Reklama

Reklama

The Last Winter

  • Island Síðasti veturinn (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americká ropná společnost KIC Corporation, hledající nové energetické zdroje, prozkoumává oblast Northern Artic National. Po dohodě s vládou mají společně s týmem vedeným tvrdým Ed Pollackem, pracovat dva nezávislí ochránci životního prostředí, jejichž úkolem je dohlížet na společnost. Jednoho dne je nalezen jeden z členů týmu mrtvý a nahý ve sněhu mimo základnu. Jeden z ochránců životního prostředí James Hoffman má podezření, že nějaké látky (nebo virus) neznámého původu, které se ze zamrzlé země uvolňují do atmosféry způsobují halucinace a změny v chování. I přesto, že se stále více členů posádky začíná chovat podivně, velitel základny Ed Hoffmana neposlouchá a o evakuaci základny nechce ani slyšet... (Siriuss)

(více)

Recenze (84)

tron 

všechny recenze uživatele

Jasné, kto by si nespomenul na Carpentera? Ale toto sú skôr Stopy v snehu, než Vec. Čo je škoda, lebo mrazivá atmosféra by tu bola (hoci to za oknami základne občas vyzerá skôr ako december na Orave pár dní pred Vianocami, kedy ešte narýchlo beháte po obchodoch a rozmýšľate, či si na štedrý deň dáte kapra alebo lososa a nie ako absolútne izolované miesto, kde vás pobyt vonku ohrozuje na živote) a Ron Perlman v titulnej úlohe to málokedy pokazí (hoci teraz hrá negatívnu postavu, škoda). Postavy sú podpriemerné a scenár hrozne nezáživný, v podstate ani nie je na konci poriadne jasné, o čo celý čas šlo (!). Vidno tiež, že tvorcovia museli miestami dosť brutálne čarovať s nepostačujúcim rozpočtom (finálny pohľad mal vyzerať zrejme ako posledná scéna v Resident Evil, ale neboli naň prachy, tak sa strihol a smiešne tiež znie hláška „vidím dedinu!“, ale žiadna dedina nie je vidieť). ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Atmosféricky podařená záležitost, která ze začátku krapet nudí. The Last Winter obsahuje pár velice vydařených scén, vrchol filmu pro mne představovala havárie letadla, ale ti prapodivní původci zla měli zůstat raději skryti. Nabízí se srovnání s Věcí, která je ale jasným vítězem, protože nenudí ani chvíli a atmosféru má ještě mnohem děsivější. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nápad filmu i plíživé provedení jeho první části se mi hodně líbilo, obzvlášť kamera a cit pro kontrast v hudbě (průlety nad zasněženou základnou za zvuku Niny Simone, zádumčivý klavírní motiv při nálézání mrtvol). Hodně sympatické je, že si film velice dlouho vystačí bez lekaček a gore efektů, ale jede si po velmi působivé linii "je to Země, která nás chce zabít". Perfektně vystavěná atmosféra se absolutně rozklíží v závěru, který podlehne touze být šokující a zároveň dát divákovi "zlo" přímo před oči. A to už vůbec nemluvím o bizarním maglajzu, který tenhle proces doprovází – v jakémsi ekologicko-mesiášském záchvatu se "Poslední zima" mění na pěkně rychlou oblevu... Přesto díky slušným hercům a solidnímu technickému provedení (včetně režie Larry Fessendena) stojí tahle eko-agitka alespoň za vidění. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Horror? V žádném případě! Je to psychologické drama, kde se 101 minut předvádějí psychické stavy skupinky lidí uzavřené v jedné buňce! Děs a hlavně NUDA, NUDA, NUDA! Prostě pomatenost, kecy, retardi! Už dlouho jsem se tak neunavil, jako při sledování tohoto filmu! brrrrrrrr ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení ! Malý atmosférický horor v chladné Antarktidě na mě zapůsobí téměř vždy..Zápletka je víceméně podobná jako u filmů Det Okanda či Apollo 18,lehce to kopíruje také Věc, ale já si Last Winter parádně užil, díky příjemným hercům a hutné atmosféře ke konci filmu. 70% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla fakt sracka, vic nez horor mi to pripominalo nejakou ekologickou agitku. Sice tu je jista snaha o napodobeni Veci, jenze narozdil od ni, tady neni zadna atmosfera a cely se to utapi v neskutecnym mnozstvi kecu, navic ani postavy nejsou sympaticky, takze vam sou ukradeny. No a samotnej zaver, to byla fakt traparna. Film ma asi tak 5 dobrejch scen a mozna jednu lekacku a to fakt nestaci. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Včera mě sejmula chřipka, se kterou přišla i horečka, a proto abych se trochu zchladil, pustil jsem si Last Winter. Ale mrazivé a znepokojivé dění kolem arktické stanice zapůsobilo přesně naopak. Rozjezd: pozvolný. Napětí: stupňující se. Nebezpečí: neznámé. Psychika zúčastněných: roztékající se. Úmrtí (mrtvoly): odpudivé. Nebezpečí: stále neznámé. Finále: zajímavé, vizuálně slabší. Konec: skvělý. Carpenterova Věc je sice jenom jedna, ale Poslední zima jí má (nejen) atmosférou nadohled. Během filmu stejně jako postavy netušíte, co na vás kdy a odkud vybafne, s kým máte tu čest se poprvé bleskově dozvíte ze záznamu na videokameře, který sice není tak infaktově lekavý jako v Pádu do tmy, ale vyznačuje se rozhodně strašidelným nádechem a je rozhodně jedním z vrcholů filmu. Tím dalším je okamžik, kdy polární stanici rozpůlí přistávající letadlo, a odtud chybí už jen kousek k finálovému rozuzlení, které se sice neřadí k tomu nejpovedenějšímu ve filmu, bohatě mi to ale vynahradil samotný bezmocný závěr. Po skončení snímku jsem se neodvážil změřit si teplotu, nerad bych hledal po pokoji kuličky rtuti, protože jsem měl pravděpodobně tak 54 Celsiových stupňů. Nadstandardně dobrý kousek, který (pro zajímavost) ale v USA šel pouze v šesti! kinech. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Mírně ekologická agitka poukazující na blížící se nebezpečí v podobě globálního oteplování Země. Podobně jako ve sci-fi hororu The Thaw i zde máme skupinu lidí, která na chladné Aljašce - uprostřed ničeho - objeví cosi podivnýho... a rozhodně to nebude mít přátelský úmysly. Oproti výše zmiňovanýmu filmu však Last Winter hraje víc na atmosférickou strunu, napětí buduje od samého začátku a to hlavně skrz pohledy některých postav, které zaujatě sledují zasněžený horizont. Po nálezu prvních mrtvých a jediné akční scény jde však atmoška lehce do kopru, bohužel. Zprvu jen mrazivé náznaky tušeného nebezpečí se po jeho odhalení rychle mění na slabý únorový vánek, co vyšumí ještě před závěrečnými titulky. Kdyby se přitom tvůrci zuby-nehty drželi načnutého postupu a dokončili to ve tmě a bez digitálních efektů, neváhal bych jít ještě výš. Takhle jenom za tři rozmražené hvězdy. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Film pro všechny, které zklamala 30 dní dlouhá noc - výborný psychologický horor, jemně variující slavnou Carpenterovu Věc. Začnu si shánět další Fessendenovy kousky. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Mam z toho trošku rozporuplný pocity, na jednu stranu to má fakt dobrou atmosféru, ale tak nějak mi v průběhu filmu přišla šíleně nevyužítá, opravdu napínavých a nebo hororvých scén se tady bohužel najde jen pár a jinak je to dost rozmělněný ve spoustě dialozích, no a konec je v celku blbost. Podle mě to chtělo daleko víc vygradovat atmosféru i příběh a použít daleko víc lekaček, protože ta jediná, která tam byla, byla fakt skvostná. NIcméně i tak dobrý - 3,5* ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý snímek s dobře fungující nosnou myšlenkou. Sci-fi horory odehrávající se v mrazivé, zasněžené pustině, v nichž tým vědců bojuje proti neznámému nepříteli v podobě smrtícího viru jsou subžánrem samy o sobě. Ať už se jedná o hrůzu nahánějící Věc, nedávnou Black Mountain Side či rakouský Blutgetscher, vždy tyto snímky disponují tísnivou atmosférou a strachem z neznámého. Taková je i Last Winter. Má v sobě podnětný námět, který by dost dobře mohl fungovat i ve skutečnosti. Pokud by se někdy příroda obrátila proti lidstvu a začala se bránit všemi možnostmi které matka příroda nabízí, we are seriously fucked up. A proč by to nemohlo vypadat zrovna tak, jak ukazuje tento snímek? Závěr filmu dává tušit nadcházející zkázu. Celá planeta umírá pod náporem lidí, jejich konzumního způsobu života, devastace a pustošení přírody, že si docela dobře dokážu představit, kdyby si v sobě vyvinula nějaké obranné mechanismy, které by zaútočily na nás. Na lidstvo. A nemusely by to být ani stroje, kdo by se vydal do boje proti nepříteli, jak předeslal James Cameron. "Cítím ve větru zuřivost, jakou jsem nikdy před tím necítil. Něco bylo osvobozeno z topícího se permafrostu. Proč opovrhujeme světem, který nám dal život? Proč se chováme jako vetřelci? Proč by se k nám Zem nechovala jak každý organizmus bojující s virem?" ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Mysteriózny environmentálny horor, ktorý sa nezaoberá klasickou katastrofickou schémou "čo bolo potom", ale berie si na mušku koncept toho "čo bolo predtým". Nielen týmito znakmi ma však zaujal. Má silnú atmosféru, tušenie neznámeho sa mení na strašenie, hrozbu, mystiku, horor, apel... Je pravda, že záver mohol byť menej polopatistický, stačilo by podľa mňa vypustiť tie televízne správy. 3,5* ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dvojica amerických vedcov zo životného prostredia prichádza pod velením Eda Pollacka na severný pól aby preskúmala možnosti dopravenia špeciálnych strojov na ťažbu čierneho "zlata". Už tak dosť napätá atmosféra medzi kolegami sa razom vyhrotí potom, ako nájdu jedného z vedcov zamrznutého niekoľko km od základne. Po sebe zanecháva záhadný videozáznam. Čo sa onej noci stalo? Sú zvyšný členovia expedície v ohrození? Úvodných 40 minút pomerne dosť nudných. Následne sa kvalita snímku zlepší. Teda aspoň čo sa atmosféry a vyobrazenia zmeny správania hlavných postáv týka. Záver až do určitých záberov na "......", pomerne napínavý. Ťažko sa mi hodnotí tento snímok - 55%. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Podobných hororov ako je Vec o bezvýchodnej situácii skupinky ľudí uväznených za polárnym kruhom nie je veľa. Veľkou prednosťou The Last Winter je tajomno. Nijak sa tu nevysvetľuje prečo sa deje to čo sa deje, čo tentoraz nie je na škodu, práve naopak. Divák sa teda môže ľahko stotožniť s postavami. A staré známe pravidlo, že čo nie je vidieť toho sa bojíme najviac, tu platí ukážkovo, čoho sa tvorcovia nevzdali až do samotného záveru a ten ma potešil tak, že i vzhľadom na súčasné hodnotenie s kľudným svedomím prihodím ešte jednu hviezdu, pretože takéto malé vydarené filmy majúce svoje kúzlo si zaslúžia podporiť. PS: To počasie je fakt nejaké divné! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Film trošku rozdílných poločasů. První polovina solidní napětí a výtečná atmosféra. Druhá polovina nebetyčný chaos, který mi přestal dávat smysl. Nelogické chování postav považuji za úmysl. ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

Psychológia postáv aj atmosféra je super, chvíľami (po návrate strateného člena posádky, ktorý "niečo videl") pripomínajúca Vec. Strašidelná 5-minútová pasáž niekde uprostred filmu jasne dokazuje, že Fessenden horror točiť vie, preto je veľká škoda, že tu tých ľakačiek nie je viac. Viac strachu a menej dobrodružnej vaty (cesta do dediny) a mohlo to byť na pekné 4 hviezdičky. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Ne, v Boha nevěřím."„Ježíši Kriste, Jame...." Ano, nevěřil v Boha, ale poznal Peklo. Psychologický ekohoror, odehrávající se na polární základně, má asi nejblíže k Věci. Zatímco se speciální tým snaží vymyslet, jak dostat k základně těžkou techniku pro těžbu ropy a divák mezitím sleduje prostřihy na drancování naší planety, ukáže se, že v nepřirozeně rychle tající půdě se skrývá cosi zlověstného. Až do konce divák netuší, zda ony síly pocházejí z pradávných časů Země, nebo se jedná o mimozemské organismy. Ono je to nakonec jedno, jelikož snímek podobně jako právě Věc směřuje ke katastrofě, kterou ještě podtrhne závěrečná otevřená scéna. Herecky solidní, trikově laciné a mizerné. Snad jen exploze letadla a masky obstojí. Na druhou stranu slušné stupňující se napětí, kdy se jen zdánlivě nic neděje, ale tušení hrozivého neznáma sílí. Po rozležení v hlavě hvězdu přihodím, i když objektivně bych to viděl tak na 2,5*. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Za poctivé a trpělivé budování stísněné paranoidní atmosféry palec nahoru, za finální rozuzlení palec do kyseliny. Pokud vyhledáváte filmy na způsob "odříznuti od světa s neznámým zlem za zadkem" a pokud máte rádi Rona Perlmana, zvládnete to bez usnutí, jestli čekáte něco jako Věc a byť jen špetku tvůrčí originality, budete zklamáni. Všechno vypadá sice pěkně a nadějně, ale ústí do něčeho, co vůbec nikoho nezajímá a na co si nikdo nikdy nevzpomene, Škoda. 55% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

I když se zdá být obsazení Rona Perlmana do filmu o tajemných příšerách jako trefa do černého, není tomu tak. Omylem ho totiž zařadili do špatného družstva... ()

Reklama

Reklama