Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický střet eskymáckých tradic a zhoubného vlivu západní civilizace. Eskymácký lovec Agaguk se vzbouří proti svému otci, šamanovi Krůmakovi, a proti vlivu bílé civilizace, která přináší jen nenávist, hrabivost, alkohol a pomalu ničí tradice, v nichž vyrůstaly celé generace eskymáků. Když zabije bílého obchodníka Browna, je vyobcován z kmene a vydá se do mrazivých pustin, doprovázen dívkou Igijúk a otcovou kletbou v podobě bílého vlka. Situace se ještě vyhrotí, když se ve vesnici objeví policista Henderson, odhodlaný vyšetřit obchodníkovu smrt. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Povedený dobrodružný snímek, k němuž jsem přistupoval po nepříliš pozitivních kritikách s jistou nedůvěrou, avšak tu brzy vystřídalo zjištění, že ne vždy se kritizovaný film musí zavrhnout již před shlédnutím. Myslím, že Stín vlka se tvůrcům vyvedl dosti slušně a každý, kdo má rád trochu toho dobrodružství, si tady celkem přijde na své. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,448,640Tržby Celosvetovo $1,448,640║ niektoré úseky dosť dobré ako súboj s medveďom, s vlkom, či lov veľryby, sú tam niektoré scény vyhrotené, silné v detailoch ale medzi tím nie je až taká dobrá súdržnosť aby to ako celok lepšie vyznelo, aspoň záver filmu obstál /50%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Asi najslávnejší film o Inuitoch, ale aj tak žiadna sláva. Dobrý film to určite je, ale nadpriemerný nie. Pamätám si, že keď som ho videl ako cca 12-ročný chalan, veľmi ma neoslovil. Predsa len to bol vek, v ktorom decko ocení skôr druhého Terminátora a prvý Jurský park. Loua Diamonda Phillipsa som mal síce už vtedy rád, ale čakal som niečo iné, než mi film napokon ponúkol (a bol som dosť zaskočený štýlom, akým tvorcovia narábali s postavou Donalda Sutherlanda). Keď som si však film pozrel ďalší raz v roku 2020, zostal som príjemne prekvapený. Stále to nie je pecka a je to dosť dlhé, ale scenár je poriadne nabúchaný. Je tam akcia, dobrodružstvo, erotika, pár mystických rituálov alebo návodov na postavenie parádneho iglú. Okrem toho je v neposlednom rade žánrovo dosť rôznorodý, žánre sa neustále striedajú a hoci u iných filmov to vadí, u tohto naopak. Lou Diamond Phillips mal vtedy krásnych tridsať a za sebou hviezdne obdobie (Mladé pušky 1 – 2, La Bamba, Renegáti). V Tieni vlka dostal fakt veľkú príležitosť, hoci mne osobne vždy pripadala jeho tunajšia rola amorálna a k natoľko sympatickému hercovi sa skôr nehodila, než hodila. Po roku 1992 začala jeho hviezda klesať a nakoniec bol rád za vedľajšie figúrky (Odvaha pod paľbou či absurdná rola transvestitu v Detektívoch z Hollywoodu) alebo za titulné úlohy v hororových béčkach (Krvavá voda, Netopiere). Ambiciózna a akiste patrične náročná francúzsko-kanadská koprodukcia divákom ponúkla lov veľryby, vlkov, medvede a bohatú výprava (inuitská dedina č. 1, osada bielych ľudí, inuitská dedina č. 2). To, že nešetrila, vidno i na hudbe (Maurice Jarre mal v tom čase na konte viac oscarových nominácií, ako túlavý pes bĺch), kamere (Billy Williams – Saturn 3, Gándhi) a na kastingu, kde Loua a Sutherlanda dopĺňa legendárny japonský herec zo (nielen) Siedmich samurajov Toširó Mifune (ktorý o päť rokov nato zomrel vo veku 77 rokov) a Jennifer Tilly ako hrdinova láska, u ktorej som vôbec nevedel, že je to ona, ale pokladal som ju za renomovanú eskimácku herečku, ehm. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Drsný a syrový dobrodružný film vypráví o mladém Eskymákovi Agagukovi (Lou Diamont Phillips), který v sebeobraně zabije bílého obchodníka. Krutý šaman Krůmak (Toshiro Mifune) ho i s jeho dívkou (Jennifer Tilly) vyžene z vesnice. Mladá dvojice se musí v divočině o sebe postarat a přežít. Ve vesnici se vše zkoplikuje, když tam přijede policista Henderson (Donald Sutherland), který hledá obchodníkova vraha. Atraktivní příběh je plný napětí, dobrodružství i syrových a naturalistických scén. S hlavním hrdinou je po celý příběh dosti skoušeno a vy mu budete tím víc fandit. Film pro milovníky dobrodružství, romantiky a drsné přírody jako stvořený. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemný a pohodový dobrodružný film na sobotňajší večer. Ponúka síce jednoduchší príbeh, avšak ktorý je plný zaujímavých a napínavých scén - napr. lov veľryby, alebo hneď na začiatku súboj s medveďom... Tiež pekne predostrel celú plejádu negatívnych charakterov na jednej či druhej strane, ktoré sú tu už od nepamäti - hamižnosť, vierolomnosť... ale tiež vôľu niečo na tom zmeniť a postaviť sa čelom nepriazni osudu. Skrátka vziať svoj život do vlastných rúk a zariskovať. Agaguk zvolil síce tŕnistú a náročnú cestu, ale myslím, že urobil veľmi dobre. Navyše zo snímku sálala príjemná mrazivá atmosféra a oko sa sem-tam potešilo pohľadom na nejakú peknú prírodnú scenériu. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tundra je příliš veliká, a tak když člověk nestojí přímo před tebou, je velmi těžké říct, kde vlastně je.." Veskrze velmi zajímavý a ambiciózní biják, jehož však činí bizarním béčkovým hybridem především ten nestoudně prostoduchý příběh kombinující syrové drama s detektivkou.. Hloupý, zato na hlubokomyslný kus si hrající film.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujímavý film o eskymákoch. Hlavne je pôsobivé sledovať tie ich zvyky. Postavy ma ale príliš nenadchli. Na rozdiel od indiánov, ktorí sú vo filmoch znázorňovaní ako poslední neskazení ľudia, tak títo eskymáci už sú trochu za parchantov. Hlavne ten ich náčelník holdujúci chľastu. Takže vlastne sme len celý film čakali, kedy sa v ňom pohne svedomie a udá sa. Dáva si ale riadne načas. Ale kvôli prostrediu a tým zvykom sa to raz oplatí vidieť. 6/10. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Vcelku podařený dobrodružný snímek z prostředí eskymáků. Film na pozadí jednoduché dějové linie dává nahlédnout do života tohoto osobitého národa. Nechybí nádherné záběry kanadské přírody. Scénář není nikterak originální, ale špatný taky ne a má celkem logické vyústění. Určitě záležitost hlavně pro fanoušky žánru. Z herců mě nejvíc zaujal Toshiro Mifune v jedné ze svých posledních rolí. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mladý L.D. Phillips a skúsený Toširo Mifune predvádzajú severské divadlo, na ktoré sa dobre pozerá. Dobrých sparingpartnerov im robia ostrieľaný D. Sutherland a mladá Jennifer Tilly, ktorá sa nám v jednej scéne ukáže aj hore bez. Príbeh nie zlý, ale asi som očakával trochu viac. Každopádne sa mi "zamlouvali" viac postavy - hlavne polokomická postava Mifuneho čoby inuitského náčelníka a Sutherlada čoby inteligentného policajta - ako samotný príbeh, ktorý sa v pár málo momentoch dotýkal aj žánru fantasy. Možno to chelo aj viac zo života a zvykov Inuitov. Hodnotenie: 65% ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Dlouho váhám, kolik hvězdiček vlastně přidělit ... Hodně mě zaujalo prostředí i spousta chytlavých detailů ze života Inuitů (lov velryby, porod dítěte, ...) Celkově to na mě udělalo dost silný dojem celým tím klidným a silným příběhem. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Drsný film o dvou velkých láskách, rodičovské a milenecké. Obě jsou zpočátku nezřetelné a projevované spíše jako touha vlastnit a ovládat, ale postupem času se projeví ve své ryzosti. Vše je okořeněné překrásnou přírodou Kanadského severu a atmosférickou hudbou. Pozoruhodné jsou herecké výkony, zejména titán japonského filmu Toshiro Mifune září v každém záběru, Donald Sutherland je skvělý jako vždy a Jennifer Tilly je prostě nádherná. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Prostředí Inuitů, jejich zvyky, jazyk, lov, nádherná příroda...ale také Jarreho působivá hudba, přesný Mifune, zrzavý Sutherland a půvabná Tilly. Lov na velrybu, stavba iglú, odjezd vyšetřovatele z tábora, porod a souboj s vlkem jsou pak nejzapamatovatelnějšími momenty tohoto dobrodružného snímku. Osobně mi L.D.Phillips jako Agaguk vůbec nesedl. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Dobrodružnej film kde jde o to, že jak bílí lidé tak eskymáci si prosazují svůj vlastní zákon. Pěkný obrázky dalekýho severu a solidní hudba, ale jinak bída s nouzí. ()

Piri 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, ktorý si človek naozaj zapamätá, najmä ak to vidíte ako prvostupniar. Asi jeden z prvých realistických filmov, ktorý sa na nič nehrá a opisuje drsný život v tundre, odhliadnuc od príbehu. Lov na veľrybu, útok ľadového medveďa či vyberanie orgánov z tela, tak na to sa len tak ľahko nezabúda! Dobrodružstvo zaručené. Zvláštne je, že tento film išiel v telke párkrát a finíto. Minimálne 20 rokov určite na žiadnej lokálnej TV nebol. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Příroda, drsný život, boj o přežití - co víc si od podobného snímku přát. Pozor spoiler: bylo mi jen divné, že ho ten vlk tak zrubal. Dyť to byl zkušený a schopný lovec v nejlepších letech. Lou překvapil - hrál dobře, Jennifer potěšila - byla to sakra hezká ženská. A Šutrlend skvěle skapal. To mě pobavilo. U mě dobrý. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímků o životě eskymáků není tolik, aby jsme si mohli vybírat, a tak když se nějaký objeví, vždy budí pozornost. Příběh tohoto snímku se odehrává někdy ve třicátých letech dvacátého století a svou myšlenkou se nijak neliší od tradičních westernů zvýrazňující problémy a kulturu indiánů. Tady místo indiánů máme právě ty eskymáky, kteří se, kromě místa žití, ničím neodlišují. V tomto případě eskymácký kmen Inuitů má taktéž co do činění s bílými muži ohrožující jejich přirozené bytí. Natáčelo se na skutečných inuitských místech, takže jsou zřejmě přímo tito lidé v komparzu, ale to je tak všechno. Třeba Donald Sutherland v roli bílého policisty není nic proti ničemu, ale takový Lou Diamond Phillips v roli rebelského Agaguka bojujícího s nepřízní osudu, Toshirô Mifune, coby japonská samurajská legenda, v roli Kroomaka, který je otcem Agaguka a náčelníkem vesnice a Jennifer Tilly v roli Igiyook, pohybující se po boku Agaguka, už nemusí divákovi vyhovovat. Všichni tři mají v genech všechno možné, jen ne eskymáckou krev. Jsou to ale herecká jména a hlavně herečtí profesionálové, takže smysl jejich angažovanosti je tedy zřejmý. Z kmene Inuitů by to takto po herecké stránce určitě nikdo nezvládl, takže této castingové podivnosti je, z tohoto důvodu, lepší si vůbec nevšímat. Divoká mrznoucí arktická krajina je zachycena dobře a i při troše představivosti lze pocítit mráz na tvářích. Vesnice Inuitů je už vůbec vlivem jejich angažovanosti naprosto nezpochybnitelná. Vrcholem všeho se dá považovat lov velryby, který se řadí mezi jedny z nejnapínavějších scén s jedinečnými a úchvatnými záběry. Výhrad by se tu našlo více než dost, ale na druhou stranu, proč si zase až tak moc kazit snímek, který v rámci dobrodružného žánru není zas až tak špatný, jak by mohl vypadat. Děj příběhu je značně jednoduchý a místy snad i předvídatelný, ale jak je psáno výše, snímků o životě eskymáků není zas tolik, aby jsme si mohli vybírat. Svůj potenciál už má z toho důvodu, že natáčení snímku v mrazivých podmínkách nemohlo být procházkou růžovým sadem, takže kvůli tomu lze určité chyby tvůrcům odpustit. ()

Reklama

Reklama