Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti otce zůstane rodina Nicklebyů bez prostředků. Devatenáctiletý syn Nicholas Nickleby se s matkou a sestrou Kate vydává do Londýna, kde požádá o pomoc otcova bratra a investičního spekulanta Ralpha. Bezskrupulózní Ralph pošle Nicholase jako učitele do internátní školy, kde chlapcům vládnou krutou rukou bezcitný Wackford Squeers  a jeho žena. Nicholas najde přítele v chromém Smikeovi. Smike, který manželům Squeersovým posluhuje, neví, odkud do školy přišel. Jednou Smike ze školy uteče, ale Squeersovi ho najdou a potrestají bičováním. Nicholas se ho zastane a napadne Squeerse. Spolu se Smikem ze školy odejdou a hledají si práci. Cestou se setkají s principálem Vincentem Crummlesem, který je zaměstná jako herce. Zanedlouho Nicholas dostane dopis od Ralphova sluhy Newmana Noggse, že jeho sestře Kate hrozí nebezpečí. Nicholas se se Smikem rozjedou do Londýna. Strýc Ralph využívá Kate jako vějičku pro své investory, kteří jí dělají sexuální nabídky. Po příjezdu do Londýna si to Nicholas s Ralphem vyřídí, zřekne se ho a s matkou i Kate se odstěhují. Ralph chce Nicholase zničit. Nicholas získá práci u dobrosrdečných bratrů Cheerybleových, kteří vedou zprostředkovatelnu práce. Squeers se na popud Ralpha pokusí unést Smikea, ale Nicholas jim to překazí... (TV Prima)

(více)

Recenze (60)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Příběh s tradičními prvky Dickensových románů jako jsou ztracení rodiče, sirotci, nalezení rodiče (i sirotci), podivná dědictví, která dostihnou nakonec toho, koho mají a vůbec kde zlo je po zásluze potrestáno a dobro zvítězí. Tahle výtečná adaptace měla navíc velmi kvalitní obsazení v té nejskvělejší formě a byla radost se na to koukat. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Sice jsou všechny postavy i příběh neuvěřitelné šablonovité a nalinkované, ale film má určité kouzlo, atmosféru staré anglie, krásnou hudbu a příjemné herecké obsazení. Na chmurné odpoledně se bude hodit výborně. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kouzlo doby Olivera Twista a jistá dramatická část dodává tomuto filmu smysl a 3* jsou jen za celkový pohled na někdy až moc zjednodušenou kostru. PS: jako vystřižené z knížky :-) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"You see, I cannot save you... for I need saving, too. I propose we save ourselves together." Krásná starosvětská adaptace, která je zároveň asi tak dva milimetry určitým směrem od toho, aby se stala ikonickým, nebo alespoň kultovním, filmem new queer cinema. Oh my, kdyby ho tak režírovala Andrea Arnold. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z dosavadních setkání s adaptacemi románů Charlese Dickense vím, že Britové přistupují k jeho literárnímu odkazu s úctou, jaká přísluší národnímu klasikovi. Obvykle nešetří výpravou a minimálně do hlavních rolí angažují slavná jména. Přesně to jsou silné stránky Nicholase Nicklebyho. S tím ostatním je trochu potíž. Dickens svůj román psal ve 30. letech 19. století. Spadá sice do té lepší části dobové produkce, nešlo nicméně o nějaké novátorské dílo, dokonce i v rámci autorovy tvorby je to v nejlepším případě průměr. Prostý mravoučný příběh s tradiční sociální tématikou má výrazně černobílé charaktery a je předvídatelný až běda. První třetina disponuje určitým nadhledem, který obstarává především vypečená rodinka majitele venkovské školy. Druhou třetinu zachraňuje divadelní ansámbl, jenže s přibývajícími minutami nadhled mizí a film ovládne naivita a sentiment. V poslední třetině jsem se už při některých dialozích ošíval. Dnes máme holt vyšší vzdělanost a kultura prošla dlouhým vývojem, takže jsme zvyklí na komplikovanější charaktery a věrohodnější motivace. Možná to tentokrát chtělo být méně otrocky věrný duchu předlohy, i malý posun by byl ku prospěchu věci. Celkový dojem: 45 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Příjemné zpracování klasické hřejivé dickensovské pohádky, kde hodní jsou hodní a zlí jsou zlí, přičemž zlí jsou po zásluze potrestáni, ale ještě předtím si zpravidla uvědomí, že zlo je špatné a rozbrečí se. Pokud tyhle laskavé přeslazené příběhy a la Frank Capra nebo Jan Svěrák můžete (aspoň jednou za čas), tenhle si nenechte ujít. Herci jsou výborní, výprava taky a katarze z konečného vítězství dobra nad zlem tak intenzívní, jak jen může být. A Jamie Bell je tak neuvěřitelně roztomilej! ()

burina 

všechny recenze uživatele

Krásne a dojímavé. Tieto klasické príbehy z Anglicka, kde dobrí nakoniec k šťastiu prídu a zlí budú potrestaní, milujem. No a čo, že sú postavy šablónovité, tak to má byť! Jamie Bell zas presviedča o svojom talente. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nechápu, nechápu, nechápu... Nechápu zdejší hodnocení. Vždyť to bylo dokonalé! Už jen ta Anglie devatenáctého století ! Vše bylo takové správně zamaštěné, očouzené (tak jak se sluší na dobu čadících komínů, uhelného popílku a tubery) a to nemluvím o interiérech chudších vrstev, kde plísně a houby žily v symbióze na vlhkých zdech a odlupujících se tapetách... vždyť v Londýně té doby jste prý pokud jste ve dne chtěli přečíst název ulice museli u cedule přidržet nějaké světlo, takové bylo šero od kouře v ulicích. Mimochodem proto vstoupily do obliby cihly místo kamene, jednak kvůli ceně a také protože je nic neleptalo a fasády šly snadno mýt. No ak tomu všemu klasické postavičky Dickensovýh románů a musím přiznat, že i skvělý český dabing - to vše udělalo z filmu nevšední zážitek. Samozřejmě z filmu je jasně cítit románová předloha a divákovi znalému té doby se ten příběh nemusí zdát moc uvěřitelný. To, že někdo nezajištěný navíc s chromým přítelem narazí na někoho, kdo jen tak z dobré vůle zajistí jej i jeho celou rodinu, to se v Anglii devatenáctého století mohlo rovnat zázraku. Ale jak říkám, kniha je kniha. Hunnam mi tam jediný typově moc neseděl, připomínal mi tím kukučem Amádea - Toma Hulce. Ostatní byli super ať už tradičně skvělý Plummer či ti ostatní. Já si moc pošmákl, tahle koprodukce se podařila, Američané tam neměli potřebu cpát příslušníky žádné menšiny, takže to bylo celé skvělé a takové echt anglické jak to mám rád. Za mně je to tedy na výplatu 5 Liber týdně! * * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príbeh nie je síce z tých extra chytľavých, ale nebola to ani žiadna pohroma, nenudil som sa ani chvíľu. V podstate som si tento rozprávkový, naivný snímoček plný extrémne zlých ľudí na jednej strane a extrémne dobrých ľudí na strane druhej celkom užil. Páčila sa mi aj dobová atmosféra a kostýmy. A to som sa nezmienil, že sa tu zišiel snáď celý výkvet britského herectva. 70/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Taký kúzelný film, ba až rozprávka. A Hunnam tu bol ešte len taký holobriadok, apropo čo sa týka hercov ... dobrý výber. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Románová předloha od mistra vypravěče, výborné herecké obsazení, velice povedená vizuální stránka, krásná hudba ale přeci jen mi Nicholas Nickleby přišel průměrný až mdlý a na vině bude nejspíše už původní kniha, která nemá natolik zajímavý příběh aby dokázala diváka zaujmout. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Krásná hudba, precizní dobová výprava, ale bohužel příliš utahaný šablonovitý příběh. Popravdě jsem to chtěl po hodině a půl vypnout, nakonec jsem rád, že jsem vydržel, protože posledních 15 minut bylo skvělých. Kéž by se těch předchozích 100 minut tak nevleklo. Holt není rejža jako rejža... 60% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dickensův labyrint postaviček, z nichž některé jsou ďábelsky odporné a jiné andělsky hodné, natočili s pietou a ze začátku i s jistou hravostí, která v průběhu filmu mizela. Kvalitní televizní snímek malinko pokazí unáhlený konec, kdy se vše vysvětlí až zkratkovitě rychle (předpokládám, že v románu tomu dal Dickens větší prostor). /27. 12. 14./ ()

curunir 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu som sa dostal náhodným prepínaním TV keď sa mi zdalo, že nič lepšie sa inde nevysiela. Chvíľu som ho sledoval len jedným očkom, no postupne si ma svojím príbehom získaval stále viac. Sprvu na mňa Nicholas Nickleby pôsobil skôr ako nejaká televízna adaptácia od Hallmarku, čo bolo zrejme spôsobené tým, že nemá až tak opuletnú výpravu. To však až natoľko nevadí, pretože Dickensa je z toho cítiť na každom kroku a i keď mi námet nič nehovoril, autora som spoznal okamžite nakoľko film je veľmi citlivo spracovaný. Film je výborne herecky obsadení z čoho vzišli aj rovnako dobre výkony. Každý herec sa snaží hrať najlepšie ako vie, legenda Christopher Plummer je už iba čerešničkou na torte a napr. taký Jamie Bell len dokazuje, že raz z neho bude vážený herec. 3.6* ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Film těží hlavně z krásně zobrazené Dickensovi Anglie, plné špíny a podlosti, ale i vřelého srdce a štěstí. Příběh sice ničím extra nepřekvapí, je dost přímočarý a předvídatelný, ale i přes 2 hodinovou nálož se na něj dobře kouká. Co se hereckého obsazení týká, je to paráda. Od osvědčených es jako Plummer a Broadbent k mladíkům jako Hunnam, Bell a Hathaway. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Sirotci a dědictví aneb To horší z Dickense. 1) No nic moc to není, nedá se svítit. Nadšení po první půlhodině střídá rozmrzelá nuda půlhodiny druhé, aby pak nastoupily rozpaky ze stále spletitějšího přediva vztahů a z neuspokojivého rozuzlení nakonec. 2) Ploché lehce zkarikované herecky mdle pojaté postavy pomáhají dokreslit barvotiskový obrázek viktoriánské Anglie, aniž by překročily hranice dickensovských románových šablon. 3) Inu, weakness is tiring, but strenght is exhausting. 4) Poselství, snad spíše radu moderní době nese snad jen krátký dialog Ralpha Nicklebyho (zlý strýc) s komorníkem Newmanem Noggsem: Are you at home? Yes. To anybody? Yes. To the tax gatherer? No. ()

Reklama

Reklama