Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rokenrol nikdy nezemře. Životní příběh zpěváka Ritchieho Valense... 3. února 1959 se zřítilo letadlo, na jehož palubě mj. byli známí rokenroloví hudebníci Buddy Holly, Ritchie Valens a Big Bopper. Toto datum bývá dodnes označováno za „den, kdy zemřela hudba“. Americký film La Bamba vypráví životní příběh mexického chlapce Ricarda Valenzuely, který se pod uměleckým jménem Ritchie Valens stal jednou z rokenrolových hvězd. Jeho zářivá kariéra netrvala ani šest měsíců, stačil natočit pouze tři hity (jedním z nich byla právě La Bamba, rokenrolová verze mexické lidové písně) a zemřel ještě před osmnáctými narozeninami, jeho hudba však přetrvala. Snímek převážně divadelního režiséra mexického původu Luise Valdeze (nar. 1940) je působivou rekonstrukcí krátkého života nadaného hudebníka. Mimořádný výkon v hlavní roli podává Lou Diamond Phillips (nar. 1962), jehož exotický zjev mají na svědomí indiánští, čínští, španělští ale také irští předci. Atmosféru filmu dokreslují známé rokenrolové skladby, Valensova tvorba tu zazní v podání známé skupiny Los Lobos. Snímek La Bamba patřil v době svého vzniku k překvapivým diváckým hitům a získal také nominaci na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší film (drama). (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

Motinski 

všechny recenze uživatele

Veľmi citlivo podaný príbeh aj napriek tomu ako skončí. Pohodová hudba a vykreslenie danej doby na jednotku. Trochu mi chýbalo viac zo zákulisia raketového výstrelu Ritchieho medzi hviezdy ale zato sme dostali veľa zo súkromia a spracovanie charakterov išlo dostatočne do hĺbky. Ako veľký fanúšik tejto hudby som bol spokojný. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Větší hodnotitel na hovno, než jsem já asi neexistuje. Sám jsem emeritním rockerem a hudba byla vždy mým nejsilnějším koníčkem. Snil jsem si svůj příběh Ritchieho Valense a život mě odkopl někam jinam, do světa iterací a matematiky. O nehodě letadla jsem věděl už od 12-ti let. Tvorbu těchto nadšených snílků jsem si opatřil z Rakouska už ve 14-ti letech. Film se mi líbil ale jak jsem předeslal, hodnotitelem jsem na hovno. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný hudební životopisný film z doby počátků rokenrolu. Životní příběh mladého chlapce s mexickými kořeny Ricarda Valenzuely alias Ritchieho Valense se soustřeďuje jak na rodinné vztahy i prostředí, ve kterém vyrůstal, tak samozřejmě především na složku hudební. Ve filmu zazní spousta zajímavých písní té doby, pro mne víceméně neznámí herci se svých rolí zhostili výborně a uvěřitelně. Pro Lou Diamonda Phillipse je to asi jedna z rolí životních, i když tak úplně věkově hlavní postavě neodpovídá. Ale ve filmové historii to není poprvé ani naposled. Skladbu La Bamba asi zná skoro každý, jméno Ritchie Valens zase spíše málokdo. Aby se ty "počty" alespoň trošku srovnaly, není nic lepšího než zhlédnout toto povedené dílo. I když Valensova kariéra bohužel netrvala moc dlouho, to co všechno dokázal je ve filmu znázorněno strhujícím způsobem. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Životní story zpěváka, který zahynul v sedmnácti letech , ale zbyla po něm jedna nesmrtelná hitovka La Bamba. Retro dobře ukazující počátky Rock'n Rollu. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Velice dobře udělaný biografický film. Na to, jak krátká byla kariéra Ritchieho Valense, laik by řekl, že se nedá nic natočit, ale nebylo to jen o hudbě, i když zde zazněly Ritchieho klasické rokenrolové písničky - to byla mňamka pro milovníky hudby 50. let. Bylo to i o rodinném zázemí, jeho velice průbojném a živočišném starším nevlastním bratrovi, matce, malých sourozncích, velké lásce k dívce, jejíž otec Ritchieho odmítá. Tohle se Američanům povedlo, žádná nuda a ani žádná sentimentalita (až snad na ten konec smíření obou bráchů po telefonu). ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a dojemný příběh mladičkého zpěváka, skvělá hudba, a přesto mě film nechytil za srdce. Phillips v hlavní roli nebyl úplně  špatný, ale víc se mi líbil Morales v roli jeho bratra. Ostatní herecké výkony se mi zdály průměrné. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

90-te roky, to sa este tocili hetero filmy a tag 'romantika' neznamenal 'gynekologia'. Zaujimavost: Donna je treti raz vydata, ale pri pozreti tohto filmu sa este stale rozplace a uteka z kina. A nebyt jej, tak z Ritchieho tu spravia sexualneho divocha, coz ale podla jej slov rozhodne nebol - vraj bol vzdy velmi slusny, cisty a vonal, co vo svojich 15tich rokoch hodne evidovala; Donna je dodnes presvedcena, ze zomrel ako panic, hoci sa na jeho pohrebe objavila vraj jeho tajna ina snubenica z New York. Takze proti povodnemu scenaru bola pripravena nasadit pravnika, nastastie, lebo vdaka tomu vznikol Ritchie s povodnym sarmom. 4* v pohode ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Životní příběh Ritchieho Valency je zajímavý, hudba je skvělá, ovšem filmové zpracování jeho života a hlavně vzestupu mi přišlo takové nedotažené do konce. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Tady to bývala Kampa, ráj mániček, rum byl docela levnej....jo,jo, rock´n´rollový nářez.Škoda ho, kluka mexickýho ()

Zahartof 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film o Ritchie Valensovi, r'n'r hvězdě padesátých let. Větší část filmu zabírá vykreslování rodinných vztahů a jeho kariéra je tu spíše "na okraj", ale filmu to vůbec nevadí. Lou hraje skvěle - na odehrání mu z devadesáti procent stačí jeho image. Nezapomenutelný výstup s La Bambou, malu roli si tu střihli i Los Lobos s její původní verzí a patos na konci téměř není znát. Rock'n'roll žije vlastním životem a z tohohle filmu budete cítit jeho přítomnost velmi silně. 3.2. 1959 - The Day The Music Died....jaká škoda - tenhle hoch měl našlápnuto do hvězdné kariéry a nebýt jeho tak předčasné smrti, kdo ví, jakých skvostů bychom se dočkali? Ethernal shame. ()

Pepper_x 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracovaný film o Ritchiem Valensovi a jeho flying guitar. Působí to až neuvěřitelně opravdově a vážně jsem měl pocit, že se nacházím v 50. letech, kdy se mladej přistěhovalec snáží stát rockovou star. Vynikající výběr herců a každýmu jeho roli lze stoprocentně věřit. Samotnej Ritchie je zahrán naprosto bravůrně a okamžik, kdy se opře do kejtry a spustí La Bambu, je hodně působivej. Tomuhle filmu nemám vůbec co vytknout. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Natočit film o někom, kdo byl "slavný" necelý rok a ještě natočil jenom 3 písničky je obecně dost oříšek. Je jasné, že se musí do hodiny a půl vejít víc věcí, než jenom pouhý popis toho, jako to všechno bylo. V La Bambě je vidět, jak to režisér celé vyplňoval a jak se mu to nepovedlo. Bohužel ani herci nebyli bůhvíco - připadlo mi, že skoro všichni herci byli dost prkenní. A jiskřivá atmosféra té doby na mě bohužel z filmu taky nedýchla. ()

Luxocculta 

všechny recenze uživatele

Parádní, hodně podařené! Silný a dojemný příběh, skvělá hudba a velmi dobře zahráno. Viděl jsem kdysi jako dítě a nyní po asi 25 letech, kdy mě film mile překvapil. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Životopisný příběh o jednom hudebníkovi, který toho stihnul za pár měsíců více, než množí (včetně mě) za celý život. Během léta 1957 žije 16ti letý hispano-američan Richard "Richie" Steven Valenzuela se svou matkou Concepcion "Connie" a se svými mladšími bratry v severní Kalifornii. Jsou chudí, dřou v sadu, kde na ně přísně dohlíží majitel, který jim vyhrožuje, že si nevydělají ani na vodu. Richie miluje hudbu, hlavně rock'n'roll, a sní o kariéře hudebníka. Trpí strachem z létání, protože má noční můru kvůli události, ke které došlo před lety. Na obloze se tehdy srazila letadla a jeho kamarád byl rozdrcen troskami letadla. Richie byl zrovna na pohřbu dědečka, takže této události nebyl přítomen. Na farmu dorazí Richieho starší nevlastní, problematický a labilní bratr Bob Morales, motorkář, který byl právě propuštěn z vězení. Společně se všichni rozhodnou opustit farmu a přestěhovat se do jižní Kalifornie, předtím však stihne Bob opíchat krásnou Rosie, což se Richiemu nelíbí, a Rosie odjíždí s nimi. Uplynou tři měsíce, Richie navštěvuje střední školu ve městě San Fernando, a zde se zamiluje do své spolužačky Donny Ludwig, což je nesmělá dívka s přísným otcem. Richie se také připojí ke skupině svého přítele China jménem The Silhoulettes, které neformáně velí nepříjemný a namyšlený trumpetista. Bob začne chlastat, znásilňuje a mlátí Rosie. Rosie otěhotní a Bob za to nechce přijmout zodpovědnost. Richie pozve Donnu na párty, kde bude vystupovat on s The Silhouettes, ale nedostane se ke zpěvu a hraje pouze na kytaru, což jej sere, protože trumpetista je prostě kokot. Richie se rozhodne uspořádat další koncert na místě, které se nelíbí vůdci kapely, a tak se na něj ostatní vykašlou a přidají se k Richiemu. Bob udělá na koncertě bordel a porve se s dalšími motorkáři. Další den se s Richiem sejde Bob Keane, majitel Del-Fi Records v Hollywoodu, a podepisuje s ním smlouvu. Keane se stane jeho producentem a manažerem. Richie a Donna to dají dohromady i přes nesouhlas jejího fotra, kterého sere, že jeho dcera chodí s hispáncem. Richie začne nahrávat songy jako "We Belong Together" a "Come On, Let's Go", a jeho vokály se povede nahrát až na 60. pokus, protože Keane je perfekcionista. Keane dává Richiemu profesionální jméno "Ritchie Valens", což se Richiemu nejprve nelíbí, ale nakonec to přijme. Richie začne vydávat své songy v rádiu a stane se přes noc senzací. Jednou v noci se Bob setká s Richiem, ptá se jej, zda už měl ženskou a rozhodne se bráchovi nějakou štětku dohodit. Vydají se společně do Tijuany, kde navštíví nevěstinec. Zde hraje živá kapela mexickou lidovku "La Bamba", která se Richiemu zalíbí a chce jí sám ztvárnit ve stylu rock'n'roll. Druhý den se Richie probudí v malé vesnici a starý muž jménem El Curandero mu dá talisman, který jej má ochránit před strachem z létání. Richie a Bob se vrátí domů a zjistí, že Rosie porodila. Richie přesvědčí Keana, aby vydal singl "La Bamba" k singlu "Donna". Richie se bojí lítat na své koncerty, ale nakonec svůj strach překoná a letí s Keanem na American Bandstand ve Philadephii. Keane mu během letu pomůže s trochou vodky, aby jej zbavil strachu. Bob začne žárlit na Richieho úspěch, v noci chce vidět svou dceru, ale matka s Rosie jej nepustí do karavanu. Richie koupí své rodině krásný nový dům a letí do New Yorku na 1st Anniversary Rock 'n' Roll Show Alana Freeda v Brooklyn Paramount Theater, kde se v zákulisí setká s Eddiem Cochranem a Jackie Wilson. Na pódiu slaví úspěch, a při návratu domů mu rodina uspořádá uvítací večírek. Bob je však opět pod parou, je na Richieho nasraný (také kvůli změně jména) a dojde k bitce, při které Bob Richiemu zlomí talisman. Richieho čeká další turné, tentokrát s Buddym Hollym a The Big Popperem. V autobuse se však porouchá systém topení, a tak Buddy pronajme letadlo, aby odletěl na další zastávku turné v Moorhead v Minnesotě. Letadlo vzlétá během sněhové bouře a to se nezdá jako úplně dobrý nápad...Před letem stihne Richie zavolat svému bratru Bobovi a usmíří se s ním. Konec byl smutný, dojemný, plný emocí a dohnal mě s slzám. Pěkně zpracovaný příběh jednoho začínajícího hudebníka, který toho mohl ještě hodně dokázat, kdyby neletěl letadlem během sněhové bouře nebo kdyby mu bratr nerozbil talisman od toho starého muže... () (méně) (více)

Reklama

Reklama