Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žulový lom v Posázaví někdy na počátku století: Mladý střelmistr tvrdohlavě buduje nový lom, kde mu ostatní předpovídají neúspěch. Nešťastnou shodou okolností upadne do podezření, že zabil svou milenku. Oproti předloze byl výrazně pozměněn charakter postavy Anky Halíkové. Živelná a nešťastně zamilovaná kantýnská s tragickým osudovým předurčením byla první velkou rolí Dany Medřické. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tyhlety příběhy o dělnících mne povětšinou dost baví, nejsou-li příliš zatížené politikou, což tenhle případ není ani náhodou. S odstupem času naopak vnímám jako překvapivé, že během zuřící války v Protektorátu byla natočena řada skvělých dramat jako Noční motýl, Městečko na dlani, nebo tohle. Rok výroby bych hádal spíše o pár let neskorší. Velice lidský příběh, s dobře vystupňovaným napětím, vrcholí v momentu, kdy se na hlavního hrdinu usměje velké, doslova životní štěstí, a současně ho z jiné strany potkává obrovská rána. Skrze křivé obvinění jenom dočasná, způsobící nicméně jednu trvalou ztrátu. Z prostředí sklanatého lomu bylo tady poměrně dusno, charismatický Otomar Korbelář ztvárnil chlapisko opravdu "skalné" tělem i duší – tedy skalné pevnou silou i ve svém zapáleném vztahu k řemeslu – moc se mi líbil jeho civilní výkon. Pěkný snímek, drobné technické a jiné neduhy ponechávám stranou. 80% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Profesionálně velice dobře udělané drama se stále ještě začínající Danou Medřickou a charismatickým O. Korbelářem, s menší rolí pro Terezii Brzkovou a mnoha herci vedlejších rolí, jejichž tváře si člověk ani po řadě filmů neumí přiřadit. Jen blanka Waleská byla jako mnohokrát nevýrazná - ovšem to byl její herecký styl. Kdo neznal děj z předešlých uvedení, musel do něho být skutečně vtažen. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Otomar Korbelář v roli střelmistra Petra Pangráce mě velice potěšil, chlapisko jak má být. Petr se chce osamostatnit a hlavně asi nemít za zády neumětelského mistra Hurta, koupí Borovíčko a dře do úmoru, aby našel kvalitní žulu a umožnil stavbu mostu přes řeku. Spolu s ním celý příběh na svých bedrech táhnou úžasní herci a herečky, za všechny Dana Medřická jako Anka Halíková a Jindřich Plachta coby polír. Filmové pohlazení. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Výrobna Nationalfilm se na sklonku války rozhodla pro realizaci stejnojmenného románu novináře a spisovatele Jana Morávka. Režisér Ladislav Brom tehdy objevil nový herecký talent, třiadvacetiletou členku pražského souboru divadla Uranie Danu Medřickou, která zde získala svou první větší hereckou příležitost. Ve výrazné roli kantýnské Anky měla možnost rozehrát postavu od živočišné smyslnosti až k tragickým motivům zásadového ženství. Společně s Medřickou hrála ve filmu plejáda význačných hereckých osobností v čele s Otomarem Korbelářem a Jindřichem Plachtou, jejichž civilní projev dokresluje napjatou a dusnou atmosféru posázavského kamenolomu. Skalní plemeno zůstalo navzdory všem dobovým proklamacím typickým českým filmem, postaveným na úžasných přírodních scenériích a obrazech oslavujících těžkou a fortelnou práci lamačů kamene a kameníků. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusny film z obdobia Protektoratu o istom lome, ktoreho budovatel upadne do podozrenia, ze zabil svoju milenku. Namet aj scenar su fajn, aj rezia Broma. A ako zaujimavost mozu sluzit dva fakty. 1. Skalni Plemeno je mozno aj posledny film, ktory sa tocil na radlickych prazskych atelieroch - potom ich bombardovali vojska zapadnych Spojencov .... A 2. fakt, ze tu hrala Blanka Waleska, ktora si potom zahrala v istom kultovom strasidelnom filme zo 60. rokov. . K filmu : 70 % ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Pro Skalní plemeno podepsala Dana Medřická svou první filmovou smlouvu 7. srpna 1943. (NinadeL)
  • Filmovanie prebiehalo v okolí Nového Knína. (dyfur)

Reklama

Reklama