Reklama

Reklama

Obsahy(1)

THE CAGE je první pilotní díl seriálu Star Trek. Jde o první a zároveň jediné dobrodružství kapitána Christophera Pika (Jeffrey Hunter), který byl následně nahrazen kapitánem Kirkem. Hvězdná loď Enterprise zachytí nouzové volání ztroskotané lodi. Při pátrání po trosečnících však kapitán Pike padne do pasti bytostem s ohromnými telepatickými schopnostmi a Hrozí mu, že zůstane navždy uvězněn v kleci. (lord_styx)

(více)

Recenze (75)

majo25 

všechny recenze uživatele

Zrod najväčšieho sci-fi kultu. Možno nie je taký akčný, ako by sa od pilotu žiadalo, ale je aj po rokoch zaujímavý svojou zápletkou i spracovaním. Výborné masky, na tú dobu dobré štúdiové kulisy, aj jemný humor je podarený. Jeffrey Hunter sa na rolu kapitána hodí rovnako ako neskôr Shatner. Skvelý pilotný diel. ()

sirien 

všechny recenze uživatele

zajímavý námět, odvážný pilot. The Orville vzdal pilotu tribut zopakováním námětu (v hrubých rysech) hned ve své druhé epizodě. EDIT: po rozkoukání TOS s01 doporučuju se na tenhle díl NEDÍVAT, minimálně ne před zkouknutím dvoudílu The Menagerie 1+2, v němž je příběh v rozsáhlém "sestřihu" převyprávěn znovu jako příběh v příběhu. ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Pilotni dil Star Treku naznacil presne styl, kterym se serial ubira vpodstate dodnes. Sci-fi z dalnych galaxii. Osamela lod objevujici nove svety a civilizace. Kapitan, mustek, posadka, teleporty. A v neposledni rade filosoficke otazky. I kdyz z ansamblu tohoto dilu zustal do ostre verze jen Spock a triky jsou uz hodne retro, koukatelne to je. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá myšlenka, která je utopená v roztahanosti důležitých scén. Pike je skutečně ikona, ale obstál by pouze jako krátkodobá postava, nevidím tam možnost vývoje.. Proto je asi dobře, že se tato verze nerozrostla dál, neboť je možné, že bychom pak Star Trek díky časovému paradoxu nemohli vidět v současné podobě. A to by byla veliká škoda. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pilotní díl celého původního Star Treku hodnotím nadmíru pozitivně. Hned napoprvé tu máme opravdu zajímavý příběh, který ani chvíli nenudí a k tomu ještě výborné finále. Kulisy jsou věrohodné a triky velmi vydařené. Kapitán Pike mě zrovna dvakrát nezaujal, ale to je holt síla zvyku. Zůstal tady Leonard Nimoy, který ve Spockovi dostal životní roli. Takže celkové hodnocení pilotního dílu Klec je velmi pozitivní. Podařené sci -fi a nadmíru vyvedený start jednoho dlouhého kultu. Celkově 80%. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Existují dvě verze tohoto dílu. První, původní barevná 35mm a druhá, rozšířená o komentář Gena Roddenberryho a s použitím několika scén v černobílém 16mm filmu. (Doctorow)
  • Talosiany nehráli herci, nýbrž herečky, které byly později předabovány mužskými hlasy. (Terva)
  • Vůbec první epizodu Star Treku měli fanoušci seriálu možnost zhlédnout až po 22 letech od natočení. Byla totiž NBC zamítnuta pro příliš intelektuální vyznění a později nahrazena pilotní epizodou Star Trek: Kam se dosud člověk nevydal (1966). Originální 35mm film se pak na dalších 22 let ztratil, a až do nalezení v roce 1987 v Hollywoodských laboratořích tak pilotní díl diváci vidět nemohli. (Doctorow)

Reklama

Reklama