Reklama

Reklama

Dávno, dávno již tomu (Zpráva o pohřbívání v Čechách)

(divadelní záznam)
  • Československo Zpráva o pohřbívání v Čechách
Československo, 1983, 100 min (Alternativní 76 min)

Obsahy(1)

Vlasta Chramostová v dramatu pro jedinou herečku, inspirovaném osudem Boženy Němcové.  K životnímu jubileu významné české herečky Vlasty Chramostové uvádí ČT unikátní snímek ze svého archivu, který nejen připomene její herecké mistrovství, ale také těžké období, jímž se musela česká kultura protrpět a které by nemělo být zapomenuto. Bytové divadlo – představení inscenovaná v bytě Vlasty Chramostové pro pár přátel (v tomto případě manželek vězněných hereččiných přátel) – bylo její kreativní odpovědí na zákaz účinkování v divadle, v televizi i v rozhlase, který trval celých dvacet let. Hru o životě a díle perzekvované velké umělkyně české minulosti Boženy Němcové napsal pro bytové divadlo a pro Vlastu Chramostovou „s myšlenkou na její zkušenost, charakter i uměleckou osobitost“ spisovatel František Pavlíček. Tajně pořízený filmový záznam představení byl zpracován rakouskou televizí a odvysílán v předvečer stého výročí znovuotevření Národního divadla v Praze 17. listopadu roku 1983 jako dar českému divadlu od všech zapovězených českých umělců. V ČST se premiéra uskutečnila v roce 1990. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Snímek je zajímavý především díky svému vzniku. Divadlo jednoho herce má většinou velký náboj, Vlasta Chramostová nemá problém vyplnit celý prostor. I přes provizorní prostředí vznikl zajímavý záznam, který ocení především milovníci divadla. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Má to úžasnou atmosféru a paní Vlasta je velká pravdivá hráčka... Přestože kritika ve ve vzpomínkách Němcové se týkala Rakouska-Uherska, vadila německé televizi natolik, že záznam o tyto místa zcenzurovala bez vědomí tvůrců, kteří z toho byli velmi roztrpčení... Více zde: https://www.csfd.cz/film/476613-divadlo-vzdoru/komentare/ V roce vytovoření divadelního záznamu uplynulo 20 let od tragické smrti syna Vlasty Chramostové, takže scéna kdy umírá Boženě Němcové syn v náručí byla velmi osobní... Jako hudební podkres použil Třešňák hudební motiv píseň Láhev deště..... Viděl jsem nezkrácenou verzi... ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Představení Bytového divadla bylo natočeno v roce 1979. Zkrácená verze rakouské televize pochází z roku 1983. Kompletní verze, která měla českou premiéru na ČTart 17. 11. 2016, je z roku 2016. -------- V titulcích pořadu uvedeno: režie Stanislav Milota; divadelní režie Luboš Pistorius; země původu Česko; rok výroby 2016. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Přestože kritika ve vzpomínkách Němcové se týkala Rakouska-Uherska, vadila německé televizi natolik, že záznam o tyto místa zcenzurovala bez vědomí tvůrců, kteří z toho byli velmi roztrpčení. (sator)
  • V roce vytvoření divadelního záznamu uplynulo 20 let od tragické smrti syna Vlasty Chramostové, takže scéna, kdy umírá Boženě Němcové syn v náručí, byla velmi osobní. (sator)

Reklama

Reklama