Reklama

Reklama

Grizzly Man

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek zpracovává příběh experta na medvědy Timothyho Treadwella, který se pravidelně vydával na Aljašku, aby studoval medvědy grizzly a žil s nimi. Dokázal se tomuto ohroženému druhu přiblížit jako nikdo před ním. Jeho vášeň se mu však stala osudnou... Společně se svou přítelkyní Amie se v roce 2003 stali prvními známými oběťmi útoku grizzlyho na člověka a svoji vášeň zaplatili životem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Dokument o člověku, o němž by bez nešťastného konce, kterým se "proslavil", asi slyšel málokdo. S medvědy grizzly v divoké přírodě žijící Timothy Treadwell nebyl žádný bojovník jako Dian Fosseyová (jež žila mezi gorilami) a jestli něco z Herzogova filmu vyplývá, tak Treadwellova neschopnost existovat v civilizaci a vzdorovat jejím nástrahám (např. alkohol). Většina lidí z jeho okolí, které Herzog zpovídá (ať už kritiků, nebo adorátorů), potvrzuje fakt, že se nesnažil být ani tak člověkem mezi medvědy, jako se spíše toužil stát jedním z nich… ___ To ostatně potvrzuje i mnoho záběrů, které na svých pravidelných mnohaměsíčních osamělých pobytech v divočině natočil. Nenajdeme v nich prvky vědeckého přístupu (podle odborníků na medvědy grizzly jim svou přítomností spíše škodil), ale zato nesou stopy jakéhosi absurdního pokusu antropomorfizovat medvědy a aplikovat na jejich chování vzorce fungování lidské společnosti. Grizzly Man prokládá tradiční dokumentární metodu zpovědí a rekonstrukce života zkoumané osobnosti s dlouhými minutami scén Treadwellova "videa z divočiny". Hlavně ale nepředkládá portrét "jednoho jediného" Treadwella… ___ Pokud bychom u Herzogova snímku mluvili o filozofujícím nádechu, spočíval by hlavně v neustálém kladení otázek a nabízení různých přístupů k Treadwellově životu, práci a osobnosti. Nedává k dispozici jasně definovanou tezi, kterou by v průběhu stominutového filmu dokazoval. Jednotící tematická linie odhalující pozadí tragického úmrtí Treadwella a jeho přítelkyně pod tlapami agresivního grizzlyho se nakonec ukáže být když ne marginální, tak určitě jen jedním z řady dalších otazníků. Werner Herzog vzbuzuje naši pozornost a vytváří nejednotný obraz podivína, který ze sebe chtěl mít medvěda a z medvědů lidské bytosti. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Je to dokumentární film. Příběh, který se opravdu stal. Jelikož byl natočen na základě vyprávění samotné oběti a svědectví jeho přátel, tak se místama dost opakuje. Snímek mohl být o 15 min.kratší a mohly se vynechat opakující se scény. Tu hrůzu, která se tam stala každý pochopí už v prvních 20. minutách. Jinak ale krásná příroda na Aljašce a dá se to vydržet si to celé poslechnout od Timothyho Treadwella, milovníka medvědů Grizzly a obětí těchto obrovských nebezpečných šelem. ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

V přírodě existují hranice! Tenhle dokument je asi zbytečné hodnotit nějakými hvězdičkami. Musím podotknout, že z filmu jsem měl pocit, že je to trochu taky horor. Vždyť skoro půlka filmu je o tom, jak našli Timothyho ostatky a kameru, kde byly zachyceny zvuky, když Grizzly Timothyho pojídal. Působilo to na mě velmi zvláštně. Timothy byl sám o sobě divný. Machroval, že se žádného medvěda nebojí a to asi neměl říkat, protože to asi nějaký Grizzly uslyšel a naštval se. Nedodržoval žádné zákony. Hlavní pravidlo přece bylo, že bude udržovat minimální vzdálenost od medvědů 100 m, ale to on ne, byl od nich asi tak půl metru! Pocítil jsem z něho, že sám chtěl být medvědem a tak se mu to asi nakonec i splnilo. Zjistilo se, že „vrahem“ byl asi medvěd č. 141. Timothy teď možná běhá někde v Beskydech v kůži medvěda. Jen to dokazuje, že žádnému zvířeti se nedá věřit. Zvíře je zvíře a člověk je člověk. Zvířatům jsem nikdy nevěřil. Mám na mysli od psa až po medvěda. Doufám, že ted Timothy z nebe vidí jak je „proslaven“. Dokument získal dvě ocenění. Cena Alfreda P. Sloana a cenu za nejlepší hraný dokument. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dokument, po ktorom budete dlho nechápavo krútiť hlavou nad nezmyselnosťou osudu hlavného aktéra tohto filmu. Úžasný Herzogov koncept, ktorý zachytáva Treadwellove spolužitie s divokým medveďmi na Aljaške až do jeho posledných momentov mohlo dopadnúť v rukách iných režisérov ako totálne fiasko. Herzog však nechcel len zostrihať a natočiť pár interview, ale chcel hlavne pochopiť nepochopiteľné. Kontrast týchto dvoch protipólov je jasný od začiatku. Svet Tima Treadwella sa bude zdať takmer stopercentnej vzorke publika ako čisté bláznovstvo, naivný pokus o reality show pre Discovery Channel, volanie o pomoc - o pomoc samotnému Timothymu, či o pomoc v boji proti nivočeniu prírody a za zachovanie rovnováhy. Toto všetko Herzog ani neodsudzuje, ani s tým nesúhlasí, svojim komentárom však poskytuje akýsi dualitný a triezvy pohľad na Treadwellov život. Z môjho pohľadu išlo o jeden výnimočný ľudský príbeh, ktorého osud mohol dopadnúť inak, ale svoje ideály si ustrážil a žil pre ne až do konca. 80%. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Treadwell, který svého času vyvolávala v Americe hodně diskuzí. Já si o něm pamatuju jen nějakou zmínku z novin. Určitě to myslel dobře, ze začátku tak nejspíš i konal, bohužel ve většině dokumentu je zachycen jako silně nemocný člověk. Slovo magor v mysli vyskakovalo až moc často. Dokument povedený. -"And what haunts me, is that in all the faces of all the bears that Treadwell ever filmed, I discover no kinship, no understanding, no mercy. I see only the overwhelming indifference of nature." ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Osudový útok medvěda na Timothyho Treadwella a Amie Huguenard se odehrál poblíž jezera Upper Kaflia Lake v aljašském Národním parku Katmai. Ačkoliv Treadwell strávil 13 let ochranou medvědů (navzdory tomu, že tyhle šelmy byly chráněny aljašskými zákony), jeho smrt vedla k zabití dvou nebezpečných medvědů. (HellFire)

Reklama

Reklama