Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý agent CIA Jonathan Cold (Steven Seagal) se záhadně objevuje v hledáčku zpravodajské služby poté, co vysvobodil z vězení nebezpečného obchodníka se zbraněmi a chystá se pomoci skupině teroristů, kteří chtějí získat jadernou zbraň a použít ji při útoku na USA. Všichni si mysleli, že je Cold mrtvý, tak proč se tak najednou vynořil? A jak může být teroristům užitečný? CIA má celé spiknutí pod kontrolou až do chvíle, kdy ji teroristé oklamou a celá země je rázem bezbranná. Ve strhujícím závěru závisí bezpečí milionů lidí na tom, jestli se podaří najít odpověď na neřešitelnou otázku Na čí straně vlastně stojí Cold? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (93)

MM11 

všechny recenze uživatele

Bývalá akční jistota Steven Seagal v rukou Alexandra Gruzsynského. Jedná se o bezvýznamného kameramana, který má za sebou spolupráci v mnoha béčkových projektech. Seagal je v Černém úsvitu ještě tragičtější než kdy jindy, (d)efekty si mohli tvůrci klidně nechat a moralizující příběh.... to opravdu nevyšlo, páni scénáristé:-)) Velký hrdina logicky příliš nepředvede, ale i to málo Gruszynski nezvládl. Hold výpočty tentokrát nevyšli - Gruszynski je Polák, ročník 1950 a bývalý kameraman. Tytéž údaje má i Andrzej Bartkowiak, na něj však Gruszynski nemá, to je jisté. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Režijní debut polského režiséra Gruszynskiego. Celkem dobře natočený film s velice slabým scénářem, takže nelze očekávat nějaké ovace. Podle některých komentářů jsem očekával, že Seagal bude mít opět přešvihlou nadváhu, ale není tomu tak, jen někteří užili hlášky, které kdesi zaslechli a tak je museli někde implantovat. Steven Seagal zde jen trochu straší vytahaným, o dvě čísla větším, kvádrem a téměř neužívá bojové umění. Asi relaxuje na větší roli. ;) ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to nadpriemerný akčný thriller so Stevenom Seagalom, ktorý patrí medzi jeho horšie filmy. Má celkom dobrý príbeh o agentovi CIA, ktorý prenikne do zločineckej organizácie, pretože sa im podarilo zostrojiť jadrovú bombu a tú majú v pláne predať čečenským teroristom, ktorí ju chcú použiť na americkom území, pričom ich neustále sleduje aj bývalá agentova študentka. No situácia sa skomplikuje a obaja agenti musia bojovať nielen o svoje životy, ale hlavne teroristom zabrániť v ich pláne. Spracovanie nie je zlé, ale aj tak z toho nemám práve ideálne pocity. V prvom rade je treba zobrať do úvahy, že v tomto prípade sa nejedná o klasicky podaný akčný film s akčným hrdinom v hlavnej úlohe, ako to na prvý pohľad vyzerá a čo by som samozrejme aj najviac ocenil. Skôr je to taký thriller, v ktorom ani nie je kladený dôraz na akciu, ale hlavne na mnohé strany, ktoré sa v deji pohybujú, pričom každá chce niečo iné a keď sa tomu prispôsobím, tak s tým nemám väčší problém, samozrejme sa nejedná o nič výnimočné, ale aj tento dej je celkom slušný a bez problémov sa na to dá pozerať až do konca. Aj keď je pravda, že počas úvodných, asi najamatérskejších titulkoch, aké som vôbec videl tomu nič nenasvedčuje. Akcie je tu priemerné množstvo a je iba priemerná. Najväčším záporom sú bezpochyby súboje, ktoré predstavujú absolútne dno zo všetkých Seagalových filmov, za čo môže v prvom rade fakt, že sa ich samotný Seagal prakticky ani nezúčastnil. Je tu pár súbojov a ani jeden nestojí za nič, Seagala tu osobne do tváre vidno len pri jedinom chvate, čo je teda poriadne málo, ale aspoň tých pár prestreliek je celkom slušných a ani automobilová naháňačka nie je najhoršia. Herecké obsadenie nie je zlé, Steven Seagal tu síce v akcii za svojim štandardom veľmi zaostáva a navyše tu prakticky ani nehrá klasického akčného hrdinu, ale aj tak ma bavil, dobre sú na tom aj záporáci a nesklame ani Seagalova pomocníčka. Réžia a technická stránka sú rozhodne podpriemerné a to aj vo svojej kategórii, ale po čase sa na to dá zvyknúť a hlavne v druhej polovici som si to už ani nevšímal. Čierny úsvit je rozhodne jeden z tých najhorších Seagalových filmov, ale aj tak je to stále obstojná zábava a hlavne vôbec nenudí. Objektívna kvalita filmu- 41%, film sa páči mne na 62%. ()

otík 

všechny recenze uživatele

„Steven Seagal nezklamal a opět natočil zcela nesolidní céčkovou podívanou, kterou snesou už jen pouze jeho největší příznivci. Přitom je to škoda, protože film bez něj je ucházející, scény s ním však film srážejí o celou třídu níž. Tentokrát si zahrál několik let ztraceného agenta jakési odnože CIA, který z počátku pomáhá té zlé straně, aby se brzy připojil ke své studentce a bývalé milence při záchraně amerického města před výbuchem atomové bomby, kterou chtějí odpálit z příručního kufříku čečenští separatisté (spíše skupinka ubohých čečenských naivistů). A že to všechno zvládne, aniž by si na konci filmu léčil jakoukoli bolístku, to ví každý „příznivce“ posledních Seagalových opusů. Co kritizovat dřív? Už titulky na úvod filmu avizují, že ve filmu se žádných šílených střihů či pojezdů kamer nedočkáme a skutečně, film postaršího režiséra je jakoby vystřižen z hodně statických akčňáků let osmdesátých. Seagal ve filmu pouze chodí, jakékoli složitější pohyby vykonává za něj kaskadér (i když ve filmu o filmu je přeci jen vidět, že ještě zvládne i něco sám) a hodně mi připomíná vizáží i pohyby Buda Spencera, jenže ten se aspoň uměl pořádně opřít do rukou a mlátit s nimi o sto šest. Seagal už bohužel neudělá ani to, pouze střílí a má-li zabít soupeře ručně, kamera snímá pouze nešťastného snaživce, jehož zabijí jakési ruce. Triky jsou na tak ubohé úrovni, že se mi chtělo občas brečet. Hudba bratří Wurstů připomíná ohranou písničku, kterou jsme už slyšeli buď v Seagalově Cizinci nebo v některém z Lundgrenových filmů. Přes tyhle mnohé výhrady všechny mimoseagalovské scény jsou docela svižné a svým způsobem i zajímavé. Závěrem tedy konstatuji tohle: film jako Seagalovka dobrý, Seagal jako akční hrdina katastrofální a Seagal jako kráčející hora masa zcela nezajímavý. Přeber si to každý po svém.“ ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tentokráte slabší dvě hvězdy, ale hlavně po dlouhé době mírně lepší filmík s oblíbeným tlouštíkem. Film si sice hraje na jakéhosi špionážního Bourna, ale mě to tentokráte nechává plně klidným. Je to přece Segalovka, takže dokážu příjmout téměř cokoliv. Příběh se zdá být celkově v pořádku a atmosférě není co vytknout. Dokonce nás čeká i jedna velice slušná automobilová honička. Pouze mám asi dvě výtky směrem k filmu. První je ta že nevím co měla znamenat ta kraťoučká rvačka na schodech, kdy bylo téměř jasně vidět, že se nejedná o Stevena, ale o nějakého dost nepodobného kaskadéra. Takže celá scéna pro mě zbytečnost. A druhá výtka směřuje k obalu filmu, nějak jsem nebyl svědkem kopu, který je na obalu DVD vyobrazen. Kdyby se ve filmu podobný úder objevil a kdyby jej provedl Steven okamžitě přihazuju další hvězdu. To mi věřte! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (3)

  • Film bol natočený za 30 dní, pričom Steven Seagal (Jonathan Cold) sa zúčastnil len 12. (beso74)
  • Steven Seagal (Jonathan Cold) sa nezúčastnil na natáčaní žiadnej bojovej scény, bol nahradený dvojníkom. (beso74)
  • Na začátku, když je záběr na obrněný transportér, má rumunskou poznávací značku. O pár chvil později, když přijíždí k bance, má tentýž transportér holandskou poznávačku. (Musak)

Reklama

Reklama