Reklama

Reklama

Jak daleko jsme ochotni zajít, abychom ochránili sebe a svou zemi? Když extremista a bývalý jaderný expert (Michael Sheen) rozmístí ve třech různých městech nebezpečné výbušniny, protiteroristické jednotky se pouští do akce a brzy ho zatýkají. Umístění bomb však stále zůstává zahaleno tajemstvím. Čas do výbuchu se nelítostně krátí, proto agentka FBI Helen Brody (Carrie-Anne Moss) souhlasí s tím, že se do vyšetřování zapojí i tajemný vyjednávač známým pouze pod zkratkou “H” (Samuel L. Jackson), jehož kruté metody obvykle slaví úspěchy. Mezi agentkou, vyjednávačem a teroristou se rozpoutává nelítostný boj o moc. To co následuje, je neuvěřitelné – a hlavně – nepředstavitelné! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (686)

verbal 

všechny recenze uživatele

Pokud umístíte Američanům na domácí půdu trochu toho štěpného materiálu a odmítáte sdělit kam, stanete se ihned jedničkou draftu na waterboarding. Jste-li ale drsoň ze speciálních jednotek a takovéto vodní hrátky používáte s manželkou jako romantickou předehru, musí nastoupit tvrdší kalibr! Třípismenné agentury se rozhodně neserou a hned od startu na vás nasadí to nejstrašnější, co mají - tu morálně dokonalou paní z Pošty pro tebe, která vám s výrazem chcípajícího štěňátka zarecituje do xichtu, jak jste totálně v prdeli i s celou rodinou. To prostě nemůže nikdo vydržet a vy si jen přejete, ať už ta baba proboha zavře hubu a vy si můžete užít vynikajícího strýčka Jacksona a jeho "speciálního zacházení". ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Aktuálně naaranžovaná divadelním scénářem lehce šustící komorní psychohra na věčné téma "co vše je morálně ospravedlnitelné za účelem ochrany vyššího dobra?", zde ve varietě "je přípustné mučit teroristy (nebo možná blázny) a vydírat je utrpením jejich rodin, abychom zachránili stovky tisíc lidí jako my, s vlastními rodinami, před možná neexistující hrozbou?". Na tu otázku nechť si každý odpoví sám - Unthinkable na ni taky nedává odpověď, "jen" provokuje k diskuzi o ní. A nedělá to pro filmového diváka vůbec špatným způsobem a svůj podvratný útok má dobře připravený. Získal v první řadě démona tisíce tváří Michaela Sheena, kterému věříte jeho těžké sbírání odvahy v prvních minutách, i vražedné odhodlání při přednesu zprávy pro americkou vládu už ne z pozice amerického občana Stevena Arthura Youngera, ale Yusufa Atty Mohameda, pravověrného muslima. A i ty další věci, které postupně předvede... Je to dobře napsané a velmi chytře useknuté tak, aby divák nevěděl, kdo měl pravdu (a tvrdím, že prozradit, že něco nemá konec, není spoiler). Ačkoliv existuje ještě verze s "bonusovým koncem", kde se ukáže, jak to tedy vlastně bylo;) Tu hodinu čtyřicet zvládnete, pokud vám tedy nevadí trocha krve a citového vydírání. A pak si o tom můžete přemýšlet jak jen dlouho chcete. BTW i když v tom hrají známí herci, nikdo neměl odvahu pustit to do kin. Přeberte si to jak chcete, já dávám 80%. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Film, který dokonale prověřuje naše vlastní svědomí. Byli bychom ochotní podobných činů, kdybychom mohli zabránit tragédii? Kde končí hranice a jakým způsobem bojovat s nepřítelem, který na slušnost dávno rezignoval? Správně položené otázky v syrovém podání, které se rozhodně nebude každému líbit. Samuel L. Jackson sympaticky "lidsky krutý", Michael Sheen fenomenálně nejednoznačný. Nejsem fanda mučení, ale ani idealista. Kdo má problém s tím, o čem film vypráví, má problém s realitou. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Poměrně vypjatá konverzačka v laciných kulisách, vyšperkovaná skvělými hereckými výkony ústředního tria a nosným motivem etického problému. Malý rozpočet se několikrát nepříjemně projeví (de facto kdykoli kamera opustí interiér), ale jak už jsem řekl, síla filmu je jinde. A ačkoli já osobně v této oblasti zastávám celkem jasný názor (že člověk, který vyhrožuje zabitím tisíců/milionů lidí nemá nejmenší právo volat po svých právech), tak ke konci jsem si říkal, že toto už je opravdu nemyslitelné. Unthinkable mohl být ještě lepší, ale i tak jej hodnotím jako nadprůměr. Aneb řešení pro nepříliš geniální tvůrce je vybírat si silná témata. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční příspěvek k tématu islámského terorismu, kdy se tvůrci zamýšlejí nad tím, zda-li je možno v zájmu záchrany miliónů ‚zničit‘ jednoho člověka, a přitom to prodávat jako dusný thriller s nevyzpytatelným vývojem. Ve své podstatě je to strašně jednoduché, kamera dvě třetiny filmu stráví v bílé místnosti, kde si sadistický bastard S. L. Jackson podává kamenného Michaela Sheena a Carrie-Anne Moss pro celou situaci hledá etické měřítko. A právě díky hercům to ustojí i ty banálnější situace, kdy se bezejmenní šéfové agentur dohadují o pravomoci, protože jinak je to hodně napínavá záležitost, která z mého pohledu nemá slabších momentů. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Věřte mi, že název filmu v tomto případě rozhodně nesymbolizuje nedočkavé odpočítávání minut, zbývajících do konce, kdy divák jen doufá, ať už to proboha skončí. Tak tohle odpočítávání tedy určitě ne. Spíše bych si tipnul, že někteří by proklatě krátkou minutáž (kdeže jsou doby, kdy 90 minut filmu byl standard?) raději klidně ještě o 10-15 minutek protáhli, aby si užili to gradování napětí ještě o kousek déle. Samuel je kouzelný, ostatně jako skoro vždy, ale v takovém drsnějším slova smyslu - za domácího mazlíka bych ho tedy určitě nechtěl. Carrie-Anne mi do role úplně nesedla, ale podala obstojný výkon. Nejvíc si asi natáčení užil Michael Sheen - skoro celý film seděl a aby ho z toho nebolely záda, tak se chvilkama musel hezky protáhnout. Jo, a Gil Bellows se mi zdá nějak vizuálně zdrsněl. Každopádně to vychází celkově na poctivé 4 hvězdy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Připravte se na odpočet....za deset vteřin před Vámi vybuchne deset kilo semtexu...10...9...8...7...6...a nebo víte co? Pusťte si tenhle film. Sice to není nijak velká jízda plná akce, ale dokáže to zaujmout. Já v tom nic zajímavého nevidím. Film je natočen v době, kdy je jeho problém aktuální. Herci hrajou takovou tu rutinní klasiku a celkově je film spíš zapadlá záležitost, než aby stál za větší pozornost. Ono se ale ani není čemu divit... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby Celosvetovo $5,483,534▐ Pôsobivá dráma a dá sa povedať krásny obraz skutočnej ameriky. /80%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Peter Woodward .. Ostré, vypjaté, poutavé, funkční a pravdivé. Levný kabát není vůbec na škodu, protože snímek se vyjadřuje těmi osvědčenějšími součástmi, jako je výborný scénář a silné herecké obsazení ústředních rolí, kdy na "zbytečné" atrakce není prostor a ani nakonec nejsou potřeba. Intenzivní teroristický thriller vznikl i tak. Na Hollywood okrajový, o to pro náročnější diváctvo zajímavější produkt. ___ Větší část tohoto filmu je těžce myslitelná! ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Zabudla som dychat... Nevadilo mi televizne spracovanie, herecke vykony, scenar, myslienka, pointa a vsetko to okolo to absolutne vynahradili. Ale napada ma jedna otazka, ktora rezonuje naozaj pri mnohych situaciach z poslednych rokov... Kde ma ludstvo svoje hranice? Tento film vam to rozhodne aspon priblizi. Hranice neexistuju. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Z filmové reflexe syndromu 11. září už je skoro samostatný žánr, který důsledně nahradil syndrom studené války. Thrillery postavené na bázi kolektivního ohrožení patrně výborně fungují, neboť se točí jak na běžícím pásu. Unthinkable naštěstí patří k těm povedenějším. Původem australský režisér Gregor Jordan postavil svůj nízkorozpočtový snímek především na základech konverzačního dramatu, což odráží také herecké obsazení, přičemž dialogy hercům lze bezezbytku věřit, horší už je to s autenticitou násilných scén a mučení, hlavně britský herec Michael Sheen a jeho tak známý apriori bezelstný kukuč mi vůbec neseděl se zamýšlenou syrovostí scén, filmový tvar byl zjevně zamýšlen jako naturalistický a drsný, ale výsledek hraničil s mainstremem. Ne, nevolám po drastičtějších scénách, jen mi ta všechna krev a mučení nepřišlo právě věrohodné. Každopádně stěžejní je ústřední myšlenka a poselství snímku, který se táže po hranici, kam až může exekutiva zajít ve svých metodách a nejen preventivních opatřeních. Je mučení teroristů přípustné? Američané se dobrovolně vzdali části své svobody výměnou za právě dotazované, není to náhodou cesta k nihilismu? Gregor Jordan nenatočil vůbec hloupý film... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Výpravou televizní film, u kterého je evidentní, že většina financí šla na platy ústředního tria a na zbytek ansámblu se již jaksi nedostalo, takže se obsadili "béčkaři". Což se v nejedné scéně nepěkně projeví. Zároveň je to i film, který se tváří, že je vychcaný jak mraky a napínavý jak kšandy. A místy takový skutečně je. Bohužel však pouze místy. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nelíbilo se mi to. Přišel jsem si jako pervert, že na to koukám. Kombinace nejdrsnějšího mučení a teroru zabalená v klišé mainstreamu amerických filmů se známými herci mi přijde hrozně perverzní. Jako že už je v dnešní době prostě normální koukat na takovýhle věci. Tam prostě není žádná hororová nadsazenost, nebo žánrová přepálenost. Jestli se filmy tohoto typu budou pouštět v telce, tak na co budeme koukat za 50 let? Na snuff? ()

Fr 

všechny recenze uživatele

To, co teď musím udělat je nemyslitelné. Tady to končí. Nic, co jsem ti udělal, tě nedonutilo mluvit. TEĎ SE TO MĚNÍ!..... Tajná operace, na jejímž konci je (možná) odpověď na to, jestli jste připravení udělat to, co je nejlepší pro vaši zemi. Emociální, bohužel i ze života. O naší slabosti, která se lehce zneužívá a o (nesmyslných) hodnotách, které nás stály tolik životů. To vše jen díky mnohahodinovému výslechu plného strachu a fanatismu. PARÁDA!! Dostalo mě to neskutečné stupňování dramatické situace, to pohrávání s mojí myslí, city a pudy, i ono podlehnutí bezvýchodné situaci. A proto jsem schopen odpustit i malé chybičky a dát maximum. KOHO BY JSTE NECHALI ZEMŘÍT VY? Tohle si pustím zase! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, kde jsou mé hranice při vyjednávání s teroristy. 2.) Líbí se mi, když je S.L.Jackson zároveň specialistou a tajnou zbraní. 3.) Za odpověď na otázku ,,Bylo dřív vejce nebo kuře?“ jsem ochoten i vraždit! 4.) Připravuji se na funkci ,,agent provokatér“. 5.) Chystám se koupit velké množství hnojiva. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ **** ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Velmi drsné, ale proč vlastně ne. Pokud je někdo tak naivní a myslí si, že takto nikdo na světě nezískává informace, měl by se jít zahrabat. Film popisuje jadernou hrozbu a kdyby skutečně nastala, zobrazené mučení ve filmu, by o proti skutečnosti byla procházka růžovou zahradou. Tento film není o jaderné hrozbě, milionech obětí, ani o mučení. Tento film apeluje na diváka aby přemýšlel, kdo je vlastně ten zlý. Je to ten, kdo mučí, nebo ten, kdo mu to nařizuje? Je to terorista, nebo vládá? Svůj názor jsem si udělal. 68% 16.08. 2010 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem byla napnutá jak struna celý film. Velmi dobrý thriller, ve kterém mě štvala jedině vyšetřovatelka FBI v podání Carrie-Anne Moss, protože se pořád tvářila, jakoby ona byla ta nejvyšší autorita a celá její morální dilemata mi lezla na nervy. Ano, berme ohledy na lidi, ale tohle nebyl člověk. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Bu bu bu, ty malá pyčo. Zase nějakej terorista chce narušit poklidnej život ve spokojených státech amerických. Scény s mučenim jsou docela zábavný a Samuel L. Jackson si to zřejmě užíval :-) Zbytek ale za moc nestojí a Carrie-Anne Moss je vyloženě na vodstřel. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařené ztvárnění naší současné posedlosti násilím, na které jsme schopni se ale dívat pouze na televizní obrazovce, a tak vůči němu otupět. Přestože jsme dennodenně zahlcováni informacemi o teroristických útocích nebo válečným zpravodajstvím, jsou tato data natolik odosobněná (televizní noviny k večeři proložené "zvířátkem nakonec" nebo strohá čísla mrtvých v novinách při ranní kávičce), že nejsme schopni si naplno uvědomovat jejich dopady. Války, a koneckonců i terorismus, se staly něčím, co je spíše realitou "tam někde", v bezpečném světě za obrazovkou a my sami spíše pociťujeme na vlastní kůži opatření (omezování svobod), která z nich vyplývají. Tuto absenci násilí a vzrušení v našem životě si pak musíme kompenzovat sledováním akčních filmů a seriálů, které nám alespoň zprostředkovaně umožňují stát se na chvíli buď lovcem, nebo lovenou obětí (případně obojím najednou), a zažít tak příval adrenalinu. Jenže tato náhražková forma prožívání vede k tomu, že v našich skutečných životech přestáváme rozlišovat mezi realitou a filmem (11. září i Armageddon většina z nás "prožila" na obrazovce, jsme si jisti, že mezi tím zpětně opravdu dokážeme najít podstatný rozdíl?), a tak fikci až příliš zabudováváme do našeho světonázoru, a naopak skutečnost podvědomě zasunujeme do pozadí jako další díl nekonečného seriálu na pokračování. Násilí, mučení, agrese, vraždy - to vše je sice v nějaké povrchní formě součástí našich životů, ale je to pro nás nemyslitelné, dokud se s tím nesetkáme na vlastní kůži. Zdá se, že léčbou šokem může dojít ke konečnému prozření ("We're fucking human beings!") a uvědomění si nesmyslnosti brutality. Jak snímek naznačuje, náprava celku musí začít od jedince a jeho osobní zkušenosti, nikoli veřejným prohlášením hlavy státu, které sice dosáhne najednou k milionům, ale v hromadě tisíce bezvýznamných zpráv zapadne jako součást jednoho velkého virtuálního mýtu, o kterém si vyprávíme na dobrou noc, abychom mohli klidně spát. _____ P.S.: Provokativní (myšlenkově i politicky) je také vyobrazení "hlavního teroristy" jako původně amerického občana; skoro jako kdyby ten "terorismus" měl původ v našich řadách a v naší kultuře, že? ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Samuel L. Jacksona pôsobí svojimi výpočúvacími metódami ako drsnejšia varianta Jacka Bauera a film má v jeho postave ozajstnú oporu, trochu si však ubližuje béčkovým spracovaním a predvídateľnostou. Obmedzený rozpočet je vidieť, talentovanejší muž za kamerou chýba a s výnimkou scén výsluchov viac napätia poskytne takmer ľubovoľný lepší diel 24. A nič, čo by nebolo predtým k videniu tam (ešte aj viacerí herci si zopakovali účasť), už Unthinkable nemá. Slušný nadpriemer. ()

Reklama

Reklama