Reklama

Reklama

Polní lilie

  • USA Lilies of the Field (více)
Trailer

Pan Smith se toulá světem a bydlí ve svém autě. Jednoho dne se zastaví na doplnění vody u chaloupky, v níž žije žije pět jeptišek. Jejich představená Marie bere Smitha jako vyslyšení svých modliteb a proti jeho vůli ho zapřahá do práce. Nejprve do opravy domu, poté do stavby nové kaple. Co dokáže víra Marie a poslušnost jednoho muže? (KrestanFilms)

(více)

Recenze (35)

Houdini

všechny recenze uživatele

NFR 2020, Oscar 1 : Herec HR - Sidney Poitier + 4 nominace: Nejlepší film, Herečka VR - Lilia Skala, Kamera ČB, Scénář - A . . . . . . . . Zlatý Medvěd - výběr ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $240,000║ Sidney Poitier je výborný, v úlohe dominuje, mníšky pri ňom zanikajú, troška hútnejší príbeh by to chcelo. /60%/ ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tady čtu, že to je Drama / Komedie. Moc teda nechápu, co bylo v tomto filmu dramatickýho. Hodnej černoch se z nějakýho nepochopitelnýho důvodu nechá překecat k tomu, že zadarmo postaví kapli uprostřed nějaký pustiny, kde žije 5 jeptišek a někde poblíž se ještě vyskytuje pár mexičanů. A jestli je nejvtipnější věcí na celym filmu to, že černochovi řikaj "Herr Schmidt", tak je to spíš k pláči. Ale ve chvíli, kdy všichni s úsměvem přiložej ruku k dílu a ona jim ta stavba tak pěkně roste, jsem se teda smál taky, protože mi to připomínalo nějaký budovatelský ptákoviny, co se tady točily v 50. letech. Jenom tady se holt stavěly obytný domy, nemocnice, školy nebo obchody a v USA kostel. Když si k tomu ještě přidáte, že celou dobu posloucháte nějaký náboženský písničky, modlení a různý kecy o bohu, tak je dílo dokonáno. Pochvalu si zaslouží snad akorát Sidney Poitier, kterej to zahrál celkem přesvědčivě. Tahle náboženská sračka tak vstoupí do dějin pouze tim, že to byl první film, na kterej jsem se podíval na nový televizi, kterou jsem včera dostal k vánocům. Vidět to na starý televizi, tak to možná ani nedokoukám. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Na sympatické výkony Sidneyho Poitiera a len pár filmov, ktorými mi umožnol pozrieť si jeho herecké nadanie budem vždy rád spomínať a tento nanajvýš príjemný a usmievavý príbeh k nim bude navždy patriť. Oscarové hodnotenia hovoria o všetkom, snáď sa len pristavím o absolútnej a nechápavej ignorácii našich distribútorov. Úsmevná atmosféra filmu mi priniesla aj v zime strašne hrejivý pocit, trošku by som ju prirovnal k 'Driving Miss Daisy'. Krásny príklad z ničoho nakrútiť oscarovú lahôdku. 90%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Mily film so sympatickym Sidneym Poitierom. Pacila sa mi hlavne pevna vola a istota prisnej Matky Marie, ze prave Homer Smith, ktoreho tak radi prezyvali Schmidt je ten spravny clovek na postavenie kostola a pritom on len tadial prechadzal autom. Film, ktory ma celkom pobavil, obcas som sa i zasmial, ale staci mi na jedno pozretie, preto 3 hviezdicky. Pre zaujimavost Matku Máriu dabovala Libuše Švormová, ktora dabovala i ANGELIKU, MARKIZU ANJELOV (1964). V zavarecnych titulkoch ma prekvapil hudobny doprovod skveleho Jerryho Goldsmitha, ktory pocas svojej celej kariery zlozil hudbu az pre 241 filmov a serialov. Napriklad: Votrelec (1979), Poltergeist (1982), Rambo: Prva krv (1982), Zakladny instinkt (1992) alebo aj Mumia (1999)... 20.12.2008 _____ Sidney Poitier - (Homer Smith) +++ Lilia Skala - (Matka Maria) +++ Lisa Mann - (Sestra Gertrude) +++ Isa Crino - (Sestra Agnes) +++ Francesca Jarvis - (Sestra Albertine) +++ Pamela Branch - (Sestra Elizabeth) +++ Stanley Adams - (Juan) +++ Dan Frazer - (Otec Murphy) +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Slušný a úsměvný příběh o sympatickém Homeru Smithovi, jenž se dostane do prostředí německých katolických sester, pro které začne nakonec pracovat jako stavitel jejich kaple. Sidney Poitier je výborný herec, takže každá scéna, v níž se objevil, stála opravdu za vidění. Nakonec Oscar, kterého získal, to jen potvrzuje. Ještě teď mi v hlavě zní "éé-jmen...éé-jmen...éé-jmen...See the little baby...éé-jmen...éé-jmen...éé-jmen...". 4* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Myšlienka snímku je hrejivá a veľmi pozitívna. Je to o prekonávaní predsudkov (a to nielen tých rasových) a hľadaní cesty samého k sebe a tých pravých hodnôt v živote. Dobrých ľudí nezastaví ani jazyková bariéra. Je pravda, že príbeh ako taký ma moc neoslnil, no je to skvelo zahraté a vynikajúco zrežírované. Lepší priemer. 65/100 ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Velmi povznášející anekdota o německých katolických řeholnicích a černošském baptistovi kdesi na pustém americkém Západě. V hlavní roli Boží prozřetelnost. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mladý, vysoký a pohľadný černoch prichádza na faru s piatimi jeptiškami a z filmu sa nevyklube porno! Namiesto toho sa tu riešia "omnoho menej zaujímavé klasické filmové otázky", ako pokora, súdržnosť a domov. Mňa film ale hlavne ubezpečil v tom, že ženské sú všade rovnako vychcané a dosiahnu vždy svoj cieľ. A môžu byť aj zababušené od hlavy po päty v hábite. Popravde ma film chytil až v momente, keď sa k Homerovi pridajú aj domorodci, vtedy Ľalie poľné dostali skutočný spád. Pomerne netradičný, odľahčenejší film s niekoľkými životnými múdrami, ktoré nám našťastie nikto nasilu nebúcha o hlavu a s mega sympatickým Poitierom (Denzelom Washingtonom 60tych rokov) v hlavnej úlohe. 70%. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Příjemný černobílý film podle literární předlohy W. E. Barretta, který ukazuje spíše dobrou stránku v člověku. Vtipný příběh o stavbě kaple černošským baptistou pro východoněmecké řeholnice, uprchlé před komunismem do USA. Kromě sympatického Sidney Poitiera stojí za pozornost i Lilie Skalová - Lilia Skala v roli energické matky představené. Herečka byla původem poloviční židovka z rodu Sofer, provdaná za židovského manžela, s nímž musela z Rakouska prchnout před nacismem do USA. Řekl bych, že tento film, ač jistě do značné míry idealizovaný, ukazuje v postavě Homera Smithe výstižně mentalitu americké (protestantské) podnikavosti i mentalitu ženské řeholní (katolické) komunity. Volným pokračováním je TV film http://www.csfd.cz/film/30542-christmas-lilies-of-the-field/. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně sentimentální film. Spousta němčiny a především infinitivů. Sidney Poitier chovající se podle hesla "když tě uhodí, nastav i druhou tvář" nejenže perfektně hraje (jako ostatně vždy), on i moc pěkně zpívá. Nelsonův snímek v podstatě začíná a končí stejným obrazem - autem na silnici, liší se jen směr jízdy. Celkově ale hrozná nuda a pro mě zklamání, celou skupinu jeptišek (tvořící základ filmu) bych vyškrtnul, to jejich hrozné mluvení a příšernou lekci angličtiny ("všichni vstaneme, všichni si sedneme") už bych znovu nedal. A dabing studia Bear s Liborem Teršem (určitě bydlí v dabingovém studiu, jinak to není možné :-( to ještě víc pokazil. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Lehce úsměvný příběh, ve kterém nejde ani tak o stavbu kaple, jako spíš o hledání cestiček k sobě mezi svéráznou komunitou německých jeptišek, převážně mexikánskými domorodci a... nejkrásnějším černochem všech dob. Bohužel jsem měla možnost sledovat jen dabovanou verzi na MGM a ta občas rvala uši. To si opravdu někdo myslí, že Němka hovořící cizím jazykem mluví bez přízvuku, s bohatou slovní zásobou, ale všechna slovesa má v infinitivu? To už by mi "muj pápiška pyl felky sokolofna" bylo milejší. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Klobúk dolu pred výkonom Sidneyho Poitiera,ktorý ako prvý afroameričan získal Oscara za hlavnú úlohu v príjemnom,pohodovom filmovom počine,ktorý mi spríjemnil 90 fil.minút...Všeobecne ho považujem za najvýznamnejšieho umelca čiernej pleti,ktorý sa kedy vôbec objavil na plátne.Veľká osobnosť kinematografie. Príbeh je prostý,prostejší už byť nemôže,Sidney ide okolo,kde stretáva duchovné sestry s nemeckým prízvukom,ktoré mu ponúknu zaujímavú prácu,aby im postavil kaplnku,nakoniec budú pomáhať aj amígos,popritom ich doučuje angličtinu(sestry). Výborný snímok,v ktorom sú výkony na vysokej úrovni bez násilia,čo dnes sa vidí len málokedy... ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Osobně bych raději někoho civilistnějšího než Poitiera, nebo aspon Karla Maldena (i když samozřejmě ten by těžko mohl hrát baptistického černocha). Jinak nejde o náboženskou agitku, jak se lze dočíst, ale střet katolického přístupu (tradičnějšího, neziskového, více zakořeněného v nepeněžním světě) a amerického protestanského, kde jde víc o peníze. Na druhou stranu i černošská emocionalita a katolická hudební vážná spiritualita. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Sentimentální pohlazení z dob, kdy se ještě svět chtěl tvářit dobrým, i když už dávno takovým nebyl... cením si na něm jistoty, že se neotřepu nějakým soudobým filmovým hnusem - jen se nechám vést nenáročným dějem a kultivovaným herectvím S. P. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Příjemný film o neoblomné víře v Boží dobrotu a také o tom, že jsem to právě já a Ty, kdo by měl poslechnout a být tak vzorem/motivovat ostatní. Být tím spouštěčem epidemie práce na Božím díle. Vytknul bych akorát dost povyšenecké chování Marie, což je dost zarážející (a zmíní se o tom i Smith) a ty poznámky o pojištění... Vždyť Jidáš také chodil s Ježíšem, podílel se na práci pro Boží království a přece - jak skončil? TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Sidney Poitier v nezvykle komediálnej postave. Jeho humor je však jemný a decentný. Príbeh je veľmi jednoduchý, ale dokáže navodiť príjemnú atmosféru. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úsměvná záležitost, vnímala jsem tento snímek v podstatě jako pohádku nebo možná jako vyprávění o tom, že když se opravdu chce, tak se cesta najde a tam, kde se lidé chtějí domluvit, jazyková bariéra není překážkou.. Matka Marie se mi zamlouvala, ta dáma přesně věděla, co chce.. Sidney Poitier v roli zedníka/opraváře naprosto odzbrojující (pro mě), okouzlující úsměv, podmanivý zpěv, hodiny angličtiny, zadumaný výraz, oslavný tanec, všechno mi to zapadlo přesně tak, jak mělo.. U mě spokojenost.. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Zkuste si dát dohromady filmy "Sestra v akci" a "Ať žijí duchové" a máte tuhle americkou komedii (pozor drama to není v žádnem případě). Stará dobrá Amerika je skvělá, ale když do ní kdákaj konzervativní jeptišky svojí ošklivou němčinou, tak to tu idylu trošku kazí... Oscar pro Poitiera však zasloužený. Moc vám však tento film nedá... Amen ()

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama