Reklama

Reklama

Faktótum

  • USA Factotum (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Literární alter ego amerického undergroundového spisovatele Charlese Bukowského Henry Chinaski je hlavním aktérem filmu Faktótum, jehož scénář vycházel ze stejnojmenné knihy i z dalších próz dotyčného autora. Zaznamenává denní stereotyp ještě neznámého literáta, který psaní povídek prokládá bujarou alkoholizací a erotickými hrátkami s nevázanými ženami. Občas si najde příležitostné zaměstnání, kde brzy zklame a je vyhozen. Střídání pracovních míst je podobné jako střídání partnerek. I delší vztah, který naváže s dívkou Jan, žijící v obdobném "volném stylu", se rozpadne, stejně jako známost s výstřední Laurou z lepší rodiny. Chinaski neuspěje ani u svých rodičů, které navštíví. Rozhořčený otec ho vykáže jako asociálního povaleče. Filmové vyprávění provází Chinaského sarkastický komentář s jeho humornými aforismy a sebeironickými sentencemi. (MFF Karlvy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (244)

numi 

všechny recenze uživatele

Docela vtipná óda na život, kterou ve své "zkažené" mysli vyplivl do světa Charles Bukowski a Bent Hamer se ji zase snaží převést na filmové plátno. Daří se mu to tak sřídavě. Zařazení některých epizodních příběhů, které jsou výňatky z jiných Bukowského knih je nedokonalé a i Bukowského předlohy neznalý divák rozpozná, že do příběhu prostě nepatří. Stěžejní dějovou linii, pokud se to tak dá vůbec nazvat, však Bent Hamer vypráví s dokonalým nadhledem, Matt Dillon je skvělý, stejně jako hudební doprovod, a stopáž je tak akorát. Suma sumárum, Faktótum je nadprůměrnou sondou do života jednoho z Bukowského velkých lůzrů. Tři a půl. [březen 2006] ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Pochopitelně, že se tenhle film nebude líbit nikomu, kdo nikdy nechcal do umyvadla. Stejně tak neosloví jeho poetika toho, kdo nikdy neměl filcky, kdo aspoň jednou týdně do rána nechlastá a celý den pak mátoží se s opicí, kdo se zvysoka nevysral na svého šéfa, když mu kázal moudra a kdo v baru nesbalil holku, aby ji hned ten večer u flašky skotské opíchal. "Bejt tvrďák se vyplácí, svět patří těm, co se neposerou..." Tak tak Hanku (Charlie :-), tys to dávno pochopil a dávno ses jim na to vysral... Tohle melankoholické drama o každodenní marnosti živo(t)-bytí jednoho lůzráka >na okraji< vás nemusí okouzlit. Ale M.D. i jeho herecké partnerky T&T jsou výborní a děj je režírován právě tak plytký i blazeovaný, jako lajdák Chinaski je sám. Navíc ta scénka, kterak Hank si léčí filcky a Jan pak následně napravuje škody je nezapomenutelná. Skvělou hudbu neopomíjeje. Pomalu plynoucí děj téhle hořké >nekomedie< mi tak nějak evokoval Kaurismäkiho filmy, je to vpravdě evropský film s americkou duší! Výborný film na okraji. A to je faktótum - i když v tomhle případě tedy spíš FUCKTOTUM, že... ;-) ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Príbeh človeka, ktorý robí stále tie isté chyby. V tom spočíva dramatická aj komediálna stránka snímku. Sfilmovať Bukowského to neni len tak a keď už to robili, takto tragikomicky a pekne nezávislo, tak k tomu treba pristupovať. Faktótum by sa dalo charakterizovať ako zábavná depresia a tak na mňa vždy pôsobili aj Bukowského knihy, tak myslím, že on sám by bol spokojný. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Na to aby sme plne vystihli tento film je potrebné čo to vedieť o mene Charles Bukowski, ak by ste dokonca poznali nejakú jeho poviedku alebo báseň vedeli by ste že ten film je verný depresívnej, utopickej a stupídnej spoločnosti ktorou Henry Chinaski prechádza. Harmer vytvoril štúdium človeka tak ako ho pojal Bukowski, ako grobiana, tupca, stratenú existenciu a kupodivu to funguje. Ja som sa pri niektorých scénach kráľovsky bavil a pri niektorých mi bolo Chinaskiho ľúto, pretože toto nie je ani tak komédia ako skôr dráma. Veľmi smutná a trefná. Hudba zhodou okolnosti od norskej speváčky dotvára krásne čaro celému los angeles ako miesto kde sa odohráva jeden obyčajný a pre niekoho nudný príbeh. Bol som očarený herectvom Matta Dillona ktorý vytvoril asi najlepšiu postavu svojej kariéry a ani v crash za ktorý bol nominovaný na oscara nepredviedol také herectvo ľudskej trosky ako tu. Jeho herectvo oceníte hlavne v scénach ktoré sú dlhé a nič sa tam nedeje ale pritom sa tam deje všetko. V týchto scénach je opísaný celý vesmír charlesa bukowského. Vyžívanie sa v statických a dlhých scénach zaváňa miernym fetišom a pomáha nám lepšie preniknúť do tohoto sveta. Hermer aj napriek zručnosti spackal jednu jedinú vec a to scenár. Nie je kvôli tomu neznesiteľný alebo nudný, len nedotiahnutý s miernym pocitom že to malo naviac a mohol sa viacej otvoriť ale dokým bude nad filmami držať stráž cenzúra nemáme absolútnu šancu vidieť ten svet taký ako ho videl Bukowski. Tie knihy sú geniálne. Nech sa hovorilo o panovi prsťenov alebo parféme čokoľvek hlavne tie kecy o tom že sú to romány nezfilmovateľné. nesuhlasím. Realitu dakedy natočíte tažšie. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

veľmi dobré a silné tri, lebo Bukowskeho mám rád, jeho poviedky sú super, jeho básne ešte viac, film je dobrý bez závislosti na tomto, je to také na ameriku netradične európske filmovanie (tu sa tá koprodukcia a momnožstvo kadejakých severských mien prejavilo); Dillona som si celkom obľúbil a hrá fakt dobre, snaží sa a tie jeho pohyby, jeho hlas a všetko, to mu ide, jediný problém je, že ako už bolo spomenuté, tak Rourke sa tipovo hodí aj keď nie ideálne, tak oveľa viac, lebo Matt je, aj keď pribratý a s ulízanými vlasmi a bokombradami a červenými lícami tak predsa len typ hollywoodskeho fešáka á la bad boy, niečo na štýl collinov farrelov a bradov pittov a bukowski bol riadna troska; inak žiadne výhrady, aj keď treba uznať, že scenár mohol byť aj lepšie spíchnutý (nemyslím na tempo, to mi vyhovovalo, ale situácie a hlavne tá špina, ktorej tam oproti predlohe bolo predsa len menej); hudobná zložka skvelá !!! ()

Galerie (20)

Zajímavosti (8)

  • Michal Malátný ze známé skupiny Chinaski pojmenoval svou skupinu právě po své oblíbené literární postavě, Henrym Chinaskim. (TheMaker)
  • Chinaskiho už ztvárnil i Mickey Rourke ve filmu Barfly (r. Barbet Schroeder, 1987). V tomto snímku byl také původním adeptem na hlavní roli Sean Penn. (imro)

Reklama

Reklama