Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Karla Homolka a Paul Bernardo, mladí manželé, které spojovala velká láska a perverzní sexuální praktiky, prosluli v Kanadě jako nejbrutálnější zabijáci moderní historie. Krátce po svatbě „naservírovala“ Karla novomanželovi svou třináctiletou sestru Tammy. Dívku omámenou léky jeden po druhém zneužili. Jejich hrátky se zvrhly a sestra zemřela. Následovala série únosů, sexuálních zneužití a bestiálních vražd nezletilých dívek. Policie neměla proti podezřelé dvojici žádné hmatatelné důkazy. Karla se nakonec rozhodla pro spolupráci s kanadskou justicí. Svědčila proti manželovi výměnou za mírnější trest. Pomohla tak vyšetření nejbestiálnějšího případu v severoamerické historii. Kontroverznost a brutalita snímku byla důvodem k pozastavení distribuce filmu a nejen v Kanadě se vedly obšírné diskuze o jeho vzniku. Karla Homolka, po otci Češka, opustila vězení loni v létě. Odborníci ji označili jako osobu s nesmírnou inteligencí a vysokou schopností manipulovat s lidmi. Za mřížemi se jí právě díky těmto vlastnostem podařilo vystudovat psychologii. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (123)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

POZOR, SPOILER. Snímek výstižně charakterizují komentáře kOCOURA nebo DaViD´a 82, tento námět by si rozhodně zasloužil invenčnější zpracování, než jaké předvedli Bender a spol. Jen si dovolím drobnou poznámku - v závěru snímku se dozvídáme, že titulní hrdinka si odseděla svých 12 let a v roce 2004 byla propuštěna na svobodu. Tolik dovětek filmu. Skutečná Karla Homolka byla v Kanadě vystavena neustálým (a dost pochopitelným) útokům ze strany veřejnosti i rodin Bernardových obětí a rozhodla se přestěhovat - světe div se - do vlasti svých předků, České republiky. Dnes tato dáma podle jedné verze údajně v klidu a pohodě žije v Berouně. Andrej Drbohlav v "Psychologii sériových vrahů" (Grada Publishing, 2013) zase uvádí, že po propuštění si změnila jméno na Leanne Tealeovou, výhodně se vdala, v roce 2007 se jí narodil syn a v současnosti studuje na univerzitě. Zdá se mi to, nebo jí spoluúčast na dvou vraždách a zabití vlastní sestry přišla docela lacino? ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Mne sa to páčilo a zarazil ma fakt, že sa jedná o skutočnú udalosť (a zároveň ma ako psychológa nesmierne zaujali postavy oboch hlavných predstaviteľov). Škoda preškoda, že príbeh nedostal do ruky zručnejší režisér, mal som pocit akoby Joel Bender miestami nevedel čo urobiť, tak "týpek zase mlátil Karlu na rôzne spôsoby". Laura Prepon mi prišla "uveriteľná" a ten profil na konci filmu korešpondoval s jej hereckým prejavom takmer dokonale. Prekvapil pre mňa neznámy Misha Collins, mohol by hrávať psychopatov častejšie:) Film mal svojou témou na to, aby sa stal z neho ďalší "Monster", bohužiaľ nevyšlo to vďaka slabšiemu scenáru a réžii. Ale aj tak v mojich očiach veľmi dobré a vcelku sugestívne. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

85% Po řemeslené stránce silně nadprůměrné dílko, předvším skvěle prostříhané s nekonvenčními úhly záběru. Erotické i násilné scény jsou natočené velmi působivě a vynalézavě, aby nebylo vidět to, co by "být vidět nemělo". S obsahem už je to poněkud horší, film působí jako jednostranná agitka za Karlu, ale i přesto mě vtáhnul a napjatě jsem ho sledoval až dokonce. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Co je to vlastně lidskost? Tak přesně tento pojem rozhodně neznala manželská dvojice Karla Homolka a Paul Bernardo, která se stala nechvalně proslulou po celém světě. Tento film se nám pokusil vykreslit a hlavně přibližně popsat cože to vlastně tihle dva měli na svědomí a proč se při vyslovení jejich jmen celé Kanadě zvedá žaludek ještě dnes. Celý film je vlastně zpověď Karly, která se svěřuje psychiatrovi, jenž má udělat konečný posudek na jehož základě se rozhodne zda bude puštěna z vězení ještě před uplynutím trestu, nebo bude dál hnít za mřížemi. Díky vzpomínkám vtáhne děj diváka na úplný začátek jejího morbidního vztahu, plného zvrácených sexuálních praktik, domácího násilí, velké lásky, ale především plný bolesti a utrpení jenž si musely prožít jejich oběti. Rozhodně zde nečekejte žádný happyend plný radostí a smíchu, ale krutou realitu, že i psychopati se můžou časem dostat na svobodu za dobré chování a ještě přitom vystudovat psychologii. Herecké výkony Laury Prepon, Mishi Collinse byli na velice průměrné úrovni a zrovna dvakrát se mi jejich vystupování nelíbilo. V některých scénách mi přišli doslova prkenní, ale to samé se dá říci i o zbytku hereckého obsazení. Asi nejvíc mě zklamal fakt, že film který nám měl ukázat brutalitu a sexuální násilí se tedy zrovna dvakrát neodvázal, jenže to by ho asi opravdu zakázali. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní a brutální? A kde? Spíš suchopárné a bez atmosféry se mdlými hereckými výkony. Jediné, co stálo za řeč, byl vyvinutý hrudník Laury Prepon, ale protože ho příliš neukazovala, vyniklo její omezené herectví. Collins pak byl naprosto příšerný. Tohle mě zklamalo. 30% ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Obyčajný priemerný film, akých idú v rámci Skutočných príbehov v TV desiatky. Jeho priemernosť sa týka ako spracovania, tak aj hereckých výkonov. Vzhľadom k tomu, že ide o sfilmovaný príbeh "najbrutálnejších zabijakov modernej kanadskej histórie", mohol režisér trochu viac pritlačiť na pilu a spraviť "unrated" verziu, lebo na to, že sa väčšinu filmu vraždí a znásilňuje je to natočené tak, že by to kľudne mohlo byť MP. Počas každej takejto scény si kamera všíma buď tvár Karly alebo Paula a preto sa niet čo diviť, že v divákovi to nič nezanechá. Proste pozriete a o pár minút na ten film úplne zabudnete. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Kontroverznost a brutalita snímku byla důvodem k pozastavení distribuce filmu a nejen v Kanadě se vedly obšírné diskuze o jeho vzniku. Scénář : Joel Bender, Manette Rosen a Michael D. Sellers. Kamera : Charles Mills. Hudba : Shawn K. Clement, Tim Jones. Hlavní role - Laura Prepon jako Karla Homolková. Karla Homolka, po otci Češka, opustila vězení loni v létě. Odborníci ji označili jako osobu s nesmírnou inteligencí a vysokou schopností manipulovat s lidmi. Ve vězení se jí právě díky těmto vlastnostem podařilo vystudovat psychologii. ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Karla je film, který je natočen tak nějak obyčejně, jakoby ideální do televizní tvorby. Sice je "zajímavý", ale zpracování je někde na pomezí a sahá tak maximálně k průměrnosti. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Laura Prepon v roli Karly Homolky je buď úplné herecké poleno, alebo je kľúčovým zámerom tvorcov skresliť skutočnosť. Žiadny originálny pohľad na skutočné udalosti sa však vo filme nekoná. Práve naopak, Karla Homolka v spornom podaní L. Prepon vyznieva ako poľutovaniahodná naivka, ktorá v ošiali lásky nekriticky plní všetky priania a príkazy svojho šialeného manžela Paula Bernarda. Patologický vzťah vyústi do brutálneho domáceho násilia, ktoré strieda vražedná mánia. Aj z kriminálnych činov vychádza Homolka ako úbohá týraná žena, ktorá okrem spoluúčasti na vraždách vôbec nemá na výber. O to prekvapivejšie je potom rozhodnutie väzenského psychiatra, ktorý zamietne možnosť predčasného prepustenia "chuderky" Karly z nápravného zariadenia. Rozhovor psychiatra a vrahyne, ktorý mal vytvárať rámec príbehu a umožniť prienik do chorej mysle známej kriminálničky, je len ďalší neprirodzený pokus tvorcov filmu, umelý ako PVC. Škoda premárnenej šance. ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

Zpackaný film. Film by rád šokoval o šokujících událostech, ale ve výsledkem je nudný, plochý, veskrze popisný film v němž zápletka vyšuměla do prázdna.. A co to sakra dělal ta kamera? Normálně si kamery fakt nevšimnu, ale neměl by být vidět rozdíl, mezi kamerou filmu a domácím videem? Nicméně, má kamarádka studující speciální pedagogiku, mi vysvětlila, jak je tento film z psychologického hlediska zajímavý a dávám jí za pravdu. Také se mi líbil šílený kukuč Mishy Collinse, který se sem tam objevil. ()

mustafa 

všechny recenze uživatele

Karla. Ten film nechce jen šokovat, nýbrž si hraje i na skutečné umělecké dílo. Až přílišná snaha o psychologii vyznívá nakonec až příliš nesourodě a amatérsky. Základ nefunkčnosti celého filmu vidím v naprosto nesourodé dvojici hlavních postav. Nemám nic proti násilí ve filmu, ovšem v tomto filmu působí právě násilné scény až příliš samoúčelně. Režisér se snaží z každé zachytit to nejbrutálněi. Klidně se přiznám, že některé scény ve mně vyvolávaly opravdu velké znepokojení a přišly mi zavrženíhodně a nechutné. Skryté násilí na mě působí stejně znepojkojivě, jako kdyby tam ty scény mučení a znásilňování byly (výsledek je stejný). Ovšem ty scény absolutně nepodpořily příběh, vůbec nezapadaly do celkového schématu. Ještě bych chtěl podotknout, že jiné násilné scény mi přivodili na rtech spíše úsměv (především když Paul Bernardo podvádí svou manželku v obývacím pokoji s jejich společnou kamarádkou). Proč? Dialogy, herecké výkony, celkové načasování a vyvrcholení scény byly zkrátka zoufalé a hodně trapné. Dále mi vadilo, že film je líčen především z Karlina pohledu a není absolutně objektivní. To je zřejmě čistě moje záležitost, ale ta neobjektivnost mě prostě hodně rozčílila. Z toho pramenila ta umělost celkového dojmu. Zřejmě každý divák bude mít po skončení pocit, že se to takhle stejně nemohlo udát a to je u autobiografického filmu celkem velký neodstatek. Bestie Karla je pro mě v každém směru hodně špatným filmem a doufám, že už ho nikdy neuvidím. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Velmi obtížné hodnotit tento snímek. Na jedné straně velmi silné téma, které přímo vybízí ke zfilmování a už jenom kvůli němu film stojí za vidění, ale samotné zpracování už je na tom o něco hůře. Né, že by to byl vyložený průšvih, určitá atmosféra zde funguje, scénář celkem věcně vyloží obsah problému a herci se taky poměrně snaží, ale přeci jenom čekal bych o něco více. Po čertech škoda, že se tak zajímavý námět nedostal do rukou nějakého áčkovějšího režiséra. Mohl z toho být mrazivý thriller ve stylu Základního instinktu, takhle to působí spíše jako lacině natočený dokument, který kdyby nepojednával o tak tragických událostech, nejspíš by se nedostal ani do kin. ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ve mně vzbuzuje přesně ty pocity, které má - pocity strachu a odporu k lidem jako Karla a Paul. Možná to není úplně nejlíp natočený film, ale mě to naproto dostalo. Kritiku příliš nechápu. Pamatuji si, že když jsem film viděla prvně v kině, tak jsem ho nemohla týden půstit z hlavy. 80% ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Popravdě taky moc nechápu, že se tento vyloženě televizní film dostal do kinosálů. Ideální na sobotní odpoledne u bedny, toť vše. Poměrně dost režijně nezvládnutá věc a herecky na tom taky mohla být líp. ()

balba 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem od tohoto filmu daleko víc.Hodně mě zklamal.Film byl zbytečně roztahaný , nudný a některé scény bych vypustila.Takže by mi zůstalo z filmu pouhých cca 25min.Ještě , že jsem na tento film nešla do kina byly by to zbytečně vyhozené peníze. ()

Reklama

Reklama