Reklama

Reklama

Invaze

(seriál)
Drama / Sci-Fi / Mysteriózní / Horor
USA, (2005–2006), 15 h 10 min (Minutáž: 39–45 min)

Tvůrci:

Shaun Cassidy

Hrají:

William Fichtner, Eddie Cibrian, Lisa Sheridan, Kari Matchett, Tyler Labine, Evan Peters, Alexis Dziena, Ariel Gade, Nathan Baesel, Aisha Hinds (více)
(další profese)

Epizody(22)

Obsahy(1)

Lidé po staletí hledají ve vesmíru známky inteligentního života, ale marně. Jenomže co když vysvětlení spočívá v tom, že mimozemšťané už tady jsou – mezi námi lidmi? A co když všechny přírodní katastrofy, které zažíváme, jsou jen zástěrkou určenou k zamaskování něčeho mnohem hrozivějšího? Obětavý strážce amerického národního parku Russell Varon, který byl vždycky skeptický vůči paranoidním konspiračním teoriím svého nevyzpytatelného švagra Dava, možná bude muset své názory přehodnotit – v jejich komunitě začne totiž docházet k řadě bizarních událostí. I když jeho dcerka Rose tvrdí, že viděla stovky světel letících během bouře směrem k vodě, Russell její tvrzení zpočátku nebere v úvahu – dokud nezačne mít podezření, že se s jeho bývalou ženou Mariel děje něco velmi divného. Ráno po bouři je totiž nalezena nahá ve vodě a vůbec si nevzpomíná, co se stalo předešlou noc. Zatímco se malé městečko Everglades v okrese Homestead na Floridě usilovně snaží o svou rekonstrukci, šerif Tom Underlay, nynější Marielin manžel, podezíravě nařizuje uzavřít celou oblast do karantény. Russell začíná podivné události vyšetřovat a nevědomky zahajuje boj o přežití své rodiny, své komunity a v konečném důsledku zřejmě i lidské rasy… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (182)

golfista 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou 13 dílů, takže si dovolím už i hodnocení.... Seriálová tvorba v USA nabírá uroveň o které si leckterý celovečerní film může nechat jenom zdát. A i když "Invaze" kvalit takových "Lost" nedosahuje, jedná se o výborně natočenou záležitost, kterou můžu všem příznivcům "tajemna" doporučit.... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem s hodnocením až do úplněho konce a musím říct, že poslední díl mi jenom potvrdil kvalitu celého seriálu a prokázal obrovskou odvahu tvůrců skončit sérii tak trochu jinak, než jak je u amerických seriálů obvyklé. Po celou dobu si seriál udržoval poměrně nadprůměrnou, celkem nekolísající kvalitu, i když některé díly byly na 5*, a pár na 3* by se také našlo, ale naprostá většina na 4*, takže ty výsledné čtyři hvězdičky ode mne jsou naprosto zasloužené a poctivé. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Po dávce těžce epizodních seriálů, ať už to byly různé Kriminálky nebo Drzá Jordan nebo bohviečoiné, k nám přišel seriál, který staví na dějové linii a především na atmosféře (Alias je taky na pokračování, ale myslím, že se shodneme na tom, že moc atmosféry nepobral a spíš žije z adrenalinu a dějových zvratů). Máte pocit, že se nic moc neděje, ale to je chyba... Bohužel tenhle styl vyprávění a vůbec pojetí emzácké invaze moc americké diváky nepřesvědčil, a po první sérii přišel konec. Škoda přeškoda. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Příliš přeceňovaný seriál. Základní premisa je fajn. Masivní hurikán, oranžové „cosi“ ve vodách, armáda, narušení identity – plno tajemna a nulová ochota něco z něj poodhalit, ta už po osmi dílech přestává být fajn. Kvalitní seriál by měl diváka dokázat navnadit na každou následující epizodu, Invaze tuto schopnost nemá. Je rozkouskovaná do nekonečného množství zdlouhavých scén se stupňovanou nervydrásající hudbou, na jejichž konci zpravidla dochází k zaručeně šokujícímu zvratu, ale nemyslete si to že to funguje, vůbec ne. Všední a očekávatelná odhalení příběh nikam neposunují, jenom ředí jeho zpočátku hustě tajemnou atmosféru. Tvůrci se často snaží čerpat napětí ze scén, kdy nemáme nejmenší důvod se o hrdiny strachovat. Je sympatické, že Invaze neoslňuje dynamickou akcí a snaží se o navození dojmu komorního dramatu, není sympatické, že se jí to ani trochu nedaří. Melodramatické momentky ze života roztříštěné americké rodinky jsou trapné a omšelé, postavy se při chování neřídí rozumem, ale předem danými šablonami, z nichž není cesty ven. Nepřekvapuje mě nepříliš velký úspěch Invaze v Americe, je to jen další řádový sci-fi seriál, který žánr ničím neobohatí. Zprvu jsem dokonce věřil, že humbuk, který kolem něj Prima udělala, má jisté logické opodstatnění, ale mýlil jsem se, je to přesně takový počin, který si zaslouží být vysílán v létě, během pracovního týdne, kolem jedenácté. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na televize to aniž by před tim bylo nějaké upozornění nebo lákadlo vlítlo tak rychle, že jsem s toho ani nestihl všimnout a ještě k tomu v celkem pozdní hodiny...každá epizoda vcelku volně ubíhá...sem tam se něco stane, ale vyvrcholení a největší nápor na nervy je většinou v posledních pár minutách...nevím jestli je to tak lepší, ale já jsem s tím spokojený a do příběhu mi to příjemně zapadá. Sice autoři prvních pár dílů protahují až do absolutna ale později už je příběh celkem zajímavě rozvětvován... pokud máte rádi seriály tohoto tipu tak bych neváhal ani minutu... (87%) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další výborný seriál, který může světová televizní tvorba americe závidět. Začíná mi připad, že v Americe se narodila generace, která chce pozvednout seriáli a televizní tvorbu hodně vysoko možná i k metám nejvyšším a zatím se to američanům daří. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Události v jednom městečku a okolí v době odklízení následků zničujícího hurikánu... Ač Invasion dokáže zaujmout hned od začátku, tak má výrazně vzestupnou tendenci a rozjíždí se sice pomaleji, ale nezadržitelně. Je relativně poklidný, nepatří do toho typu seriálů kde každý díl překypuje zvraty a odhaleními, ale umí překvapit, daří se mu zaujmout a především si postupně perfektně buduje atmosféru. Postavy jsou zde poměrně klasické co se týče charakterizace, ale najdou se zde velice sympatické výjimky - obvzláště nejednoznačný šerif Underlay, v podání Williama Fichtnera, který odtáhne některé relativně slabší epizody. Invaze si jde svou trošku specifickou, ovšem rozhodně kvalitní cestou. A to je dobře. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Je smutné to říct, ale zánik Invaze byl prakticky jasný už po dvou dílech. Prezentovat napínavý sci-fi thriller a naservírovat čistokrevné mezilidské drama s lehkým (většinu času až příliš lehkým) mysteriózním pozadím je zkrátka komerční sebevražda. A tak i přestože si nejde Larkin nebo Rose nezamilovat, pořád vás to táhne spíš k Tomovi a k tomu, aby se díky jeho postavě posunul onen tajemný nadřazený příběh zas o kousek dál. V pozdějších epizodách ale už ani to nestačí a z Invaze se stává zajímavý pokus, neúměrně roztažený do celé série. Druhá vlastně ani nikdy neměla proč vzniknout. Takovýhle (byť relativně otevřený) závěr toho zachraňuje dost a dost a dojmy jsou tak díky němu převážně příznivé. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mno prvni dil me o vyssim hodnoceni nepresvedcil, ale vypada to, ze by mohlo jit o zajimavej serial. Problem je, ze dily na sebe navazujou a nemam cas, abych se na kazdej dival, tudiz si tenhle serial budu muset nechat ujit. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Podle mě je to jeden z nejlepších a nejnapínavějších sci-fi seriálů v historii. Jediný jeho problém je ten, že si to nemysleli diváci v USA. Tento seriál si s sebou do hrobu vzal největší tajemství, které si jeho pravidelní diváci zasloužili znát. Nebudu se rozepisovat o tom, co všechno mě zaujalo. Mě zkrátka všechno a to z důvodu, že jsem zapřísáhlý fanda tohoto žánru. Pro ostatní to bude seriál bez konce, na který je zbytečné se dívat , ale i ve 22 dílech se dá nalézt pořádná akce, napětí a kvalitní herecké výkony. Tento seriál doplatil na to, že se objevil v době, kdy americké seriály začínaly dostávat úroveň celovečerních kvalitních filmů. Vedle Prison Break a Lost se jednoduše utopil. 100% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Invaze se mi velmi líbila, dokázala mě doslova přikovat k obrazovce na celé odpoledne a to moc pořadů nedokáže! Podle mě skutečně nejde o přeceňovaný seriál, ba naopak, zdejších 78% se mi zdá docela málo, já s čistým svědomím dávám 5*, protože nápad i provedení bylo výborné a ta atmosféra - já bych tomu snad i uvěřil :) Jinak na druhou stranu, s odstupem času můžu připustit, že občas některé elementy (rodinné problémy) působily trošku, jak to říct, obyčejně? Proto např. konkurenční Lost představuje na poli mysteriózních seriálů ještě lepší volbu, ale 5 hvězd samozřejmě zůstává, za tím si stojím... 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Návykové, zajímavé, zábavné. Vše, co od seriálu chci. Strašně mě mrzí, že se to neuchytilo, protože mohlo jít o silného rivala Ztracených. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se ze začátku tváří jako kultovní záležitost. První díly jsou hodně napínavý a určitě se při nich nudit nebudete. Nemůžu si pomoct ale s přibývajícíma dílama mi to přišlo všechno o ničem. V seriálu je furt jakýsi podvědomý strach a tajemství například v podobě světel ve vodě. A pro mě už prostě ztrácel dech. 3 hvězdičky si určitě zaslouží ale na víc to u mě neni. Škoda. Bylo to dobře rozjetý. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Invázia v amerických televíziach bola potlačená oveľa skôr ako by tak zrejme bolo v prípade invázie skutočnej. Dôvod je jednoduchý: hoci sa tento projekt od začiatku tvári ako mysteriózne sci-fi, neponúka divákovi nič viac ako len bežnú rodinnú drámu, ozvláštnenú jedine tým, že niektorí jej protagonisti sú tak trochu mimozemšťania. Akcie je poskromne, čo však vadí omnoho viac je absencia kvalitného mysteriózneho nádychu akým disponuje napríklad Lost a ani sľubne načrtnuté charaktery nedokážu prebiť príbehovú rozťahanosť, ktorá by si miesto celej série pokojne vystačila aj s polovičnou dĺžkou. A pritom, ako naznačuje divácky atraktívne vyznievajúci záver, potenciál by tu zrejme bol, v konečnom dôsledku je ale Invázia len ďalším z rady seriálov, pri ktorých si tvorcovia spracovaním podpílili konár pod sebou sami. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Sice by se dalo tak pět šest dílů úplně vypustit a schovat do nějakého polštáře, protože to byla jen zbytečná vata jinak svižného seriálu o promyšlené pomalé a efektivní invazi inteligentní mimozemskou formou života. Ke konci se zdá, že tvůrci věděli, že se nad nimi snáší Damoklův meč v podobě těch komerčních kurev, které ruší seriály a tak se to vše snažili nějak vtěsnat. Proto vypadají poslední díly takové trochu ukvapené. Každopádně se podařilo to aspoň nějak uzavřít, tak divák nebyl zas tolik ochuzen, ale je to věčná škoda. Život v malém městečku uprostřed národní parku Everglades nebyl špatný, docela dobře jsem se v něm zabydlel. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ani po čtrnácti dílech si nejsem jist, zda se kvalita seriálu již opravdu ustálila a jsem tedy schopen napsat objektivní komentář a snímek hodnotit. Budu však předpokládat že ano. Nemá cenu si nic nalhávat, premisa seriálu mi naprosto sedí, miluji tyhle věci. Podobně jako u geniálních Unesených je prioritní dějová linka zatlačena jakoby do pozadí a divák má možnost sledovat ji skrze hlavní hrdiny, v tomto případě jednu, resp. dvě rodiny. Spletité vztahy hrdinů jsou pro podobné drama velice důležité, neboť napomáhají divákovi více se s příběhem sblížit a přemýšlet o něm. Samotné postavy jsou pak napsány tak, abychom byli schopni aplikovat je na sebe a své známé, máme totiž výběr z mnoha rozličných charakterů. Mě samotnému třeba nejvíce sedí Tom, který je nám podsouván jako záporná postava, a ačkoli má jeho chování motiv může se zdát nepochopitelné, alespoň tedy na samotném začátku. Čím více se totiž o samotných hrdinech dozvídáme tím schopnější jsme akceptovat jejich rozhodnutí a chápat jejich chování v určitých situacích. Tento seriál však není jen o rodiných hodnotách a ani na nich více méně nestaví. Jak už jsem napsal na začátku, přestože je vyprávění o 'mimozemšťanech' zatlačeno do pozadí, stále se jedná o primární část příběhu. Tato část je také velice poutavá, přináší krom zajímavých zvratů i spoustu nových otázek a někdy i šokujících odpovědí. Zároveň však tvůrcům umožňuje hrát jak se samotnými hrdiny, tak i s diváky podivnou hru. Už od samotného začátku jsou všechny karty vyloženy a záleží jen na nás, zejména našich schopnostech, jak rychle mezi nimi dokážeme najít souvislosti. V každém dílu je pár karet otočeno a divák má možnost pokoušet se pochopit další úseky příběhu. V každém dílu je tak zajímavá možnost se spolu s hrdiny pídit po vysvětlení a odhalení, divák je však v mnoha momentech napřed (nebo má alespoň tu možnost dozvědět se více než jednotlivé postavy), což se přiliš nestává. Celé toto dílo je tak postaveno na chápání vzájemných souvislostí a postupné interpretace celkového děje. Záleží však na každém divákovi, zda je schopen na tuto hru přistoupi a bavit se nebo seriál odvrhnout jen na základě jeho 'pomalosti' a zdánlivé nudnosti. 80% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cosi oranžového plave ve floridských vodách a není to opilý holandský fotbalový fanoušek.. Invazní sci-fi seriál neplýtvající efekty pro sebe uzmul Fichtner v roli nečitelného šerifa Underlaye. Ať už to byl záměr tvůrců, nebo je vinou neočekávaně nízká sledovanost, oceňuji přiměřenou délku celého projektu (ve srovnání s natahovací žvýkačkou Lost apod.). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Parádička. Takmer dokonalý seriál, jeden z mála, ktorému som dal šancu a odpozeral každú časť. Škoda, že po uzavretí ďalšej série nespravili aspoň nejaké trojdielne uzavretie dejovej línie. Myslím, že keby bol seriál uzavretý a postava malej Rose bola trošku menej premúdrená, plné hodnotenie by seriál neminulo. 85%. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám jízda... pomalá, ale napínavá a důsledná. Trochu jsem se bál, kam zamanévrují tvůrci s vynuceným závěrem, ale něco takového jsem nečekal (ani v dobrém, ani ve zlém) a nemám s ním problém ani nejmenší. Co je zajímavé, že se hraje s odkrytými kartami skoro celý seriál. Spousta věcí, na které se obvykle soustřeďují hledači bombastických spiknutí, zde moc nehraje roli. O co jde, jsou osoby přímo "v oku hurikánu" a to, že něco na začátku nemyslitelné je na konci funkční a poctivé. Hrozně moc se mi zde líbil Fichtner, mám ho rád od Kontaktu... jakékoli své vedlejší roličce dokázal vždy dát spoustu charakteru a charismatu. Zde v roli hlavní naprosto válí a značná část přesvědčivosti seriálu je jeho zásluhou. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

PROČ?! Proč ty dementi naznali, že to nechaj bejt po první sérii? Se na to vážně vy... Tenhle seriál mě dostal už od začátku. Pomalej, tajemnej, atmosférickej. Divák si ani pořádně nevšimne, jak situace houstne, napětí narůstá, až se najednou přistihne, jak na to celej našponovanej čučí se zatajeným dechem. Hodně fajnově vybraný herci (Will Fichtneeeeer, yes, yes!) a dobrá hudba, scénář (takže postavy až na výjimky nemelou jen debilní plky, co by lidi z pusy v reálu nevypustili ani pod vlivem). Jednotlivý epizody pozvolna nastiňujou celou událost pomocí detailů či flashbacků a všechno do sebe krásně zapadá. A to prosím i finále je přímo skvěle vygradovaný a relativně slušně emotivně... ehm... emotivní. No, věděla jsem sice, že další série nebude a seriál tak nějak končí/nekončí, ale stejně mě to znovu namíchlo, to byl tak fajn seriál... Ale člověk musí jít dál... Jo, a Fichtner si to tam zhusta dával, bezkonkurenčně nejlepší postava je Underlay, aspoň že v těch seriálech může ukázat svůj hereckej um. Bod srážím jen za to, jak děsně otravný mi přišly skoro všechny ženský postavy asi tak do první půlky série a taky za skutečně otřesnej dabing malý holčičky Rose, to jsem myslela, že jí snad zabiju. Jinak je to za čistých 85%. Taková škoda, že série byla jen jedna! ()

Reklama

Reklama