Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původně francouzská televizní soutěž, která se však přes 30 let udržela a po více jak 6000 odvysílaných epizodách zcela zdomácněla na britské stanici Channel 4.
Hra se sestává ze dvou několikrát se opakujících her. První hrou jsou "písmena", kdy si účastníci vyberou ze dvou náhodně uspořádaných hromádek souhlásek a samohlásek celkem devět písmen a snaží se z nich během 30 sekund sestavit co nejdelší slovo. Druhou hrou jsou "čísla", kdy si účastníci náhodně vyberou šest čísel, přičemž mohou volit pouze mezi velkými (25, 50, 75, 100) a malými (10 - 1). Zvítězí ten, který se pomocí základních početních operací (+ , -, x, :) dostane nejblíže náhodně vygenerovanému číslu, přičemž každé číslo smí použít maximálně jednou (naopak není podmínkou použít všechna čísla). Soutěžící, který z těchto her získá nejvíce bodů si pak domů odnese velice britskou hlavní cenu - speciální čajovou konvici neboli "Countdown Teapot".
Kromě moderátora pořadu se v pořadu vyskytují ještě experti na každou hru. Písmenkový expert a lexikografka Susie Dent vždy najde nejlepší možné slovo. Číselný expert a matematička, kouzelná Rachel Riley pak hravě rozlouskne jakýkoli číselný hlavolam.
Countdown bylo mnohokrát zmíněno také v jiných televizních pořadech. V jedné z epizod IT Crowd (2006) se vydala soutěžit jedna z postav - Moss (Richard Ayoade). Další zmínka padla v pořadu A Bit of Fry and Laurie (1987), kde si Stephen Fry a Hugh Laurie utahovali z dlouholetého moderátora Richarda Whiteleyho.
Soutěž se také dočkala několika spin-offů, přičemž nejznámějším je 8 Out of 10 Cats Does Countdown (2012), kde se k soutěžnímu prvku přidává navíc prvek komediální. (MrGregor)

(více)

Reklama

Reklama