Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Khan, geneticky upravený "nadčlověk" s megalomanskými sklony, byl po porážce v eugenických válkách vyhnán na opuštěnou planetu Ceti Alpha 5. Přísahal pomstu kapitánu Kirkovi, kterého viní za své vyhnanství jakož i za smrt svého syna. Když se mu po dlouhých letech naskytne možnost uprchnout, neváhá. S pomocí cizopasného tvora ovládájího mysl získává brzy kontrolu nad celou lodí Reliant. Teď už Khanovi zbývá pouze jediná věc, přilákat Kirka a zabít ho. Jako nástroj své pomsty se chystá použít zbraň vpravdě ničivou - střelu "Genesis". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (239)

Cival 

všechny recenze uživatele

Best of Star Trek. Povznášející podívaná, která je stylem startrekovskou esencí, a přitom ze sebe vyláme dost hlášek, trikových atrakcí i emocí, a ještě tam nasadí tak sympaticky přepáleného záporáka. Dialogy lahodné jak v málokteré sci-fi. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Po prvním Star Trekovém filmu přišla změna režiséra, změna hudebního skladatele a všechno se obrátilo vzhůru nohama. Změna to ale nebyla ani k horšímu, ani k lepšímu, prostě vznikl naprosto odlišný film. Akčnější, dobrodružnější, zábavnější, ale také zase méně filozofický a hluboký a ani tak veliký. Výborného Jerryho Goldsmithe nahradil rutinér James Horner (který se ale snaží a výsledek není sice výborný, dobý ale ano), znovuobjevení záporáka Khana, který se objevil už kdysi dávno v seriálu bylo na druhou stranu velmi zajímavým tahem a dobrou volbou. Smrt na konci filmu (je tu snad ještě někdo, kdo neví, pro koho si tady přišla zubatá?) musela být pro fanoušky opravdový šok a vlastně i mě pořád ještě dojímá. Velmi dobrý ST film. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vidím, že máme s Galadriel opět stejný názor. Wrath Of Khan je podstatně akčnější než liché díly a navazuje na jeden z dílů originál seriálu, což nemusí každému dojít ani při Khanově vysvětlovačce pomsty Kirkovi. Opět výborné efekty a (ne opět, ale výborná:)) hudba James Hornera. Velmi slušný dobrodružný scifátor s emotivními momenty. 80% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $11,2miliónaTržby USA $78,912,963Tržby Celosvetovo $97,000,000║ triková stránka slušná, dej až toľko nenadchne /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Klasické scífko v plné parádě a miláček z dětství, na kterého se dnes můžu podívat bez uzardění starého nostalgika. Příběh je výborný a mnohem víc než první film propojuje stříbrné plátno se seriálem. Návaznost na seriálový díl "Space Seed" přinesla Khanovu hněvu krom chytlavé zápletly především famózního padoucha v charismatickém provedení Ricardo Montalbana... už v originále měl jeho mladý Khan neuvěřitelné volty, ale hořkost stáří a úporná nenávist vůči Kirkovi té postavě ještě víc dodala švih. Jejich duel je osobní, je spektakulární... je galaktický. Takřka ponorkářská férovka Enterprise a Reliantu v mlhovině Mutara patří do zlatého fondu sci-fi, efekty z ILM jsou neobyčejně poctivé, detailní a jen potvrzují, že sterilita počítačů se těžko vyrovná živosti a (jisté) neumělosti modelů a přirozeného svícení. Soundtrack Jamese Hornera posunul Star Trek od vesmírné lehkosti k akční výbušnosti, je tam méně patosu a víc dynamiky. Možná jenom humoru mohlo být více, ale co by člověk chtěl od dílu s tak fatální ztrátou na konci. Určitě nejlepší film původní osádky Enterprise a společně s Prvním kontaktem nejlepší ST movie vůbec... Pár marginálních střípků: podle všeho první film, kde byla použita CGI animace (sekvence s prezentací projektu Genesis) || Leonard Nimoy původně ve filmu odmítal hrát. William Shatner napůl v žertu tvrdí, že to byla vyjednávací strategie. Nimoy zase, že ke změně názoru ho přiměla právě možná smrt jeho postavy. Ať je to, jak je to, v průběhu natáčení došel k názoru, že úplně zavřít Star Treku cestu by byla škoda a tak doimprovizoval scénu s předáním mysli McCoyovi. Shatner Nimoyovi dodnes neodpustil, že se mu nikdy nepřiznal, že Spockův comeback byl plánovaný už v průběh dvojky. || Režisér Nicolas Meyer Khanovým hněvem debutoval a Star Trek mu byl jako fenomén zcela cizí. Do své vize filmu tak začlenil zkušenosti se svým oblíbeným dětským hrdinou Horácem Hornblowerem. Pokud tedy Enterprise v některých ohledech připomíná loď anglického námořnictva z napoleónských dob, není to náhoda. || V českých DVD titulcích má Enterprise místo štítů kryty a je poháněná elektřinou... další perly jsem nezachytil, protože jsem přepnul na titulky anglické... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

To lepší, co vzniklo, jako filmovém provedení seriálu Star trek. Výborný příběh o pomstě. Celé obsazení lodě Enterprise v plné formě a nikdy se nevzdávající se kapitán. Pro někoho možná víc akční než filozofické, což u pravověrných fanoušků asi nezpůsobí velkou oblibu, ale pro obyčejného diváka to bude naopak osvěžující a příjemné. S přihlédnutím na dobu je lepší o tricích pomlčet, nostalgie tam je cítit... hodně cítit. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Wow, pecka. Star Trek pumpuje akci, emoce i hlášky jako by se nechumelilo a podává vypjatý příběh o pomstě, která měla být servírovaná za studena. Jenže Kirk a spol. mají tuhý kořínek a ušatou Kirstie Alley, takže si před charismatickým Khanem (doporučuji nejdřív mrknout na seriálový díl Space Seed, na který film navazuje) jen tak na zadek nesednou. Má to svůj věk, triky z roku 1982, ale sakra... kdyby všechny Treky vypadaly takhle, mohl bych na ně koukat od rána do večera. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Měl jsem to zafixované jako nejlepší filmový příspěvek s původní posádkou. No, nostalgie si se mnou zase jednou krutě pohrála. Normální epizoda seriálu akorát roztažená na neúnosné dvě hodiny. Čtyři laciné kulisy, zpracování naprosto neodpovídají počátku osmdesátých let, žádné napětí, veškerá akce se skládá ze dvou přestřelek (tři malované žluté koule versus cca sedm stejnobarevných čar/laserů a jako bonus dva výstřely z blasterů či co to bylo), s výjimkou závěrečné půlhodiny se ani nic neděje, žádné špičkování postav, prostě nic... Ne, to bych lhal. Něco by se přeci jen našlo. Geniálně tragický záporák v podání Ricarda Montalbana. Kombinace jeho hereckého neumětelství (zbožňuji to "hrozivé" poulení očisek) s tím, co mu scénář cpe do huby, vytváří, když ne rovnou něco nezapomenutelného, tak přinejmenším velice nebezpečného pro vaší bránici. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dojmy zůstávají podobné jako u prvního dílu. Záporákem je tentokrát velkohubý a notně přehrávající divoch a Spock s McCoyem mají o něco říznější hlášky, ale jinak je to pořád ten samý příjemný průměr. Nenudím se u něj, ale jeho respektované pozici v rámci žánru ani trochu nerozumím. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Oproti prvnimu dilu akcnejsi, zajimavejsi pribeh, navic trikove lepsi, hudba opet paradni a mame tu skutecnyho zaporaka, s kym muze posadka Enterprise bojovat. Montalban ma sice priserny haro, ale jinak hraje paradne. I kdyz clovek neznalej serialu nektery odkazy nepobere, opet se film da sledovat bez nejakejch velkejch znalosti. No a tentokrat mi prislo, ze Shatner hraje jeste o chlup lip a je perfektni. Film tak trochu srazi jen zdlouhavej uvod, kdy chvilku trva, nez se Kirk dokope na palubu a zacne se neco dit, ale neni to nejak moc dlouho a ani ten uvod nenudi, takze celkove solidni a uz se da rict i akcni sci-fi, kterymu nemam nic moc co vytknout, ale vic jak lepsi 4* to nebudou. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

získal postupem času status fanoušky nejoceňovanějšího filmového příspěvku do univerza Star Treku. ačkoliv osobně nesouhlasím, že by vskutku byl nejlepším filmem mezi všemi dnes již třinácti kousky, dobře rozumím tomu, proč se snímek těší až takové oblibě. předně je tomu tak proto, že na rozdíl od předešlého a většiny následujících vychází z přímočaré a v základu nekomplikované zápletky. nemají v něm místo žádná neuchopitelná fantastická mystéria, diváky netrápí žádné filozofické hlavolamy, žádné alegorie jim nenastavují zrcadlo a nenutí je k morálnímu (sebe)zpytování. místo všeho toho film spoléhá "jen" na prostý, avšak spolehlivý archetyp souboje dvou vůdců, dvou odvěkých protivníků, a to v dimenzích hrubé síly i intelektu. ne že by snad oduševnělost scházela filmu docela. své vlastní myšlenky v sobě zjevně nese. jen je nepojednává do přílišné hloubi a nevěnuje jim příliš prostoru. spíš pokaždé jen zabředne pod povrch, aby se trochu osmělil, a vzápětí se kvapem vrací k akci a napětí. co však budí klamný dojem intelektuální hloubky, je těsná návaznost těchto myšlenek na vnitřní prožitky postav a jejich role ve vyprávění. tím se dostávám k další (tentokrát plným právem) oceňované přednosti filmu - k práci s postavami. první film podle Star Treku postavám péči sice věnoval, každé dal její vlastní smysl a její vlastní úděl, ale to vše se nakonec ocitlo v rozlehlém stínu ústřední záhady a jejího řešení. především však postavy zůstávaly typicky roddenberryovsky "sošné". se startrekovými postavami se vůbec těžko sžívá. s charakterově naprosto dokonalým jedincem, rozumným, poctivým a veskrze čestným není vůbec lehké se identifikovat, a přesto přesně takoví jsou Roddenberryho lidé budoucnosti. to však naštěstí neplatí pro Meyerovy lidi budoucnosti. pro verze hrdinů z Khanova hněvu se pochopení nachází snáz. zde jsou totiž obtíženi méně abstraktními, a proto daleko srozumitelnějšími starostmi. řečeno prostšími slovy, postavy filmu jsou lidštější, než jak byly známy do té doby. stačí si vzpomenout na Kirka, když v útrobách planetoidu Regula přemítá nad volbami, které kdysi učinil. sužují ho vzpomínky na malý podvod ze studentských let, kvůli němuž se však nikdy nenaučil zásadní lekci a to nyní může stát mnoho lidí pod jeho velením životy. tím se zase dostávám ke konci filmu a poslednímu z nejvýznamnějších důvodů, proč si film vydobyl svůj kultovní status: "Byl jsem a vždy budu Vaším přítelem..." neboli největší scéna v dějinách filmového Star Treku až po současnost. tím jsem si tak jist, že ani necítím potřebu tak smělý výrok zdůvodnit. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jo, admirál tvrdej chleba má, ale zaručeně ne tvrdší než můj otec, který toho osudného večera, kdy jsme se sesedli u Khanova hněvu, sice neměl mstivého renegáta v zádech, nově vznikající planetu před nosem, bývalou přítelkyni po boku a krizi středního věku na krku, zato měl hlavu jak škopek z trojice usedavě vzlykajících osob ženského pohlaví, vnímajících závěrečné minuty filmu jako velice negentlemanský políček od scénáristy. Ale jak víme, vše se v dobré obrátilo a touhle bezva zahranou, napínavou a na svou dobu trikově znamenitou space operou s charismatickými hrdiny i záporáky a velice nepříjemnými mozkožravými potvůrkami jsem schopná se vzdor tomu dávnému a přetrvávajícímu traumatu kochat donekonečna. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Musím konstatovat, že Khanův hněv je výrazně svižnější, barevnější a bliká daleko zajímavěji než první díl. Snad jen Khan samotný svou vizáží poněkud připomíná směšnou figuru, ale to se dá přežít, protože důležité je nikdy se nevzdát a občas se může i trošku podvádět. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Výrazný posun oproti jedničce - bohužel ne tolik zajímavý námět, ale podstatně zábavnější zpracování. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Khanův Hněv jsem už před nějakou dobou viděl, ale až teď, napodruhé, jsem ho víc docenil. Sice se Khan na postavu s "nadměrným geneticky vyšlechtěným intelektem" chová docela jako idiot, přesto je pěkné vidět sci-fi nutně nezaložené na dechberoucí akci, ale spíš charakterech a jejich interakci. Škoda, že právě tenhle jeden aspekt nezvládá Abrams, jehož postavy se chovají strojově "podle kánonu", ale chybí jim osobnost a osobitost. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Famózní. Po poněkud nedějovém prvním filmu tu máe skutečně brilantní sci-fi (stále bych to nenazýval akčním filmem) Triky opět polepšily, Enterprise je úchvatná, taktéž pasáž v Mlhovině stojí za to. Občas sice trošku škobrtne logika, ale všechno zachraňuje fantastický Ricardo Montalban a sem tam se i docela uchechtnete (James T. Kirk je sympaťák :) 9/10... nechávám si rezervu na další díly. Nicméně už po tomto filmu mohu říct, že Star Trek se mi líbí mnohem více než Star Wars. P.S. Všimněte si, že James Horner už v té době používal svůj hudební "motiv" , na který dneska narazíte prakticky v každém jeho soundtracku.. skupinku 4 tónů v mollovém nádechu, kdy 3 stoupají a jeden klesne :) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The needs of the many outweigh the needs of the few. Or the one..“ Vyžilý rocker s depilovaným hrudníkem a admirál suterén s bryndákem pod krkem si to rozdávají na galaktickou férovku, vše smrdí studiem na sto světelných let, triky jsou odleželejší, než vulkánské pivo a Spock si pohledem odměřuje poručíka Saavikovou a v duchu si říká, kdopak to (zase) mluví. Pokud jste na pravidla hry jménem Star Trek už kdysi nepřistoupili, čeká vás od Meyera zkouška Kobayashi Maru.. Vím, že nelze vzhledem k technologiím srovnávat nesrovnatelné, nicméně herecká představení porovnat mohu a v tomto ohledu frontman Modern Talking Revival prohrává s Cumberbatchem na celé čáře.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Několikanásobně lepší než než první film, ale osobně nemůžu dát filmu, který místy okatě vykrádá Impérium vrací úder (stavbou příběhu, formálními prostředky), maximální hodnocení. Ale jinak opravdu slušné. Uhuře se zvětšilo afro, McCoyovi obarvili vlasy a Kirk malinko přibral, ale hned v první scéně si ze svých vrásek udělá legraci a to samo o sobě posouvá Star Trek trochu dál k lehkovážnému sci-fi blockbusteru, který se nesnaží zbytečně filosofovat a místo toho spoléhá na solidní triky, výborné akční scény a pořádnou dávku napětí, doplněnou, jako třešničkou na dortu, vypečeným cliffhangerem. Meyer umí. ()

Související novinky

Zemřela herečka Kirstie Alley

Zemřela herečka Kirstie Alley

06.12.2022

Ve věku 71 let zemřela slavná komediální herečka Kirstie Alley. Alley byla údajně obklopena svou nejbližší rodinou, když zemřela. V příspěvku na jejím oficiálním instagramovém účtu bylo odhaleno, že… (více)

William Shatner Live on Stage

William Shatner Live on Stage

07.08.2019

Diváci se mohou těšit na promítání kultovního filmu Star Trek II: The Wrath of Khan na velkém plátně, po kterém bude následovat talk-show s „kapitánem Jamesem T. Kirkem“. Vstupenky v cenovém rozpětí… (více)

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

06.08.2018

Patrick Stewart (Logan, Green Room) si zopakuje svoji nejslavnější roli kapitána kosmické lodi USS Enterprise Jeana-Luca Picarda ve zbrusu novém Star Trek seriálu od CBS All Access. Detaily o příběhu… (více)

Star Trek se dočká rozšíření

Star Trek se dočká rozšíření

20.06.2018

Televizní stanice CBS podepsala exkluzivní smlouvu se scenáristou Alexem Kurtzmanem (Transformers, Star Trek: Do temnoty), který teď pro její streamovací platformu CBS All Access začne vyvíjet rovnou… (více)

Reklama

Reklama