Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rokenrol nikdy nezemře. Životní příběh zpěváka Ritchieho Valense... 3. února 1959 se zřítilo letadlo, na jehož palubě mj. byli známí rokenroloví hudebníci Buddy Holly, Ritchie Valens a Big Bopper. Toto datum bývá dodnes označováno za „den, kdy zemřela hudba“. Americký film La Bamba vypráví životní příběh mexického chlapce Ricarda Valenzuely, který se pod uměleckým jménem Ritchie Valens stal jednou z rokenrolových hvězd. Jeho zářivá kariéra netrvala ani šest měsíců, stačil natočit pouze tři hity (jedním z nich byla právě La Bamba, rokenrolová verze mexické lidové písně) a zemřel ještě před osmnáctými narozeninami, jeho hudba však přetrvala. Snímek převážně divadelního režiséra mexického původu Luise Valdeze (nar. 1940) je působivou rekonstrukcí krátkého života nadaného hudebníka. Mimořádný výkon v hlavní roli podává Lou Diamond Phillips (nar. 1962), jehož exotický zjev mají na svědomí indiánští, čínští, španělští ale také irští předci. Atmosféru filmu dokreslují známé rokenrolové skladby, Valensova tvorba tu zazní v podání známé skupiny Los Lobos. Snímek La Bamba patřil v době svého vzniku k překvapivým diváckým hitům a získal také nominaci na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší film (drama). (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

Aky 

všechny recenze uživatele

Hudební drama o bratrsté lásce a o faktu, že úspěch přináší spíše poctivá práce než fanfarónství a alkohol. Na podkladě skutečnýc událostí se rozvíjí v podstatě dosti banální příběh, který diváka nepouští příliš hluboko pod svůj první plán - popis vzestupu a náhlého náhodného pádu rockenrolového zpěváka. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

La Bamba není špatný film, hezky se na to kouká, ale v podstatě nijak nevybočuje z řady podobných životopisných počinů, snad kromě vědomí brzké smrti hlavního hrdiny, takže jeho vyznání lásky své dívce nebo poslední telefonát se svým bratrem mají velkou příchuť fatálnosti. Snímek se sice zabývá Ritchieho hudebními začátky, jeho prvním vystoupením apod., ale zcela pomíjí podrobnosti jeho tvorby, vždy přijde na plac nebo do nahrávacího studia už s hotovou písní, což mi trochu chybělo, zvlášť když tam často mluví o "své muzice". Větší důraz je kladen na zpěvákův soukromý život a rodinu, on sám pak působí jako bezproblémový slušný chlapec, ale jelikož se dožil jen sedmnácti let, rock'n'roll ho ještě nestačil zkazit. Lepší trojka. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal rocknrollovou hitovku La Bamba. Kdo ale může říct, že zná příběh zpěváka, který ji napsal a párkrát ji před pódiem zazpíval. Přiznám se, že jsem byl hodně zvědavý. Když se povede životopisný film, tak je to zážitek na celý život. La Bamba je ale podle mě někde na půli cestě. Není to špatný film, ale vše je zobrazeno tak trošku decentní formou, aby neuškodil na žádné frontě. Samotný závěr ale zaručuje silný zásah do srdce, u kterého si uvědomíte, že stačí jedna malá událost, jedna pitomá náhoda, a celý svět se obrátí vzhůru nohama. I proto musím říct, že v tomto ohledu na film La Bamba rozhodně nezapomenu. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Veľmi citlivo podaný príbeh aj napriek tomu ako skončí. Pohodová hudba a vykreslenie danej doby na jednotku. Trochu mi chýbalo viac zo zákulisia raketového výstrelu Ritchieho medzi hviezdy ale zato sme dostali veľa zo súkromia a spracovanie charakterov išlo dostatočne do hĺbky. Ako veľký fanúšik tejto hudby som bol spokojný. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Perfektně natočený životopisný film o životě mladého zpěváka Ritchieho Valense. Vesměs neznámí herci svým projevem pomáhají navodit onu kouzelnou atmosféru z časů, kdy se rokenrol teprve začínal prosazovat na výsluní. Lou Diamond Phillips ve svých tehdy 25 letech hraje mladého 17-letého zpěváka působivě a s chutí, díky čemuž ještě zvyšuje věrohodnost filmu. Zazní zde spousta slavných hitů té doby, především pak ty dva, díky nimž Ritchie odstartoval svou hvězdnou kariéru, která neměla dlouhého trvání. Přiměřená dávka sentimentu, romantiky a na závěr i poměrně očekávaný, tudíž nekalkulovaný útok na divákovy emoce, to vše řadí tento film mezi špičku v žánru hudebních dramat. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Vo filme je niekoľko scén, kde Bob Morales fajčí. V skutočnosti ale Esai Morales nešlukuje, pretože je odporcom fajčenia a v skutočnom živote mal zlé zážitky so svojou matkou, ktorá v jeho detstve doma veľa fajčila. (Arsenal83)
  • Herci hrající Ritchieho, Buddyho a The Big Boppera, byli starší než hvězdy, které hráli. Pětadvacetiletý Lou Diamond Phillips hrál 17-tiletého Ritchieho Valense, jednatřicetiletý Stephen Lee hrál 29-tiletého Big Boppera a třiatřicetiletý Marshall Crenshaw hrál 22-tiletého Buddyho Hollyho. (c.tucker)
  • Film se měl pvodně jmenovat "Let's Go". (c.tucker)

Reklama

Reklama