Reklama

Reklama

Úpis

  • Čína Wu ji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Akční drama, na jehož vzniku se produkčně podílely Čína, Hongkong, Japonsko a Jižní Korea, natočil režisér Kaige Chen (tvůrce filmu Sbohem, má konkubíno). Mocná kouzelnice splní přání chudé siroty. Musí však za to zaplatit vysokou cenu - nepotěší ji láska, dokud řeky nepotečou do kopce, čas nebude běžet pozpátku a smrt se nevrátí k životu. Z dívky se stane krásná a bohatá princezna Qingcheng (Cecilia Cheungová), zahrnovaná obdivem a láskou, ale každého muže, pro něhož ztratí srdce, potká strašlivá smrt. Když se do ní zamiluje otrok Kunlun (Dong-kun Jang), princezna se bojí, že ho potká stejný osud. Ale Kunlun dokáže běžet rychleji než vítr. Bude tento dar a jeho láska stačit na to, aby se naplnila věštba? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Až příliš pohádkové, šíleně počítačové a barevné wuxia dokazující, že na skutečně pořádný film je i v tomto žánru potřeba mnohem víc. Jako třeba silný příběh a pořádní herci;) Na druhou stranu, konečně má divák srovnání například s Tygrem A Drakem nebo Yimouovými filmy. 60% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nemám rád filmy, ve kterých se dvě malé děcka přetahují o koláček, tím spíš, když to je film asijský a do češtiny hrozně nadabovaný. Úpis jsem začal sledovat právě od takové scény (tzn. unikly mi asi dvě minuty děje), čímž si to u mě hned zkraje pokazil a když se zjevila jakási víla, zachránkyně omylem utopených koláčků, mé podezření, že je to stupidní pohádka, se změnilo v jistotu. Naštěstí, není pohádka jako pohádka. O jedné hvězdičce jsem uvažoval ještě během děsivě digitální scény se stádem buvolů, ale když o chvíli později hlavní hrdina předvedl své běžecké schopnosti, začal si mě film postupně získávat na svou stranu. Možná (a dost pravděpodobně) to nebyl úmysl, ale svým běžeckým stylem mi Kunlun připomněl Road Runnera, onoho podivného animovaného opeřence proslaveného svým „Beep-Beep“, což jediné hrdinovi Úpisu chybělo k dokonalosti. Kdyby „zabíbal“, už už uvolňuji místo v TOP 10. Mnohokrát jsem si vzpomněl na filmy Stephena Chowa, především na Kung-fu melu, Úpis je o to vtipnější, že se bere zcela vážně. Ale teď už vážně. Pohledem cynika je to děsná blbost, zbroj vojáku vždy pečlivě vycíděná, rány jen aby se neřeklo a za vlasy přitažená story o princezně, která se nemůže zamilovat. Pohledem snílka je to přenádherná pohádka, barvotiskové charaktery, jasné motivace, mnoho úžasných scenérií. Já jsem se nějak nemohl rozhodnout, na kterou stranu se přidat, pohádkovost mě neštvala tolik jako u jiných filmů, nicméně štvala, bojové scény byly příliš „jemné“, aby si snad hoši (a děvčata) neublížili, výtvarné pojetí pěkné, co pěkné, nádherné, co nádherné, kýčovité. Ve snaze o maximální efektivnost působilo vše příliš uměle, chyběla tomu duše. A k čemu je pohádka bez duše? Takovou pak nezachrání ani pár zdařilých nápadů (souboj uvnitř velké kovové koule), ani zamyšlení hodna pointa a už vůbec ne – z mého pohledu – zcela neznámí herci. Je radost na to pohledět, jako na všechny kýčovité věci, a být malým Číňanem, Japoncem, Hong – Kongčanem či Jihokorejcem, možná učůrávám blahem, jako dospělý Čech hodnotím střízlivěji. 60% Zajímavé komentáře: Tommy987, Natascha, t_gon ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dejovo bohatá a vizuálne úchvatná rozprávková fantasy, ktorá má zásadný problém - tá lavína deja a trikových zázrakov je taká mohutná, že pod ňou hynú emócie. Ale aj napriek tomu, že objektívne nemôžem dať vyššie hodnotenie, je to rozhodne pozoruhodný film. Ak máte radi fantasy, odporúčam. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $41,9miliónaTržby USA $669,625Tržby Celosvetovo $30,925,693 ║ Čínske rozprávky začínajú dosť stagnovať, nuž je to škoda, lebo dookola ponúkajú už len tie isté mnohokrát okukané veci. Takže do scénok pravidelne napchajú pekné kvetinkové stromčeky, čarokrásne jazierka, neustále lietanie hlavných hrdinov vzduchom, mrštné súboje a ešte k tomu si to v tomto prípade úrovňou ponárajú, kvôli odbitej počítačovej animácii. Taktiež príbeh moc toho nepovie, aj keď jeho jadro by bolo celkom pestré/zaujímavé ale ostatný príbeh poskladaný naokolo je len nevýrazný balast, snažiaci sa hrať na city cez vizuálnu efektnosť scén, čo v tomto prípade skoro vôbec nefunguje. Bolo by treba si dať menšiu prestávku, lebo točiť takéto filmy ako na páse nemá moc význam. /40%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Po vizualni strance naprosto fantasticke, v dalsich ohledech pouze prumer ale presto hodnotim za pastvu pro oci nadprumerne..... ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Kaigeho príspevok do rodiny wuxia v sebe nesie pre mna az prekvapivo pocetne fantasy prvky v pribehu. Ovsem aj vo fantasy zanri je prijemne, ak pribeh a postavy funguju aj sami o sebe a odrapkavanim nadzivotnych mudier a fatalnych dialogov nesluzia povacsinou len ako vyplnovacia vata pre audiovizualne orgie (navyse samotna technicka stranka vykazuje vykyvy). The Promise je celkovo pre mna velmi nevyrovnany. Manieristicky nafuknuty vypravny brak, napriek tomu stale vsak oku lahodiaca vytvarna stylizacia ako i obrazova opulentnost v kazdom zabere v podmanivom zavoji epikou posobiaceho soundtracku. Lakadla, ktore dokazu zaujat vase vnemy, avsak bez patricneho zakotvenia v silnom a konzistentnom pribehu (rozharanost je badatelna najma v prvej polovici) samotne na dlzku celovecerneho filmu nestacia. Neobmedzene financne moznosti tak aj Kaigemu paradoxne v tomto pripade zviazali ruky a potlacili kreativitu. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto čínského eposu by si měli uvědomit, že méně někdy znamená více. Vedle do očí bijící obrazové přeplácanosti a bohaté výpravy nemá Mo gik moc co nabídnout. Story je chatrná a unylá, ztotožnění se s hrdiny téměř nehrozí, některé digitální triky působí až směšně a lacině (už úvodní úprk otroka Kunluna před stádem býků ukáže, že trikové studio angažované ve filmu má do ILM nebo WETY hodně daleko), stejně tak vypadají červené kulisy královského hradu, Kunlun je snad všemocný, do vězení si chodí doslova na vycházky, souboje sahají krásně stylizovaným a efektním bojům z Hrdiny sotva po kotníky... Jak vidno, film se mi tuze nelíbil. Kdo by si snad myslel, že uvidí opus ve stylu Zhanga Yimoua, ať dá raději od Mo gik ruce pryč. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Vizuální paráda, i když je pravda, že triky by rozhodně mohly být nesrovnatelně lepší, znát to je hlavně v úvodní dost mizerný scéně s býky, ale to ostatní už je fakt pastva pro očí, spousta nádherných obrazů, záběrů a i tady někým kritizovaná choreografie je podle mě velice pěkná. Jenže sem bohužel u Úpisu měl trošku problém s příběhem, sice neni vloženě špatnej, ale znatelně mu chybí větší náboj, spousta načatých otázek, či scén neni řádně dokončených nebo rozvinutých a to zejména vztah otroka s princeznou, ten je tak strašně opomíjenej, až to skoro zamrzí a konec mě vyloženě zklamal, nudnej, bez řádný závěrečný bitky a ještě blbej. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá romanticky ladená historická fantasy dráma. Má dosť dobrý príbeh o otrokovi, ktorý sa vďaka svojim výnimočným schopnostiam, ktoré preukáže počas boja zoznámi s vplyvným generálom a navyše čoskoro v jeho zbroji zabije kvôli záchrane princeznej samotného kráľa, takže si všetci spolu s ňou myslia, že za to môže práve on. Preto sa princezná zamiluje práve do generála, pričom po nej túži aj otrok, lenže princezná je kvôli jednému rozhodnutiu z detsva prekliata, kvôli čomu toho, do koho sa zamiluje čaká smrť. A navyše im robí problémy aj krutý panovník. Spracovanie je celkom slušné, ale aj tak pôsobí až príliš rozporuplne. Určite musím pochváliť, že film má výborne zvládnuté nedôležité sekvencie, ale aj pár tých hlavných, vďaka čomu to má mimoriadne príjemné čaro a tak si ma to na okamih často skutočne získalo, rovnako sa tu stále niečo deje, takže mi to ubehlo veľmi rýchlo až do konca a navyše zápletka celkovo ponúka dostatočný potenciál pre príjemné rozprávkové fantasy, ale inak to nanešťastie má do ideálu dosť ďaleko. A môže za to viacero výrazných záporov, ako napríklad horšie podané postavy, kvôli čomu medzi nimi vôbec nefunguje chémia a bolo mi jedno, ako tento ich trojuholník dopadne, potom film sa chce venovať až zbytočne moc výrazným prvkom, ako láska medzi hlavnou trojicou, jej prekliatie, nepriateľské vzťahy s panovníkom alebo predbiehanie času a nakoniec prakticky všetky dopadli len tak povrchne a navyše je tu aj mnoho sekvencií, ktoré ma síce nenudili, ale pôsobia až príliš hlúpo a mal som pocit, akoby patrili do iného filmu, pričom sa s tými kvalitnejšími neustále striedajú. Akcie je tu pomerne dosť, ale moc mi nesadla. Wu xia štýl mám v tomto žánri rád, ale tentoraz si tvorcovia nanešťastie vybrali ten najhorší možný štýl, akým ho mohli podať. Určite musím pochváliť skvelo zvolené prostredia, v ktorých sa odohráva a ani choreografia jednotlivých sekvencií nie je najhoršia, ale inak je to celé tak extrémne prehnané, že to pôsobí len infantilne a miestami aj trápne, hlavne ten beh pred býkmi. Jedine ten finálny súboj je už konečne normálnejší a celkom sa mi aj páčil, no okrem toho vôbec. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, hlavne ma zaujalo toto medzinárodné zloženie, kedže hlavné trio tvoria Dong-Kun Jang, Hiroyuki Sanada a Cecilia Cheung, ktorá je tu až rozprávkovo čarovná, ale ako som spomínal, spolu vôbec nefungujú, skôr ma bavili samostatne, k tomu Nicholas Tse v úlohe nepriateľského panovníka a Ye Liu ako nadprirodzený bojovník, ale práve on mi prišiel úplne zbytočný, jeho postava tomu zbytočne pridáva ešte ďalšiu líniu, ktorá ma ani moc nezaujímala. A čo sa týka réžie a technickej stránky, chválim perfektnú výpravu, nádherné prostredia, okulahodiacu kameru a samozrejme aj kostýmy, navyše to má miestami vynikajúcu atmosféru, ale nanešťastie efekty sú často veľmi zlé, tá prehnanosť tomu mimoriadne ubližuje a tiež som mal pocit, že si to tvorcovia celkovo nevedeli ustrážiť a tak to miestami dosť pripomína takú zlátaninu. A určite musím pochváliť hudbu, tá je veľmi pekná. Takže v priebehu som často pociťoval, že The Promise by mohol byť jeden z najlepších filmov svojej kategórie, miestami sa mi to veľmi páčilo a potenciál tu na to bol, ale tých záporov je tu až príliš moc a nanešťastie sú aj dosť výrazné a tak miesto nezabudnuteľného zážitku je z toho len lepší priemer. Veľká škoda. 69% () (méně) (více)

molotov 

všechny recenze uživatele

Přestože by to místy chtělo ubrat (všeho), občas přidat (některé triky), tak se na to nádherně kouká a rozhodně to stojí za vidění, protože něco podobného je vidět málokdy. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Nádherná legenda, ktorá pod rúškom rozprávkovo krásneho, priam dúhového vizuálu neisto balancujúceho na hranici s gýčom (silne indi-vindi od diváka k divákovi) a za doprovodu epickej hudby, predostiera košatý, ale naštastie vo výsedku jasný a uhladený príbeh o láske. Pohádkový nádych celej story sa s vetveným charakerov a odokrývaním ich minulosti postupne vyparuje a ostáva mlhavo definované zlo a dobro a divák napäto čaká ako to nakoniec dopadne. Z duelu dvoch megalomanským wuxia filmov posledného obdobia (Seven Swords vs. Promise) vychádza víťazne práve tento Chenov počin (a to celkom s prehľadom). ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Dalsi z nadherne sa pozerajucich azijskych eposov, ktorych ustrednou temou je laska. V Slube je zaujimavo rozpitvany lubostny nie troj ale dokonca stvruholnik. Popri ustrednom pribehu sa Kaige Chenovi podarilo film obzvlastnit zopar vedlajsimi dejovymi liniami. Vsetko je zamozrejme zabalene do sice nie dokonalemu, ale urcite oku lahodiaceho obalu. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Výprava 9/10/// +příběh, přehledný děj, souboje, úžasná výprava i prostředí, zdařilá kamera -možná mohlo být ještě více "válečných" soubojů/// U těchto "lítacích" filmů je problém jim někdy porozumět a vůbec přistoupit na jejich hru. Kdo má rád takovéto filmy, tak to neřeší a naopak si tento snímek užije. Naopak pro někoho kdo hledá normální a reálný film tady neuspěje. Já většinou bývám někde uprostřed. Asijské fantasy filmy mám rád, ale musím jim porozumět, a nesmím se u nich nudit. The Promise je ten lepší případ, kdy jsem si film výborně užíval, postavy si nepletl, příběhu rozuměl a krásně se na to dívalo./// Celkem 83%/// ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Už první scény byly přetažené, digitální triky ubohé... Vůbec to neodpovídalo tomu, co člověk čekal od tolik očekávaného filmu. Ovšem, opět šlo pouze o to, že není chybou filmu, že člověk čeká něco jiného. Úžasná až dokonalá fantasy s hlubokým příběhem. Dokonalá. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Krásné exteriéry, hnusné kulisy, laciné triky, povrchní příběh a překrásná Cecilia Cheung, které věřím že by se pro ni poprali všichni muži. Tento nejdražší čínský snímek všech dob je obrovská trefa vedle. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatá fantasy pohádka s dramatickým vyzněním. Vizuální stránka a výprava je vskutku úchvatná, přesto mi tam něco chybělo. Nejenže , některé efekty, triky tam nebyl příliš zdařile udělány, ale kámen úrazu leží v postavách a jejich vykreslení. Jako by se tvůrci nemohli rozhodnout zda to bude pohádka nebo akční drama a paradoxně pak trochu ztratili v obojím. Přesto si nemyslím, že by tato pohádka postrádala svoje kouzlo. Cecilia Cheung je nádherná princezna Qingcheng, Nicolas Tse chladnokrevně zlý, charismatický kníže Wuhuan, Hiroyuki Sanada pyšný generál litující svých činů. Rozhodně tu byly dobré nápady a momenty, slušná hudba o kterou se postaral Klaus Badelt, ale dalo se z toho vytřískat více. Vážně to někdy trpí rozkolem, zda hrát na vážnou strunu nebo více na pohádkovou stránku a to se netýká pouze akčních scén a jejich pojetí. Na druhou stanu příběh není hloupý a závěrečná pointa se mi líbila. Takže za ten příběh a hlavně vizuální stránku zvedám hodnocení po druhém shlédnutí o jednu hvězdičku. To dítě ve mně by mi neodpustilo. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Wu ji rozhodně není bezduchý film a srdce má z ryzího zlata - ale člověk se musí probrat strašnou spoustou (nejen) vizuálního balastu, aby se k tomu srdci vůbec dohrabal. Zdráhám se jít s hodnocením na 4 hvězdičky, na to je Wu ji až příliš nevyrovnaný kousek, ale každopádně je to jeden z nejpozoruhodnějších (a nejlepších) tříhvězdičkových filmů, které jsem viděla. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus až príliš veľa "stredne" vydarených počítačových trikov... Šialeny snímok plný rozprávkových bytosti, tajuplných zemi, rôznych schopnosti... Úpis ako vopred napísaný osud, ktorý nieje možné zmeniť... v pozadí opäť zúri láska... 5/10 ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

"Mustafo, pakoně se splašili a Simba je dole!" - nebo ne? Sorry, špatný film... tedy ne špatný, nesprávný. Čtvrtý film Kaige Chena, který jsem viděl, každý jiný, každý jinak divný. Na druhé straně to nebylo až tak mimo jako Zu warriors (ten remake). ()

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama