Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poznejte život krále rokenrolu od jeho prvopočátků až na vrchol slávy... V roce 1968 má rokenrolová a filmová hvězda Elvis Presley (J. R. Meyers, za svůj výkon oceněný Zlatým glóbem) po sedmi letech vystoupit před diváky v televizní show, aby nakopl svou stagnující kariéru. Je na pochybách a má strach, že před nimi zcela propadne. Vrací se ve vzpomínkách do svých začátků, do roku 1952, kdy ještě jako středoškolák v Memphisu měl sotva na desky svých oblíbených černošských vzorů a na pomádu do vlasů. Snil o tom, že se stane velkým, bohatým muzikantem a vytáhne své rodiče z bídy. Trvalo mu to dva roky, než se mu podařilo nahrát dravý a neotřelý song, který se neustále ozýval v místním rádiu. Od tohoto momentu se začalo o mladém muzikantovi mluvit čím dál víc a jeho talentu si také brzy všiml manažer Tom „Plukovník“ Parker (R. Quaid), který z něj hodlal vytvořit hvězdu první kategorie... Život Elvise Presleyho, známé rokenrolové hvězdy, obrátí vzhůru nohama zpráva o úmrtí matky, na níž byl od malička fixován. Nový začátek nalezne v západním Německu, kam byl převelen v rámci své vojenské služby. Zde totiž potkává teprve čtrnáctiletou Priscillu (A. Bernathová), která ho zcela uhrane a rozhodne si ji jednoho dne vzít. Když se vrátí do Ameriky, je nejprodávanějším muzikantem své doby a jeho filmy jsou kasovní trháky roku. Je ale také podrážděný, unavený a má chuť všechno opustit. Na natáčení snímku Viva Las Vegas se seznámí se svou další osudovou láskou, Ann-Margaret (R. McGowanová), a jeho vztah s Priscillou tak čeká těžká zkouška. Víc propadá závislosti na prášcích, dostává se do dluhů a musí se vypořádat s novou generací hudebníků, kteří mu šlapou na paty, jako Beatles či Rolling Stones... (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se moc. Ne na Elvise, ale na Jonathana Rhys Meyerse a jeho Zlatým globem oceněný výkon. Film byl v pravém slova smyslu průměrný, notoricky známé věci - láska k matce, závislost na prášcích, Priscilla, ataky "charity" z nudy. Scénář tu šeď větami "já to zvládnu/nezvládnu" jen podpořil. Osvěžením byl výkon Randyho Quaida v roli Elvisova manažera. Bohužel - a neveřila bych, že to řeknu - Jonathan Rhys Meyers mě zklamal, nebylo to vzrušující převtělení jako u Val Kilmera v Jima Morrisona, naopak u poslední písně jsem měla pocit, že sedím na nějakém zoufalém věčírku a kdosi v podroušeném stavu se dal nad ránem do imitování Elvise. Slovy Forresta Gumpa: "Musí to bejt těžký - bejt KRÁL". ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Tak strašně nevyrovnaný film tedy dlouho nepamatuji. Je jedno, že jde o TV produkci, naopak, s takto velkorysou stopáží by se dalo a mělo dobře pracovat. Nicméně JRS je někdy úplně jak Elvis, jindy mu zas ale není lautr ani trochu podobný (pohyby, výrazově). Některé pasáže Elvisova života jsou pokryty zbytečně více, některé chybí prakticky úplně. Vše je ale hlavně strašně rychle odbyté, takže výsledný dojem je strašně nemastný neslaný. Velká škoda. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený televizní snímek, který i přes svou délku dokáže zaujmout i po několikátém opakování a Zlatým glóbem ověnčený Jonathan Rhys Meyers si s rolí Evise poradil na jedničku. 75%. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Ve skutečnosti na televizi překvapivě koukatelné zpracování. Atmosféru 50-60. let se jim zachytit podařilo, songy vybrali správně, a za celé tři hodiny jsem se na hodinky podívala asi jen dvakrát. Ale nízký rozpočet je cítit už z prvních minut. Což se částečně podepsalo na castingu a částečně na technické stránce filmu. Herečka zvolená do role Priscilly nebyla zrovna nejšťastnější volbou a předabování písniček už vůbec ne. Meyers odvedl výjimečnou práci. Myslím, že se kvůli němu Elvis v hrobě obracet nemusí. Jenže, když se hlasově spoléhá na playback, soustředí se více na nastudované pohyby a gesta, což jde obzvlášť poznat v poslední scéně, která už je trochu over the top. Kdyby šli cestou Walk the Line, tak by výsledek nemusel při koncertních scénách vypadat tak křečovitě, protože Meyers zpívat umí. Kombinace Elvise a Meyerse je pro mě ale příliš neodolatelná. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Neznáte-li alespoň trochu zákulisí tohoto fenomenálního metrosexuála, tak se zde můžete dost nudit, je to velmi dlouhé a velmi televizní. Ale pokud se trochu orientujete, tak prostě musíte ocenit, jak to Meyers dokonale zvládl. Opakuji: dokonale! Podoba s mladým Presleym úžasná. Nevěřila jsem, že někdo bude schopný tak uvolněně a věrně napodobit Elvisovy epileptické taneční pohyby, aniž by to nevyznělo trapně jako třasy Karla Gotta. Biograficky tam bylo vše podstatné. Škoda, že to končí koncertem ve Vegas roku 68, tedy přesně před tím obdobím Elvisovy již viditelné sebedestrukce. Meyers tedy nemusel pro svoji roli tloustnout, ale i tak se domnívám, že ze sebe vydal maximum. Na můj vkus se castingově nepovedla Priscilla. Čekala jsem nebeské, byť naivní stvoření , jakou opravdu ve skutečnosti byla, dočkala jsem se jen naivní tuctovky. Lépe dopadla Gladys, Elvisova matka, jejich vztah závislosti se ve filmu podařilo slušně zachytit. Výborně se filmem prolíná příběh s plukovníkem Palmerem. Vlastně to velmi připomíná Faustovu smlouvu s ďáblem. Elvis nebyl ve skutečnosti nikdy dokonale šťastný. Všechna ta sláva a majetek byla vykoupená neustálým vyčerpáním, vnitřním neklidem, pochybováním o sobě. Každopádně na opravdu dobrý a kompletní film o Elvisovi až do jeho tragické smrti zatím stále čekám. ()

Folpa 

všechny recenze uživatele

Tak film mě překvapil, a to že hodně. Nevím jestli v dobrým slova smyslu nebo ne ale každopádně se mi to moc líbilo. Bylo tam hodně času věnovaného na "Plukovníka", který byl vylíčený jako pěkný grázl tak nevím jak to ve skutečnosti bylo. Film je dlouhý ale ani chvíli jsem se nenudil (i díky skvělým písničkám). No a Jonathan Rhys Meyers coby Elvis... zase nevim no, hrát Elvise je určitě těžký ne-li nemožný takže těžko soudit. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Životní příběh Elvise Presleyho s důrazem na začátky jeho kariéry. Začínal v Memphisu, v malém nahrávacím studiu, kde mu za tři dolary vytvořili první desku, kterou dal jako dárek mamince k narozeninám. Pak čekal dlouhé měsíce na to, že mu ze studia zavolají, protože někdo bude potřebovat zpěváka. Celou tu dobu jezdil s dodávkou a vydělával si jako elektrikář. Šance se dočkal a po prvních velkých úspěších v kraji se dostal do hledáčku schopnému manažerovi a jeho kariéra začala strmě růst. Pak ovšem přišla vojenská povinnost, odvelen byl do Německa, kde poznal svou budoucí ženu Priscilu. Bál se, zda dva roky vojny nepoškodí jeho kariéru, ale návrat do Států ho přesvědčil, že na něj publikum nezapomnělo. Jonathan Rhys Meyers získal všechny ceny za hlavní roli zcela právem. ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Bohužel, nemůžu dát víc než 3*, i když se mi film moc líbil, ale to bych pak křivdila Walk The Line, který byl o něco přece jenom lepší. Ale klobouk dolů před Meyersovým výkonem...naučit se pohyby, u kterých by si kde kdo vykloubil kyčle, to určitě není jen tak ()

William_ 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem viděl film Elvis (2022) ještě před tímto dvojsnímkem, bude moje hodnocení velice ovlivněno právě již novějším a vymazlenějším kouskem. Je to takové zdlouhavé a nudné, film nemá šmrnc, nic čím by Vás překvapil, prostě to tak běží a bez jakýchkoliv emocí to skončí. Herci se snažili leč jim síly stačili, ale i tak film skončí v propadlišti dějin jako ten horší Elvis. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Na to, že to bylo o Králi Rock 'n' Rollu, až tak královské to v mých očích nebylo. Průměr je to vážně absolutně čirý, protože tu nepotkáváme nic extra skličujícího. Jsem Elvisova velká fanynka a těšila jsem se, jak mě Jonathan pořádně dostane na kolena, spoléhala jsem, že jeho výkon bude víc než uspokojující. Nakonec jsem dospěla k závěru, že z toho mohli vymačkat o moc víc a udělat to prostě víc do hloubky. Myslím, že tomu dost škodí čistě televizní vizáž. Největší minus byl taky tentokrát dabing, bohužel se mi nepodařilo sehnat původní znění a i tento faktor pošlapával dojem. Jonathan dělal, co mohl, avšak ani jeho výkon nebyl zcela stoprocentní, ale zahrát Elvise musí být sakra těžké. Protože Král je jen jeden a ,,Before Elvis, there was nothing." ()

danecek24

všechny recenze uživatele

63. Zlatý Glóbus za rok 2005 - cena (1) - *Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Jonathan Rhys Meyers + nominace (2) - Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Camryn Manheim, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Randy Quaid ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Memento v časech fantazie velí: "Nikdy neslevit. Všemi smysly, životem, lvími třesy viset na smyslu slávy, i přes Mefistofelovy otřesy, móresy závislostí v zákulisí." ()

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výborný životopisný film,který mě nadchl možná více jak Walk the line!Precizně zahraná role Elvise Jonathan Rhys Meyersovi dokonale padla!Konečně je natočen film o Elvisovy tak jak jsem si ho vždy přál!Rock and roll!!!!! ()

dita.krizova 

všechny recenze uživatele

"Before Elvis, there was nothing.".... Dabing byl z počátku můj velký nepřítel, avšak výborné herectví Meyerse mi spravilo chuť. Ta podoba, pohyby, skoro jako Král sám. Přiznávám se, že jsem jeho začátky čekala poněkud divočejší, domnívala jsem se, že byl větší rebel, ale on přitom skákal, jak mu Plukovník pískal, což mě trošku zklamalo. (Ani ten jeho účes nebyl tak jako na fotkách, jak ho znám.) Po dobrým rozjezdu přišla středová krize a po ní následoval ucouraný konec, ale já to vydržela, neb jeho písničky mám ráda. Poslední scéna mi přišla jako taková špatná zábava na plese, takový chudáček ukňouraný... ()

miksacka 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se těšila moc. Mám ráda Jonathana a poslední dobou se na něj dívám ve všem, co se dá. Film mě bavil od začátku do konce. Možná byla trošku škoda, že film neobsahoval i konec Elvisova života. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Jsem tak nějak nabyl dojmu,že dost podstatnou část Elvisova života nalezli tvůrci "Elvis 2022"tady v tom filmu.Tedy až na bobule a kurvení.To tak jako”zjemnili”. ()

UniqueNett 

všechny recenze uživatele

Příběh Elvise znám, takže pro mě nebyl žádným velkým překvapením. Co mě ale mile potěšilo, byl výkon J. R. Meyerse, v roli Presleyho byl skvělý! Jsem velkou Elvisovou fanynkou a můžu říct, že film splnil moje očekávání. ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

O dost lepší film než s Kurtem. K dokonalosti chybí už jen malinko pořád je to totiž stopáží přepálená skoronuda utnutá téměř před tím nejzajímavějším a to je konec jeho života kdy ho zmáhaly prášky a začal se nám trochu tvarovat. Nicméně Meyers předvádí místy až obdivuhodný výkon který sice na plešouna není ale rozhodně ocenění v podobě zlaté planety je dost adekvátní k jeho výkonu a pozadu nejsou ani ostatní herci. Celkově vzato, že z televizního rozpočtu vzniknul fakt dobrý film o Elvisovy… ()

Související novinky

Lucas vs Elvis

Lucas vs Elvis

12.08.2008

Není to ani týden, co George Lucas začal mluvit o pátém dobrodružství Indiana Jonese, a už teď si chystá náhradní program, kdyby mu to nevyšlo. Slavného archeologa ale úplně opustit nehodlá. Shia… (více)

Reklama

Reklama