Reklama

Reklama

V žáru lásky

  • Česko Plameny lásky (více)
Trailer

Obsahy(1)

Žena, která pobláznila půl Anglie, milovala jen jediného muže… Život píše romány, jaké by si nikdo nevymyslel. Příběh sebevědomé mladé malířky Dory Carringtonové a o mnoho let staršího, egoistického homosexuálního spisovatele Lyttona Stracheyho je jedním z nich. Setkali se náhodou a původní antipatie mezi dvěma silnými individualitami se záhy proměnila ve zvláštní a ojedinělé citové pouto, v němž namísto fyzických vazeb šlo o duchovní soužití a hluboké vzájemné porozumění. Dora, která si zakládala na své téměř „mužské“ samostatnosti a jíž padali muži k nohám, se vždy znovu vracela k Lyttonovi, který se stal jejím osudem… (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Tenhle naprosto nenápadný neznámý film s úplně nevhodně a naprosto stupidně přiřazeným českým názvem mě dostal a to tak, že VELMI. Mám ráda filmy, které jsou tolik sdělné, aniž by se ale příliš nakecalo. A Emma Thompson je v roli malířky, která obětovala svoje potřeby a touhy, svou práci i sebe samu a všechno podřídila muži, který to vzal jako housku na krámě, prostě úžasná. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Moja predpojatosť voči ramantickým a filmov plných lásky, nehy, dobra a miloty vážne ovplyvnila moje hodnotenie k tomuto filmu. Na jednej strane žena Dora s nie úplne ženským výzorom, na strane druhej mladý "nadržaný bujak" ktorý štyri roky musí tolerovať netýkavkovitosť Dory. Na ďaľšej strane starý upachtený Lytt ktorý sám so sebe vyhlasuje , že je buzík. Mladý muž má mladú ženú rád, ale nemá šancu. Starého homosexuálneho chlapa mladá žena fyzicky vôbec nepriťahue, má záujem len o jej psychično, ale práve tohoto starca Dora Carrington chce ...... Dalo by sa povedať, kde sa dvaja kohúti bijú - zvíťazí tretí .... Na scénu prichádza muž číslo 3 (vojak) a muž číslo 4 (milenec). Kto chce vedieť, ako sa to skončí, nech sa na to pozrie. Mne to úplne stačilo .... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak dobre rátam, z Dory Carrington bolo hotových celkovo päť chlapov, čo je vzhľadom na jej prazvláštny účes dosť ťažko pochopiteľné. Dej je síce uvádzaný letopočtami, napriek tomu to striedanie chlapov nerobilo Dore dobrý obraz, respektíve je film tak zostrihaný, že som chvíľami nevedel, s kým zrovna randí. Inak ide o dvojhodinovú konverzačku, kde medzi sebou vedú dialógy viacerí bohémovia a vy si z toho buď niečo odnesiete, alebo možno ani nie. Najviac ma zaujali Stacheyho komentáre k nezmyselnosti vojny a jeho kritika vyššej vrstvy, nakoniec ho film ale zobrazuje ako jej pevnú súčasť. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Zbytočne explicitný film, ktorému škodí bezradná fatalita údelu, kt. si zvolila filmová Dora Carrington (je otázkou, aký vzťah k Lyttonovi Stracheymu skutočne mala). Jedna z pre mňa najmenej uveriteľných úloh Emmy Thompson, herecky až bezradná, ktorá je absurdne ani nie vyvážená, ale totálne prevalcovaná herectvom Jonathana Pryce-a. Ten si svojou precíznou drobnokresbou ukradol film pre seba a nebyť jeho, film by zapadol do priemerných vod životopisných love stories. P.S. Pán bol mimochodom Lytton Strachey a nie Lytt Stachey ako je uvedené v obsahu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

No, plameny lásky to asi nebudou, ale o lásce to nepochybně je. Ovšem nikoli té svázané konvencemi. Britská smetánka počátku dvacátého století trávila zřejmě veškerý čas pitím čaje a lihovin, ježděním na venkov a - souložením, ovšem sex vždycky a zásadně jen mimomanželský. Tak to alespoň je ve většině filmů z tohoto období co jsem viděl. Tady je to ještě pikantnější, jelikož se do toho vmotal navíc homosexuál. Život Dory Carrington je nepřetržitá řada sexuálních trojúhelníků, z nichž však jedna strana se nemění- ten homosexuál Lytt. Trochu nepřehledné? Možná, je třeba vidět. Příjemné, že i v takové podivné partičce nakonec najdete obvyklé lidské touhy a city, pochopíte motivy jednání a postavy vás začnou bavit. Jonathan Pryce vytvořil vskutku pitoreskní postavičku Lytta, intouše každým coulem, Emma Thompson zase vykulenou nezkušenou umělkyni, která se na něj pověsí a to jí změní život. Navždycky. 75% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

....hořící šípy se rozletěly, si zaletěly, pálí na všechny strany, i když lukostřelcova volba byla jasně daná. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Zvláštna romantika v podaní dvoch hlavných postáv, pričom ide o homosexuálneho podivína a mužatkovskú maliarku. Túto dvojicu a ich vzťah okoreňujú ďalšie postavy, ako vojak, jeho kamarát, či žiarlivý nápadník maliarky. Je pravda, že som nevidel žiaden podobný film, ale to neznamená, že bol dobrý. Je to skôr priemerné a iba vďaka výbornému hereckému výkonu Emmy Thompson (ale ani ostatní sa nenechali zahanbiť) sa na to dá celkom pozerať. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Z originálního názvu jsem se mylně domnívala, že by se mohlo jednat o životopisný film a že se dozvím něco o malířském díle hlavní postavy a o zajímavých osobnostech, které ji obklopovaly, ale nestalo se tak. Měl mě v tom varovat už ten nesmyslný český překlad. Celý film se soustředí výhradně na malířčin milostný život, což na druhou stranu není málo, protože vztahy mezi postavami jsou tu místy pěkně složité a komplikované, tak jako vztahy někdy umějí být. Emma Thompson hraje dobře, ale pořád je příliš ženská na postavu s poněkud nevyhraněnou identitou. Film navzdory názvu ovládá postava Lyttona Stracheyho (jehož jméno "oficiální text distributora" podivně komolí), velmi působivě podaného v celé jeho okouzlující a zároveň občas i nesnesitelné nepraktičnosti intelektuálského podivína. Což je vlastně v pořádku, protože i ve skutečnosti jeho osoba se stejnou jistotou ovládla život Dory Carrington. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Ani po několikátém pokusu mě film nechytl. Příběh je podán nemastně neslaně - jenže vkusně zobrazený anglický venkov mě dostane skoro vždycky (a zasloužil se i o hvězdičku navíc). ()

HVM 

všechny recenze uživatele

Tématem i zpracováním navýsost britský film, jenž asi potřebuje britského diváka, který by docenil, proč si dvouhodinový snímek vybírá tu část života dvou jistě velmi zajímavých lidí, ke všemu z okruhu fascinující Bloomsbury Group, týkající se jejich milostného vztahu, když ona byla prakticky frigidní a on homosexuál... I tak jsem ovšem rád, že jsem měl možnost snímek zhlédnout, už jenom pro ten Pryceův výkon nevšední kvality. Co ovšem nepochopím nikdy, je vskutku dementní český název... ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Velmi hezky ztvárněný příběh o prazvláštním vztahu několika lidí. Hampton dokázal vybudovat skvělou atmosféru a charaktery postav dokonale rozvinul do nejmenších podrobností. Emma Thompsonová svou roli zvládla určitě dobře, ale ten kdo mě naprosto učaroval byl Jonathan Pryce. Nejenom svou vizáží, ale především svým projevem a mluvou. Dabing se zde blýskl a poslouchat Pryce bylo opravdovým zážitkem. A hlavně ten krásný britský humor. Tento snímek mě opravdu příjemně překvapil. ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Další netypická romanťárna. Kdyby to neřešilo jen vztahy, tak bych možná další hvězdu přihodila. Emma se i s ostatními snaží, ale vždycky to prostě skončí v posteli. Skutečně jen skončí. Všichni mi nejvíc připomínají hippies, co trochu předběhli dobu. ()

Reklama

Reklama