Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (134)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Diane skrývá pod upnutými knoflíčky cudné halenky soukromé peklo a vedle svého manžela by jako krásná "podržtaška" setrvala v tichém odevzdání možná do konce svých dnů nebýt nového souseda, který je na tom pro svou zjevnou jinakost podobně a jemuž Diane bez zábran nechá pootevřít svoje "tajné složky". Kožich je film, jaký se nevidí každý den, téma by zasloužilo víc "zatnout do masa", ale i to decentní pojetí mě hodně bavilo, stejně tak Kidmanka, která roste, a Robert Downey Jr., který už narostlý je, jen si toho ještě málokdo všiml. PS: Jsem divná, když mi v kožíšku připadal charismatičtější než bez ? :) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nicole Kidman jako dokonalá manželka se zálibou v nedokonalosti a Robert Downey Jr. jako mobilní továrna na paruky excelují v životopisném dramatu naruby. Avšak! Hned úvodní text praví, že Imaginární portrét v žádném případě nemá být biografií Diane Arbus (o které se nedovíme prakticky jedinou relevantní informaci), čím tedy? Volnost, kterou nám Shainberg pro pátrání po správné interpretaci poskytuje, je zprvu potěšující, ale s přibývajícími minutami čím dál více frustrující. Nemáme žádnou jistotu, neženeme-li se svým chápáním příběhu do slepé uličky. Sám nemohu tvrdit, že by to dezorientované bloudění přineslo kdovíjak lahodné ovoce, ale ta prazvláštní směs tajemnosti a perverze udržela moc pozornost po celou dobu čilou. Důkazem budiž následná kreace tří možných odpovědí na otázku, jež budou někteří pravděpodobně formulovat kouzelným výrazem „WTF?“. Interpretace č. 1: Ta ženská nebyla normální. Interpretace č. 2: Moderní variace na krásku a zvíře. Interpretace č. 3: Poslušná domácí hospodyňka musí po freudovsku skrze sexualitu objevit nejprapodivnější zákoutí svého podvědomí (Lionel je jenom jejím temnějším já), aby se dokázala odpoutat od stávajícího života a mohla začít svobodně tvořit. Jakákoliv verze je správná, bude zahalena v kožichu. Anebo odhalena až na kůži. 75% Zajímavé komentáře: kleopatra, Nick Tow, mrksik ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Zvlastna atmosfera, zvlastny pribeh...Ale pre mna jeden z najkrajsich milostnych pribehov... Nemozem si pomoct, ale skutocnost ako to zahrala Nicole plus Robert D. (aj napriek tomu, ze mu vidno iba oci), bola neuveritelna... A navyse jedna z poslednych scen, s nafukovackou, je abolutne brilantna...Rozhodne to vsak nie je film pre siroke masy ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Reálná Diane Arbus si snímky outsiderů a všemožně pokřivených lidí získala místo na Pantheonu světové umělecké fotografie. Fantaskní nadreálný film, který o ní natočil Steven Shainberg (Sekretářka) nerekonstruuje události jejího života. Skrze fiktivní příběh vytváří podmanivý klíč do světa jejích fotografií. Pro Diane měla každá fotka svůj příběh, který je do ni částečně vepsán, ale z velké části zůstává nevyřčen. Film ukazuje fascinující, emocionálně pohnutý zrod jedné fotky. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Obskurně stylový, šarmantní, surreálně mystifikantní milostný(?) příběh, který se sice obsahem páně S.S. "Sekretářce" ( http://www.csfd.cz/film/21368-sekretarka/ ) nevyrovná, leč formou ji ku potěše milců všeho bizarního předčí... Výtečně ryze hollywoodsky vymyšleno, odehráno, natočeno, vyrobeno... Ach a ta hebká srst... ;o) . . . Takže >v rámci žánru< jednoznačně za pět... - - - - - (Poprvé viděno 6.2.2012 na >obssnové tv< , hodnocení 1033., komentář zde jako čtyřiasedmdesátý - 6.2.2012) ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

"dee-ann" je za á za bé zvláštní.. na jejího nového souseda a následně také blízkého přítele lionela měřítka ani neexistují.. je naprosto jinej a přesně takoví lidé diane přitahují.. staň, co má se stát.. aneb takhle nějak se také mohla zrodit hvězda diane arbus.. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Postavy i události jsou smyšlené. Proč točit biopic o slavné fotografce, když je pak ve filmu všechno fikce, snad až na její jméno? Každopádně dobrá surrealistická hříčka. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Diane Arbus byla americká fotografka. V souvislosti s její prací se nejčastěji skloňují fotografie abnormalit - identických dvojčat, lidských obrů, lidí s různými poruchami. Toto je film volně inspirovaný jejím životem. Na první pohled se zabývá krátkým časovým obdobím tří měsíců na konci padesátých let, ale ve skutečně o její duši vypráví vše, co by člověk mohl chtít najít ve stozích knih - a patrně by nikdy nenašel. Šosácká vyšší společnost není pro manželku v domácnosti to pravé a pakliže ji hraje Nicole, je její utrpení z utuženého maloměšťáctví po 2. světové válce ještě niternější. Nachází proto vykoupení během návštěv u svého souseda. Lionel Sweeney trpí Ambrasovým syndromem, ale to mu nebrání prožít život naplno. Vnímat všechny jeho požitky a tajemství... Příběh jedné obsese je dokonalý film, funguje od samého počátku a nenechá vás váhat nad prožitkem. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

NK role sedne , Roberta Downeyho Jr. je pro tento snímek skoro škoda.(je téměř pořád v masce a v kožichu). Jinak film je "jiný" a až na drobné výhrady rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Napašmaný sexuálnymi scénami s Nicole Kidman (sú naozaj erotické) no ostal som prekvapený z vizuálne veľmi zaujímavého a bizarného príbehu aký by som od biografického filmu nečakal. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Diane Arbus byla jedna z nejzajímavějších osobností dokumentární a portrétní fotografie, bohužel Shainbergův film jí líčí jako divnou osobu, která rozhodně neměla jen jednu obsesi. Přes všechny bizardnosti film vyznívá nuceně a některé dějové odbočky nejsou příliš věrohodné. Poněkud samoúčelně působí i neustálé metafory a odkazování na Alenku v říši divů. Nicméně Nicole Kidman má stále uhrančivé charisma a hlavně díky ní přečká divák i několik vyloženě hluchých míst. Méně je někdy více a tady mi ta neustále okatá snaha o jinakost trochu lezla na nervy. Shainberg bohužel není Lynch. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Zajímavý imaginární příběh jedné obsese, opravdu mě to chytlo....ale je to film na jedno shlédnutí a pak už nikdy víc. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Zajímavý obsah, leč zdaleka nevyužitý potenciál. Celková koncepce bohužel postupně víc a více spěje k banálnosti. A přitom by to mohlo být mnohem lepší. Obsese pro bizarnost navoněná fetišismem (á la Wanda) jako fiktivní biografie fotografky Diane Arbus sevřená v melodramatickém rámci. 60% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo celkem slusne psycho... Film lehce balancuje na hranici zvrhlosti, zvrácenosti, romantiky i sentimentu. O Diane Arbus jsem doposud nic nevěděl a nebýt tohoto filmu asi bych se o ní nikdy nedozvěděl. Film si určitě přidal ke skutečné postavě svůj vlastní pohled, nicméně to co předvedla Nicole Kidman i Downey bralo dech. Zejména u Nicole jsem musel (jako už mnohokrát) obdivně pokývat hlavou. Ona není jen neskutečně krásná ženská. Ona neumí jen skvěle zpívat a hrát. Ona je zkrátka vše v jednom. Herecký chameleon, který zahraje cokoliv. Velmi zajímavý zážitek. * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Příběh začíná pozvolna a pohodově, poté pomalu stupňuje napětí, přechází do hororové atmosféry, načež, jakmile se původ tajemna vysvětlí, stává se romaticko sentimentálním opakováním motivů známých z jiných děl. Objevné by to snad mohlo být pro ty, kteří nikdy neslyšeli třeba o Krásce a zvířeti (a takových zřejmě nebude mnoho). ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Dost zvláštní film, na který jsem náhodou narazila v televizi a když jsem zjistila, že tam hraje RDJ, zůstala jsem se na něj dívat, navíc mě tam jako bonus čekal Ty Burrell. Rozhodně to byl zvláštní film, který mě napůl bavil a napůl nebavil, chvíli jsem u něj fascinovaně seděla a chvíli jsem se proklikávala internetem. Rozhodně nelituji, že jsem to viděla, ale znovu už bych se na to opravdu nepodívala. 3* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Neupieram tomu istú dávku atmosféry a herecké umenie Nicole Kidman, no aj tak ma pri tom skoro mrle zožrali. Tá nuda spolu s nezáživným komótnym spracovaním by sa snáď dali krájať. Komótnejšie spracovanie by samo o sebe nevadilo, len keby ten obsah stál za to. No v tomto prípade to tak určite nebolo, to len panička bola znudená a tak jej prišlo vhod, že nad ňou býval vlasáč, ktorého sa ujala. Hlavná postava mi bola skrátka po celý čas nesympatická, čo mi potvrdil aj samotný záver - hnus. Nechápem čo by na tej žene malo byť také fascinujúce? Že robila dobré fotky? Podpriemer. 40/100 ()

k212 

všechny recenze uživatele

Surreálná krása pod i na povrchu odlišného. Obsese jinakostí, snaha po prožitcích mimo typizovaně standardizovaný svět a odpoutání se od něj. Dlouhý tvůrčí proces, na jehož konci je nejen umělecké dílo, ale také smrt, hořké poznání, ale rovněž nová dobrudružství a nalezení sebe samé. Všechno, cokoliv, nic. Unikum, které však není zahleděné do vlastní tragičnosti, ba naopak odpoutává se od ní a nahlíží na sebe s lehkostí a střídmým humorem. 85%. To Kleopatra: V kožíšku to bylo rozhodně lepší .... :-) ()

Reklama

Reklama