Reklama

Reklama

Dávno, dávno již tomu (Zpráva o pohřbívání v Čechách)

(divadelní záznam)
  • Československo Zpráva o pohřbívání v Čechách
Československo, 1983, 100 min (Alternativní 76 min)

Obsahy(1)

Vlasta Chramostová v dramatu pro jedinou herečku, inspirovaném osudem Boženy Němcové.  K životnímu jubileu významné české herečky Vlasty Chramostové uvádí ČT unikátní snímek ze svého archivu, který nejen připomene její herecké mistrovství, ale také těžké období, jímž se musela česká kultura protrpět a které by nemělo být zapomenuto. Bytové divadlo – představení inscenovaná v bytě Vlasty Chramostové pro pár přátel (v tomto případě manželek vězněných hereččiných přátel) – bylo její kreativní odpovědí na zákaz účinkování v divadle, v televizi i v rozhlase, který trval celých dvacet let. Hru o životě a díle perzekvované velké umělkyně české minulosti Boženy Němcové napsal pro bytové divadlo a pro Vlastu Chramostovou „s myšlenkou na její zkušenost, charakter i uměleckou osobitost“ spisovatel František Pavlíček. Tajně pořízený filmový záznam představení byl zpracován rakouskou televizí a odvysílán v předvečer stého výročí znovuotevření Národního divadla v Praze 17. listopadu roku 1983 jako dar českému divadlu od všech zapovězených českých umělců. V ČST se premiéra uskutečnila v roce 1990. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Představení Bytového divadla bylo natočeno v roce 1979. Zkrácená verze rakouské televize pochází z roku 1983. Kompletní verze, která měla českou premiéru na ČTart 17. 11. 2016, je z roku 2016. -------- V titulcích pořadu uvedeno: režie Stanislav Milota; divadelní režie Luboš Pistorius; země původu Česko; rok výroby 2016. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Snímek je zajímavý především díky svému vzniku. Divadlo jednoho herce má většinou velký náboj, Vlasta Chramostová nemá problém vyplnit celý prostor. I přes provizorní prostředí vznikl zajímavý záznam, který ocení především milovníci divadla. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Má to úžasnou atmosféru a paní Vlasta je velká pravdivá hráčka... Přestože kritika ve ve vzpomínkách Němcové se týkala Rakouska-Uherska, vadila německé televizi natolik, že záznam o tyto místa zcenzurovala bez vědomí tvůrců, kteří z toho byli velmi roztrpčení... Více zde: https://www.csfd.cz/film/476613-divadlo-vzdoru/komentare/ V roce vytovoření divadelního záznamu uplynulo 20 let od tragické smrti syna Vlasty Chramostové, takže scéna kdy umírá Boženě Němcové syn v náručí byla velmi osobní... Jako hudební podkres použil Třešňák hudební motiv píseň Láhev deště..... Viděl jsem nezkrácenou verzi... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • V roce vytvoření divadelního záznamu uplynulo 20 let od tragické smrti syna Vlasty Chramostové, takže scéna, kdy umírá Boženě Němcové syn v náručí, byla velmi osobní. (sator)
  • Přestože kritika ve vzpomínkách Němcové se týkala Rakouska-Uherska, vadila německé televizi natolik, že záznam o tyto místa zcenzurovala bez vědomí tvůrců, kteří z toho byli velmi roztrpčení. (sator)

Reklama

Reklama