Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednomu království se doslova za humny usadil drak. Na královském hradě vypukne zděšení, vždyť drak bude určitě chtít princeznu Violu. A tak král vymyslí plán – povýší do královského stavu uhlíře Patočku a drak tak může sežrat jeho dceru Lidku. Nikdo ale netuší, že se Lidka zatím s dobráckým drakem Mrakem spřátelila. (Magic Box)

Recenze (194)

Stefi_836 

všechny recenze uživatele

Jakmile se při pohádce směju, pohádka zaručuje kvalitu. Jiří Císler tomu fakt dodal šmrnc, nedovedu si představit za krále nikoho jiného. A Pepa Kemr? tak ten mu bravúrně sekundoval. Je to jedna z mála koukatelných pohádek, které se točily, když jsme to ještě uměli. Myslím, že tři hvězdy je sakra málo. A když někdo napíše, že je to pouze podprůměrná pohádka, ať se, prosím, zamyslí nad všemi těmi abstraktními chladnými, kolikrát hororovými počiny, co natočila za svou éru Česká televize, na které jsme se jako děti museli dívat a dodnes je pořád pouští. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádka se vším všudy, která rozhodně šla udělat mnohem, mnohem lépe. A to nemluvím jen o tom příšerném drakovi, kvůli kterému se na tento film každý podívá. Jeho bizarní podoba a chování je doslova katastrofální. Už jsem si zvykl, že v televizních pohádkách na nedělní odpoledne se v 70. a 80. letech objevovali příšerní plyšoví draci. S nimi si Dráček Mráček může podat ruce. Jenže tohle je přece film, který běžel v kinech! A to už tak odbýt přece nejde! Bohužel stalo se a Dráček Mráček je jedním z největších úrazů této pohádky. Na druhou stranu je taktéž velkým lákadlem.... Ty další problémy této pohádky vidím ve spoustě hlavních postav. Především král v roli Jiří Císler je hodně divný tvor. Ten mi vůbec jako král nesedí. Stejně tak jeho dcera, princezna a pak ten loutnista Marian, ze kterého se později vyklube princ z vedlejší země. Je to takovej ňouma a ona taková hloupá hňupka už od pohledu. Naopak uhlířova rodina v čele s prostou holkou (Anderlová) byly fajn. Dějová linka taktéž skáče od pohádky k muzikálu, od příjemné podívané po parodii, že ani nevím, kam to zařadit. Většinou jsou to právě scény s mrakem a především ta, když drak mluví na vojsko a to ne a ne se rozjet k úprku. Zachraňuje to na druhou stranu plynulý děj, docela vtipné scény (například boj rytíře s kozou v chlívku) a starej Kemr. [9508. hodnocení, 178. komentář, 60%] ()

Reklama

Rodin 

všechny recenze uživatele

Moje děti to strašlivě milovaly. Princeznu v tom navíc hrála má spolužačka (neherečka, to nakonec bylo i vidět, i když nijak zvlášť markantně). Co k tomu říct? Snaha byla, ale moc nad průměr ten film nezvedla. A Maroš Kramár tady opravdu ještě ani nenaznačil, že bude dobrý herec (ve Výletu do mladosti to bylo mnohem, mnohem lepší). Tedy animace snad nebyla špatná, ten drak byl ovšem příšerózně blbý. ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

"Jak se to řekne, když je král blbec?" "Že se trošičku pomýlil." "Správně. Jsem blbec!" - Tahle pohádka je o tom, co se stane, když se všichni dívají, ale nikdo neposlouchá. O tom, že lidé někdy věří víc svým vlastním představám a strachům než tomu, co vidí a slyší. A že jednu věc v různém kontextu můžeme vnímat úplně odlišně. Král ze začátku věnuje Lidušce červenou stuhu "pro krásu" , ale když stuhu později vidí na drakovi, nepozná ji a považuje ji za zlé znamení... Pro tuhle pohádku mám slabost. Tuším, že její "technické parametry" - loutka draka, kostýmy, herecké výkony atd. - někdy trochu pokulhávají, ale mají i spoustu hvězdných momentů a mně ve většině případů vyhovují - jako by tahle pohádka byla natočena přímo pro mě. Viděla jsem ji už asi dvacetkrát a nikdy se u ní nenudím. Přispívá k tomu asi jednak geniální scénář, jednak to, že je ze zlínského studia, natočená na východomoravských kopcích a neokoukaném zámku Milotice. A co vyhovuje mé české duši - dá se citovat! "Přece se nebudeš bát - vždyť jsi po mě! No jo, jsi po mně. Vždyť já mám vlastně taky strach." - "A nevobkreslovat!" - "Nezakázal jsem vám snad, abyste mi nosili zprávy o povodních, o požárech, o vdavkách naší kuchařky a jiné hrůzy?!" - "Morcechadry, darmošlape zatracená... Bohatá je ta naše řeč. A krásná!" ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Veselá pohádka se skvělými herci snad ve všech rolích (snad kromě potulného muzikanta a princezny, která je sice krásná, ale ti dva mi prostě nesedí), kde exceluje cholerický Jiří Císler. Velmi kvituji natáčení v exteriérech a překrásném prostředí zámku Milotice. Kdo kritizuje příšerně animovaného draka, měl by si uvědomit, pro koho je pohádka určena. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (13)

  • Hlas tehdy 16 letého Jana Šťastného, představitele prince, musel být pro jeho silný moravský přízvuk předabován. (Kamas)
  • Draka namluvil Josef Kemr, který zároveň hrál postavu dědy Kovandy. (funhouse)
  • V pohádce si jednoho z dvořanů zahrál také tehdejší kastelán zámku Milotice. (wictoria)

Reklama

Reklama