Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život mladého talentovaného herca, spisovateľa a básnika Karola Jozefa Wojtylu sa výrazne zmenil po vpáde nacistov do Poľska v septembri 1939. Aby sa vyhol deportácii do Nemecka, musel nastúpiť do práce v chemickej továrni. Už vtedy ho priťahovalo duchovenstvo a túžil po kňažskom povolaní. Začal navštevovať kurzy v tajnom seminári v Krakowe. Po nástupe komunizmu sa Julian Kordek, šéf pre cirkevné otázky , snažil všemožne Karola Wojtylu odstaviť. No mladý dynamický muž, ktorý nikdy neskrýval svoju vieru a vášnivú snahu zmeniť svet k lepšiemu, sa nedal zastrašiť. Vždy vystupoval ako humanista a obranca utláčaných. Proti totalite sa staval s odvahou, ktorou si vyslúžil obdiv celého sveta a ktorá ho priviedla až do pápežského úradu...
Karol Wojtylla sa stal pápežom. Veriaci na celom svete sa tešia - no veliteľstvo KGB je právom znepokojené. "Cirkev už teraz nebude nemá. Bude konečne hovoriť. Bude hovoriť hlasom svojho pápeža" - povedal Ján Pavol vo svojom prvom prejave. A zatiaľ čo podnikal apoštolské cesty po celom svete a svojimi slovami vlieval silu a nádej i tým, ktorí ju už stratili, jeho nepriatelia robia všetko preto, aby podkopali jeho prestíž a autoritu. A sú rozhodnutí pápeža umlčať - nielen obrazne, ale doslova...
Po atentáte dlho visel život Svätého otca na vlásku. Vďaka starostlivosti lekárov a jeho nezlomnej vôli žiť sa ako zázrakom postavil na nohy...A opäť sa pustil do boja za uskutočnenie svojho veľkého sna: aby náboženstvá na celom svete viedli ľudské srdcia k mieru na zemi...Osobný lekár si robí - a oprávnene - starosti o pápežovo zdravie. No Ján Pavol mal vždy veľa práce, a staral sa predovšetkým o iných, nie o seba. Aj doslova pár hodín pred operáciou nádoru sa prihovoril k veriacim, a vyzýval ich, aby neboli ľahostajní k bolesti nevinných obetí konfliktu v Bosne... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Zirael 

všechny recenze uživatele

Tak tohle na mě zapůsobilo. Viděla jsem Karola úplně náhodou před několika lety někdy o vánocích v televizi a i když jsem to neviděla od začátku do konce, tak si určité scény pamatuju dodnes. Rozhodně to není zpracováním ani herci, to bylo dost televizní, ale příběh má hodně co do sebe. Budu si muset tento film někdy zase osvěžit. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Už sama inspirující osobnost Karola Wojtyly stojí za zhlédnutí tohoto (byť celkově dost dlouhého) filmu. Herci i zpracování jsou možná televizní, ale příběhu to příliš neubírá. Myslím, že životní okamžiky tohoto pozoruhodného člověka byly vybrány velice zajímavě. Mně osobně vadily především příliš zdlouhavé a přesné scény z nemocnic. Osobnost Karola Wojtyly nelze uzavřit do filmu, to je potřeba si uvědomit a s tím se i dívat. Zajímavé komentáře: Hedka, mrksik, dr.jacoby, Zirael. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Byl tu, když jsem se narodil. Byl tu, když jsem vyrůstal. A vrátil se zpět do domu svého otce dva měsíce poté, co jsem dosáhl plnoletosti. Ikona. Vzor. On byl láska. Ony byl víra. On byl síla. On byl žijící svatý. On byl a zůstává mým vzorem v tom, jak se stavět k utrpení, k lidské bezmoci, k pomoci svému bližnímu. On byl dle mého názoru největší a nejdůležitější osobností nejen 20. století, ale dost možná celé historie lidstva. V krizi pandemie, kterou nyní lidstvo zažívá, a v době Velikonoc, jsem uvítal možnost si díky slovenské RTVS připomenout tuto osobnost ve čtyřdílném životopisném seriálu. Seriálu, který velmi obšírně v šesti hodinách popisuje život tohoto výjimečného člověka od jeho zhruba 20. roku života, kdy vypukla v Polsku 2. světová válka, přes složité doby vlády komunismu a pronásledování nepohodlných, zvolení papežem, atentát na něj a popasování se s mnoha světovými krizemi a událostmi, kterým musel během svého pontifikátu čelit, až po jeho úmrtí. Jeho život byl lemován bolestí a utrpením druhých, kterému musel být přítomen. Nebýt 2. světové války a těchto utrpení, nestal by se knězem. Ale osud či Bůh ho přivedli na cestu, ze které nebylo návratu. Jeho odpovědí na vše byla láska a odpuštění. A to stačilo! Nic víc. Tato série ukazuje budoucího papeže Jana Pavla II. v mnoha situacích, v mnoha těžkých chvílích, v mnoha jeho projevech, poselstvích. A výslednému dojmu zajisté pomáhá naprosto uvěřitelné herectví Piotra Adamczyka v hlavní roli, který se stal Karolem Wojtylou a celou dobu ho ztvárňoval s velmi uvěřitelnou přesností. Je mnoho scén, které mi utkví v hlavě, a to je asi ta nejlepší vizitka celého seriálu. A potěšilo mě, že se zde dostalo v jedné scéně zprostředkovaně i na Československo, kdy ve druhém díle v období po roce 1968 několik mladých mužů z Československa překročí nelegálně hranice s Polskem, aby zde nastoupili studium ilegálního kněžského semináře právě pod vedením budoucího papeže. Ale to je jen jeden z mnoha střípků ze života tohoto muže, který celý život vyznával lásku a vždy myslel na jiné lidi více než na sebe. Přiznávám bez mučení, že mnohokrát během sledování seriálu jsem měl husí kůži a slzy v očích. Stejně jako tehdy, když Svatý otec opustil pozemské bytí a zanechal tu po sobě velké množství dobra. Síla jeho osobnosti mě provází mým životem a v této době víc než kdy jindy jsem pochopil, jak důležité je pro mou vnitřní sílu těžit z osobnosti a poselství Jana Pavla II. Tohle strhující šestihodinové dílo, kdy jsem se ani na okamžik nenudil, nemohu ohodnotit jinak než jako dokonalé. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Čítala som niekoľko životopisov tohoto vzácneho muža, a preto som sa veľmi tešila aj na filmové spracovanie. Som rada, že tvorcovia zareagovali veľmi rýchlo po jeho smrti - a že siahli presne po tomto námete. Áno, je pravdou, že by sa to mohlo natočiť aj lepšie, ale výpovedná sila tohoto diela má - určite nielen pre mňa - nevýslovnú hodnotu. Preto plných päť hviezdičiek!!! ()

dr.jacoby 

všechny recenze uživatele

Tento blok štyroch televíznych filmov by sa mal podľa správnosti rozdeliť na dva samostané filmy. Prvé dve časti sa nazývajú : Karol - človek, ktorý sa stal pápežom a opisujú ťažký život poľského študenta, herca a aj robotníka Karola Wojtylu. Pokračovanie s názvom Karol - pápež, ktorý zostal človekom sa zaoberá životom pápeža Jána Pavla II. od jeho menovania do funkcie pápeža, až do jeho smrti. Zaráža ma, že tu na CSFD pri hercoch nie je uvedená hlavná postava, ktorú stvárňuje Piotr Adamczyk. Hudba Ennio Morricone. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (12)

  • Atentátník Mehmet Ali Ağca byl Turecký ultranacionalista. V záloze byl ještě jeden střelec, který při započetí střelby zpanikařil. Atentát měl být podpořen i výbuchem malé nálože, která nebyla odpálena. (Hvězdář)
  • Jan Pavel II byl 1. května 2011 blahoslaven jeho nástupcem Benediktem XVI. (Hvězdář)
  • Rozhovor papeže (Piotr Adamczyk) a Ağci je smyšlený, jejich rozhovor zůstal tajemstvím, papež o něm řekl pouze: "Hovořil jsem s ním jako se mluví s bratrem, jemuž jsem odpustil a který se těší mé důvěře. Co jsme si řekli, je tajemství mezi mnou a jím." (Hvězdář)

Reklama

Reklama