Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šokující a drsný snímek o stejně šokujícím a drsném porevolučním Rumunsku. Bývalý ředitel biografu se pokouší přizpůsobovat postkomunistickému světu, ale nedaří se mu to. Těhotné manželce se nechce zbavit se dítěte - chudá rodina má už dvě děti a třetí si dovolit nemůže. Bývalá milenka se stává prostitutkou. Bývalý ředitel ztrácí pomalu všechno, a to jak jako člověk, tak jako muž. Film je obrovským a nepříjemným zrcadlem postkomunistické Bukurešti a také metaforou zoufalství a zklamání dějinami, Ceauseskem a osudem až příliš unavené rumunské společnosti. (5150)

(více)

Recenze (10)

woody 

všechny recenze uživatele

Inu, čekal jsem depkařský rumunský art s depkařskými herci a depkařskou kamerou. Dostal jsem černočernou komedii o porevoluční rumunské anomii, kde žena musí skákat ze skříně, jen aby potratila. Už dlouho jsem se tak nesmál, škoda, že jsem byl většinu času v kině ve svém veselí osamocen. ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2011 ... Ježiši kriste co to do prdele bylo. Možná bych měl být Rumun, nebo aspoň žít většinu života v socialismu abych tu hromadu absurdních narážek a vtipů pochopil, ale takhle jsem viděl jen sekvence nesourodých scén, rozhovorů a obrazů. Jedinou hvězdičku dávám za scénu s "potratem", která byla ve své absurditě aspoň opravdu vtipná a za soulož s přihlížejícím Arnoldem. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Divnej film. Andreas mi ho doporučil, že je podobnej Muratově – možná Druhořadým lidem. A napadají mě i jiné porevoluční východoevropské fláky. Tady se mi hodně líbily s naprostou samozřejmostí vyhrocené zcizováky zasahující do struktury vyprávění – hlavní hrdina se dostane do blázince, filmu začnou běhat pruhy anebo je rovnou technická přestávka… Je v tom toho víc. Někdy to hrabe až nesourodosti, ale co už. Co se týče filmu ve filmu, stálo by určitě za to vypátrat motivace a detaily, které režisér vymyslel, aby to do sebe takhle skřípavě zapadalo – film jako iluze figuríny vysněné ženy s roztaženými stehny za plátnem, na které se promítají záběry ze svrhávání Ceauceska – silné obrazy. Politický film. Ve výsledku musím říct, že mě tyhle zoufalé reflexe konce jedné epochy baví víc, než třeba Lynch z té doby. **** ()

decouble 

všechny recenze uživatele

"Kam jdeš?" - "Jdu se upálit." Podivná móda, plakáty s Arniem a značné rozpaky nad ekonomickými změnami. Jako bych viděl 90. léta v naší republice. Jenže v Manželských ložích je celé dění zprostředkováno vcelku drsným a absurdním způsobem. Až se ono komično 90. let téměř zcela vytrácí. Je to film, který si nebere servítky a velmi přímo se snaží nastavit ono proslulé zrcadlo společnosti své doby, jen tu budoucnost vidí natolik skepticky, že svůj odhad její podoby totálně přestřeluje. Ač se tomu nechce věřit, Rumunsko je už v EU:-) ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Chápu, že chtěl autor tímto zběsilým filmem vypovídat o zběsilé době, ale pochopení nic nemění na tom, že se mi film nelíbil. Spousta věcí byla zbytečně matoucí a já si nejsem jistá, nakolik to byl záměr, moje nepozornost nebo prostá neobratnost tvůrce. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Komedie, sice ne česká socialistická ani přiblblá hollywoodská, spíš černá než červená, nicméně komedie se svými obvyklými nešvary, včetně zjednodušování, alegorií, jednání předcházející reflexi, a především onou nezbytnou ironií a jízlivostí. Vždycky jsem před komediemi dával přednost realitě, která mi vždycky připadala komičtější, v poslední době až beckettovsky. - Ve vztahu k filmu: Stalo se u nás dobrým zvykem již nevyhazovat knihy do popelnic ani nedávat do sběru, ale naplňovat jimi autobusové zastávky a různá jiná odložiště. Taková místa prozkoumávám jako šetrné staré ženy (viz Babička Boženy Němcové) místa za cizími ploty a odpadní kontejnery. Nedávno jsem na zastávce ve Lhotce našel Feuerbachovu Podstatu křesťanství (1840). Potěšilo mě to víc než Sebrané spisy Nicolae Ceauşescu. - Ostatně: kdo ví, co člověk za nedlouho udělá za misku studených nudlí. - Komedie vytváří prostor pro šikanu; snad se mi časem podaří říct něco i na toto téma. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hodne depresivna rumunska podivana po Nicoae Ceausescu - zanechal Rumunsko v zubozenom stave, vynikajuce boli sceny ako stare baby oprasuju diktatorov hroba nostalgicky vzhliadaju na Ceausescovu helikopteru. Samotny Ceausescu mal hodne pohnuty osud, Rumunsko bolona zaciatku 90. rokov zdevastovane a rozbite - aj to je tu pekne ukazane : 95 % ()

Reklama

Reklama