Reklama

Reklama

Můj bratranec Vinny

  • USA My Cousin Vinny (více)
Trailer

Billy Gambini a Stan Rothestein (Ralph Macchio, Mitchell Whitfield) cestujú autom z New Yorku na kalifornskú univerzitu a v ospalom alabamskom mestečku sa zastavia v obchodíku pri pumpe, kde Bill ukradne konzervu. Potom ich zatkne polícia. Šerif ich obviní z vraždy predavača, u ktorého si cestou kupovali potraviny. Ich obhajoby sa ujme Billyho taliansky bratranec Vinny Gambini, ktorého na ceste do Alabamy sprevádza svojrázna snúbenica Mona Lisa Vitová (Marisa Tomeiová). Absolútne neskúsený advokát s nekonvenčnými spôsobmi, ktorý sa krátko zaoberal len úrazmi, je konfrontovaný s mašinériou právneho systému. Sudca Chamberlain Heller (Fred Gwynne) si ho pozve a dá mu preštudovať trestný poriadok Alabamy. Vinny mu tvrdí, že je v New Yorku uznávaným advokátom. Hneď pri prvom zasadnutí súdu však Vinny nielenže nedokáže reagovať na reč prokurátora Jima Trottera III. (Lane Smith), ale dopustí sa aj urážky súdu, za čo ho vezmú do väzby. Lisa musí zaplatiť kauciu, aby ho dostala von. Vinnyho neznalosť procesného jednania je taká veľká, že Stan už nechce, aby ho obhajoval, a vezme si verejného obhajcu Johna Gibbonsa (Austin Pendleton). Gibbons však trpí nezvládnuteľnou nervozitou, na súde zo seba nemôže dostať súvislú vetu. Vinny je presvedčený, že sa všetko naučí za pochodu a mladíkov obháji. Lisa sa mu snaží pomáhať zo všetkých síl. Všetci svedkovia, ktorých predvedie prokurátor, tvrdia, že videli z obchodu vychádzať a ujsť autom práve Billyho a Stana. Keď sa Vinny od Lisy dozvie, že prokurátor je povinný zoznámiť ho so svojimi spismi, požiada o ne, a Trotter III. mu ich ochotne poskytne. Pri nasledujúcom rokovaní Vinny znemožní svojimi argumentmi svedkov a prokurátorova obžaloba sa rozpadá. Trotter III. si pozve ako ďalšieho svedka experta na automobily, ktorý tvrdí, že odtlačky pneumatík, ktoré sa našli, patria autu Billyho a Stana. Zúfalý Vinny si berie za svedka Lisu, ktorá sa v automobiloch dokonale vyzná, pretože pracovala u otca v autodielni. Tá expertovo tvrdenie hravo rozbije na kúsky. Dokáže sudcovi, že stopy po prudkom rozjazde nepatria buicku mladíkov, ale automobilu značky Pontiac. Vinny žiada šerifa Deana Farleya, aby mu overil isté údaje, a potom ho predvolá ako svedka... (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Komédia, ktorá víťazí vo svojej jednoduchosti. Jedno mestečko, jedna vražda, ktorú ani nevidíme, jeden súdny proces, minimum výpravy. Obyčajná ale pritom úplne dokonalá komédia so skvelým castingom (Oscar Marisy Tomei je síce prekvapujúci ale zaslúžený) ale hlavne úplne dokonalým scenárom, ktorý srší jednu skvelú scénu za druhou a polovica z nich si zaslúži kultový status. Brilantné! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nic jsem od tohoto snímku nečekal, o to větší bylo moje překvapení, když jsem ho začal sledovat. Člověk by si myslel, že film ze soudní síně ho nemůže překvapit, ale když je dobře natočený, tak to dokáže. Navíc je to komedie, která vám sedne díky skvělým hercům v hlavních i vedlejších rolích. Ale hlavně Joe Pesci a Marisa Tomei film táhnou. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Všechno, co ten chlap právě řekl, jsou sračky. Děkuji." Tak to byla jedna z nejpůsobivějších úvodních řečí, jakou jsem v soudních síních zaznamenal. Škoda, že ji soudce nechal vyškrtnout ze zápisu. Ovšem vyškrtnout Gambiniho jen tak nelze. To je týpek, kterej sice moc netuší, co vlastně dělá, ale v hádání se s kýmkoliv nemá konkurenci. Já jsem si jeho první případ užil několikrát, ale v podstatě jsem jen toužil vidět slečnu Monu Lisu Vito. Byla krásná, úžasná, uměla by mi spravit auto a její obhajoba správnýho utažení vodovodního kohoutku mi způsobila ... no nic. Prostě mám takovej dojem, že jsme se dneska zase neviděli naposledy. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších novodobých příkladů toho, že zábavnou komedii lze postavit na výkonech dvou herců. Sexy nevraživost okolo každého prohození slůvek mezi „chci-být-vidět-kostýmy střídající“ Tomeiovou a překvapivě nepsychopatickým Pescim jsem inhaloval plnými doušky a jako feťák se jimi těšil i během nudnějších minut jejich vzájemného oddělení. Nedorozumění, přes které je scénář přitáhne do centra dění, je navíc geniálně prosté a zápletka na něm vystačí parazitovat až do drobet rozplizlého finiše (kde teprve vyjde najevo, že Tomeiová neměla fungovat jenom jako zpestření pro diváky a Pesciho postavu). 80% Zajímavé komentáře: tron, castor ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá komedie, u které jsem se několikrát upřímně zasmál. Má to dobrou zápletku, humor, který není trapný a hezky graduje a parádní herec, jenž film táhnou nahoru. Režisér Jonathan Lynn odvedl velmi dobrou práci a hezky pracuje s atmosférou a výborně přednesenými dialogy. Joe Pesci je zde velmi dobrý a jeho výkon se mi dost líbil. Hodně moc mě pobavil Fred Gwynne, který si svou roli užívá a je parádní. Přesto největší radost mi udělala krásná Marisa Tomei, jenž si krade scény pro sebe (svadění, výslech) a je radost na ní koukat. Můj bratranec Vinny je příjemná oddechová komedie, která mi zlepšila náladu a rozesmála mě. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (16)

  • Inkriminovaný obchod s potravinami "Sac o Suds," kde sa udial zločin, je doteraz stále otvorený a nesie aj rovnaký názov. (Real Tom Hardy)
  • Interiéry soudní budovy byly postaveny ve staré tovární hale s kovovým stropem uprostřed léta. Teplota uvnitř dosahovala nesnesitelných hodnot. (don corleone)

Reklama

Reklama