Reklama

Reklama

Ve stínu Padišaha

  • Německá říše Durch die Wüste
Německá říše, 1935, 88 min

Obsahy(1)

...podle slavného románu: "Pouští - po stopě zločinu". Nejsensačnější a nejpopulárnější dílo Karla Maye po prvé zfilmováno. Konečně první Karel-May-film, na který jste tak dlouho čekali! 60 000 000 lidí všech jazyků světa četlo toto dílo Karla Maye. Kara Ben Nemsi a jeho druh Hadži Halei Omar Vás překvapí tímto nejdobrodružnějším filmem. Exteriéry byly natáčeny dlouhé měsíce na původních místech v Egyptě a to v Port Saidu, v Assuanu, na oase Farafrah a Ogalle. Celých 7 000 000 Kč vyžádala si výroba tohoto filmu, který čsl. veřejnost překvapí. Tento film jest bohatým pramenem poučení o cizích zemích a národech, působí přes to, že jest to sensační film, mravně a výchovně, učí odvaze, mužnosti a humanitě. Hrají: ne tak zvané "hvězdy", nýbrž vybraní umělci: typy lidí-domorodců. Statisícové komparsy - Ohromná dosud nevídaná interiérní výprava. Premiéra v Bio Sokola v Kojetíně od neděle 20. září 1936, o 3. h. odp., 5 1/2 a 8 1/4 h. več. Odpoledne o 3. h. mládeži přístupno. [dobový reklamní štoček] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Je to hodně rozhárané. Některé scény vůbec nemají návaznost jinde chybí logika děje, prostě po této stránce je to děs. Ale koukal jsem protože pan May je můj oblíbenec a znám skoro všechno co napsal. Tohle je hodně zkrácené, ale díky i za to. Hádží Omar je tu perfektní. Dávám padesát, ale je to víceméně ovlivněno mým názorem na spisovatel jako takového a lidi, kteří měli odvahu natočit tento snímeček. 50 %  ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No vida tak jak jsem zjistil tak filmy s hrdinou Karou Ben Nemsím nevznikaly jen v období největšího filmového boomu Mayovek, ale už v dřívější době a tak jsem se pustil rovnou do téhle prastaré raritky. No a i když zase použiju to obligátní na svou dobu tak je fakt, že to nedopadlo úplně marně. Má to celkem jasnou dějovou linii na rok vzniku i celkem přehledně natočený a zvládnutý akční scény takže proč ne. Navíc u tohohle filmu se narozdíl od těch pozdějších i docela drželi knižní předlohy nebo teda aspoň tak to na mě působí. Jo a Halef a jeho vtipný prupovídky už jsou i tady. Takže samozřejmě nečekejte zázraky, ale ti co můžou tyhle pravěký kousky by si mohli přijít na své.60% ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkná raritka, první zvuková mayovka, ani jsem netušil, že se dochovala. No, Hollywood tenkrát tento druh dobrodružných příběhů uměl přec jen trošku lépe, leč není to vůbec špatný pokus o evropskou konkurenci na tomto poli. Nejhezčí jsou ty záběry z pouště, či z originálních (egyptských) lokalit, vypadají opavdu barvitě a autenticky (v čemž tvůrci přece jen ten Hollywood předstihli), kamera je někdy pěkně akční. Výprava ateliérových scén je sice bohatá, ale dialogy i herecké výkony jsou někdy již dnes úsměv vzbuzující, zasloužená smrt hlavního padoucha by si zasloužila trochu více dramatičnosti. Hlavní hrdina je, jak se mi zdá, účesem a vousem připodobněn přímo Karlu Mayovi. Upozorňuji však, že jako dávný vyznavač díla K. M. (tak dávný, že už jeho dílo ani nečtu, jen ho vzpomínám) nemohu být v tomto pádu ani trochu objektivním kritikem. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

S ohledem na rok vzniku je to docela dobrá dobrodružná podívaná s hrdiny, které později proslavili Lex Barker a Ralf Wolter. Fred Raupach svým vzezřením hodně připomíná autora předlohy, Karla Maye, což lze hodnotit kladně. Mnohé scény jsou i na dnešní dobu stále dobře koukatelné a celému počinu nelze upřít jistá atmosféra, na níž má velký podíl zdařilá volba exteriérů, ale i interiérů a kostýmů. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem tento film měl na disku pouze v originále bez titulků a vzhledem k tomu, že vládnu pouze několika frázemi z prvních dvou lekcí učebnice Sprechen Sie Deutsch, tak jsem si netroufal si to pustit. Nedávno se mi povedlo sehnat slovenské titulky a šlo se na věc. ____ První zfilmovaná mayovka Pouští je dobrodružná podívaná v hezký exteriérech s udatným Karou Ben Nemsim a komickým Haji Halefem. Jsou tu padouši, jak se patří, přestřelky, bitky, ale celkově to ve mě výraznější dojem nezanechalo. Některé pasáže hodně ukecané. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • V polovici septembra 1935 odišla osemnásťčlenná skupina filmárov do Káhiri. Odtiaľ potom vychádzala k rôznym lokalitám natáčania, ktoré sa nachádzali v okruhu 200 kilometrov. (Raccoon.city)
  • V scéne, keď zapálili arabskú plachetnicu, sa im tá odtrhla a s plameňmi šľahajúcimi vysoko k nebu odplávala po prúde Nílu. Zdesení Arabi stáli a volali na Alaha a odmietali akokoľvek pribehnúť na pomoc. Loď našťastie narazila na plytčinu a zhorela skôr, než napáchala vážnejšie škody. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama