Reklama

Reklama

Řeka trávy

(festivalový název)
  • USA River of Grass
Trailer

Obsahy(1)

Film nazvaný podle původního indiánského jména oblasti Everglades, kde se děj odehrává, je příběhem třicetileté matky tří dětí, kterou nuda přiměje utéct od rodiny. Při výpravě za vzrušením a rozptýlením potká v místním baru stejně ztracenou duši – muže, který odmítá dospět. Následuje rozpustilá „zločinecká" jízda prchajícího páru, jenž stěží překročí hranice okresu. Skvěle načasovaný příběh s mimořádně krásnou kamerou, zasazený do dusivého horka a oslňujícím sluncem zalité Floridy, zachycuje s humorem pocity úzkosti střední třídy a je originálním pojetím tématu hrdinů, kteří se ocitnou na mrtvém bodě. (Kinosvetozor.cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Po "Jistých ženách", filmu, které mě mimořádně zaujal, jsem si pustil "tuto ženu", která mě rovněž nezklamala, i když ji chápu jen jako podmnožinu jistých žen. Nikdy jsem si nemyslel, že by o ženách měla vyprávět žena., ale v obou filmech Kelly Reichardtové je něco netušeného, muže zneklidňujcího, že musím "genderovské fantasie" nejen připustit jako možné, ale považovat je za úplně reálné, a to především ve smyslu funkčním. S "životním zlomem", "náhlým přehozením výhybky", "odhozením domnělých břemen" (vyjádřeno např. floskulí: "celý život sis dělal cos chtěl, já ale nemohla, teď ale mohu, a tak si budu dělat co chci"), jsem se u žen setkával často, ale vždycky mi o tom vyprávěli muži (ani opuštění tří předškolních dětí třicetiletou mámou není přitom nic neobvyklého). Reichardtová nehledá důvod, jeden má hned po ruce a o jiný už nestojí: NUDA (častá formulace také je V MLADÍ JSEM SI DOST NEUŽILA). Nejen ve smyslu nečinnosti, ale hlavně ve smyslu závislosti. Co se děle po tomto ZLOMU, už je celkem jedno (nový vztah, turistika, alkohol, podnikání, nebo sešup po šikmé ploše jako zde), vždycky je to jen jeden příběh rozlomený vedví. Zatímco se muž obvykle urputně snaží zachvat si svoji integritu po celý život, ženy Kelly Reichardtové jsou mnohem pružnější a dokáží všechny ZLOMY obalit pryskyřicí a vyhnat nové větve. Pozn.: Musel jsem přijmout hovor a zastavit film. Na obrazovce zůstal trčet verš: "And Lee didn't want me / gettin' in the way of his crime spree." - má to nějaký zvláštní význam? ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Doteraz všetky Reichardtovej filmy mi prišli medzi 4 a 5*, no a tu sa asi ešte hladala. Alebo je to mnou, tu atmosféru to má, len mi tentokrát jej postavy prišli viac rednekovia, ako smutné a osamelé. Chcel som v komentári použiť slovo žumpa, ale o divácku príťažlivosť tu nejde, viem. ()

Reklama

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • První film Kelly Reichardt Řeka trávy (River of Grass) z roku 1994 vzbudil zaslouženou pozornost, kromě několika nominací jej za jeden z nejzajímavějších filmů označily Boston Globe, Village Voice, Film Comment, Paper Magazine nebo San Francisco Guardian. (Zdroj: SMART Communication)

Reklama

Reklama