Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti otce zůstane rodina Nicklebyů bez prostředků. Devatenáctiletý syn Nicholas Nickleby se s matkou a sestrou Kate vydává do Londýna, kde požádá o pomoc otcova bratra a investičního spekulanta Ralpha. Bezskrupulózní Ralph pošle Nicholase jako učitele do internátní školy, kde chlapcům vládnou krutou rukou bezcitný Wackford Squeers  a jeho žena. Nicholas najde přítele v chromém Smikeovi. Smike, který manželům Squeersovým posluhuje, neví, odkud do školy přišel. Jednou Smike ze školy uteče, ale Squeersovi ho najdou a potrestají bičováním. Nicholas se ho zastane a napadne Squeerse. Spolu se Smikem ze školy odejdou a hledají si práci. Cestou se setkají s principálem Vincentem Crummlesem, který je zaměstná jako herce. Zanedlouho Nicholas dostane dopis od Ralphova sluhy Newmana Noggse, že jeho sestře Kate hrozí nebezpečí. Nicholas se se Smikem rozjedou do Londýna. Strýc Ralph využívá Kate jako vějičku pro své investory, kteří jí dělají sexuální nabídky. Po příjezdu do Londýna si to Nicholas s Ralphem vyřídí, zřekne se ho a s matkou i Kate se odstěhují. Ralph chce Nicholase zničit. Nicholas získá práci u dobrosrdečných bratrů Cheerybleových, kteří vedou zprostředkovatelnu práce. Squeers se na popud Ralpha pokusí unést Smikea, ale Nicholas jim to překazí... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Je znát, že románová předloha musela být do filmu značně zhuštěna, jelikož černobílé emocionální zvraty dopadaly okamžitě… a jelo se dál. Celá adaptace také působila divadelně a promluvy knižně. Avšak do morku kostí dobrotivým hrdinům v tradiční Dickensově romantické pohádce s krásným dobovým feelingem nešlo nepřát. ()

agathaa 

všechny recenze uživatele

Dobré herecké obsadenie. Fascinuje ma obzvlášť Romola Garai, ktorá je schopná zahrať snáď všetky žánre z rôznych období (Hriešny tanec 2, Pokánie,...). Je to taký milý film na nedeľné popoludnie. Pôvodne som chcela dať 5*, ale zostávam pri 4* - dokonale ma popudil fakt, že vo filme mihli kostýmy, čo tam nemali čo robiť. Kto to kedy videl, aby si slušné ženy v tej dobe obliekli šaty bez rukávov? ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Když starý Nickleby zemře, zůstane jeho rodina bez prostředků. Jediná možnost je navštívit bohatého strýčka v Londýně, který by jim mohl pomoci. A opravdu - zaopatří matku a dceru, a mladého Nicholase pošle pracovat jako učitele do venkovské školy. Školu ale vede zvrhlý Squeers, který se svoji ženou chlapce terorizuje a mučí, což Nicholas nemůže strávit. S jedním z týraných chlapců uteče zpět do Londýna, rozhodnut postarat se o matku a sestru sám. V Londýně zjišťuje, že záměry strýce nebyly až tak šlechetné ... Chtěl jsem napsat, že film jako by vypadl z pera Charlese Dickense - a teď koukám, původní knihu opravdu Charles Dickens napsal. Stejně jako známější Oliver Twist má film (kniha) mnoho předností (syrovost Londýna, drsné prostředí), ale zároveň jeden velký problém - u Olivera Twista mě to ani tolik nepřišlo, ale tady mě to úplně bilo do očí. V Dickensově světě, jsou všichni buď hodní, nebo zlí - nic mezi tím. Prostě každý je buď absolutně dobrý (až komicky zde vyčnívají bratři zachránci) nebo absolutně zlý (strýc Nickleby nebo Squeers). Ale když na tuto Dickensovu hru přistoupíte, tak určitě nebudete filmem zklamáni, i když dle mého mínění je Oliver Twist trochu lepší. Ještě musím pochválit báječnou hudbu Rachel Portman, která přesně k tomuto typu filmu zapadá ... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Sirotci a dědictví aneb To horší z Dickense. 1) No nic moc to není, nedá se svítit. Nadšení po první půlhodině střídá rozmrzelá nuda půlhodiny druhé, aby pak nastoupily rozpaky ze stále spletitějšího přediva vztahů a z neuspokojivého rozuzlení nakonec. 2) Ploché lehce zkarikované herecky mdle pojaté postavy pomáhají dokreslit barvotiskový obrázek viktoriánské Anglie, aniž by překročily hranice dickensovských románových šablon. 3) Inu, weakness is tiring, but strenght is exhausting. 4) Poselství, snad spíše radu moderní době nese snad jen krátký dialog Ralpha Nicklebyho (zlý strýc) s komorníkem Newmanem Noggsem: Are you at home? Yes. To anybody? Yes. To the tax gatherer? No. ()

Elerrina 

všechny recenze uživatele

Vynikající dickensovská adaptace a zároveň tradiční romantický příběh o mladém hrdinovi, který čelí překážkám a zlu. Příběh v tak dokonale čistě klasickém podání, že mu například současné české jakobypohádky nejsou hodny ani utřít boty. Takže tu máme charakterního, soucitného a dokonce i pohledného mladíka, zlého a manipulativního strýce a jeho všehoschopné přátele, ne jednu, ale hned dvě krásky v nesnázích (sestra a milá hlavního hrdiny), a v neposlední řadě lítost vzbuzujícího sirotka a jeho trýznitele, zbytek pak jsou různé bizardní a typicky dickensovské postavičky. Největší devizou této adaptace a důvodem, proč ji vidět, jsou bezpochyby herecké výkony. O doslova zkřiveném sirotkovi Jamieho Bella tu básní skoro všichni, ale bez opravdu sympaticky působícího Hunnama a správně ztvárněných zlounů, které si s chutí střihli Plummer a Fox, by to také nefungovalo. Osobně mě ale nejvíc zaujal Jim Broadbent, který jako ředitel děsivé venkovské školy Squeers fascinujícím způsobem mixuje krutost a omezenost s groteskní směšností. K dokonalosti tomu celému chybí jen lepší vizuál (většina lokací, ale i práce s kamerou jsou bohužel nenápadité) a trochu lépe vystavěná koncovka. Ta sice přináší tu správnou katarzi, není ale moc uvěřitelná. Tahle chyba se bohužel ovšem táhne už z románu, který je prostě ve své druhé polovině trochu odbytý. ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama