Nicholas MeyerKamera:
Gayne RescherHudba:
James HornerHrají:
William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan, Walter Koenig, George Takei, Nichelle Nichols, Ricardo Montalban, Bibi Besch (více)VOD (3)
Khan, geneticky upravený "nadčlověk" s megalomanskými sklony, byl po porážce v eugenických válkách vyhnán na opuštěnou planetu Ceti Alpha 5. Přísahal pomstu kapitánu Kirkovi, kterého viní za své vyhnanství jakož i za smrt svého syna. Když se mu po dlouhých letech naskytne možnost uprchnout, neváhá. S pomocí cizopasného tvora ovládájího mysl získává brzy kontrolu nad celou lodí Reliant. Teď už Khanovi zbývá pouze jediná věc, přilákat Kirka a zabít ho. Jako nástroj své pomsty se chystá použít zbraň vpravdě ničivou - střelu "Genesis". (oficiální text distributora)
To lepší, co vzniklo, jako filmovém provedení seriálu Star trek. Výborný příběh o pomstě. Celé obsazení lodě Enterprise v plné formě a nikdy se nevzdávající se kapitán. Pro někoho možná víc akční než filozofické, což u pravověrných fanoušků asi nezpůsobí velkou oblibu, ale pro obyčejného diváka to bude naopak osvěžující a příjemné. S přihlédnutím na dobu je lepší o tricích pomlčet, nostalgie tam je cítit... hodně cítit. ()
Vidím, že máme s Galadriel opět stejný názor. Wrath Of Khan je podstatně akčnější než liché díly a navazuje na jeden z dílů originál seriálu, což nemusí každému dojít ani při Khanově vysvětlovačce pomsty Kirkovi. Opět výborné efekty a (ne opět, ale výborná:)) hudba James Hornera. Velmi slušný dobrodružný scifátor s emotivními momenty. 80% ()
Wow, pecka. Star Trek pumpuje akci, emoce i hlášky jako by se nechumelilo a podává vypjatý příběh o pomstě, která měla být servírovaná za studena. Jenže Kirk a spol. mají tuhý kořínek a ušatou Kirstie Alley, takže si před charismatickým Khanem (doporučuji nejdřív mrknout na seriálový díl Space Seed, na který film navazuje) jen tak na zadek nesednou. Má to svůj věk, triky z roku 1982, ale sakra... kdyby všechny Treky vypadaly takhle, mohl bych na ně koukat od rána do večera. ()
Klasické scífko v plné parádě a miláček z dětství, na kterého se dnes můžu podívat bez uzardění starého nostalgika. Příběh je výborný a mnohem víc než první film propojuje stříbrné plátno se seriálem. Návaznost na seriálový díl "Space Seed" přinesla Khanovu hněvu krom chytlavé zápletly především famózního padoucha v charismatickém provedení Ricardo Montalbana... už v originále měl jeho mladý Khan neuvěřitelné volty, ale hořkost stáří a úporná nenávist vůči Kirkovi té postavě ještě víc dodala švih. Jejich duel je osobní, je spektakulární... je galaktický. Takřka ponorkářská férovka Enterprise a Reliantu v mlhovině Mutara patří do zlatého fondu sci-fi, efekty z ILM jsou neobyčejně poctivé, detailní a jen potvrzují, že sterilita počítačů se těžko vyrovná živosti a (jisté) neumělosti modelů a přirozeného svícení. Soundtrack Jamese Hornera posunul Star Trek od vesmírné lehkosti k akční výbušnosti, je tam méně patosu a víc dynamiky. Možná jenom humoru mohlo být více, ale co by člověk chtěl od dílu s tak fatální ztrátou na konci. Určitě nejlepší film původní osádky Enterprise a společně s Prvním kontaktem nejlepší ST movie vůbec... Pár marginálních střípků: podle všeho první film, kde byla použita CGI animace (sekvence s prezentací projektu Genesis) || Leonard Nimoy původně ve filmu odmítal hrát. William Shatner napůl v žertu tvrdí, že to byla vyjednávací strategie. Nimoy zase, že ke změně názoru ho přiměla právě možná smrt jeho postavy. Ať je to, jak je to, v průběhu natáčení došel k názoru, že úplně zavřít Star Treku cestu by byla škoda a tak doimprovizoval scénu s předáním mysli McCoyovi. Shatner Nimoyovi dodnes neodpustil, že se mu nikdy nepřiznal, že Spockův comeback byl plánovaný už v průběh dvojky. || Režisér Nicolas Meyer Khanovým hněvem debutoval a Star Trek mu byl jako fenomén zcela cizí. Do své vize filmu tak začlenil zkušenosti se svým oblíbeným dětským hrdinou Horácem Hornblowerem. Pokud tedy Enterprise v některých ohledech připomíná loď anglického námořnictva z napoleónských dob, není to náhoda. || V českých DVD titulcích má Enterprise místo štítů kryty a je poháněná elektřinou... další perly jsem nezachytil, protože jsem přepnul na titulky anglické... ()
Po prvním Star Trekovém filmu přišla změna režiséra, změna hudebního skladatele a všechno se obrátilo vzhůru nohama. Změna to ale nebyla ani k horšímu, ani k lepšímu, prostě vznikl naprosto odlišný film. Akčnější, dobrodružnější, zábavnější, ale také zase méně filozofický a hluboký a ani tak veliký. Výborného Jerryho Goldsmithe nahradil rutinér James Horner (který se ale snaží a výsledek není sice výborný, dobý ale ano), znovuobjevení záporáka Khana, který se objevil už kdysi dávno v seriálu bylo na druhou stranu velmi zajímavým tahem a dobrou volbou. Smrt na konci filmu (je tu snad ještě někdo, kdo neví, pro koho si tady přišla zubatá?) musela být pro fanoušky opravdový šok a vlastně i mě pořád ještě dojímá. Velmi dobrý ST film. ()
- Režisér Nicolas Meyer Khanovým hněvem debutoval a Star Trek mu byl jako fenomén zcela cizí. Do své vize filmu tak začlenil zkušenosti se svým oblíbeným dětským hrdinou Horácem Hornblowerem. Pokud tedy Enterprise v některých ohledech připomíná loď anglického námořnictva z napoleónských dob, není to náhoda. (Marigold)
- Kirstie Alley v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
- Leonard Nimoy (Spock) původně ve filmu odmítal hrát. William Shatner (Kirk) napůl v žertu tvrdí, že to byla vyjednávací strategie. Nimoy zase, že ke změně názoru ho přiměla právě možná smrt jeho postavy. Ať je to, jak je to, v průběhu natáčení došel k názoru, že úplně zavřít Star Treku cestu by byla škoda a tak doimprovizoval scénu s předáním mysli McCoyovi. Shatner Nimoyovi dodnes neodpustil, že se mu nikdy nepřiznal, že Spockův comeback byl plánovaný už v průběhu dvojky. (Marigold)