Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Viking Rolfe (Richard Widmark) se vrátí z loupežné výpravy po Středomoří domů. Protože ví, kde se nachází bájný zlatý zvon vysoký jako tři muži nazvaný Matka Hlasů a vyrobený kdysi mnichy, žádá otce a bratra Orma (Russ Tamblyn) o novou loď. Tu starou i s posádkou ztratil v bojích s Araby vedenými zvonu žádostivým princem Ali Mansuhem (Sidney Poitier), který se nezastaví před ničím. Loď sice nedostane, přesto se na cestu vydá, a to na Ormově drakkaru i s bratrem. Výprava za bohatstvím a pokladem začíná... (monolog)

(více)

Recenze (22)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Film se spoustou zabíjení, přesto prakticky bez jediné kapičky krve.___Výborný Sidney Poitier pro něj v hodně netypické roli, která mu ale dobře sedla (jak jinak, je to borec!).___ A teď ke zpracování: Dalo se to natočit ve zcela vážné podobě, v jaké byla stylizována třeba Angelika, ovšem kdoví proč a kdoví kdo se rozhodl film zčásti zparodovat. Právě "odlehčení" některých scén (tragická bitva na pláži, stupidní řádění Vikingů v harému apod). a slabší pasáže ve scénáři to dost pokazily. Taky triky nepatřily k nejlepším co doba umožňovala, střih se zdá být zbrklý a dekorace narychlo spíchnuté-laciné, arabské kupole vypadají umělohmotně a ...___ Dost, přes vyjmenované hrubky jsem se dobře bavil, obě hlavní ženské postavy se moc líbily a Sidney byl dokonalý. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Co se týče historických rekvizit a kostýmů, je tohle rozhodně věrohodnější, než Vikingové s Banderasem, ale dějově je to poněkud naivistická dobrodružná hříčka s nevysokými nároky. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Podle předlohy Franse G. Bengtssohna vznikl nenáročný dobrodružný snímek se slušným obsazením, který se nesnaží o přílišnou věrnost ani historickou přijatelnost, ale zato nabízí pořádnou dávku nefalšovaného dobrodružství i hrdinství. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Na historický dobrodružný film tu není skoro žádná akce a dobrodružství. Hodně podprůměrný snímek. Nejlepší je scéna, když Vikingové naběhnou do harému. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Zrzavý Orm (předloha) je skvělej historickej beletristickej román. tohle je jen jemnej odvar, ale i tak dost dobrý. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Celkem standartní dobrodružný film těch let s charismatickým Richardem Widmarkem. Pohodový film na nedělní odpoledne. 60%. P.S.: Zazděný zvon ve stěnách zvonice nemá chybu. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Pěkné (bezduché) dobrodružství od tvůrců Čingischána, kterým dobrodružné pohádky sednou mnohem lépe, než seriozně pojaté filmy. Hudba je opět skvělá, kostými pěkné, i když vikingové pobíhají polonazí (není jim zima?), mohamedáni vypadají v každé epoše stejně a jugoslávské exteriery jsou moc kouzelné. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Film sa nesie na vlne vtedajších dobrodružných príbehov. Zaujímavé obsadenie pomohlo k priemernému hodnoteniu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Fandové vikingů či historie, mezi které se řadím, si v tomto ohledu na své určitě nepřijdou, ale i tak se jedná o zábavnou blbinu o světáckém dobrodruhovi, který se žene za pokladem, o nějž pochopitelně usiluje i záporák zde ztvárněný výborným Sidneym Poitierem. Když jsem to krátce po převratu viděl poprvé, byl jsem docela odvázaný a i když to od té doby kouzlo kapánek ztratilo, pořád je se na co dívat. 60% ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nie som historik, tak nebudem hodnotiť film z pohľadu histórie, aj keď historických nezmyslov by sa tu našlo určite plno. Nebudem ho hodnotiť ani zo zemepisného hľadiska, keď si Vikingovia plávajú k Arabom, akoby sa tí nachádzali niekde na Pobaltí. Dokonca Rolfe prepláva celú trasu kraulom, aspoň tak to vyzerá, keď skočí do vody v Arábii a vylezie z vody v Škandinávii. Možno poznali nejakú dobrú skratku. :-D Budem film hodnotiť s ohľadom na dej a kvalitu spracovania. Dej je na dvojhodinový film až príliš banálny, akčné scény, ktorých je zúfalo málo, sú natočené veľmi slabo, hlavne v porovnaní s filmami tej doby ako Spartakus alebo Lawrence z Arábie vyzerajú ako lacný TV film. Poitiera je v tejto úlohe škoda, nikdy som ho nevidel takého nevýrazného, vždy do každej svojej úlohy dal niečo zo seba, bolo v nich množstvo emócií, tu nie je nič z toho. Dokonca ho ešte natreli, aby bol černejší ako zvyčajne... Dobre, tento film sa nehrá na historický, je to čistá dobrodružná rozprávka okorenená odľahčenými pasážami (hárem), aby bolo všetkým jasné, že sa neberie príliš vážne, no aj tak je to len čistý priemer na jedno zhliadnutie. 50% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavý a dobře natočený film o střetu vikingské a muslimské civilizace a legendě o obrovském zlatém zvonu. Kvalit nebo výpravy třeba Ben Hura to samozřejmě nedosahuje, ale jinak to bylo fajn. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Skôr dobrodružný film ako historický.Historická presnosť žiadna,ale o tú vlastne tvorcom tohoto filmu ani nešlo.V niektorých momentoch klesol dokonca až do paródie,čo mi vôbec nepasovalo.Vikingovia z roku 1958 sú oveľa lepší a hodnovernejší.Ja by som zaradil ako zábavný komiksový film.Ale nenudí,stále sa tam čosi deje,niekedy až stráca logiku,ale stále je v pohybe.Je to predovšetkým zábava,nič viac.A nepamätám si,aby Sidney Poitie hral niekedy nejakého darebáka alebo zlého človeka ako v tomto filme. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, filmoveho zabijania tam je kopa, len nevidel som ani kvapku krvi, coz kvitujem. Namakany film o vyprave za bohatstvom, dobrodruzstvom, kde nie je nudza o rvacky. jo tie kulisy su nadherne len na prvy pohlad, ked sa im clovek lepsie prizrel, bolo vidno, ze boli urobene rychlo a nekvalitne. Skoda, takto som mohol poskocit este o 1 hviezdu viac . 75 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Briti opäť dokázali, že dobrodružno-historické filmy vedeli točiť. Paradoxne obsadenie hlavnej dvojice mohlo byť lepšie, ale ostatné funguje ako má. Atmosféra, hlavne na vikinskej logi, je perfektná; vôňa dobrodružnosti a veľkovýpravnosti sa vinie zo všetkých strán a hoci sa nemôže oprieť o náročnejšiu zápletku, vôbec to nevadí. Akurát je tu na môj viac humoru a siláckych rečí, ale zasa scéna, kde náruživí Vikingovia po mesiacoch plavby nabehnú na hárem maorského panovníka a spustí sa obrovský hurhaj a ženský krik, nemá chybu. Spracovanie je na kvalitnej úrovni, vidno to hlavne na akcii, ale aj kostýmoch a velkolepých kulisách. Od začiatku do konca sa je na čo dívať. ()

bierce 

všechny recenze uživatele

Zacátek filmu ukazující pohled na zivot vikingu je fakt strasnej...ale pak uz to celkem jede.Rozhodne nemuzu ríct ze bych se nudil.Takze ten kdo má rád dobrodruzný filmy stavící na historickým základe (i kdyz u tohodle filmu by se o tom dalo dost polemizovat) se urcite bude bavit. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl takhle nepovedený starý film. 50letý Widmark hraje mladého hrdinu, příšerně namaskovaný Poitier hraje (asi) arabského prince (dle staveb). Islámská říše dávno po křížových výpravách se setkává s Vikingy stále věřícími na Odina, Thora a Valhallu, přičemž je dělí pár století. Technická stránka je příšerná - zoufalé modýlky lodě, vikingská ves utopená ve tmě, lodní scény utopené v mlze, vojáci v bitvě padají z koní aniž by se jich cokoliv dotklo, naprosto nezvládnutá scéna padání zvonu. Příběh o soupeření vikingů a maurů o obrovský zlatý zvon obsahuje spoustu zbytečných pitomostí (řádění v harému, železná kobyla), korunu tomu dává "obrovský zlatý zvon z půlky zlata na světě" SPOILER který bůhví proč leží zapomenutí na ostrově uprostřed ničeho. Navíc to má 2 hodiny a nudí to. Ruce pryč. ()

Reklama

Reklama