Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý idealistický učitel Richard Dadier (Glenn Ford) přichází přímo z university a přijímá místo na poněkud "neelitní" odborné škole. Když se hned první den setká málem s pokusem o "znásilnění" a tvrdě zakročí, nevytvoří si zrovna nejlepší výchozí pozici... (Pohrobek)

Recenze (36)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Film, co odstartoval éru rock'n'rollu? Záslužná věc, ale naštěstí to není všechno. Džungle před tabulí se dívá (na padesátá léta) nebývale drsným způsobem na problematiku věčného boje žáků s učiteli a i dneska je to docela síla. Klidně bych to promítal ve školách, třeba by někteří současní delikventi prohlédli... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film, který se nebál citlivé problematiky rasismu a kriminality mládeže na amerických školách a svého času vzbudil oprávněně kontroverzní odezvu. Hitem se však každopádně stal "Rock around the clock" Billa Haleyho. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Středoškolský učitel Richard Dadier čelí třídě nezvladatelných žáků na novém působišti i stagnujícímu systému, který ho nenaučil, jak si s nimi poradit. Upřímně, čekal jsem od filmu trochu ostřejší hrany. Román Evana Huntera se mi jeví jako mnohem zdařilejší ve snaze diagnostikovat příčiny problémovosti žáků a kromě lamentací taky naznačit možná řešení v individuálním přístupu k nim. Film si IMHO velice dobře poradil s nezbytnou redukcí situací z knihy a není její bezkrevnou ilustrací. Za to palec nahoru. Ovšem v charakterizaci postav zůstává předloze hodně dlužen - násilnická mládež působí leckdy skoro jako organizovaná homogenní skupina. To, že je každý žák pokřivený nějak jinak a z jiných důvodů, film příliš nerozvádí. Proto i Sidney Poitier v roli Millera (Dadierova hlavního protivníka) trochu splývá s davem svých spolužáků a z filmu není tak jasné, proč si právě jeho Dadier vybral jako kandidáta na možné polepšení a stržení ostatních. Glenn Ford v hlavní roli navíc budí dojem běžného, trochu tupého Američana, který poslušně roní slzy při poslechu státní hymny, protože mu řekli, že je to správné, ale jen zřídka projeví schopnost samostatného úsudku, kterou tolik vštěpuje svým svěřencům. V jedné scéně třeba postupně ukáže prstem na každého ze svých kolegů a vyčiní jim za laxní přístup k pedagogice, ale sám nenabídne žádnou účinnou alternativní cestu. Někteří z jeho žáků působí duševně zralejším dojmem než on. V těchto ohledech je kniha a zejména její hrdina přesvědčivější a film nepříjemně často stahuje k průměru právě nevhodně zvolený protagonista. Ale i když je film výsledkem kompromisů, na rok 1955 je i v této podobě značně progresivní a Džungle před tabulí zůstává v mých očích věrohodnější než třeba o 12 let mladší zromantizovaná báchorka Panu učiteli s láskou. 70% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nad ideologickou stránkou se budu muset ještě proklatě zamyslet, protože je to trochu jako jízda na horské dráze, ale po filmařské stránce je to dneska... inu už hodně zastaralé. Cítím se z toho podobně zklamaná, jako když jsem poprvé viděla Rebela bez příčiny. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Film jsem si pustil hned po dočtení vynikající knihy a i když je knize věrný, přišel mi rutinní a zajímavý jen použitím hudby, kdy dramatické situace doprovázejí dobové hity v čele s rokenrolovou hymnou "Rock around the clock". Mladý Sidney Poitier zaválel a později přestoupil na opačnou stranu barikády v podobném snímku PANU UČITELI S LÁSKOU. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tento film nebyl natočen barevně, ačkoliv třeba Rebelovi bez příčiny z téhož roku se té výsady dostalo. Protože ačkoliv Rebel obsahuje množství zajímavých myšlenek, které jsou dodnes aktuální, jako celek neskutečně zastaral. To ale není případ Džungle před tabulí. Na tomto filmu se jeho stáří neodrazilo, neztratil nic ze své působivosti. Jako důkaz stačí uvést například francouzský snímek Mezi zdmi, který zpracoval stejné téma s odstupem 50 let a jeho dějová linie a celková struktura je téměř totožná. Námět filmu pochopitelně není nijak originální, ostatně problémy spojené se školní výukou existují od doby vzniku prvních škol. Ale zpracováno je to bravurně. Bez přebujelého optimismu děl jako Příběh Rona Clarka. Jinak tohle je také ve všech směrech ten nejklasičtější Hollywood, co si umím představit. Celý film byl natočen v kulisách, osvětlení je neustále naprosto precizní, příběh je vystavěn jako podle učebnice. Nic z toho nevadí, protože režisér si s příběhem plným klišé poradil a výsledek obecenstvo okamžitě vtáhne. ___ A to jsem si myslel, že půjde o komedii ze života středoškoláků. Úvodní titulky, pod kterými zní Rock Around The Clock, tomu docela napovídaly. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Přepis stejnojmenného románu Evana Huntera (Eda McBaina) z roku 1954 může být i dnes zajímavý z více důvodů. Například výrazně polarizovaným problémem ve státním školství v době nastupující rokenrolové mládeže (v titulcích zaznívá klasika Rock Around the Clock) nebo otázky uplatnění válečných veteránů, dále tu máme mladého Sidneye Poitiera atd. Celkový zážitek pak rámuje dobová estetika a přístup k životu. Ve vedlejší lince je zobrazena situace těhotné manželky, která se velmi špatně vyrovnává s anonymy a se žárlivostí a přesto by byla ochotna pro lepší zítřky obětovat i druhé dítě. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Zrejme málo kto tuší o hereckom paradoxe "Sidney-a Poitier-a", ktorý stvárnil hlavnú postavu vo filme: "Panu učiteli s láskou", pričom 12 rokov predtým, si v snímku s totožnou tématikou, zahral problémového žiaka. Tým počinom bola práve "Džungle před tabulí", ktorá rovnako ako prvo menovaný film, spĺňa všetky predpoklady pre plnohodnotný zážitok. Vážna téma, ktorá sužuje lavice tried aj v dnešnej dobe (hádam nie v tak extrémnej podobe ako tu), je neustále predmetom debát. Výchova padá nie len na ramená rodičov, ale aj učiteľov, ktorí môžu byť tvárou tvár 35 žiakom viac bezradný, ako si ktokoľvek môže pripustiť. Pri všetkej úcte, v dnešnej dobe, absolútne nevďačná práca. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Parádne kino. Drsnejšia verzia Pánu učiteľovi s láskou, kde bol Poitier na tej "druhej strane" . Skvelé postavy, vynikajúci herci, rýchlo odsýpajúci dej. Veľmi sa mi to páčilo. Akurát zo začiatku sa mi to zdalo prepálené, pokiaľ som si neuvedomil, že v amerike sa decká navzájom občas aj strieľajú. 9/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ve filmu Panu učiteli s láskou si Sidney Poitier střihl hlavní roli a vyzkoušel si stejný post, jaký měl v tomto snímku Glenn Ford, tedy kantora nepřizpůsobivé třídy. Džungle před tabulí je opravdu zdařilý snímek, který má atmosféru, je napínavý, má spád, dobré dílčí zápletky a nestačí tak diváka nudit. Glenn Ford a Sidney Poitier zde ztvárnili sympatickou dvojici a ačkoliv každý z nich stojí na opačné straně barikády, diváckou přízeň si získají oba. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Film se poměrně věrně drží knižní předlohy - což není vůbec na škodu. Glenn Ford jakoby se pro roli na první pohled naivního učitele, který se při představě, že by podvedl svoji ženu téměř křižuje, narodil. Vic Morrow je jako hlavní "záporák" absolutně skvělý! V půlce filmu jsem ho doopravdy začala nesnášet. Jen co se týče Sidneyho Poitiera čekala jsem asi víc - jeho stále stejný upřený pohled Mirka Dušína člověka poměrně brzy omrzí. Pokud máte rádi klasicky americké filmy o tom, jak se z těch nejhorších vyvrhelů stanou hodní hoši, kteří si uvědomí, jak je vzdělání důležité - tohle je podívaná přesně pro vás! ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Výborné drama ze školního prostřední s charismatickým G. Fordem, které zdobí hlavně kriminalita a rasismus mezi studenty. Potěšila mě originalita tohoto tématu, kdy se učitel nesnaží problémové studenty zaujmout, něčím co je donutí se nad sebou zamyslet, např. hudbou nebo nějakou tvůrčí ptákovinou, tak jak se to objevilo o desítky let později v podobných filmech. Originální, drsné, chytré...drama jak má být a můj velký oblíbenec Sidney Poitier také nezklamal. 80% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ani všechny westerny, ve kterých se Glenn Ford musel tváří v tvář postavit padouchovi, ani zkušenost válečného veterána, kterou má v tomhle filmu, ho nedokážou připravit na to, čemu musí čelit - třídě násilnických mladíků, kteří jsou přesvědčeni, že jejich budoucnost je daná. Učitel navíc nesmí nosit žádnou zbraň. Musí sám přijít na to, co na tuhle partu sígrů sedí. Musí jim dokázat, že mají na víc, než si myslí a hlavně je musí přesvědčit, že má o ně skutečný zájem. ___ I přes stařičkou dobu vzniku poměrně dost drsný film, ale přesto nabízející naději. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Sice jde o smyšlený příběh ze života, ale je na něm tolik pravdivého, až leckoho trochu zamrazí. Sám si ještě pamatuju své školní léta a přestože jsem už přes patnáct let pryč, dodnes na mě někteří učitelé zrovna v dobrém nevzpomínají. I já byl pěkný parchant, ale že bych se za to styděl…ale to sem nepatří…Každopádně jsem si tento starý kousek docela užil. Už jsem pár filmů ze školního prostředí viděl, ale tyhle dramata mě zrovna dvakrát nelákají. Nicméně musím uznat, že tento příběh je docela slušně zpracován, i když bych ocenil rychlejší tempo. Co se hereckých výkonů týká, tak ty byli na velice solidní úrovni (Glenn Ford byl vždy zárukou kvality, Sidney Poitier se pomalu rozehříval a jeho sláva šla po tomto filmu rychle nahoru, no a Vic Morrow coby záporák neměl chybu. 70% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mam rad filmy o uciteloch zo skolskeho prostredia a tento ma dvojnasobne prekvapil svojou drsnostou. Ci uz tym, coho vsetkeho boli schopní ti mladi parchanti, tak aj tym ako otvorene to je vzhladom na dobu vzniku filmu zobrazene. Vzhladom na ucast Sidneyho Poitiera v ulohe jedneho z nezvladatelnych studentov mi prislo trochu komicke pomyslenie na to ako zle by dopadla jeho slavna postava ucitela z legendarneho a trochu naivne natoceneho filmu To Sir, with Love. Blackboard Jungle maju k romantickej naivite daleko. Dokonca aj spôsob akym konecne ucitel zaujme svojich studentov je jeden z tych realistickejsich. Z hercov si samozrejme zasluzi pochvalu Glenn Ford, ktory neskutocne exceluje. Takisto pre mna väcsinou neznámi predstavitelia studentov, ktori su dokonale typovo vybraní. Medzi nimi ma neskutocne potesil mladucky debutujuci Jamie Farr uvedeny este pod svojim rodnym menom. Rozhodne tento film odporucam kazdemu, kto ma rad filmy o charizmatickych uciteloch a ich nezvladatelnych studentoch. 8/10. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Potom, čo som videl viacero filmov s podobnou tématikou, sa mi táto klasika nezdala ničím výnimočná. Verím tomu, že v dobe svojho vzniku mohla vyvolať u ľudí dosť silné emócie, no v dnešnej dobe by sa dala považovať väčšina študentov z tohto filmu za úplne normálnych žiakov. O inej dobe svedčí aj to, že najhoršie slovo, ktoré si žiak dovolil povedať v triede je stinky, miesto ktorého by do tej vety oveľa lepšie pasovalo fucking. Vpodstate tu hlavný hrdina s ničím neprišiel, čo by malo zmeniť nevychovaných výrastkov na slušných žiakov, žiadna reč, ktorou by im vstúpil do svedomia, možno stačilo len pustiť animák o Jackovi a fazuli... :-) Navyše aj bitky sú také hrané, až bolia oči, no to asi nie je chyba filmu, ale točenia filmov v tej dobe. Proste na **** to nie je. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímku se dá asi celkem snadno vytknout, že může být ve finálním vyznění celkem naivní, ale přece jen je zde ukázána pořádně drsná stránka školství, která mrazí, a to i po letech. Snímek není vyloženě explicitní, ale i to, co zde vidíme, je dostačující. Glenn Ford je skvělý, ale nejinak jsou na tom i jeho mladí kolegové v čele se Sidneym Poitierem a Vicem Morrowem, který je skutečně odporný. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V posledním roce jsem viděl více než desítku filmů o škole, tj. o učitelích a žácích, snad z celého světa. Téměř všechny byly bezvýhradně dobré. Špatný nebyl ani tento film, i když byl v jejich rámci nejidealističtějí, nejnaivnější a nejméně uvěřitelný. Stačí jednoho dva potenciálně dobré vyzvednout a a jednoho dva potenciálně špatné zavrhnout a učitel a žáci jsou jedna ruka? Film nám ukázal tu první část - než k tomu došlo. Jak bude vypadat ta druhá část? Děti budou sedět ze založenýma rukama za zády (jak jsme museli i my) a nábožně naslouchat? Učiteli už nebudou říkat "daddy-o" ale pane (případně soudruhu, jako my) učiteli? Většina z nich se stane úředníky, dispečery a podnikateli, nebo také učiteli? Ale to nejsou jediné otázky! Pouliční gang se dostal do jedné třídy nebo v té třídě teprve vznikl? Utrpení (učitele) usmiřuje nebo naopak rozněcuje nenávist? Jsou ostatní učitelé (po letech těžkých zkušeností) schopni a ochotni se po první nadějné akci změnit z cyniků na optimisty? Zkrátka, na mírovou kooperaci žáků a učitelů, s cílem zkvalitnění vzdělávacího procesu a upevňování morálního charakteru, prostě nevěřím. Pozn: Oskarova kritika učitele (Dadier) a žáka (Miller) je případná a pádná, včetně reflexe kniha / film. ()

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama