že Rowan je i jeho dcera, je Edward ještě více motivovaný. Všechny ženy ukrývají nějaké tajemství, které se týká nějakého tajemného rituálu a o kterém je zakázáno mluvit. Hlavním způsobem obživy na ostrově je chov včel. Každoročně se pořádá podzimní slavnost plodnosti a vždy je vybraná nějaká mladá dívka, která svou nevinností má obměkčit Bohy, aby další rok byla dobrá úroda. Loňský rok byla za bohyni polodnosti vybraná Rowen a úroda byla nejhorší v historii komunity a komunita ji z toho obviňuje. Edward zjišťuje, že Rowen žije a ženy ji připravují jako oběť bohům. Chtějí ji upálit na hranici... (TV Prima)

(více)

Recenze (333)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Kostrbatě odvyprávěná báchorka s trapným Cagem a pointou na přesdržku. Film, který může stát předlohou učebnicovým publikacím studentům filmové vědy - vše, co se udělá naopak než ve Wicker Manovi, bude pravděpodobně správně. Mdlá nuda a osudně tristní prohra snaživého intelektuála LaButeho. ()

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

Až se někdy bude vyhlašovat anketa o NEJOSTUDNĚJŠÍ REMAKE VŠECH DOB, tak LaButův film bude mít jistou pomyslnou medailovou pozici. Opravdu strašlivý políček všem obdivovatelům kultovního Hardyho originálu. Film bez atmosféry, bez napětí a hloupě ukecaný, s několika lacinými lekačkami a KDE JSOU KSAKRU TY PĚVECKÉ A TANEČNÍ VÝSTUPY, které byly zcela zásadním prvkem původního Wicker Mana a dodávaly mu nezaměnitelnou působivost??!! Navíc celý koncept La Buteho předělávky je špatný a pošlapávající podstatu Hardyho díla - z původně bigotního taťkovského konstábla udělal La Bute div ne akčního hrdinu (přehrávající Cage) s bouchačkou v ruce a nějakými těmi rozdanými kopancemi, navíc "commandovsky" hnaného rodičovským motivem. Původní konstáblovo tápání, udivenost a jen nepatrné tušení je tatam (Cageův policista je velmi rozhodný muž a nepochybuje o spáchaném zlu), stejně tak zásadní překvapivost pointy (o upalování se mluví už od samotného začátku ??!!). Akční včeličky a několikrát zopakovaný ten samý otravný flashback do traumatického policistova zážitku (jaké klišé!) jsou už jenom takovou třešničkou na dortu. La Bute, tvůj debut mám rád, ale tohle je průser jako prase! ....PS: Při Cageově kopanci Leelee Sobieski do obličeje jsem málem spadl ze židle, úlevný smích, komedie..... ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Pro mě "Robot Monster" nového tisíciletí, takže to hodnocení je čistě za pobavení, jinak by to samozřejmě bylo tak maximálně na jednu hvězdičku. Ale ve kterém jiném filmu může člověk vidět scénu, v níž Nicolas Cage vyhrožuje pistolí ženě, aby okamžitě sesedla z kola, dala mu ho a rovnou si k tomu nasadila ptačí masku na hlavu? Nebo kulervoucí bitkařská pasáž s Leelee Sobieski a následné pobíhání v medvědím kožichu! A naprosto nejvíc jsem řval smíchy, když Cage projevoval emoce (v životě bych nevěřil, že může být tak legrační ohořelá panenka). Pro mě jasných pět, tak (ne)povedený debilní úlet jsem neviděl už léta:) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Moja smrť vám ten skurvený med nevráti!" Hehehe. Už som videl všeličo, ale Nic Cage jazdiaci na hrdzavom bicykli, kopúci Leelee Sobieski do ksichtu a šaškujúci v medveďom kostýme v ultrastupídnej, ultrapredvídateľnej a ultra-atmosféru-postrádajúcej pseudo-hororovej sračke, tak to je teda unikát. Ghost Rider je vedľa tohto dôstojná konkurencia pre X-Men 2. "Trúd! Trúd! Trúd!" :-)))))) ()

Isherwood odpad!

všechny recenze uživatele

Scénáristicky vykastrovaný remake, jenž absolutně nerespektuje základní premisu originálu a opírá celou zápletku o laciný krimithriller, jenž zoufale postrádá mysteriózní atmosféru, kterou tvořila zvláštní lidová pěvecká intermezza a duchaplné dialogy plné protikladného smýšlení kovaného křesťana a pohanské komunity. Cageův policajt Edward Malus je pouze suchým psychologickým náčrtkem všech podřadných klišé (trauma ze služby, neustále se opakující flashbacky) a ani v jednom momentu se od této šablony režisér neodváží odklonit. Z úcty (v tomto případě se však jedná o řádný výsměch) k originálu se nakonec přidržuje původního vyústění, jenže konečné vysvětlení je (podobně jako většina „tématických“ dialogů) pouze snůškou pseudofilských keců o souznění s přírodou, které bohužel (nejenom kvůli přehrávajícím hercům, ale i díky celkové debilitě podání) tahají za uši v každém druhém slově. Většinu 40-ti milionového rozpočtu musel shrábnout Cage za roli, poeticky malebná kamera totiž působí docela laciným kýčem a celkově se jedná o ubohý brak, kvůli němuž se většina lidí originálu spíše vyhne než nechá zaujmout. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čeho jsem se bál, toho jsem se dočkal. Nicolas Cage měl skutečně období, kdy natáčí na první pohled zajímavý, ale ve skutečnosti nesmírně tupý filmy. A Rituál se mezi ně bez problémů řadí. Jak tu někdo zmínil. Film obsahuje přesně to, co ve filmech nesnášim. Debilní romantickou vsuvku, ještě debilnější příběh, posraně natáhnutý scény a nesmírně úchylný skoky v příběhu. Asi aby mě to šokovalo uplně maximálně. Ještě, že si Nicolas přes to všecko už prošel a teď bude už jenom v těch dobrých filmech. ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $23,649,127Tržby Celosvetovo $38,755,073 ║ Niečo tak otrasne natočené sa len tak často nevidí, čistá sebaparódia, v horšej prkotine už Nicolas Cage ani nemohol hrať, hnus a des. /0%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Znásilnění originálu (ze kterého jsem rozhodně nebyl tak paf jako ostatní). Ve staré verzi se jednalo o konflikt přísného britského křesťana s komunitou pohanů. Tady je hlavní hrdina motivován rodinnými vazbami a traumatem, z čehož vyplývají opravdu hodně nelogické dějové zvraty. Navíc komunita pohanů byla nahrazena jakýmsi podivným feministickým kultem, kde chlapi dělají neartikulované zvuky a jsou tolerováni jen kvůli rozmnožování. Zpracování je rozporuplné. Líbila se mi kamera a lokace jsou prostě nádherné, to originál byl oproti tomu dost sociš. Ale to OSTATNÍ!!!! Fakt mi to chvílema připominalo "Doktora z hor" Cage tam furt jezdí na starym kole po vesnici, baví se s důchodkyněma a občas ho napadnou včely a on se pak válí po louce a vydává dunivý rány :D:D:D:D Ke konci, když začne přituhovat, tak dává pěstí stařenám na jednu mladou holku dokonce použije taekwondo kop. V dramatickém finále běhá v medvědím kostýmu a skrývá se před komandem hospodyněk v masopustních maskách!!!!!!!!! Celé je to navíc obohaceno o debilní Cageovi flashbacky a halucinace. Ale největší rofl jsou důchodkyně dvojčata s obříma hlavama co vždycky říkaj to stejný naráz. Uvidět a zemřít. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Angelo Badalamenti: 1. Corn Rigs ,2. The Landlord's Daughter ,3. Gently Johnny ,4. Maypole ,5. Fire Leap ,6. The Tinker Of Rye ,7. Willow's Song ,8. Procession ,9. Chop Chop ,10. Lullaby ,11. Festival / Mirie It Is / Summer Is A-comen In ,12. Opening Music / Loving Couples / The Ruined Church ,13. Masks / Hobby Horse ,14. Searching For Rowan ,15. Appointment With The Wicker Man ,16. Sunset, ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Letu zdar.“ –„Čo?“ – „Neviem, ako sa zdravíte na ostrove...“ – „Čo tak dobrý deň?“ – „Dobrý deň.“ Z tohto remaku si každý robí srandu, ale pravdupovediac cenený (mnou ale určite nie) originál mi pripadal snáď ešte absurdnejší, ako toto. Tešil som sa a dostal som presne takú kravina, akú som čakal. Nicolas Cage v o dve čísla väčšom obleku a s nemožným príčeskom sa motá po ostrove, nakladá drevo na koňský povoz, ničí deti v škole, zachraňuje havranov, zabíja včely (na ktoré je alergický), bicykluje sa a popritom sa snaží pochopiť, prečo miestne obyvateľky tak mocne pretláčajú ideu muža ako falického symbola. Začína to dobre a končí to vtipne (James Franco?!), medzitým sa však nachádza hodina a pol, ktorá vo vás bude vďaka permanentne cholerickému Cageovi vzbudzovať otázky typu „Čo to dočerta má znamenať?“. Nebudete vedieť, či si z vás tvorcovia robia srandu alebo to myslia vážne (alebo či je Neil LaBute proste len hrozný režisér, ktorý si myslí, že robí dôležité filmy, ale nerobí). Ale čo, aspoň sa nenudíte a vo chvíli, kedy Nicolas Cage, ktorý kedysi dostal Oscara a v Skale si tak kultovo buchol adrenalín do srdca polmetrovou injekciou, rozkope podbrušie Leelee Sobieski (a následne si oblečie medvedí kostým a vyrazí do akcie), pochopíte, že sranda musí byť. Áno, tento film skutočne nie je príliš dobrý, vydarený atď. Ale musím si ho v jednom zastať. Mnohí tvrdia, že si treba pozrieť vynikajúci originál z roku 1973. Vraj je to kultový, bravúrny a mrazivý horor. Úplne iný, než remake s Cageom. Nuž... nie je. Originál je rovnako kuriózny, absurdný a wtf. Paradoxne to už skôr remake mi prišiel o čosi vážnejší a normálnejší. Fakt. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Co furt vsichni mate, nahodou to je solidni film. Puvodni film jsem nevidel, ale beztak me stary horory prevazne neberou, tak mi to je fuk. Nicmene tenhle film sice nevystrasi, ale atmosferu ma solidni. Ackoliv se nakejch 75 minut nic moc nedeje, Cage patra a setkava se s bandou divnejch lidi. Nicmene musim Cage pochvalit, sice se obcas tvari jak kdyby nevedel jesli sere nebo hraje, ale sem tam shodi svuj psi vyraz a zacne hrat paradne. Navic jeho postava neni ten typ, co kdyz se dostane mezi divny lidi, tak je pochcanej strachy, ale neustale nekoho prudi, je drzej, na kazdyho rve a nema problem serezat tusim 3 nebo 4 zensky. Samozrejme se tu ale najdou smesny sceny, jako Cage na kole nebo v medvedim obleku. Taky musim dat pochvalu za zaver, sice me nasralo, ze zadnej Proutenej muz neprijde, ale rozhodne me konec prekvapil. Sice se nejedna o zadny extra dilko ani mezi hororama, ani mezi filmama Cage, ale ja se solidne bavil. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Nemáte někdo náhodou voodoo figurku LaButeho a Cage?? Kdyby se mi dostala do rukou, víte co bych s ní udělal?? Jo, přesně, pověsil bych je obě na zeď a do každý bych zabodnul tisíc jehel, aby si to ti dva ve skutečnosti užili za to, co spáchali. Nevím, co si mám o Rituálu myslet. Banda seschlých rašplí versus trapný Nicolas Cage, který za sebou tahá kačera v podobě neustále omílaného flashbacku. Zpočátku to vypadá jako obyčejný film, kde hlavní hrdina pátrá (chaoticky) po zmizelé dívce, jenže jakmile začne Cage jezdit po ostrově na zrezavělé skládačce, dráždit vosy, mlátit ženský nebo se přestrojovat za medvěda, musí divák jednoduše rezignovat. Pointa je neuvěřitelně nesmyslná! Závěr je brutální! Právě za konec, za počáteční náznak nějaké atmosféry a za poměrně pěkné lokace dávám 2 hvězdičky. Nicholasi, nech se praštit baseballovou pálkou přes naleštěné čelo, ať se Ti otevřou oči. Klesáš totiž do pěkných sraček! 40 miliónů dolarů(rozpočet)/38 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Viděno po letech znova díky uvedení na Criterion Channelu v kolekci filmů, co dostaly Zlatou malinu. Nemůžu říct, že by to bylo míň hrozné, ale kamera Paula Sarossyho je opravdu pěkná. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velmi podivný film, který má pověst naprosté katastrofy. Já musím říct, že mě tolik nevadil. Jen mě mrzí, že atmosféra naprosto nevygradovala a konec byl naprosto stupidní (ve smyslu, že se neumí prodat a působí nechtěně směšně). Podívám se i na původní verzi a myslím, že námět samotný má šanci. (Pokud tedy v původní verzi nebude stejný šílený feminismus.) WTF momenty (bohužel) do filmu zapadají - až moc se do něj hodí a vlastně nepůsobí ani tak moc směšně. Možná bych byl radši, kdyby byl film naprosto strašný a tím zábavný. Takhle mi výsledek připomíná Vesnici - bere se to moc vážně na to, abych se té hlouposti mohl smát. .PS: Nic Cage v kontextu není tak hrůzostrašný jako jednotlivé scény na youtube, přesto jsem se párkrát zasmál. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Popkornové mystérium prosáklé těmi nejtrapnějšími >hullywnuudskými< rituály a lacinými klišé. Hrdinský policista Ed Malus (NC) jako bonus k životu zjevně příliš rozumu nepobral - má vidiny, baští prášky, různě běhá, plove, jezdí na kole, kope do dveří a leze do vodních děr a včelích úlů, křičí a vůbec se chová a myslí jako pitomec - nebo aspoň jako nějaká směšně smutná postava (z těch jeho psích očí a supího krku už se stala snad jakási sebeparodie :o) a pátrá a pátrá až se propátrá ke svému hořkému konci (což při podivné logice příběhu se mohlo stát už na začátku a bylo)... Ano, scénárista i režisér dovedli celou tu pseudokeltskou matriarchální chásku k jakémusi až absurdnímu >všemvěkovýmkategoriímpřístupnému mišmašstériu< , které má k hororu, natož dramatu či mysterioznímu thrilleru asi tak daleko, jako zobrazené ostrovní matróny k deklarovanému Keltství. Trapný závěr filmu (téměř vytvářející berličku k nějakému snad dalšímu pokračování (NEEE!!!) ani snad nepřipomínaje... Takže jedna hvězdička za tenhle nezdařený filmový >produkt< a druhá snad jen za ty vizuálně krásné přírodní scenérie, tedy i díky vcelku ucházejícímu umění mistra kameramana... Dost málo na docela zajímavý námět... :-/ - - - P.S. "Herecké výkony vám naženou husí kůži" - tvrdí přebal české edice filmu na dvd jako citaci z bulvárního deníku New York Post (!) ... No - tak to je teda (paradoxně) fakt... :o))) ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Názorný příklad, jak se remaky nemají dělat. Původní Wicker Man je pro mě jedním z nejpozoruhodnějších filmů, co znám, a vše, co činilo tento film výjimečným (např. pěvecké výstupy), bylo při psaní remaku zcela svévolně vynecháno, a naopak bylo do filmu přidáno mnoho prvků, které jsou zcela proti duchu originálu a úplně mění motivaci postav. Nechápu třeba, proč z pohřešované dívky udělali dceru hlavního hrdiny. O co působivější je, když policista není na věci nijak zainteresován, a přece riskuje krk při hledání naprosto cizího dítěte. LaButovi taky přišel originální film asi málo akční, takže přidal několik zbytečných akčních scének a otravné flashbacky do hrdinovy traumatické minulosti. Ani režie není nijak slavná, a Cage se po většinu filmu chová jako dement. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trubec has to die! Brilantní crossover mezi Včelkou Májou, Shyamalanovic Vískou a Šesti medvědy s Cibulkou, v němž urputný karatista Cage pozná, jaká je cena medu.. Původní Hardyho film jsem neviděl, ale mám za to, že bude záživnější, i kdyby obsahoval jen dvouhodinový detail na česno včelího úlu. Nicolasi, co zatím je? Malý zápal vzhledem ke konci evidentně ne, snad syndrom vyhoření? Mám k Tobě dvě výtky: 1.) kdyby si hrál detektiva Faluse ihned po Leaving Las Vegas, mohly být plameny při zahájení olympijských her na ostrově Summerisle mnohem intenzivnější, 2.) sbal si svůj pohled drobného polního hlodavce, co byl zrovna orným pluhem vyvržen na denní světlo a zastav tu RITUÁLní sebevraždu výběru rolí. I když, proč vlastně? Člověk by se pak ani nezasmál.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neznalosť originálu predurčila moje dojmy z filmu k nezaujatosti, ktorá hovorí, že pokiaľ sa nenecháte strhnúť negatívnymi vplyvmi, tak sa vám bude tento snímok páčiť. Minimálne budete považovať námet za originálny a záver vás vytrhne zo sedačky. Inak to má samozrejme veľa dier a veľmi sa to vlečie, ale Cage bol pomerne obstojný. 60%. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Škoda, že v hravní roli nehrál herec... Možná by dokázal tuhle snůšku klišé, polopatismů a režisérské velmi neumělé manipulace divákem... tak nějak zachránit. Za světlé momenty považuji úžasné variace boje maskérů s Cageovou přehazovačkou, za to přidávám hvězdičku. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Po velmi nepříznivých ohlasech jsem k "Vikářovi :)" neměl moc velkou důvěru a zhlédnutí jsem se hodně moc vyhýbal...očekával jsem zasranou nudu a očekávanou pointu. Jakmile jsem ovšem film pustil, tak mě mysteriózní atmosféra snímku celkem pohltila....po nějakém čase jsem si říkal, že někdo udělal velkou chybu ve scénáři...ale konec mě naprosto odrovnal. Asi je to tím, že jsem neviděl předlohu, tudíž jsem nevěděl, co můžu a naopak nemůžu čekat. Každopádně...náboženské komunity mě serou. Toť vše, co k Wicker manovi můžu říct. ()

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Reklama

Reklama