Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rokenrol nikdy nezemře. Životní příběh zpěváka Ritchieho Valense... 3. února 1959 se zřítilo letadlo, na jehož palubě mj. byli známí rokenroloví hudebníci Buddy Holly, Ritchie Valens a Big Bopper. Toto datum bývá dodnes označováno za „den, kdy zemřela hudba“. Americký film La Bamba vypráví životní příběh mexického chlapce Ricarda Valenzuely, který se pod uměleckým jménem Ritchie Valens stal jednou z rokenrolových hvězd. Jeho zářivá kariéra netrvala ani šest měsíců, stačil natočit pouze tři hity (jedním z nich byla právě La Bamba, rokenrolová verze mexické lidové písně) a zemřel ještě před osmnáctými narozeninami, jeho hudba však přetrvala. Snímek převážně divadelního režiséra mexického původu Luise Valdeze (nar. 1940) je působivou rekonstrukcí krátkého života nadaného hudebníka. Mimořádný výkon v hlavní roli podává Lou Diamond Phillips (nar. 1962), jehož exotický zjev mají na svědomí indiánští, čínští, španělští ale také irští předci. Atmosféru filmu dokreslují známé rokenrolové skladby, Valensova tvorba tu zazní v podání známé skupiny Los Lobos. Snímek La Bamba patřil v době svého vzniku k překvapivým diváckým hitům a získal také nominaci na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší film (drama). (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborný film o životním osudu talentovaného muzikanta v období nástupu rock'n'rollu. Trošku mi chyběla větší propracovanost vzestupu popularity na úkor detailního popisu rodinných problémů. Asi to byl záměr, ale čekal jsem o něco větší emoce. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Perfektně natočený životopisný film o životě mladého zpěváka Ritchieho Valense. Vesměs neznámí herci svým projevem pomáhají navodit onu kouzelnou atmosféru z časů, kdy se rokenrol teprve začínal prosazovat na výsluní. Lou Diamond Phillips ve svých tehdy 25 letech hraje mladého 17-letého zpěváka působivě a s chutí, díky čemuž ještě zvyšuje věrohodnost filmu. Zazní zde spousta slavných hitů té doby, především pak ty dva, díky nimž Ritchie odstartoval svou hvězdnou kariéru, která neměla dlouhého trvání. Přiměřená dávka sentimentu, romantiky a na závěr i poměrně očekávaný, tudíž nekalkulovaný útok na divákovy emoce, to vše řadí tento film mezi špičku v žánru hudebních dramat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal rocknrollovou hitovku La Bamba. Kdo ale může říct, že zná příběh zpěváka, který ji napsal a párkrát ji před pódiem zazpíval. Přiznám se, že jsem byl hodně zvědavý. Když se povede životopisný film, tak je to zážitek na celý život. La Bamba je ale podle mě někde na půli cestě. Není to špatný film, ale vše je zobrazeno tak trošku decentní formou, aby neuškodil na žádné frontě. Samotný závěr ale zaručuje silný zásah do srdce, u kterého si uvědomíte, že stačí jedna malá událost, jedna pitomá náhoda, a celý svět se obrátí vzhůru nohama. I proto musím říct, že v tomto ohledu na film La Bamba rozhodně nezapomenu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $6,5milióna║Tržby USA $54,215,416║Tržby Celosvetovo $59,400,000║ Výborný životopisný film. /70%/ ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

On tu sere, on tu sere, bá la lamba... Kdo by neznal nejznámější píseň Ritchieho Valense, jenž tragicky zahynul spolu s dalšímu začínajícími ikonami amerického rocknrolu. Tento film docela stylově zachycuje Ritchieho život i události, které vedly k oné tragédii. Jinak docela mdlá(!) puška, Lou Diamond Phillips, je zde naprosto vynikající. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy o muzikantoch mi zatiaľ vždy sedeli, tak narýchlo spomeniem výborný Walk the line, Ray, Crazy heart a nedávno Liberace alebo Danny Collins - všetko výborné filmy navyše so skvelou hudbou. Meno Ritchie Valense mi nehovorilo nič, ale jeho piesne poznám a to nielen slávnu La Bambu. Mám veľký výber cd oldies, takže viem o ňom a na film a jeho príbeh som sa tešil. Lou D. Phillips musí byť právom hrdý na tento film, vo svojej kariére zas tak veľa dobrých filmov nemá, ale tento sa vydaril. Film funguje nielen hudobne ale i ako rodinná dráma, kde pochválim dobre obsadené vedľajšie postavy. Všetko pekne sedí a atmosféra 60- tych rokov je výborná. Prvé vystúpenie v bare malo iskru a odpichol sa raketovo. Tragický záver chytí za srdce napriek tomu, že divák nevidí ani haváriu ani jeho telo či pohreb. Niekedy je menej viac. Škoda takých talentovaných muzikantov, mohol ešte pridať veľa nezabudnuteľných hitov. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

The Day the Music Died. Ne každé hudební drama, zejména pak životopisné, umí zaujmout na plný počet hvězdiček, ale např. Walk the Line či Ray, jsou důkazy toho, že filmy o ikonách z muzikantského světa fungují. La Bamba se může zařadit po bok dvou právě zmíněných snímků, neboť samotný životní příběh Ritchieho Valense je dostatečně zajímavý. Vynikající písničky jako "Donna" či "Come on, Let's go" dotvářejí perfektní atmosféru Valdezova počinu a i díky perfektním hereckým výkonům se divák nebude nudit. Závěr je pak silnou, emotivní tečkou za příběhem mladíka, který byl jedním z průkopníků rock'n'rollu a ač zemřel (spolu s ostatními hvězdami, s nimiž cestoval) příliš mladý, jeho muzika žije dál. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ďalší výborný film z množstva životopisných filmov o spevákoch z 50.tych rokov. Tentokrát o Ricardovi Valenzuelovi. Stačí si prečítať skvele napísaný obsah k filmu a už od začiatku budete film pozerať veľmi smutným okom, lebo budete vedieť, ako film skončí, čo v tomto prípade nieje na škodu. V jeden deň vyhasli tri životy jedných z najväčších hudobných hviezd. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Hudební drama o bratrsté lásce a o faktu, že úspěch přináší spíše poctivá práce než fanfarónství a alkohol. Na podkladě skutečnýc událostí se rozvíjí v podstatě dosti banální příběh, který diváka nepouští příliš hluboko pod svůj první plán - popis vzestupu a náhlého náhodného pádu rockenrolového zpěváka. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi som bol zvedavý na tento film z obdobia začiatkov rock and rollu. Na klasický príbeh o vzostupe talentovaného speváka, ktorý prerušila tragická letecká havária. Atmosféra bola ako obvykle vystihnutá dobre. Nemôžem sa stotožniť s výberom predstaviteľa hlavnej úlohy nielen čo sa týka výzoru, ale hlavne spevu. Rovnako si nemyslím, že pre film bolo vhodné zdôrazňovať úlohu spevákovho brata. Ale koniec koncov, ako nostalgická spomienka na významné obdobie vo vývoji populárnej hudby film poslúži. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dnes již takřka legendární (překvapuje mě malý počet hodnocení) životopisný snímek o mexickém králi rokenrolu, jehož hvězdnou kariéru předčasně ukončí tragické letecké neštěstí, které mj. připraví o život legendárního Buddy Hollyho. Příběhově a herecky dobré s jednou kultovní hudební peckou, ale režijně slabé a nevýrazné. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dôkaz toho, že aj životopis sedemnásťročného ide natočiť na peknú porciu minút a že život môže byť bohatý aj v tomto ešte ranom veku. Akoby v tých skorších dobách ľudia dospievali rýchlejšie. V podstate sa hanbím, že som netušil, že taký hit prežívajúci desaťročia stvoril mladík, ktorý možno zomrel ako panic. A tiež sa núti zamyslieť nad tým, ako o živote, bytí a nebytí rozhodujú maličké momenty a náhody. Jeden hod mincou a ste úplne inde. Nenápadný a zabudnutý snímok o človeku, ktorý by možno tiež ostal v zabudnutí, nebyť nielen tohto filmu, ale hlavne skupiny Los Lobos, ktorá hit La Bamba nenechala vychladnúť. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Tady není moc co váhat a řešit, jako ve většině biografických filmů. Herecky omamující, hudebně očarující, řemeslně okouzlující. Opět vzývám precizní osmdesátky s jasným poselstvím o pohodě a zřejmě posledním vrcholu lidského lidství. Každý pohár holt jednou přeteče, ale že to bude tak brzy snad nikdo nečekal. P. S. Žádné sektářské holalujáá, jen takový menší proud spontánnosti a volnomyšlenkářství... ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Příběh o mladém nadějném zpěvákovi a interpretu nesmrtelného hitu La Bamba by za předpokladu, že by se jednalo o smyšlený filmový příběh, až tak ničím výrazným nezaujal. Jenže při jeho sledování víte, že Ritchie Valens opravdu žil a zahynul na prahu své kariéry a jako velmi mladý tragickou smrtí při pádu letadla. Zůstala nešťastná maminka a zbytek rodiny, kteří ztratili milovaného blízkého, usměvavého chlapce, z něhož sršela chuť do života a touha zpívat. Chtě nechtě máte pak snahu hledat další materiály o životě skutečného Valense, něco si přečíst. Přemýšlíte také nad tím, jaký by byl dnes, již jako starý muž. Film jsem celou dobu hltala plnými doušky, zejména díky tomu hlavnímu; vynikající muzice. To byly ještě časy, kdy populární hudba měla svůj ksicht a stála opravdu za hodně, to se nedá s dneškem srovnávat. Ohromná škoda tak talentovaného mladého muzikanta. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

La Bamba není špatný film, hezky se na to kouká, ale v podstatě nijak nevybočuje z řady podobných životopisných počinů, snad kromě vědomí brzké smrti hlavního hrdiny, takže jeho vyznání lásky své dívce nebo poslední telefonát se svým bratrem mají velkou příchuť fatálnosti. Snímek se sice zabývá Ritchieho hudebními začátky, jeho prvním vystoupením apod., ale zcela pomíjí podrobnosti jeho tvorby, vždy přijde na plac nebo do nahrávacího studia už s hotovou písní, což mi trochu chybělo, zvlášť když tam často mluví o "své muzice". Větší důraz je kladen na zpěvákův soukromý život a rodinu, on sám pak působí jako bezproblémový slušný chlapec, ale jelikož se dožil jen sedmnácti let, rock'n'roll ho ještě nestačil zkazit. Lepší trojka. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ten příběh sám o sobě je zajímavý a hodně smutný. Když se podíváte na to, kolik bylo Valensovi, když zemřel - pouhých sedmnáct let. Vycházející hvězda... Buddy Holly to samé, jen o pár let starší. Jak by asi vypadala hudba, kdyby jejich život neskončil? No, rozhodně bychom neměli píseň "American Pie". Ač silný příběh, zpracování mi přišlo spíš mdlejší. ()

Reklama

Reklama