Reklama

Reklama

Točité schodiště

  • Velká Británie The Spiral Staircase (více)

Obsahy(1)

Remake stejnojmenného filmu Roberta Siodmaka z roku 1946... Během posledního roku bylo zavražděno již pět mladých dívek. Měly jedno společné - nějaké tělesné postižení. Další na řadě je němá Helen (Bisset)... Je noc. Děj nás zavede do rozlehlého starého domu na samotě. V něm žije osm obyvatel - mezi nimi Helen. Vrah cítí šanci a už brzy ukáže svoji pravou tvář... (5150)

(více)

Recenze (12)

Shit 

všechny recenze uživatele

Typickej starej thriller kterej havně sází na atmosféru velkýho starýho domu, bouřky a hereckýho zastoupení, což dokáže zabodovat skoro vždycky a tohle neni rozhodně žádná výjimka. Bissetová je ve svý roli fakt skvělá a atmosféra výborná, i když bych uvítal trošku rychlejší rojezd. Jinak se bohužel ale dějově jedná o dost známou záležitost a rádoby nečekaný zvraty jsou příšerně okoukaný a zastaralý, což je teda daný tim rokem vzniku, ale stejně to nepůsobí zrovna věrohodně ()

choze 

všechny recenze uživatele

Bouřlivá noc, rozlehlé sídlo na samotě, v něm krásná bezmocná žena a okolo se potuluje tajemný vrah... no, znáte to. TOČITÉ SCHODIŠTĚ je po Siodmakově snímku z roku 1946 druhým filmem na motivy novely Some must watch od Ethel Liny White (v roce 2000 vznikl ještě televizák). První film jsem neviděl, ale tento druhý je velmi, velmi slabý. Děj se hrozně vleče, snaha o vytváření napětí pomocí neustálých detailů oka vraha je k smíchu a flashbacky hlavní hrdinky o ničem. Melodramatická televizní nuda. Jedna hvězdička za vždy prudce okouzlující Jacqueline Bisset. Mimochodem Peter Collinson natočil rok předtím adaptaci jiné podobné detektivky /thrilleru a sice Deseti malých černoušků od Agathy Christie. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Naprosto věrná a zbytečná kopie originálu. Bez jediného nového nápadu. Navíc ve všech ohledech horší. Pokud jste však neviděli originál z roku 46, tak si můžete nějakou tu hvězdičku k mému hodnocení přidat. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,HĽADAL SOM ŤA." ,,V PRÁZDNEJ UNIFORME?" __ Pôvodný, priemerne hodnotený film z roku 1946 som nevidel, no po pozretí tohoto remaku ani netúžim. A ani by som nepovedal, že film dostatočne nevyužil svoj potenciál, skôr je zlý od základov. Pozrel som si ho predovšetkým kvôli Plummerovi, žiaľ táto ikona a môj obľúbenec tu podáva podradný výkon, možno aj najhorší z celého filmu, pritom záporné postavy mu idú. To ale nie je všetko. Ten film je skrátka nudný, hrá tam len zopár hercov, no aj tak ich je priveľa a logika dostáva jednu podpásovku za druhou (a to nielen v samotnom závere ako spomína užívateľ ,,Laurent"). Na Bisset sa celkom dobre pozerá (možno aj vďaka tomu, že nehovorí), atmosféra a hudba ostali niekde na polceste, film som si pustil v noci počas búrky tajne dúfajúc, že to všetkému len dopomôže, no ono nič. Tak uznajte potom. (68. hodnotenie, 9. komentár k filmu) ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

V konkurenci jiných nočních pořadů, byl tento snímek nejlepší volba. Nicméně námět snímku patřil k lacinějším a scénář to bohužel příliš nevylepšil. Zaprvé mi přišlo, že všichni s Helen jednají jako s hadrem na smetáku. (Udělej tohle, udělej tamto...) To by se možná s notnou dávkou fantazie dalo nějak vysvětlit. Neomluvitelné je však Stevenovo nepřirozené chování v závěru, což bylo takhle napsáno pouze proto, aby si to celé divák více "užil". To, co mě však dostalo úplně nejvíc, bylo, že Helen byla v závěrečné scéně zcela nepochopitelně poslána k telefonu. Tím tomu tvůrci nasadili královskou korunu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Typicka starinka - zatuchlina z toho citit na kilometre, zub casu sa tuna neskutocne podpisal. Vedel som, ze ked som sa zaregistroval na csfd, ze objavim film,y, ktore boli dobre mozno tak v case natocenia. S odstupom X rokov a najma desatroci uz iede o zatuchliny a zubom casu hodne ohlodane snimky : 30 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Docela pech , když je někdo němý a chce ho někdo zavraždit, jak si asi zavolat o pomoc? Moc mě to nebralo tu atmosféru už to prostě nemá, dnes je ta doba jiná a ty film působý dost naivně. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Najprv som videl pôvodny (americký) film a tento novší sa na pôvodne spracovanie nechytá hlavne atmosférou, ale i spracovaním. Už aj to, že je zasadený do súčasnosti. Chýba väčšie napätie i tajomno, aj keď o vraždy nie je núdza. Herecky skôr priemer, Bissetová to uhrá aspoň svojou peknou nevinnou tváričkou, ale Plummer, hoci je to dobrý herec, sa na postavu príliš nehodí. Ak by som nevidel pôvodny (určite kvalitnejší) film, asi by som bol s týmto trilerom spokojnejší. Takto je to lepší priemer. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Zamyšlená blondýnka, modré oko, černá rukavice. Kombinace nevěštící nic dobrého. Zvláště když se ukáže, že blondýnka je slepá. Hrdinka je pak po přestálém šoku někdy v minulosti němá. Postupně pochopitelně vše začne vyplouvat na povrch. Stejně jako to, kdo zastřelil blondýnku. Bissetové to ovšem v usedlých šatech nijak zvlášť nesluší. Vypadá to, že vrah si vybírá oběti nějakým způsobem handicapované. Bože, ty krásné americké domečky pro panenky, ten mít jako holčička… Docela mladý Plummer s výstižným hlasem Jiřího Štěpničky. „Mnohá dobrá sekretářka se provdá za svého šéfa. Ale žádný dobrý šéf si nevezme svoji sekretářku.“ „Ale to jsem napsal, ještě než jsi přišla ty.“ Výstižné a platné, není-liž pravda? Ve 38. minutě jsem začala tušit, kdo bude další obětí a kdo je pachatelem. Ještě jedno výstižné rčení: “Budete spolu šťastni. Tak jako my tři. Já, ona a láhev.“ Točité schodiště bylo vážně nádherné, ovšem myslím schody, nikoli film. Pokud jen trochu čtete Ahathu, Francise či soudce Ti, jako detektivku jste si to mohli užít. Jinak to žádný hlubší dojem nenechalo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Provazce deště bičují noční krajinu, zatímco v dáli se občas zlověstně zableskne. Nic netušící němou hrdinku pozoruje oko všehoschopného vraha, zatímco plamen osvětluje její tvář a odhaluje děsivé trauma z minulosti. Pokud máte pocit, že jsem Vám právě popsal veškerý kýč, brak a klišé starého thrileru, nepletete se. Tím to navíc začne být až ke konci, předtím postavičky jak z telenovely řeší svá rodinná pouta. Jinak řečeno i přes herce a 30letý rozdíl je to stejná melodramatická a nudná slátanina jako originál. Abych nekřivdil tak vraha jsem netipl a finální naháněčka s ním byla fajn, ale víc jak 2* to není. ()

Zeek 

všechny recenze uživatele

Tehle film jsem jako malej kluk hrozně žral a pamatuju si, že me na to rodiče nechtěli nechat dívat. No, když jsem to viděl nedávno, tak jsem se jen pousmál a musím to celé přehodnotit a snížit hodnocení. Ačkoliv atmosféra filmu není špatná, velký dům, všude tma, venku bouřka, aji jsem se jako malej bál. I když je plný chyb, tak pro mě tenhle film bude vždy vzpomínkou na dětství a jako na jeden z prvních hororů, který jsem viděl. Beru v potaz, že je to z roku 1975. Moje hodnocení: 60% ()

Teardown 

všechny recenze uživatele

Vrah handycapovaných žen stále utíka spravedlnosti a jeho konto už zdobí číslo pět. Další potencionální obětí může být i Helen. Němá žena, žijící ve velkém domě, ještě s několika obyvateli a která ještě netuší, jeké nebezpečí na ni vlastně čeká. Fádní thriller, snažíc se využít temných zákoutí velkého domu za bouřlivé noci, což po celou dobu trvání ne a ne prosadit. Hororových pasáží zde divák najde opravdu minimum a napětí jakbysmet. On totiž sebemenší náznak hnedle vyšumí do neznáma a víčka neúprosně klesají a klesají... ()

Reklama

Reklama