Reklama

Reklama

Můj bratranec Vinny

  • USA My Cousin Vinny (více)
Trailer

Billy Gambini a Stan Rothestein (Ralph Macchio, Mitchell Whitfield) cestujú autom z New Yorku na kalifornskú univerzitu a v ospalom alabamskom mestečku sa zastavia v obchodíku pri pumpe, kde Bill ukradne konzervu. Potom ich zatkne polícia. Šerif ich obviní z vraždy predavača, u ktorého si cestou kupovali potraviny. Ich obhajoby sa ujme Billyho taliansky bratranec Vinny Gambini, ktorého na ceste do Alabamy sprevádza svojrázna snúbenica Mona Lisa Vitová (Marisa Tomeiová). Absolútne neskúsený advokát s nekonvenčnými spôsobmi, ktorý sa krátko zaoberal len úrazmi, je konfrontovaný s mašinériou právneho systému. Sudca Chamberlain Heller (Fred Gwynne) si ho pozve a dá mu preštudovať trestný poriadok Alabamy. Vinny mu tvrdí, že je v New Yorku uznávaným advokátom. Hneď pri prvom zasadnutí súdu však Vinny nielenže nedokáže reagovať na reč prokurátora Jima Trottera III. (Lane Smith), ale dopustí sa aj urážky súdu, za čo ho vezmú do väzby. Lisa musí zaplatiť kauciu, aby ho dostala von. Vinnyho neznalosť procesného jednania je taká veľká, že Stan už nechce, aby ho obhajoval, a vezme si verejného obhajcu Johna Gibbonsa (Austin Pendleton). Gibbons však trpí nezvládnuteľnou nervozitou, na súde zo seba nemôže dostať súvislú vetu. Vinny je presvedčený, že sa všetko naučí za pochodu a mladíkov obháji. Lisa sa mu snaží pomáhať zo všetkých síl. Všetci svedkovia, ktorých predvedie prokurátor, tvrdia, že videli z obchodu vychádzať a ujsť autom práve Billyho a Stana. Keď sa Vinny od Lisy dozvie, že prokurátor je povinný zoznámiť ho so svojimi spismi, požiada o ne, a Trotter III. mu ich ochotne poskytne. Pri nasledujúcom rokovaní Vinny znemožní svojimi argumentmi svedkov a prokurátorova obžaloba sa rozpadá. Trotter III. si pozve ako ďalšieho svedka experta na automobily, ktorý tvrdí, že odtlačky pneumatík, ktoré sa našli, patria autu Billyho a Stana. Zúfalý Vinny si berie za svedka Lisu, ktorá sa v automobiloch dokonale vyzná, pretože pracovala u otca v autodielni. Tá expertovo tvrdenie hravo rozbije na kúsky. Dokáže sudcovi, že stopy po prudkom rozjazde nepatria buicku mladíkov, ale automobilu značky Pontiac. Vinny žiada šerifa Deana Farleya, aby mu overil isté údaje, a potom ho predvolá ako svedka... (TV JOJ)

(více)

Recenze (193)

Lima 

všechny recenze uživatele

Příjemné, zábavné, pohodové. Neodolatelná ústřední dvojice. Joe Pesci je charismatický a komický, na Marisu Tomei se moc hezky kouká a její automobilové znalosti jsou ohromující :o)) Toho Oscara si zasloužila, ale proč se od té doby neobjevila v žádném pořádném filmu, to mi je záhadou. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Komedie o soudu, ve které soud hraje až vedlejší roli. Ono vlastně po skvělém Joe Pescim v jeho asi nejlepší roli malého vzteklého taliána všechno hraje vedlejší roli. Další vzor pro budoucí právníky je na světě:) A Marisa Tomei coby jeho přítelkyně byla vážně kočička a i přes jinak naprosto příšernou módu přelomu 80. a 90. let vypadaly její šatičky opravdu hezky. Ale to bude asi trochu i tou náplní;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších novodobých příkladů toho, že zábavnou komedii lze postavit na výkonech dvou herců. Sexy nevraživost okolo každého prohození slůvek mezi „chci-být-vidět-kostýmy střídající“ Tomeiovou a překvapivě nepsychopatickým Pescim jsem inhaloval plnými doušky a jako feťák se jimi těšil i během nudnějších minut jejich vzájemného oddělení. Nedorozumění, přes které je scénář přitáhne do centra dění, je navíc geniálně prosté a zápletka na něm vystačí parazitovat až do drobet rozplizlého finiše (kde teprve vyjde najevo, že Tomeiová neměla fungovat jenom jako zpestření pro diváky a Pesciho postavu). 80% Zajímavé komentáře: tron, castor ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Komedie od soudu mám hrozně rád...pokud se do zápletky přidá i motiv malého města a nedůvěra ke všemu, co přišlo do jeho nitra, není o čem mluvit... Případ opravdu není důležitý, to poznáte na tom, jakou jednoduchou dedukcí se vyřeší ;-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Člověk si myslí, že jako mladej v televizi shlídnul všecky komedie světa a stejně ho pak nějaká něčím překvapí. Jsem nakonec svým způsobem rád, protože se člověk má stále na co těšit a nikdy neví, co v následujících týdnech uvidí, co ho překvapí, co ho potěší nebo pobaví. Tahle komedie to ale ve všech ohledech dokázala a věřím, že kdybych na ní koukal jako mladej, tak tomu fláknu pět hvězd a nedám na ní šáhnout. A to i přesto, že se film odehrává z nejhoršího prostředí, a to soudnictví. Soudy jsou nicméně docela oblíbenou akvizitou kdejakejch hollywoodskejch filmařů a byla jen otázka času, kdy si z ní někdo udělal prdel. Joe Pesci to ale vystihl naprosto přesně a podle mě by to líp ani udělat nešlo. Proto je tahle komedie komedií, ke který se pořád vracet budu, a hrozně rád. Spíš mě udivuje, že jí zdejší televize tak neskutečně ignorujou. Kdyby tohle pustili namísto nějakých trapných filmů, kde hlavní roli má had nebo aligátor, udělali by líp. Jenže jaký má smysl tohle řikat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $11miliónovTržby USA $52,929,168Tržby Celosvetovo $64,088,552║ Parádička, veľmi vydarená komédia, kde excelekuje Joe Pesci, slovné hrátky tu fakt vyšli a pri súdnych scénkach to krásne humorne sype. /95%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Zabavny a velmi zdarily film o jednom soudnim procesu, ktery vsak z hlediska filmu neni nijak podstatny. To hlavni proc stoji za to film videt je Joe Pesci. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Dale Launer .. Soudní drama o chlapcích, kteří jsou díky řadě nedorozumění obvinění z vraždy. Vytrhnout trn z paty jim přijíždí bratránek Vinny (výtečný Joe Pesci) s temperamentní partnerkou (při hádkách neodolatelná Marisa Tomei). Díky nim se konečně rozjíždí poctivě komediální soudní stání (kterému předsedá Fred "Frankenstein" Gwynne, jenž se taktéž nenechá zastínit), které mnohokrát úspěšné rozesměje. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Přes Oscara za vedlejší roli pro Marisu Tomeiovou a zajímavého Freda Gwynneho v roli soudce, jde hlavně o one man show Joe Pesciho. Jeho výstupy u soudu překonává snad jen koktající obhájce Austin Pendleton. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zdá sa sami, že si dobre nerozumieme.“ Dvaja nezodpovední študenti (spoznáte Ralpha Macchia z KARATE KID?) sú obvinení z vraždy predavača v samoobsluhe. Všetky dôkazy a svedkovia sú proti nim, no oni sú vraj nevinní. Našťastie je tu bratranec jedného z nich, nedoštudovaný Joe Pesci so svojou frajerkou Marisou Tomei večne umastenou od motorového oleja. Režisér Jonathan Lynn nakrútil ukážkovú situačnú komédiu, kde je dôležité, kto čo povie a ako sa pri tom zatvári. Už úvod s policajným vypočúvaním, kedy sa chalani priznajú k niečomu úplne inému, sa môže smelo zaradiť po bok podobne fenomenálnej scénky z neskoršej komédie NIEČO NA TEJ MARY JE, kde sa Ben Stiller tiež priznal a ani nevedel, k čomu. Snímka nestíha nudiť, pretože Marisa Tomei a Joe Pesci sú na plátne nonstop a obaja sú výborní (vodovodný kohútik, bitka o 200 dolárov). Ostatne, Marisa Tomei dostala za svoj parádny výkon Oscara. Fakt nechápem, ktorý zradný čuramrdán o nej začal rozširovať v tejto súvislosti to, že Oscara získala omylom resp. že predávajúci omylom prečítal jej meno a Akadémia sa to následne hanbila priznať. Je to ale určite hnusný mlok. Silné je aj obsadenie podporných roličiek (Fred Gwynne, Lane Smith, Bruce McGill). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je fakt perfektni komedie. Zapletka sice kdovijaka neni, ale tady jde hlavne o postavu Vinnyho, coz je neco mezi frajerem, idiotem a neskutecnym okecavacem a Joe Pesci v tyhle roli fakt zari a tahne celej film. Proto taky nechapu, proc oscara nedostal on, ale Marisa Tomei, ktera sice spatna neni, ale ani nic extra. A to je vlastne vsechno, dokonalej Pesci tahne film od zacatku do konce v paradnim tempu a ja se celou dobu dobre bavil. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Joe Pesci tady sice vypadá jako pitomec, ale hraje dobře, Marisa Tomeiová (Oscar za vedlejší roli) a Fred Gwynne dokonce výborně. Další malá milá komedie britského režiséra Jonathana Lynna, tentokrát se soudní tematikou. Skutečně nadprůměrná zábava a v malé roli koktajícího advokáta jsem si skutečně užil Austina Pendletona. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Všechno, co ten chlap právě řekl, jsou sračky. Děkuji." Tak to byla jedna z nejpůsobivějších úvodních řečí, jakou jsem v soudních síních zaznamenal. Škoda, že ji soudce nechal vyškrtnout ze zápisu. Ovšem vyškrtnout Gambiniho jen tak nelze. To je týpek, kterej sice moc netuší, co vlastně dělá, ale v hádání se s kýmkoliv nemá konkurenci. Já jsem si jeho první případ užil několikrát, ale v podstatě jsem jen toužil vidět slečnu Monu Lisu Vito. Byla krásná, úžasná, uměla by mi spravit auto a její obhajoba správnýho utažení vodovodního kohoutku mi způsobila ... no nic. Prostě mám takovej dojem, že jsme se dneska zase neviděli naposledy. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

No, tři a půl. Lehce nadprůměrná situační - konverzační - leč přece jen poněkud rutinní - americká komedie. Joe Pesci by jistě hvězdiček zasloužil víc (když už za nic jiného, tak za to, že místy z téhle taškařice dokázal udělat opravdovou parodii na americká soudní dramata) ale film jako takový ne. Prostě dobrý film. Nic víc... - - - P.S. Musím uznat, že poté, co jsem tenhle film uviděl v celé kráse (oproti televizi originální zvuk a formát obrazu 1,85:1) na dvd (19.5.2008), upravil jsem původní komentář a zaokrouhlil hodnocení nahoru. Bez pocitu viny přiznávám - proti tv - úplně jiný zážitek... ;-) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Skvělej film a ještě lepší Joe Pesci v roli advokáta. Jeho hlášky u soudu mě spolehlivě rozesmály. Jenom se mi zdálo, že tak uprostřed filmu se to trochu vleče a chvílema jsem koukal na hodiny, místo na televizi. Ale ke konci film opět nabere na obrátkách, takže bych to viděl celkově tak na 80%. Jinak režisér Jonathan Lynn natočil v roce 1997 velmi podobnou komedii s názvem Trial and error, která má sice zde docela katastrofální hodnocení, ale mně zase tak špatná nepřišla. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Joe Pesci je šéf. Kdo to neuzná, ať jde se mnou ven. Neviděl jsem vtipnější soudní drama. Marisa Tomei je taky šéfka, to víte, že jo. ()

Reklama

Reklama