Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hollywoodská továrna na sny třicátých let právě stvořila novou hvězdu. Včera byla Daisy Clover (Natalie Wood) ještě chudé patnáctileté děvče žijící ve staré polorozpadlé maringotce na pláži. Ve stánku s gramofonovými deskami falšovala podpisy slavných osobností, starala se o svou s vlastním osudem smířenou matku, které kvůli její závislosti na vykládání karet nikdy neřekla jinak než Kartářka, a snila, že se stane slavnou zpěvačkou. Dnes, po zkušebních záběrech ve filmovém studiu producentského magnáta Raymonda Swana (Christopher Plummer), je určena stát se hvězdou filmového plátna a vydělat svému objeviteli hromadu peněz. Jenže dokonalá kariéra miláčka národa nejde budovat bez stejně dokonalé image. Kartářka je i přes Daisyn odpor poslána do sanatoria a před veřejností prohlášena za mrtvou, za nedospělou dívku začínají rozhodovat druzí. Setkání s Wadeem Lewisem (Robert Redford), s dalším ze Swanových hvězdných objevů, Daisy pomalu směruje k odmítnutí pro ni pečlivě nachystaného osudu. (dopitak)

(více)

Recenze (11)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Natalie je sexy i s krátkými vlasy v úpravě "na kluka", když předstírá, že je o dobrý tucet let mladší. Čekal jsem, jestli film bude víc směřovat k muzikálovým číslům a představení Daisyina profesního života, ale scénář dost ostře zatočil u nápisu romantické drama. Robert Redford byl v době svých filmových začátků opravdu k sežrání, a to píšu s klidným svědomím jako hetero muž. U nás poměrně neznámý kousek, o kterém jsem chtěl napsat, že to je jasný tip pro filmový klub ČT, ovšem dramaturgové na Kavčích horách byli tentokrát o něco rychlejší. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Že Natálie Wood ve věku 26 let hrála patnáctku, mi vůbec nevadilo, ale radši se na to připravte. Byla perfektně vybraný typ. Ona, coby dětská hvězdička postrkovaná ambiciózní matkou, moc dobře znala hollywoodský masomlýnek na zprvu nevinná, ale pak životem rychle otřískaná stvoření, která jsou stvořená z hvězdného prachu, zároveň ale nemohou přestat být lidmi. Deziluze za pozlátkem – o tom je tenhle film. Bezprostřední Natálie ho utáhne celý, se zdatnými sekundanty v podání Redforda a Plummera. SHRNUTÍ: Když chcete vědět, co to obnáší být hvězdou. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

23. Zlatý Glóbus za rok 1965 - cena (2) - *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Ruth Gordon, *Objev roku (herec) - Robert Redford + nominace (1) - Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Natalie Wood ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Začínající filmová hvězda to nemusí mít vždy jednoduché. Fantastická Natalie jako malá rybka vhozená do vod toho nejdivočejšího oceánu-šoubyznysu. Výborný poslední záběr. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Celkově je ten film dost "zajímavý" :D :D Ale pro mě spíše nudný..Natalie Wood, která hrála ve svých 27mi letech 15tku - hodně zajímavé..ale jako co - měla na to :D :D Jen jsem celý film měla hodně zvláštní pocit, že se dívám na Lindsay Lohan :D :D Chápu, že jsem asi jediná, ale ona jí je neskutečně podobná :) :) Nedivím se, že se postava Daisy chovala takto, když vyrůstala v tak "divokém" prostředí, jako tam bylo ukázáno. Mě se líbilo to, jak je tam ukázáno všechno to pozlátko a všechno kolem toho, aby ji lidi "milovali" Redford jako typický hezounek a scény, kdy Daisy jen beze slov koukala na paní Swanovou s výrazem ve tváři "Co to tady ku*va meleš" :D :D Tak ty jsou zcela originální :) Celkově se mi líbilo a zároveň zaráželo, že postava Daisy nebyla jedna z těch uřvaných a nadávajících se puberťaček, které byly do něčeho nuceny..Naopak..poslušně stála a dělala co se jí řeklo...a já v tom duchu dokoukala celý film :D ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, dobrá kritika hollywoodské mašinerie. Neopoměli ani zmínit bisexuální orientaci někdejších mužských hvězd. Možná chybí trochu hlubší vhled do pocitů postav, ale budiž. Jediné, co filmu opravdu ubírá na kvalitě, je obsazení Natalie Wood do role 16 leté dívky, která se ve snaze smazat reálný věkový rozdíl dost podivně stylizuje. To že je jí 15 až 16 jí prostě nejsem schopná uvěřit. RR je samozřejmě úžasný a bezchybný jako vždy, škoda, že jeho postava nedostala větší prostor. ()

truby 

všechny recenze uživatele

Žádné velké drama, žádný velký film. Příjemná oddychovka, až na ta hudební vystoupení, která by se klidně mohla z filmu vyškrtnout. A pokud je někdo v tomto filmu "k sežrání", tak výjimečně hlasuji pro mužskou polovinu hlavní dvojice, Roberta Redforda. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Výborní herci versus špatný, vykalkulovaný příběh. Paradoxně typicky "hollywoodsky" vykalkulovaná story, jež chtěla být kritikou hollywoodských poměrů. Pominu to, že 60. léta kvůli nevěrohodné stylizaci Natalie Woodové nevhodně kontaminovala výpravu snímku zasazeného do 30. let. Horší bylo, že navzdory okázalé snaze o vystižení psychiky Daisy Cloverové, navzdory realistickému zobrazení "hvězdné" mašinerie, navzdory důslednému zachycení vývoje Daisy (v literatuře by šlo o "portrét umělkyně jako mladé ženy"), navzdory tomu všemu výsledek na mě působil falešně, vyspekulovaně, chladně. Komediální závěr jako by se marně pokoušel vrátit snímek do žánru, který mu však od začátku neseděl. ()

Reklama

Reklama