Reklama

Reklama

Bórei kaibjó jašiki

  • Japonsko 亡霊怪猫屋敷 (více)

Obsahy(1)

Dr. Tetsuichiro Kuzumi (Tošio Hosokawa) odchází se svou manželkou Yoriko (Yuriko Ejima) z Tokia na venkov, aby pomohl vyléčit její tuberkulózu. Cestou tam málem havarují, když jim přes silnici proběhne černá kočka. Oba se usadí ve zchátralém panském sídlu. Yoriko je svědkem strašidelných, nevysvětlitelných úkazů. Dům začíná pronásledovat jeho děsivá minulost. (ilclassico)

(více)

Recenze (12)

hladass 

všechny recenze uživatele

Excelentní kaidan, který by snesl i o něco delší stopáž... Nakagawa se ve svých snímcích nikdy nebál zaexperimentovat a tak tenhle kousek, odehrávající se ve dvou časových rovinách rozdělil i barevně... Zatímco první část, odehrávající se v současnosti je natočena v modrobílých barvách, historická část z období Eda je natočena barevně... Obě části mají svou atmosféru, zejména modrobílé pojetí je vynikající... Příběh o pomstě, která překlenula staletí, nestihne i díky své poměrně krátké stopáži ani na chvíli nudit, takže mi nezbývá, že všem film doporučit... Pro fanoušky asijské kinematografie, bych dokonce řekl, že je tenhle film povinnost... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Strašideľný príbeh z Japonska (Kaidan) je subžáner v krajine vychádzajúceho slnka a občas sa projekt vydarí. Tu sa divák pochybuje medzi dvomi realitami, v ktorej je v jednej dôraz na strašideľnosť, v tej druhej sa vysvetlia okolnosti a zašli až do historických čias. Vďačná minutáž pomáha filmu. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Kaidany nemám príliš napozerané a možno aj preto ma Borei kaibyo yashiki príjemne prekvapilo. Bavili ma obe časti príbehu, ako čiernobiela zobrazujúca reálnu dobu, tak aj farebná, v rámci ktorej sa dianie vhodne prenieslo do stredoveku. Pozoruhodná je na pomery žánrovej tvorby 50. rokov výrazná a do istej miery aj nadčasová hororová stránka tohto kaidanu, ako aj režisérov cit pre navodenie a vygradovanie strašidelnej atmosféry v kľúčových scénach. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Ano je to horor z dávného věku ale nebylo ta nic solidního ani oběšená baba ani samotná příběhová situace žádná atmosféra prostě nic nelíbilo se mi to. Není to asi můj kousek chuti. ()

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Černobílá část se mi líbíla má supr atmosféru i dobrý děj, ale barevná je taková suchá a o ničem. PS. Já moc ty samurajské povídky nemusím. :) 60% ()

stub 

všechny recenze uživatele

Z tohoto snímku mám poněkud rozporuplné pocity. Zatímco černobílá část (přítomnost) je filmařsky zpracována až úchvatně, barevná polovina (minulost) mi přijde více strohá a popisná, zbytečně málo propracovaná. Scénář je dobrý a nápaditý, vizuální stránka zdařilá, divák je rychle vtažen do děje a atmosféry. A v tom je trochu ta potíž - film svým vynikajícím zpracováním vzbuzuje očekávání, která patrně nelze naplnit, de facto nasazuje sám sobě příliš vysokou laťku. Přesto jsem se výborně bavil a klidně bych snesl, kdyby byl o půl hodinky delší. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím. Úvodní modro-černobílá část je po filmařské stránce opravdu lahůdka, sice jsem se nebála, ale horrorovou atmosféru to mělo dobrou, to uznávám. Zato ten barevný samurajsko- kočičí příběh krvavého násilí a velké pomsty na mě působil až směšně. Je to všechno hodně japonské a docela dobře se na to kouká, ale mrazení v zádech jsem z toho neměla ani náhodou. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Obe časti majú niečo do seba a sú vysoko prepracované, no zatiaľčo časová rovina zo súčasnosti mala slušnú atmosféru a bola zaujímavá, tá farebná z histórie ma až tak nebavila. K tomu mi tu všetko pôsobilo nejak komicky a neohúrilo ma to nijak zvlásť. Môj výsledný dojem je teda na lepšie tri hviezdy a nakoniec sa jedná o sklamanie. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Pro Nakagawu nová technologie v jeho prvním širokoúhlém počinu zřejmě nebyla sama o sobě dostatečným vizuálním tahákem tak zaexperimentoval ještě o něco víc. Aby dvojí dobové zasazení oddělil i opticky, natočil jednu část černobíle (či spíše modrobíle) a druhou v plných barvách. Úvodní část hororového příběhu Black Cat Mansion se totiž odehrává v tehdejší současnosti a dějově významnější část pak v historickém období Eda. Mnohé asi překvapí, že částí postrádající většinu barevného spektra není samurajské období ale právě scény ze současnosti. Filmu tato volba skvěle sedí a ačkoliv Black Cat Mansion nenabízí až tak mrazivou atmosféru, jako některé jiné kaidany od Nakagawy takjde přesto o mimořádně působivou podívanou. ()

Reklama

Reklama